Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

F1 2017 GP Rakouska - vítězství přibližuje Valtteriho Bottase k boji o titul

Blog
Lukáš T. | 12.07.2017
dalších 18 fotek
F1 2017 GP Rakouska - Valtteri Bottas (Mercedes) skvělým startem ujíždí svým soupeřům | foto: Jiri Krenek/ activepictures.cz::http://www.activepictures.cz
Bottas rozdrtil na startu soupeře a dojel si pro svůj druhý triumf. Hamiltona zradila převodovka a Vettel si upevnil vedení v šampionátu. Ricciardo slavil třetí místo jako by bylo první.
Pohled fanouška:


Valtteri Bottas (Mercedes) suverénně ovládl Grand Prix Rakouska 2017 na Red Bull Ringu a připsal si 2. vítězství v kariéře a zároveň v této sezóně. Sebastian Vettel (Ferrari) si vybojoval 2. místo a upevnil si vedoucí pozici v šampionátu před svým rivalem Lewis Hamiltonem (Mercedes), kterému odolal ve strhujícím finiši Daniel Ricciardo (Red Bull) a svým 3. místem oslavil 5. pódiové umístění v řadě za sebou.


Bottas začíná prokazovat své ambice porážet mistry světa na startovním roštu. Valtteri předvedl jednu z nejlepších startovních reakcí, a to takovým způsobem, že S. Vettel okamžitě volal po vyšetřování ulitého startu ze strany Bottase. Komisaři celou událost prošetřili a zjistili, že Bottas se neprovinil a trefil se přesně do zhasnutí světel, které udávají povel k odpichu. Bottas jednoduše řečeno zariskoval a ušetřil si reakční dobu svého mozku tak, že šel semaforům naproti. Celou tuto sekvenci hlídá technika, a pokud by to nevyšlo, hrozila by Bottasovi penalizace, která by ho pravděpodobně odsunula z předních míst. Tento risk ještě nazvěme super riskem, protože tuto strategii si nelze jen tak lehce připravit. Mezi rozsvícením a zhasnutím posledního semaforu není pevný, ale náhodně generovaný časový úsek v rozmezí zhruba 5 s.


Po odstartování závodu šlápl Bottas do pedálu a uháněl vstříc svému triumfu. Udivený Vettel uhájil svou 2. pozici a urputný Ricciardo po tvrdém souboji vyprovodil ve třetí zatáčce Kimiho Raikkonena (Ferrari) ze 3. pozice až za Grosjeana (Haas) na 5. pozici. Ptáte se, kde je Max Verstappen (Red Bull), který startoval z 5. místa? Daniil Kvyat (Toro Rosso) se opět rozhodl „vylepšit“ své výsledky hned v první zatáčce a vletěl na její vnitřek jako neřízená střela. Jeho zásah byl velmi účinný a sestřelil dominovým efektem jak F. Alonsa (McLaren), tak Maxe. Kvyat byl za tento incident potrestán průjezdem boxy. Verstappen prožívá velikánskou smůlu - už třetí závod v řadě, kdy musel odstoupit a nezískal ani bod (v předchozích dvou závodech pro selhání techniky). Tuto sezónu se očekávalo, že Max bude šlapat na paty svému stájovému kolegovi Ricciardovi a zatápět jezdcům Mercedesu a Ferrari. Bohužel se Red Bull potýká s většími technickými problémy, než očekával, a týká se to i Daniela. Pohonné ústrojí od Renaultu nemá stále vyladěné mouchy, jak by si všichni představovali. Přesto si tuto daň v závodech vybírá převážně Verstappen a Ricciardo sbírá pódia a potřebné body do poháru konstruktérů.


Všichni jsme hledali Hamiltona, ale v první ani druhé řadě nestál. Mercedes se také setkává s lehce zvýšenou nespolehlivostí svých monopostů. U Hamiltona musel měnit po 2. tréninku převodovku, která nevydržela 6 předepsaných závodů. Lewis byl za tuto poruchu penalizován poklesem pěti míst na startu. Vše se ale ještě více zkomplikovalo v kvalifikaci. Hamilton ve svém ostrém kole na konci Q3 chyboval a nepřekonal Bottase a Vettela. Po rychlém vyvěšení žlutých vlajek (Grosjean – technická závada) byly Lewisovi šance na vylepšení ztraceny a rázem se ocitl na 8. startovním místě. V závodě nevěšel hlavu a proti špičce se pokusil vyjet na jiné strategii. Protože věděl, že bude vyjíždět minimálně jako šestý, zajel si v Q2 strategicky postupový čas na super měkké směsi, na které také startoval a všichni věděli, že se bude snažit dotáhnout na své soupeře pomocí overcutu. Hamilton se postupně posouval dopředu a v 20. kole byl již přilepený na čtvrtého Raikkonena, ale Kimi svou pozici nedal, protože jezdil na ultra měkké (rychlejší) směsi a pro Hamiltona bylo těžké jej překonat. V Mercedesu se tedy rozhodli pro undercut, a ten už se povedl. V 32. kole zajel Lewis do boxů, tím vynutil přezouvání i u dalších soupeřů z čela. Kimi vydržel na trati ještě do 44. kola, ale po přezutí se již nedokázal vrátit před Hamiltona.


Posledních 10 kol přineslo strhující podívanou v boji o 3. a 1. místo. L. Hamilton dojel D. Ricciarda. Do poslední chvíle zkoušel jeho pevné nervy a výdrž jeho Red Bullu. Tento podobný souboj se také odehrával asi o 6 s dále vepředu. S. Vettel vyždímal svoje Ferrari do posledního koníka a potrápil Fina i na cílové rovince. Po závodě častoval Vettel v legraci Bottase slovy: „Ještě jedno kolo a měl bych tě, stejně si ten start ulil“, ale Valtteri už se jen usmíval. V této velké ceně konečně dovolily brzdy dojet R. Grosjeanovi (Haas) na pěkném 6. místě, které je oceněno 8 body. Opět obě dvě Force Indie si dojely pro slušný výsledek a odvážejí si 7. (S. Perez) a 8. (E. Ocon) místo. A také se nám probral mladičký Lance Stroll (Williams) - od Velké ceny Kanady sbírá body. Závod nedokončili pouze 4 jezdci. Alonso a Verstappen ve zmiňované kolizi, Magnussen (Haas) a Sainz pro technické potíže. Lewis Hamilton si připsal nejrychlejší kolo v závodě, ale také stanovil rekord nejrychlejšího kola od návratu Red Bull Ringu (A1-Ring) v roce 1997-2003 s přestávkou do roku 2014. Nejlepším jezdcem dne se stal jeho stájový kolega Valtteri Bottas.


Vzhledem k tomu, že jsem se nevěnoval minulým závodům, není možné opomenout zatím nejdramatičtější závod sezóny a jeho události v GP Ázerbájdžánu (Baku), vlastně jen jednu. Závodníci si prošli hned třemi jdoucími restarty po sobě, včetně přerušení samotného závodu. Napjatá situace nastala po nevinně vypadající kolizi Vettela a Hamiltona před 2. restartem. První pilot si vždy těsně před restartem za safety carem určuje tempo. V 15. zatáčce Hamilton zpomalil a Vettel nečekaně neubrzdil svoji formuli a do Brita zezadu narazil (to se stává i v silničním provozu Sebastiane :-) ). Jenže S. Vettel je velmi emotivním pilotem. Vzhledem k rivalitě v boji o titul si Sebastian Lewisovo počínání okamžitě vysvětlil jako špatný žert, myslel si, že ho Hamilton vyzkoušel „na brzdách“ a podle jeho slov mu přibrzdil (později se ukázalo dle telemetrie, že sundal pouze nohu z plynu). Po malém incidentu si Vettel najel po levé straně vedle Lewise a za zvednuté hrozící rukavice do Hamiltona narazil podruhé, tentokráte pěkně z boku. Tady už nešlo o běžný závodní incident, ale řekněme o schválnost. Sebastian Vettel si touto kolizí pořádně zavařil, nejenže přišel o možnost bojovat o první místo (penalizace 10 s zastávka v boxech), ale tohle není tzv. FAIR PLAY. Navíc to nečekáte od čtyřnásobného mistra světa. Upřímně si myslím, že Vettel možná chtěl svého soupeře na oplátku pouze vystrašit a ono mu to ujelo. Jak to ve skutečnosti bylo, ví jen sám Sebastian. Hamilton byl samozřejmě rozčílen a nebyl spokojen s trestem, který byl Vettelovi během závodu udělen. Ke své smůle nakonec skončil až za Sebastianem z důvodu uvolněného ochranného límce, který si musel po příkazu z ředitelství závodu nechat zafixovat u svých mechaniků. Neuvěřitelný zisk pódia se dokořán otevřel kritizovanému Lanci Strollovi (3. místo) a ostatním pilotům.


Samotnou penalizací Vettela ale události neskončily. Do celého problému se vložila FIA s prezidentem Jeanem Todtem, které se nelíbil nízký trest, a pozvala si Vettela na kobereček. Na výsledku se ale nic nezměnilo, protože samotná FIA by se musela proti rozhodnutí komisařů odvolat. Mnozí volali po zákazu startu Vettela v dalším závodě (můžeme třeba srovnávat s aktuálně tvrdým trestem pro Petera Sagana, vyloučení z Tour de France po kolizi s Cavendishem). To by mohlo nastat v případě, že by Sebastian vyfasoval od FIA do své licence trestné body, kterých před GP Rakouska měl 9 (nyní již 7) a při 12 jde řidičák na formuli do čistírny po dobu jednoho závodu. Z vyjádření Todta spíše vyplývalo, že šlo o umravnění pilotova chování a rázné promluvení do duše. Docela chápu, že to FIA nemohla jen tak nechat bez povšimnutí i přesto, že změna trestu by mohla být na dlouhé lokty. Todt se vyjádřil ve smyslu zachování mravní výchovy mladých závodníků (řidičů), kterým tito idolové F1 a mistři světa musí dávat pouze kladný příklad. Plně souhlasím. F1 je sledována miliony diváky po celém světě. Sebastian Vettel projevil velkou dávku pokory a veřejně se omluvil (samozřejmě to bylo nevyhnutelné). Až do konce roku nebude zapojován do akcí FIA reprezentující bezpečnost na silnicích, ale bude se muset povinně zapojit po dobu 12 měsíců do výchovy mladých závodníků Formule 2, Evropské formule 3 a 4.


Během víkendu GP Rakouska Vettel ochotně a trpělivě odpovídal hladovým novinářům na jejich pichlavé otázky, včetně vtipné čtvrteční konference, kde byl do trojice zpovídaných jezdců pozván logicky L. Hamilton. Dostat naštvané rivaly vedle sebe před fotoaparáty a kamery se považuje za tu nejlepší pikantnost pro diváky. Že jsem nezmínil třetího pilota, který seděl mezi Lewisem a Sebastianem? Není to asi nutné, protože ten tam byl pouze do počtu. Mimochodem se jednalo o K. Magnussena. K napjaté situaci byl také dotazován Lewis Hamilton. Jeho vyjádření potvrzovalo omluvu Sebastiana, kterou přijal se stálým respektem ke špičkovému závodníkovi. Jen jedna věc mi nejde do hlavy. Když byli kluci na konci rozhovorů po kvalifikaci vyzváni moderátorem před kamerami a fanoušky, aby si symbolicky na ukončení nemilé situace z Baku podali ruce, skončilo to rozporuplnou reakcí Lewise, který rychle odešel. Přijal Lewis omluvu nebo nepřijal?


Vypadá to, že vedení F1 má zaděláno na velikou sledovanost. Dva největší kohouti se přestávají respektovat, ale to není všechno. Zatím hodný Bottas se bodově rychle přibližuje svému stájovému kolegovi, a to jsme teprve před koncem první půlky šampionátu. Stačí jedno selhání z Lewisovy strany a už to nebude ten skromný „Valtík“ co kryje „Lujzíkovi“ záda, ale další rival o titul. Sebastianovo Ferrari v nejbližší době jistojistě postihne nasazení 5. turba, které bude penalizováno poklesem míst na startu.


Výsledková listina GP Rakouska (71 kol, délka tratě 4.318 km):
Pilot Tým Čas/ztráta Pit stopy
1. Valtteri Bottas Mercedes 1:21:48.523 1
2. Sebastian VettelFerrari 0.6581
3. Daniel Ricciardo Red Bull 6.012 1
4. Lewis HamiltonMercedes7.430 1
5. Kimi Raikkönen Ferrari 20.370 1
6. Romain Grosjean Haas 1:13.160 1
7. Sergio Perez Force India1 kolo 1
8. Esteban Ocon Force India 1 kolo1
9. Felipe Massa Williams 1 kolo 1
10. Lance Stroll) Williams 1 kolo 1
11. Jolyon PalmerRenault 1 kolo 1
12. Stoffel Vandoorne McLaren 1 kolo 2
13. Nico Hulkenberg Renault 1 kolo 1
14. Pascal Wehrlein Sauber 1 kolo 1
15. Marcus Ericsson Sauber 2 kola 1
16. Daniil Kvyat Toro Rosso 3 kola 3
- Carlos Sainz Toro Rosso odstoupil 1
- Kevin Magnussen Haas odstoupil 1
- Fernando Alonso McLaren odstoupil 1
- Max Verstappen Red Bull odstoupil 0


Šampionát se blíží do finále první půlky seriálu. Zde jsou průběžné výsledky šampionátu.

Šampionát poháru jezdců F1 2017 (po GP Rakouska 9. závod z 20)
Pilot Tým Body
1. Sebastian Vettel Ferrari 171
2. Lewis Hamilton Mercedes 151
3. Valtteri Bottas Mercedes 136
4. Daniel Ricciardo Red Bull 107
5. Kimi Raikkonen Ferrari 83
5. Kimi Raikkonen Force India 50
7. Max Verstappen Red Bull 45
8. Esteban Ocon Force India 39
9. Carlos Sainz Toro Rosso 29
10. Felipe Massa Williams 22
11. Lance Stroll Williams 18
12. Nico Hulkenberg Renault 18
13. Romain Grosjean Haas 18
14. Kevin Magnussen Haas 11
15. Pascal Wehrlein Sauber 5
16. Daniil Kvyat Toro Rosso 4
17. Fernando Alonso McLaren 2
18. Jolyon Palmer Renault 0
19. Marcus Ericsson Sauber 0
20. Stoffel Vandoorne McLaren 0


Šampionát poháru konstruktérů F1 2017 (po GP Rakouska 9. závod z 20)
Tým Motor Body
1. MercedesMercedes 287
2. Ferrari Ferrari 254
3. Red Bull TAG Heuer (Renault) 152
4. Force India Mercedes 89
5. Williams Mercedes 40
6. Toro Rosso Renault 33
7. Haas Ferrari 29
8. Renault Renault 18
9. Sauber Ferrari 5
10. McLaren Honda 2


Dalším závodem bude legendární okruh Silverston ve Velké Británii, který byl vybudován na základech bývalého letiště z druhé světové války. Trať se nachází asi 130 km severně od Londýna v oblasti Brackley. Je to domácí scéna pro Lewise Hamiltona, Jolyona Palmera a několik týmů, které mají buď plně, nebo částečně základnu ve Velké Británii, jako třeba Williams, McLaren, Mercedes, Red Bull a Renault. Nejblíže mají ovšem do továrny zaměstnanci týmu Force Indie, jenž se nachází přímo naproti hlavního vstupu na okruh. V kalendáři se jedná o nejstarší závod od roku 1950. Okruh měří 5.891 km a závod bude vypsán na 52 kol. Na současné verzi tratě drží rekord závodu Mark Weber (Red Bull) z roku 2013 časem 1:33.401.


Předvede se Hamilton a přidá čtvrté vítězství na domácí trati v řadě od roku 2014 nebo ohrozí nedobytnou baštu Mercedesu jiná stáj? Získá již Jolyon Palmer před svými fanoušky první body? Vše se dozvíme již tento víkend.


GP Velké Británie – Silverstone (časy jsou uvedeny v SEČ)


Praktické jízdy pátek 14. července od 10:00
Praktické jízdy pátek 14. července od 14:00
Praktické jízdy sobota 15. července od 11:00
Kvalifikace sobota 15. července od 14:00
Závod neděle 16. července od 14:00


Fanděte F1 a závodění za volantem přenechte skutečným profíkům … Lukáš T.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Pohled odborníka Tomáše Richtra:


Závěr závodu v Rakousku se nesl v podobném duchu jako Velká cena Ruska. Vettel nasadil ke stíhací jízdě Valtteriho Bottase, kterému uvadaly pneumatiky, zatímco Vettel byl při chuti. Jak sám řekl, „potřeboval jsem ještě jedno kolo a měl bych jej“. Fanoušci Ferrari a Sebastiana Vettela se druhý závod po sobě cítí poškozeni. Bottas byl totiž prošetřován kvůli podezření z předčasného startu, ale sportovními komisaři nenašli problém. Televizní záběry prokazují, že Bottasova kola se začnou otáčet zlomeček času před tím, než zhasnou červená světla, což je signálem ke startu. Jde o rozdíl opravdu malý. Takzvané ulité starty hlídá elektronika ve spolupráci s detektory pod auty na každém startovním slotu. Ty žádný problém nenahlásily, stěžovalo si Ferrari. Detektory musí mít nastavenou určitou drobnou toleranci, protože například ve větru se auta pořád mírně hýbou. Stejně tak při práci se spojkou to s autem takříkajíc cukne. Při nulové toleranci by systém hlásil předčasný start snad u všech aut, proto musí být nastavena určitá tolerance, která je platná již mnoho let. Bottas se právě do této tolerance vešel.

Mercedes byl v Rakousku silnějším autem, které také vyhrálo. Přesto pilot Ferrari Sebastian Vettel navýšil své vedení v průběžném pořadí mistrovství světa na 20 bodů. Jeho hlavní rival Lewis Hamilton se nevešel na stupně vítězů poté, co musel startovat až osmý. Jeho převodovka nevydržela požadovaný počet šesti po sobě jdoucích velkých cen, a tak byl penalizován. Letošní úroveň nespolehlivosti je výrazně vyšší než předloni, což jen dokládá tuhost bojů na závodní dráze, při kterých jdou týmy více na hranu z pohledu techniky.

Jsem zklamán ruským pilotem Daniilem Kvjatem. Do seniorky Red Bullu se dostal díky neplánovanému odchodu Sebastiana Vettela. Ale rychle se do Toro Rosso vrátil, když musel uvolnit místo Maxi Verstappenovi. Na něj se do Rakouska přijely podívat početné armády holandských fanoušků. Kvjat je zkušeným závodníkem, ale po startu do závodu na Red Bull Ringu měl prostě zatměno. Takové chyby dělají opravdoví začátečníci. Problémem je to, že ze závodu katapultoval nejen Fernanda Alonsa, ale také právě Verstappena. Pro něj je to z různých důvodů páté odstoupení v sedmi závodech, ale právě Verstappen je pilotem, který může okořenit dění na čele, mezi jezdci Ferrari a Mercedesu. Podobně jako to předvádí Daniel Ricciardo, který vyhrál v Baku a je popáté v řadě na stupních vítězů. Verstappenova odstoupení, ale také různé penalizace, ať už pro jezdce Mercedesu či Ferrari, nás o takové zážitky bojů na čele ochuzují a je to škoda! A že Kvjat za sestřelení dvou pilotů ze závodu dostal stejný trest průjezd boxy jako jiný závodník za pouhé ignorování modrých vlajek, tak to je k zamyšlení.

Ještě před závodem neutekl Kimi Räikkönen tvrdé kritice ze strany prezidenta Ferrari Sergia Marchioneho. Je prý potřeba, aby do toho dával více s tím, že někdy je pěkně „mdlý“. V samotném závodě byl Räikkönen v cíli pátý 20 sekund za Vettelem, v kvalifikaci na něj ztrácel relativně masivní půl sekundu. S ohledem na výsledky Mercedesu a Ferrari v Rakousku sice Vettel upevnil vedení v Poháru jezdců (ne díky rychlosti, ale Hamiltonově penalizaci), ale Ferrari navýšilo ztrátu v Poháru konstruktérů. Správný šéf se nenechá v takové situaci ukolébat body v tabulce a přirozeně nebude spokojen. Je potřeba zabrat.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů