Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pro sichr: 10 věcí, které by vám v autě nikdy neměly chybět

Naše téma
Dominik Valášek | 05.06.2017
Ilustrační snímek. | foto: Scion
Pokud trávíte ve svém autě více času, vytvořili jste si v něm jistý inventář věcí, které vždycky máte pro všechny případy s sebou. I my jsme se nad takovým „balíčkem" zamysleli a vytvořili seznam deseti věcí, které by neměly chybět v žádném autě. Nikdy totiž nevíte, co vás zrovna potká.
1. Voda

Voda je jednou ze základních surovin pro přežití nás i našeho auta. Je vlastně jedno, jestli jí budeme lít do chladiče, do ostřikovačů, do sebe nebo si s ní umyjeme ruce, ale pár litrů v plastové lahvi se nikdy neztratí.

2. Olej správné specifikace

Můžeme si sice tisíckrát říkat, že naše auto olej nežere, ale až se jednou při studeném startu na chalupě mimo civilizaci rozcvakají ventily (nebo se rozsvítí žlutá olejnička signalizující nedostatek), jsme pěkně nahraní. Jednu litrovku tedy raději vždycky s sebou.

3. Hasicí přístroj

Stačí zkratovaný kabel a zpod kapoty se valí dým. V tu chvíli je malý hasičák naprosto nedocenitelným společníkem, který umí v mnoha případech zachraňovat nejen techniku, ale i životy. Přitom kilový hasicí přístroj – případně různé hasicí spreje – vychází na pár stokorun.

Čtěte také: Víte, proč některým autům pohasíná denní svícení, když mají zapnuté blinkry?

4. Drobné do parkovacího automatu

Spěcháte něco vyřídit do cizí lokace a dorazíte na zpoplatněné parkoviště. Automat mlsně vyžaduje desetikoruny a dvacky, jenže nejmenší měna, kterou po kapsách disponujete, je papírová stokoruna. Přesně v tu chvíli se hodí mix drobných, vysypaný v loketní opěrce.

5. Povinná výbava

Na předpisy a regulace máme mnohdy rozličné názory, ale většina prvků z povinné výbavy prostě dává smysl. Lékárničkou můžeme zachránit někomu život, reflexní vestou a výstražným trojúhelníkem můžeme zase zachránit život sobě, až budeme pobíhat kolem auta a měnit rezervní kolo.

6. Startovací kabely

Naše auto může být sebespolehlivější, ale pokud se akumulátor odporoučí do věčných lovišť a auto není jak nastartovat, je nám veškerá spolehlivost málo platná. I když je ale baterka na nastartování slabá, se startovacími kabely pomůže jakékoliv další auto.

Čtěte také: Karbon je mor moderních motorů. Proč? A jak se mu bránit?

7. Lepicí páska

Opravovat věci na autě lepicí páskou je sice krapet „čuňárna", ale když se rozhoduje o tom, zda dojedeme či nikoliv, jdou všechny zásady správného mechanika stranou. Kvalitní „stříbrná páska" drží až obdivuhodnou silou a je sanitárně schopná napravit třeba i následky drobné nehody.

8. Svítilna

Nouzových scénářů při jízdě autem lze vymyslet nepočitatelně. Pokud se ovšem kterýkoliv z nich stane v noci, je při řešení problému vždycky zásadní viditelnost. A vlastně se nemusí vůbec jednat o nouzový scénář. Už jste třeba někdy potmě hledali mobil zapadnutý pod sedadlo?

9. Oblečení na převlečení

Když se po cestě na pracovní schůzku polijete špatně zavíčkovanou kávou, neuděláte na obchodní partnery právě převratný dojem. Přesně pro tyto případy přijde vhod šikovně schovaná čistá košile, tričko, nebo prostě cokoliv, co zrovna nosíte.

10. Toaletní papír

Staré pravidlo říká, že správný hospodář si odveze svůj „odpad" až domů, ale ta majonéza tajemné chuti, kterou jsme před chvíli spořádali v bagetě z benzínky, má možná zcela opačný názor. Taková situace je sice vždycky nepříjemná, ale pokud je po ruce rulička toaletního papíru, tak i důstojně řešitelná.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů