Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

F1 2017 GP Mexiko - Hamilton získal 4. titul šampiona i přes maximální snahu Sebastiana Vettela oddálit tento moment. Vítěz Verstappen v pozadí.

Blog
Redakce TipCars.com | 01.11.2017
dalších 23 fotek
44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas F1 team) | foto: Jiri Krenek/ activepictures.cz::http://www.activepictures.cz
Neskrývaná radost Lewise Hamiltona z titulu mistra světa naprosto rouzbourala závěrečný ceremoniál GP Mexika. Vítězové Verstappen, Bottas a Raikkonen jen přihlíželi davu novinářů a fanoušků, který obklopoval Lewise. Sebastian Vettel vyhlášen jezdcem dne.
Očima odborníka Tomáše Richtra:

Do formule 1 vstupují čím dál temperamentnější prvky zábavy, jako v USA bylo představení jezdců za pomoci boxerského hlasatele Michaela Buffera nebo v Mexiku rychlá proměna tradičních stupňů vítězů v jednu velkou diskžokejovou show. Jelikož bylo před koncem závodu jasné, že novopečený šampion Hamilton se na stupně vítězů k Verstappenovi, Bottasovi a Räikkönenovi nedostane, snažil se reportér a sám bývalý pilot F1 David Coulthard pro světové vysílání ulovit Hamiltona a pár slov od něj. Temperament, v jehož důsledku Hamilton Coulthardovy výzvy několikrát ignoroval, budily velké rozpaky. A když spustil D.J. svou show, veškerá pozornost se přesunula zase k Hamiltonovi, který se z prostoru vyhlášení vítězů na stadionu rozeběhl a mořem fanoušků se vydal ke garážím, aby čerstvý titul oslavil společně s týmem.

Nastal chaos, když se fanoušci snažili běžícího Hamiltona odchytit, vyfotit nebo si s ním udělat alespoň selfie. Televizní kamera dokonce zachytila srážku dvou fanoušků, z nichž jeden upadl pozadu na zem a hlavou se udeřil o asfalt. Celé to vyvrcholilo tím, že když Hamilton doběhl do garáže, nikoho tam nenašel. Pravděpodobně proto, že jeho kolegové se asi prostorem padoku chtěli naopak dostat k němu. Vše to působilo dojmem neřízeného zmatku a chaosu a v ostrém kontrastu se skoro až sterilně kontrolovaným prostředím pod pevnou taktovkou Bernieho Ecclestona. Ale i tak má smysl nové temperamentnější prvky zkoušet. Že to občas nevyjde přesně podle plánu, to k takovým improvizovaným záležitostem nejspíše patří. F1 postupně získává novou duši, a to je dobře.

Lewis Hamilton chtěl svůj čtvrtý titul mistra světa určitě získat vítězstvím nebo alespoň přítomností na stupních vítězů. Ale nebylo souzeno. Strkanice v prvních zatáčkách po startu GP Mexika odsoudily jak Sebastiana Vettela tak Lewise Hamiltona k propadu až na chvost startovního pole. Rozhodně není bez zajímavosti, že u toho byl opět Max Verstappen, který si tak vybojoval první místo a až do cíle jej nepustil.

Díky tomu se z Hamiltonova závodu stalo zajímavé drama. Normálně mu stačilo dojet na některém z prvních pěti míst, aby se nemusel ohlížet na Vettelův výsledek, a stejně by bral titul. Takhle to měl ale o hodně těžší, tím spíš, když se Vettel prokousával pořadím vzhůru daleko snadněji než Hamilton. Jenomže deváté Hamiltonovo místo, které si v závěru vybojoval, znamenalo, že by musel Vettel vyhrát, a k tomu měl ze čtvrté příčky daleko. V Mexiku bylo rozhodnuto.
Čekají nás ještě další dvě velké ceny v Brazílii a Abú Dhabi. Budou nesmírně důležité pro zjištění toho, zda se potvrdí nastupující trend Red Bullu, který v Mexiku vyloženě dominoval. A zda silné Ferrari bude silné i ve zbytku sezony. Technická pravidla zůstávají stálá, a tak by to znamenalo, že Mercedes může očekávat hodně těžkou sezonu 2018. A více než jednoho silného soupeře. A když si uvědomíte, co dokáže šasi Red Bullu s jinak velmi nespolehlivými motory Renault, pak se třeba s trochou optimismu může přidat také McLaren Fernanda Alonsa.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů