Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tohle je 5 věcí, které před vámi prodejce ojetého auta nejčastěji zatají

Naše téma
Dominik Valášek | 22.06.2017
Ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Nákup každého ojetého auta v sobě skrývá mnohá rizika, související se stavem vozu a „upřímností" jeho majitele. Mnoho lidí každoročně zapláče nad špatnou koupí auta a následnými nečekanými investicemi. Pojďme si říci, co před vámi bude nečestný prodejce tajit nejčastěji.
Statistiku nejčastějších problémů vytvořil autobazar Auto ESA na základě svých dat, posbíraných během dubna a května letošního roku.

Je potom dobré podotknout, že nečestný prodejce, snažící se prodat auto s ukrytou vadou či jinými "pastmi", se může pohybovat stejně dobře v řadách soukromých osob, jako v řadách autobazarů. Jedinou pomocí je proto spoléhat při koupi auta na vlastní intuici, případně na rady odborníka na vaší straně. Protože pouze to, co si prověříte sami, je skutečně prověřené.

5. Zfalšovaná servisní knížka
Že majitel auta svůj vůz zanedbával a následně se snaží dohnat roky údržby pár razítky, či serviskou koupenou přes internet? Zejména u vozů staršího data výroby je lepší servisní knížce prostě nevěřit, a pokud si nejste jisti, že byl servis skutečně proveden, provést ho hned po koupi. U novějších aut se potom můžete pídit po elektronických servisních knížkách, které drží v databázi přímo výrobce. Třeba Škoda k takovým serviskám přešla již v roce 2013.

4. Stočený tachometr
Evergreen v podobě stočeného tachometru se týká na trhu ojetin více vozidel, než by bylo zdrávo. Různé způsoby se snaží proti stáčení tachometrů bojovat, nicméně ojetých aut se zfalšovanými kilometry nějakým velkým tempem neubývá. A to ani v Německu, kde je stáčení už nějakou dobu trestné. Co s tím? I tady platí, že zejména u starších aut na stav tachometru nedbejte a radši se piďte po vlastním stavu vozu.

3. Maskované technické závady
Při maskování technických závad na voze umí být někteří nepoctiví prodejci až obdivuhodně vynalézaví. Světla s ulámanými držáky drží na místě pomocí samořezných šroubů, nedoléhající střešní okna jsou zatmelená a za studena klepající motor je předváděn teprve v zahřátém stavu. I tady opět platí – prověřovat, prověřovat a prověřovat. Nebojte se při koupi auta vyzkoušet všechny jeho prvky, pohnout s každou maličkostí a stisknout každé tlačítko.

2. Exekuce
Pokud se vám po koupi auto porouchá, je to nepříjemná zkušenost. Pokud je vám ale po koupi auto zabaveno leasingovou společností nebo exekutorem, je to ještě výrazně horší. Zde je zásadní prověřit právní bezúhonnost vozidla, zjistit, zda na něm nevázne zástava a v neposlední řadě také, zda není hledáno jako kradené. Při podpisu kupní smlouvy si potom dobře ověřte, že vůz kupujete od právoplatného majitele, a že není převod vlastnictví vozidla ve smlouvě řešen nějak nestandardně.

1. Chybějící nebo nefunkční filtr pevných částic
Už před lety, kdy se do aut s dieselovými motory začaly instalovat filtry pevných částic, mluvilo se o nich jako o „časované bombě". A ta bomba již vybuchla. Stále více a více aut se na trhu objevuje s nefunkčním, ucpaným či vyjmutým filtrem pevných částic. Na jeho nefunkčnost či neexistenci se často přijde až na emisích a nový filtr stojí i desítky tisíc korun. Zde se radí vozidlo při koupi připíchnout na diagnostiku a zjistit, jak na tom filtr je. Velký pozor na vozy, ve kterých zůstal zanesený, nevyčistitelný filtr, ale majitel jej nechal jen „vymazat" na diagnostice, aby si elektronika myslela, že je filtr pryč. Auto jezdící s ucpaným filtrem může v extrémním případě i vzplanout.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů