Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak zabít čas. Deset her do auta, které zpříjemní dlouhou cestu nejen dětem

Naše téma
Viola Procházková | 17.06.2023
foto: Freepik
Jak udržet na palubě dobrou náladu, i když musíte cestovat mnoho hodin? Hrajte si! Kilometry budou ubíhat rychleji a čas strávený v autě se stane milou vzpomínkou, podobně jako výlety či potápění v moři. 
Dlouhá cesta je obávanou, leč nezbytnou součástí téměř každé rodinné dovolené. Nuda dokáže i jinak zlaté děti proměnit v saně a dospělí na tom s postupujícím časem nejsou o moc lépe. Pokud nechcete zajišťovat mír výhradně tabletem či mobilem, zkuste pár zábavných her, při kterých se zaručeně zasmějete. Nepotřebujete k nim navíc vůbec nic.

Hádej, kdo jsem
Léty prověřená klasika bude bavit hráče každého věku. Jeden z vás si představuje osobu, zvíře či věc, ostatní mu kladou uzavřené otázky, na něž smí odpovídat jen ne nebo ano. „Máš čtyři nohy?“ „Živíš se rostlinami?“

Postupně tak hádající zjišťují více a více detailů, aby uhodli, o koho nebo o co se jedná. Kategorie se stanoví dopředu a můžete ji upravovat na míru podle věku a schopností - od domácích zvířat či členů rodiny až po historické osobnosti nebo druhy rostlin.  

Hádej, co počítám
Další varianta oblíbených hádanek, tentokrát s využitím okolí za oknem. Jeden z pasažérů si vybere věc, která se během cestování venku relativně běžně objevuje (dopravní značka, skútr, most, popelnice a podobně).

Pokaždé, když tuto věc spatří, nahlas ji připočítá. Ostatní musí sledovat okolí a zkoušet hádat, jaké věci hráč počítá. Vítěz se pak ujímá dalšího kola počítání.

Abeceda
Jednoduchá hra, která kromě písmenek opět využívá okolní krajinu. Jeden z hráčů řekne písmeno z abecedy a ostatní po okolí hledají věc, jejíž název na dané písmeno začíná. Písmeno T: topol, trabant, taška…

Můžete začít od začátku abecedy, nebo písmena vybírat náhodně, to už je na vás. Kolo vyhrává ten, kdo vymyslí nejvíc slov.

Slovní kopaná
Kdo by neznal nejoblíbenější hru se slovy. První hráč vykopne slovo, další má za úkol vymyslet další slovo, začínající na poslední písmeno toho předchozího. Pokud nejsou děti úplně malé, je lepší hrát na slabiky, neboť tak se vyhnete neustálému opakování stejných písmen.

A zdatnější hráči si mohou pravidla ještě ztížit - třeba vymezit tematickou oblast, z níž budou slova vybírat. Může to být moře, zahrada, vesmír… cokoli vás napadne.  

Pravidla
V této hře jde spíš o zábavu než o vítězství. Každý hráč si vymyslí jedno pravidlo a ostatní ho potom musí dodržovat. Například: „Kdykoliv pojedeme kolem benzínky, musíš zavrčet jako pes.“ Nebo: „Kdykoli nás někdo předjede, musíš říct pápá.”

Uvidíte, že dodržovat pravidla všech pasažérů na palubě vaši pozornost důkladně zaměstná.

Tetička jela na výlet
Tato hra vám perfektně procvičí slovní zásobu a hlavně paměť. První hráč začíná větou: „Tetička jela na výlet a do batohu si dala… “ a přidá jednu věc. Další hráč musí celou větu zopakovat a přidat další věc, kterou si tetička zabalila.

Každý další hráč musí vyjmenovat vždy všechny předchozí zabalené věci. Kolik věcí budete schopni si zapamatovat, ať už v přesném, nebo náhodném pořadí?

Počítání aut 
Počítací hra zaujme hlavně nadšence do motorismu, ale chytí se i ostatní. Každý si vybere svoji oblíbenou značku aut a následně počítá, kolik vozů své značky během cesty uvidí.

Místo značek lze počítat také auta nějaké konkrétní barvy nebo typu, třeba dodávky, pickupy nebo kabriolety. 

Chyť ho! 
Předem se domluvte, co budete během cesty chytat. Může to být konkrétní model auta, ideálně nějaký netypický. Ale chytat se dají i kostely, draví ptáci, choppery, růžové domy, zkrátka cokoliv, na čem se dopředu dohodnete.

Vyhrává samozřejmě ten, kdo má nachytáno nejvíc. 

Co by sis vybral?
Další hra, která nepočítá body a nemá vítěze, zato se u ní nasmějete a třeba se jeden o druhém dozvíte něco nového. Hráč si zvolí jiného hráče a dá mu na výběr ze dvou možností, například: „Co by sis vybral - jíst celý týden jenom pizzu, nebo jenom zmrzlinu?“ „Co by sis vybral - umět číst myšlenky, nebo se umět stát neviditelným?“

Následně se můžete pobavit o tom, co by si vybrali ostatní a proč. 

Nikdy jsem neudělal…
Hra s primitivními pravidly, která je zpočátku snadná a postupem času se stává obtížnější - a taky legračnější. Hráči se střídají a každý musí vymyslet něco, co nikdy v životě nedělal. Například: „Nikdy jsem nejedl ústřice. Nikdy jsem neskákal padákem. Nikdy jsem nebyl v Bruntále.”

Každý hráč by měl rychle navázat na předchozího. Kdo příliš dlouho zaváhá, prohrál. I tentokrát se můžete o členech rodiny dozvědět něco nového.

Bonus: Přibalte si s sebou
V hračkářstvích najdete spoustu zajímavých her a aktivit, které v autě zaberou minimum místa a poskytnou vám zábavu na další hodiny. Podívejte se na ně do galerie.

další 2 fotky
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů