Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

F1 2017 GP Monaka - vítězné Ferrari, nebo zklamaný Räikkönen?

Blog
Lukáš T. | 31.05.2017
dalších 26 fotek
F1 2017 GP Monaka - Ferrari slaví vítězství v Monaku po 16 letech, Kimi Raikkonen (uprostřed) zklamaně přijímá 2. místo | foto: Jiri Krenek/ activepictures.cz::http://www.activepictures.cz
Ferrari rozdovádělo koníka a opanovalo prestižní závod vítězným doublem. Red Bull opět vystrčil růžky a Mercedes si poprvé nesáhl na bednu.
Pohled fanouška:

Sebastian Vettel vyhrál prestižní Velkou cenu Monaka 2017 a připsal si 45. vítězství ve své kariéře. Kimi Räikkönen získal 2. místo. Ferrari tak slavilo po dlouhých 16 letech nejcennější pódiové umístění v Monaku, a navíc doublem. Daniel Ricciardo ukořistil krásné 3. místo po šikovně zvolené strategii Red Bullu.

Monako mělo při svém závěrečném ceremoniálu, stejně jako v minulém roce jednoho smutného pilota. Tím oním nebyl nikdo jiný než Kimi, který zajel špičkovou kvalifikaci a získal po 9 letech pole position, a to na okruhu, kde je nutné prokázat vyspělou techniku řízení, protože uličky GP Monaka omyl neodpouštějí. Vzpomeňme na minulý ročník, kdy byl Ricciardo, po úžasně získaném pole position, připraven svým týmem o jedinečné vítězství nezvládnutou zastávkou v boxech. Nechci říci, že tým Ferrari si zapomněl připravit pneumatiky, jako se to stalo v případě Red Bullu, ale ona Räikkönenova prohra se také odehrála po zajetí do boxů.

Start závodu proběhl na jistotu a nikdo nechtěl v první zatáčce moc riskovat. První pětice si s přehledem udržela pořadí a Ferrari v čele s Räikkönenem a Vettelem začalo od 2. kola nasazovat tempo a trochu poodjíždět trojici V. Bottas (Mercedes), M. Verstappen (Red Bull) a D. Ricciardo. Po ustálení rozestupů se toho tolik v předjíždění nedělo, jedinými piloty, kteří se po 15 kolech výrazně posunuli o 2 místa, byli Daniil Kvyat (Toro Rosso) a Lewis Hamilton (Mercedes). S předjížděním v Monaku je to těžké i pro mistra Hamiltona, který startoval po nevydařené kvalifikaci až z 13. místa.

První náznaky na změnu pořadí na čelních příčkách přišly v 33. kole. Verstappen se pokusil zajetím do boxů o undercut na Bottase. Mercedes neváhal a zareagoval, hned v následujícím kole Bottase přezul a ten se stačil vrátit před Maxe. O 2 kola později zajel do boxů z 1. místa Räikkönen pro červenou (super měkkou) sadu. A v tuto chvíli se stalo něco, co si každý může vysvětlovat různě. Kimi se vrátil za vedoucího Vettela a Ricciarda. Normálně by si člověk myslel, že je vše v pořádku, když lépe jedoucí pilot ze stejné stáje dostane přednostní právo zajet do boxů a hned za ním jede přezout stájový kolega. Jenže Sebastian a Daniel zůstali na trati a overcut byl na světě. Oba vydrželi ještě zhruba 4 kola na ultra měkké směsi a pak šup do boxů. Nejenže Ricciardo přeskočil svého týmového kolegu, ale Vettel se rázem ocitl ve vedení a odsunul Kimiho. Sice to bylo po vyjetí z boxů těsné, ale bylo to tam. Když to zjistil Verstappen, tak se hodně vztekal, ale když to na vlastní oči uviděl Kimi ... Myslím, že Kimimu bylo hned jasné, že spanilá jízda, která byla vidět již od tréninků, je zmařena a záchrana vítězství by spočívala pouze v technických problémech Vettelova vozu nebo v jeho jezdecké chybě, kterých dělá po pravdě málo. Zbytek závodu působil ve Finově režii již odevzdaným dojmem. Řekl bych, že na Icemanově ledové tváři, jak ji všichni známe, musela ukápnout velká slza. Ono k tomu nebylo daleko na stupních vítězů, ale taktéž při rozhovoru pro diváky, který vedl nejezdící aktuální mistr světa Nico Rosberg. Nico jako zkušený závodník projevil soucit s Kimim a nikterak jej dále po jediné otázce netrápil.

Na danou situaci, která připravila Kimiho o nejlepší post se dá dívat z více stran. Někteří ostřílení zahraniční novináři již před závodem lehce poukazovali na možnou "týmovou režii" (spekulace) ze strany Ferrari. Vettel měl před závodem náskok na Hamiltona pouze 6 bodů v šampionátu a Kimi se svými body nebyl a ani teď není v přímém boji o titul. Vzhledem k tomu, že Hamilton měl špatnou výchozí pozici v závodě, nabízelo se, že Vettel utrží nejvyšší možný počet bodů a hodně poodskočí Lewisovi. Týmová režie není ze závodního hlediska fair play možná, jen opravdu v případech kdy má závodník třeba jisté technické problémy a špuntuje svého kolegu, ale i tak by mělo dojít k určitému klasickému předjíždějícímu manévru. Ani by mě nenapadlo, že by o něčem takovém Ferrari uvažovalo. Vzhledem k tomu, že byl Kimi od začátku sezóny pranýřován za slabé výsledky, které nepodporují dobře boj o titul konstruktérů, předpokládal bych, že toto pódium nakopne Räikkönena k dalším perfektním výsledkům. Jaká může být lepší vzpruha než výhra v Monaku? Vždyť Ferrari potřebuje zlepšení výsledků Kimiho jako sůl, bez něj ten titul jednoduše nevyhraje. To ale neznamená, že to Kimiho 2. místo se jim nehodí do vzorce, k jeho smůle právě ideálně. Když se na to podíváme z jiné strany, brzkým zajetím Räikkönena do boxů (zkusme to vzít jako chybu) a setrváním Ricciarda se objevila nebezpečná šance, že by Daniel mohl ve výsledku pomýšlet na vítězství. Ricciardo zajížděl na stále efektivních fialových gumách nejlepší časy, lepší než Kimi po návratu. Myslím, že hrozilo vážné riziko ztráty dvojitého prvenství Ferrari, a tak se setrvání Vettela mohlo jevit jako záchrana 2. místa (nebo snad i prvního?), protože Sebastian (na fialové sadě) dokázal na rychlá kola Australana adekvátně odpovídat. Kimi po návratu neměl před sebou úplně čistou cestu a opět se prodíral přes některé piloty o kolo zpět. Musel opravdu Kimi brzo do boxů, když ultra-měkká sada dobře fungovala? Možná ano, protože to byla jistota, že se Ferrari nedostane do prekérní situace, když Red Bull již měl přezutého jednoho pilota a Ferrari mělo před sebou odbavení 2 vozů. Ferrari také mohlo poslat do boxů nejdříve Vettela, ale nevklínil by se nakonec Ricciardo na 2. místo ... Räikkönen a Ferrari si to určitě vysvětlí. Nakonec to byl super výsledek a Räikkönen se nám zvedá. To je dobře.

Kromě strategické bitvy se samozřejmě v GP Monaka odehrálo několik technických poruch a karambolů. N. Hulkenberg (Renault) odstoupil v 25. kole z důvodu poruchy převodovky, a navíc jeho vůz vypouštěl nějakou kapalinu podle hlášení za ním jedoucího Kvyata. V 60. kole podebral zaskakující Jenson Button (McLaren) v zatáčce Portier (před tunelem) Pascala Wehrleina (Sauber) tak nešťastně, že Němec zůstal uvězněn ve svém voze, který se převrátil na levý bok a zůstal napasován přímo na svodidlech. Nehoda si vyžádala nasazení safety caru Bernda Mylandera, který tahal za sebou nervózní vláček celých 6 kol. Těsně před restartem dostali jezdci o kolo zpět možnost předjet safety car a dojet konec vláčku, aby nezacláněli bojům o přední pozice. Ne vždy to dopadne dobře, hned v první zatáčce ještě před safety carem to do bariéry zapíchli Marcus Ericsson (Sauber) a o kolo později i Stoffel Vandoorne (McLaren). V případě Vandoorna šlo o první body v seriálu, škoda. Pneumatiky a brzdy v tomto režimu až příliš zchladnou a pak už je to vždy jen na opatrnosti a zkušenostech jezdce když opět šlápne do pedálu. Lance Stroll (Williams) asi raději odstoupil (ochladnutí pneu a brzd), než aby si připsal další zářez. V 72. kole ještě S. Perez (Force India) nabral v zatáčce La Rascasse předním kolem Kvyata, který se okamžitě odporoučel. Byla to docela tvrďárna od jinak sympatického Pereze.

Hezký výsledek (6. pozice) zajel Carlos Sainz (Toro Rosso), čímž se posunul v šampionátu na 8. místo před Felipeho Massu (Williams). Špatně si také nevedli kluci z Haasu: R. Grosjean (8.) a Kevin Magnussen (10.). Smůlu zatím neprorazil Jolyon Palmer (Renault), jeho 11. místo bylo těsně za bodovanou desítkou. V paddocku se povídá o Palmerově angažmá u Renaultu na příští rok. Šéf stáje Reanult Cyril Abiteboul zatím jezdce hájí a věří, že se odrazí. Dá se říci, že na zázrak je ještě čas. Zklamáním pro Monako byl určitě Mercedes. V. Bottas sice startoval z 3. pozice (0.002 s ztráta na Vettela v Q3), ale na bednu to nestačilo. Zdá se, že Lewis Hamilton (Mercedes) toho prokaučoval mnohem více. Start ze 13. pozice nesliboval nic zázračného, ale nakonec se Lewis propracoval na 7. místo, a alespoň částečně minimalizoval ztrátu na rozjetého Vettela. Mercedes se opět pravděpodobně netrefil do nastavení vozu. Již v 3. tréninku to nebyl úplně tak přesvědčující výkon, ikdyž si Vettel myslel, že Mercedes blafuje. Kvalifikace ale jasně ukázala, že Mercedes nemá takovou šťávu jako Ferrari. Hamilton se navíc vlastním zaviněním připravil o boj v Q3, když se snažil o kolo na jistotu až v samém závěru, ve kterém doplatil na havárii S. Vandoorna v druhé šikaně u plaveckého bazénu. Tato šikana urvala nejedno zavěšení z drahocenných vozů F1.

Příjemným překvapením kvalifikace byla 9. pozice Jensona Buttona, který zaskakoval za Fernanda Alonsa (McLaren). Na to, že Button neseděl v monopostu pěkně dlouho a navíc jsou formule v tomto ročníku úplně jiné, klobouk dolů. Zapomněl jsem zmínit, ještě k tomu v McLarenu s motorem Honda :-). Button stejně startoval kvůli penalizacím za nové komponenty z boxové uličky.

Již zmíněný Alonso si tedy odskočil do série IndyCar na závod 500 mil Indianapolis. Tipněte si, jak to dopadlo, samozřejmě Alonso nedojel pro poruchu motoru Honda. Nutno zmínit, že se jedná o jiný motor, než který používá McLaren v F1. Alonso se celou dobu držel na špici a jeho vystoupení potvrdilo skvělé kvality. No, není to dobrá udička pro budoucí smlouvu v některém z top týmů F1 pro následující sezóny?

Okruh v Monackém knížectví (Principauté de Monaco) je výjímečný svou krátkou délkou kola 3.337 km. Závod se tedy vypisuje na 78 kol s celkovou délkou 260 km namísto průměrných 305 km. Trať je co do náročnosti maximálně technická a co do výkonu nenáročná, takže i slabší monoposty mohou slušně zatápět těm lepším. Trať je vystavěna v samém srdci města a závodníci projížději úzkými uličkami s přesností na mm a někdy možná i méně. Piloti se docela hodně nakroutí volantem a to takovým způsobem, že až několikrát dochází k překřížení během samotného kola a to vše si vynásobte x 78. Co do poloměru zatáčení jsou letošní vozy velmi rozdílné na svou délku rozvoru. Mercedes má nejdelší rozvor a Williams zase nejkratší. Ferrari je někde uprostřed, ale oproti Mercedesu je kratší v rozvoru o 16 cm, ale proti Williamsu je delší pouze o 5 cm. Zdálo by se, že Ferrari má skutečně výhodu na okruzích v pomalých zatáčkách. Dle technického ředitele Toro Rosso nejsou rozdíly tak markantní, aby to některým týmům škodilo, jako třeba např. v Monaku. Monoposty s delšími rozvory mají zase lepší aerodynamiku na rychlejších tratích.

Výsledková listina:

Pilot Tým Čas/ztráta Pit stopy
1. Sebastian Vettel Ferrari 1:44:44.340 1
2. Kimi Räikkönen Ferrari 3.145 1
3. Daniel Ricciardo Red Bull3.745 1
4. Valtteri Bottas Mercedes 5.517 1
5. Max Verstappen Red Bull 6.199 2
6. Carlos Sainz Toro Rosso 12.038 1
7. Lewis Hamilton Mercedes 15.801 1
8. Romain Grosjean Haas 18.150 1
9. Felipe Massa Williams 19.445 2
10. Kevin Magnussen Haas 21.443 2
11. Jolyon Palmer Renault 22.737 1
12. Esteban Ocon Force India 23.725 3
13. Sergio Perez Force India 49.089 3
- Lance Stroll Williams odstoupil 2
- Daniil Kvyat Toro Rosso odstoupil 1
- Stoffel Vandoorne McLaren odstoupil 1
- Marcus Ericsson Sauber odstoupil 1
- Jenson Button McLaren odstoupil 2
- Pascal Wehrlein Sauber odstoupil 1
- Nico Hulkenberg Renault odstoupil 0

Další závod se pojede na okruhu Gillese Villeneuva v Montréalu, který vyhrál právě první domácí ročník. Po tragické smrti jezdce převzal okruh právě jeho jméno. Trať se rozkládá na ostrově Notre-Dame řeky Svatého Vavřince. GP Kanady bude již návrat k rychlejšímu závodu, ale stále se bude jednat o kratší okruh než 5 km. Trať se vyznačuje určitou zrádností některých zatáček, ta nejpopulárnější se od určité doby nazývá Zeď šampionů (při nájezdu na cílovou rovinku). V roce 1999 v ní skončili takoví borci jako Damon Hill, Jacques Villeneuve nebo samotný Michael Schumacher.Srovná se Mercedes ve Velké ceně Kanady nebo Ferrari začíná ujíždět? Red Bull naplno nahání konstrukterského mága Adriana Neweyho, aby stáj dostal zase na výsluní. Je ještě čas?


GP Kanady – Montréal (časy jsou uvedeny v SEČ)
Praktické jízdy pátek 9. června od 16:00
Praktické jízdy pátek 9. června od 20:00
Praktické jízdy sobota 10. června od 16:00
Kvalifikace sobota 10. června od 19:00
Závod neděle 11. června od 20:00

GP Ázerbájdžánu – Baku (časy jsou uvedeny v SEČ)
Praktické jízdy pátek 23. června od 11:00
Praktické jízdy pátek 23. června od 15:00
Praktické jízdy sobota 24. června od 12:00
Kvalifikace sobota 24. června od 15:00
Závod neděle 25. června od 15:00

GP Rakouska – Spielberg – Red Bull Ring (časy jsou uvedeny v SEČ)
Praktické jízdy pátek 7. července od 10:00
Praktické jízdy pátek 7. července od 14:00
Praktické jízdy sobota 8. července od 11:00
Kvalifikace sobota 8. července od 14:00
Závod neděle 9. července od 14:00


Fanděte F1 a závodění za volantem přenechte skutečným profíkům … Lukáš T.

-------------------------------------------------------------------------------------------



Pohled odborníka Tomáše Richtra:

O téhle záhadné výměně po zastávce v boxech mezi vítězem kvalifikace Kimim Räikkönenem a Sebastianem Vettelem se bude možná dlouho hovořit. A nikdy se té záhadě nepřijde na kloub. Řádně se oslavovalo první pole position Kimiho Räikkönena po 9 letech a 128 závodech, ale nadšení ochladlo jen o 24 hodin později. Někteří si nejspíš ťukali na čelo při podezření některých žurnalistů veteránů, podle kterých s ohledem na bodový rozdíl mezi Vettelem a Räikkönenem Ferrari v závodě upřednostní to, aby vyhrál Vettel. Jaké ale bylo i naše překvapení, když Räikkönen zajel do boxů výrazně dříve než Vettel, což přineslo Vettelovi výhodu přesně takovou, že se on sám po své zastávce vrátil na trať o sekundu před kolegou Räikkönenem!

Z řeči těla během pozávodních rozhovorů byla zjevná Räikkönenova znechucenost, ale velmi profesionálně se k ničemu nechtěl vyjadřovat do doby, než mu tým vysvětlí všechny okolnosti průběhu závodu.

Během velkých cen F1 je významný prvek, který spočívá v tom zastavit dříve nebo později než soupeř pro čerstvou sadu pneumatik a získat tím určitou výhodu. S ohledem na nepředvídatelnost výkonu jednotlivých specifikací pneumatik Pirelli ale není vždy zřejmé, zda se vyplatí zajet dříve než soupeř (takzvaný ‚undercut‘) nebo později (takzvaný ‚overcut‘). Jenomže v Monaku byl ‚overcut‘ nečekaně silným manévrem a kromě Räikkönena na něj ještě více doplatil Max Verstappen ve srovnání s kolegou Danielem Ricciardem. Jak tomu ale u Ferrari doopravdy bylo, tak to se už asi nikdy nedozvíme.

Druhou záhadou byla netradičně špatná forma Mercedesu a ještě záhadnější výkony Lewise Hamiltona. Ten ve srovnání s kolegou Valtterim Bottasem, který dokázal v kvalifikaci bojovat s jezdci Ferrari Kimim Räikkönenem a Sebastianem Vettelem, nedokázal postoupit ani do nejlepší desítky. Všichni tři zmínění jezdci Räikkönen, Vettel a Bottas se poskládali pouze do rozestupu 45 tisícin sekundy! Lewis Hamilton doplatil na havárii pilota McLarenu Stoffela Vandoorna v klíčovém okamžiku kvalifikace tak, že Hamiltonovi bylo nařízeno zpomalit. Ale jak někteří odborníci včetně analytického komentátora přenosů F1 na Sport2 upozorňují, za tuto ‚smůlu‘ si může Lewis Hamilton sám.

Hamilton podle nich totiž pokaždé, když se mu dřívější kvalifikační pokusy nepovedly, snahu vzdal a připravoval se na další pokus. Znamená to, že neměl k dispozici ‚pojistku’v podobě třeba ne perfektního, ale dostatečně rychlého kola tak, aby si pojistil postup. Na což jeho mercedes rozhodně měl. V klíčových momentech kvalifikace totiž všichni riskují, a to, že někdo v takové chvíli bourá, je pravděpodobné více než méně, a s tímto rizikem dnes špičkové týmy umí kalkulovat.Boj ale nekončí a Hamilton vyzývá, že v Kanadě boj o titul mistra světa pokračuje!
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů