Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Sezona F1 2017 s fotogalerií Jiřího Křenka

Blog
Lukáš T. | 15.03.2017
dalších 11 fotek
GP F1 2016 Německo - Daniel Ricciardo (Red Bull) | foto: Jiri Krenek/ activepictures.cz::http://www.activepictures.cz
Pro fanoušky F1 právě začíná vzrušující období s vůní benzínu a nezaměnitelným akustickým doprovodem...
Už mnoho let někdy na přelomu února a března ožívá nejatraktivnější závodní seriál královny motorsportu. Tušíte správně, jedná se o Světový šampionát formule 1 (Formula One World Championship), který vyhlašuje mezinárodní automobilová federace (FIA). F1 je letitou technologickou chloubou motorsportu a ať chceme nebo ne, její závodění není jen předhánění se mezi jezdci, ale její technologie se postupně přenášejí do sériově vyráběných vozů, kterých si užíváme právě my, obyčejní lidé, aniž bychom to často věděli. Jako skalní fanoušek sleduji tento seriál již od 90. let minulého století, zní to docela historicky, ale už je to nějaký ten pátek, kdy jsme přenosy F1 sledovali na satelitech různých televizních společností, ještě bez českých komentářů. Protože jsem se dostal k úžasné možnosti psát tento blog, chci se s vámi podělit o události a pocity z budoucích závodů letošní sezóny.

Aby toho nebylo málo, bude tento blog doprovázen exkluzivními fotografiemi Jiřího Křenka (www.activepictures.cz) přímo ze závodních víkendů. Jiří Křenek je přední český fotograf světového motorsportu, vystudoval Střední odborné fotografické učiliště v Praze a Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. V seriálu F1 se pohybuje již 25 let a navzdory velkému tlaku pokrokových médií vydržel a prosazuje se klasickou fotografií (byť samozřejmě digitální). Ještě bych rád zmínil několik ocenění: Dvakrát 1. místo Czech Press Photo 2000 a 2002, Grant pražského primátora 2001, Talentinum 2001, Cenu Jaromíra Funkeho za 2. místo v soutěži o nejlepšího českého fotografa do 35 let (2004) nebo v neposlední řadě Zlaté oko 2015 a 2016. Upřímně se velmi těším na různorodé kompozice jak učebnicových, tak drsných předjížděcích manévrů těch nejlepších pilotů, důležité postavičky z paddocku, grid girls nebo ujíždějící monoposty v záři zapadajícího slunce. Malou ochutnávku z minulého ročníku můžete již shlédnout ve fotogalerii.

Pojďme si trochu přiblížit události loňského ročníku. Nezačnu ničím jiným než samotným mistrem světa sezóny 2016 Nicem Rosbergem (Mercedes). Měl jsem obrovskou radost, když po velikém a dlouhém úsilí dosáhl Nico na vytoužený titul. Bylo to těsné, protože Lewis Hamilton bojoval přes všechny překážky (hlavně technického charakteru v úvodu sezóny) do poslední chvíle. Když to porovnám s Lewisem, který získal svůj první titul hned ve svém druhém ročníku 2008, musel Nico urazit dlouhý kus cesty, téměř 11 let. A potom přišla ta překvapující zpráva, několik dní po zisku titulu oznámil Rosberg konec kariéry. Myslím, že mnozí fanoušci nevěděli co říct, včetně mě. Po určité době jsem si udělal nad tímto rozhodnutím nadhled. Zaprvé, když se Nico nevrátí, nebude jako mistr světa nikdy poražen. Zadruhé měl jeho čin ještě jiný vliv a mnohem důležitější na F1. On totiž "uvolnil ledy", dal v šanc nejlepší sedačku na okruhu a způsobil, že těžce uzavřené smlouvy mnoha top jezdců a jejich týmů se začaly třást v jejich šuplících, počínaje jezdci Ferrari, Red Bullu, Williamsu, McLarenu (co by za to F. Allonso dal …) a jiných. V těchto týmech se sedačky tak často nevyměňují, nicméně stříbrný šíp nakonec ulovil Valtteri Bottas z Williamsu. Na jeho místo prvního jezdce se dočasně vrátil ze svého nejkratšího jezdeckého důchodu Felipe Massa, ještě si vzpomínám, jaké to bylo emocemi naplněné loučení na brazilském okruhu v Sao Paulu.

Těmito přestupy se dostávám k prvnímu nováčkovi pro tuto sezónu Lanci Strollovi, který měl právě nahradit Felipeho, ale ve skutečnosti jde na pozici druhého jezdce za Bottase. Neodpustím si poznámku, že tato sedačka je spíše koupená než vyježděná zkušenostmi v nižších soutěžích, které jezdce na F1 připravují. Silní sponzoři jsou nutní, ale L. Stroll prostě některé soutěže přeskočil. Doufám, že Felipe jako zkušený matador vezme Lance pod svá křídla a trochu ho provede první sezónou.

Vrátím-li se zpátky asi do první čtvrtiny sezóny, nemohu opomenout události GP Španělska, kde se v prvním kole na rovince mezi 3. a 4. zatáčkou vyloženě vyšouply oba dva mercedesy z prvních dvou míst. O velké haló tak bylo postaráno, rivalita mezi kluky od Mercedesu opět vybouchla na max. Hozenou rukavici bez váhání zdvihl mladičký Max Verstappen, který se těšil teprve z první jízdy v áčkovém týmu Red Bullu a dojel si pro své první životní vítězství. Nutno podotknout, že Verstappen ještě v GP Ruska jezdil za béčkový tým (Red Bullu) Toro Rosso, ale po "chybách" Daniila Kvyata rozhodla vyšší instance v podobě šedé eminence Dr. Helmuta Marka, že si kluci prohodí sedačky, Max hop nahoru (Red Bull) a Daniil šup dolů (Toro Rosso). Kvyat ještě panu doktorovi poděkoval za jeho mateřskou lásku k němu samotnému a zdravému postupu. Co říct, vypadá to, že se tvrdý přístup zatím Markovi vyplácí a Verstappen bude letos opět drtit kluky z Ferrari a možná i z Mercedesu.

Se soutěží se nám po letech a 305 startech rozloučil další mistr světa, Jenson Button, kterého v sedačce McLarenu nahradí Stoffel Vandoorne. McLaren teď opravdu potřebuje kluky s pevnými nervy, zdá se totiž, že ani po dvou tragických letech nedokáže spojení McLaren-Honda postavit konkurenceschopné auto. Úplně chápu, co musí např. takový F. Allonso prožívat, když prostě jedete, šlapete na to, jak to jde, dáváte do toho nabyté zkušenosti mistra světa (dvojnásobného) a pak to v motoru zachrochtá, zaskřípe (hlavně sezóna 2015) a vy doplachtíte místo do cíle tak akorát do kačírku.

O pomyslné zakončení sezóny 2016 s třešničkou na dortu se postarala společnost Liberty Media, která je jen chvíli novým vlastníkem F1. Ano, Bernie Ecclestone byl ze dne na den ve svých 86 letech odejit do důchodu z pozice obchodního šéfa managementu F1. Jeho funkci nově zastávají Chase Carey (CEO a předseda představenstva), Sean Bratches (obchod, marketing) a Ross Brawn, který má na starosti sportovní stránku. Právě Ross Brawn by měl tlačit do budoucna na atraktivitu F1, která v poslední době trochu pokulhávala nesmyslnými změnami. První věc, která mě nejvíce zajímá, je, kdy zmizí umělý systém DRS pro snadné předjíždění, který ochuzuje zvláště nás fanoušky o napínavé souboje. Aby to nevypadalo, že Bernie byl přes 40 let k ničemu a byl jen tvrdý businessman v oblasti televizních práv a vyjednávání s pořadateli velkých cen (možná jsou to i ty důvody, proč letos neuvidíme ani jeden okruh z GP Německa), měl snad i své kladné stránky: smysl pro řád závodních víkendů, zavedení rozdělování peněz ve formuli 1 a také budování bezpečných závodů. Vždyť od tragického víkendu na Imole v roce 1994 (Roland Ratzenberger, Ayrton Senna) nezahynul do roku 2014 (Suzuka) žádný pilot (Jules Bianchi – po delší době zemřel v nemocnici).

Přesuňme se k tomu, co nás čeká a na co se můžeme těšit v této sezóně. Letošní odhalení monopostů všech stájí proběhlo a barcelonské oficiální testy jsou již také za námi. Jako správný fanda jsem si nenechal uniknout žádné z prvních vteřin zcela nově přepracovaných vozů. Je fakt, že každá stáj pojala své vystoupení jinak, někdo pompézněji (McLaren – vzhledem k výkonům je to úsměvné), někdo zase po skromnu (Williams) a komorně (Mercedes) a jiní zase třeba naprosto stroze (Ferrari). Zvědavost byla ukojena. Vzhledem k úpravě technických pravidel nám monoposty narostly co do šířky (také šířky kol), délky a váhy (asi do 20 kg). Nejviditelnějšími změnami jsou širší kola, jak vzadu, tak vpředu, šípovitý tvar předního křídla, snížení výšky zadního křídla a nový prvek „žraločí ploutev“, která je umístěna za airboxem na hřbetě monokoku a táhne se až téměř k zadnímu křídlu. Všechny tyto technické úpravy mají vliv na aerodynamiku vozu a měly by tak zvyšovat přítlak, který má vliv na stabilitu vozu a jeho vyšší rychlosti v určitých místech okruhu. Nové tvary a prvky na mě působí více dravěji a myslím, že to k závodění patří. Za mě si nejvíce s designem pohrálo Ferrari a nejhůře Force India, prázdná stříbrná plocha (ploutev) bez jakéhokoliv zakončení mi připadá jako uříznutý kus z plechových vrat a k tomu ještě podlomený nos. Důležité ale bude, aby to chlapcům fungovalo technicky, závody se totiž vyhrávají na trati, a ne v kráse.

Jedna z dalších změn je zrušení žetonového systému pro vývoj pohonných jednotek. Konečně, alespoň první malý vstřícný krok. Ono to samozřejmě nebude zadarmo, protože se sice bude moci vyvíjet, ale nasazování bude stále limitováno. I přesto si myslím, že občas může nějaká stáj té jiné zatopit. Předsezónní testy nakoukly do připravenosti jednotlivých stájí. Opět jako minulý rok příjemně překvapilo Ferrari a tentokrát opravdu přitvrdilo, Kimi Raikkonen a Sebastian Vettel pořádně prohnali svoje káry, zajeli nejrychlejší časy a odkroužili druhý nejvyšší počet kol. Bude to stačit na Mercedes nebo Red Bull? V minulé sezóně to Ferrari s oběma týmy projelo. Samotný tým Haas si zatím pochvaluje motor Ferrari, ale pro změnu bojuje s brzdovým systémem, se kterým měl potíže již minulý rok. Samotný Renault zase řeší systém ERS (energetický rekuperační systém) a Red Bull tak trochu pro změnu ladí malé renaultí nedostatky motoru. Ale to není nic proti problémům McLaren-Honda, jsem zvědavý jestli kluci vůbec odstartují. U Mercedesu jsem si zcela jist, že má pod čepicí a jako vždy neukázal vše, co si za zimu připravil v továrně. Ještě bych rád zmínil stáj Force India, která svým nenápadným umem porazila např. Williams a skončila na 4. místě v poháru konstruktérů, a to téměř s nejnižším finančním rozpočtem, když nebudu počítat věčně se v dluzích topící Manor, který již tuto sezónu nepokračuje. Force Indii letos doplní nová posila Esteban Ocon (poslední nováček na plný úvazek) a jsem moc, moc zvědavý, jestli se bude opakovat umístění týmu v první pětce.

Na startovním roštu se nám bude od března do listopadu představovat 20 jezdců z deseti stájí v celkem dvaceti závodech.

Napraví si Lewis Hamilton chuť a získá čtvrtý titul? Vydrží Valtteri Bottas tlak mistrovského týmu a využije svou životní šanci? Potvrdí Max Verstappen opět svou roli v áčkovém týmu a zatopí Hamiltonovi? Nebo Ferrari konečně najde recept a obnoví svou slávu?

To vše budeme moci sledovat od prvního závodu v Melbourne.

GP Austrálie – Melbourne, okruh v Albert Park (časy jsou uvedeny v SEČ)

Praktické jízdy Pátek 24. března od 02:00
Praktické jízdy Pátek 24. března od 06:00
Praktické jízdy Sobota 25. března od 04:00
Kvalifikace Sobota 25. března od 07:00
Závod Neděle 26. března od 07:00

Tímto se s vámi loučím a těším se v dalším mém blogu 29.3. s dojmy z Melbourne…

Fanděte F1 a závodění za volantem přenechte skutečným profíkům …
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Corlis, 15.03.2017 17:33
pěkné, díky, budu zde sledovat, jsem také zvědav, jak to letos dopadne. Viděl jsem jízdu Bottase tuším a ten přítlak je skutečně enormní.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů