Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

F1 2017 GP Austrálie - Vettel vrací Ferrari na 1. místo

Blog
Lukáš T. | 29.03.2017
dalších 17 fotek
F1 2017 GP Austrálie - Sebastian Vettel (Ferrari) si užívá gratulace po příjezdu do pit lane | foto: Jiri Krenek/ activepictures.cz::http://www.activepictures.cz
Scuderie je opět na koni. Mercedes nezvládl zastávku v boxech a smolný víkend zažil domácí Daniel Ricciardo z RedBullu a celý tým Haas.
Slovo odborníka Tomáše Richtra:

Fanoušci Ferrari se dočkali po dvou letech. Úvodní závod sezony F1 v australském Melbourne vyhrál Sebastian Vettel na Ferrari SF70-H. A to poměrně jednoduchou logikou: Vettel startoval druhý za Lewisem Hamilton z týmu Mercedes. Co se dělo dál, překvapilo jen ty, kteří nesledovali předsezonní přípravu v podání Ferrari. Vettel se Hamiltona držel jako klíště a Hamilton sám později přiznal, že mu nedokázal poodjet. Ba co hůř, oproti Vettelovi se Hamilton trápil jízdou na nejměkčí sadě pneumatik (fialová ultra-měkká). Jeho časy kolísaly, a tak musel v 17. kole do boxů pro zcela novou sadu jiné specifikace (žlutá měkká). Vettel převzal vedení a najížděl si náskok. Hlavně také proto, že po výjezdu z boxů zůstal Hamilton s čerstvými pneumatikami ,zaseknutý‘ za Maxem Verstappenem z Red Bullu. Vettel vydržel na dráze o šest kol déle, vyjel si náskok přesně takový, který mu při návratu stačil těsně na to, aby Hamiltona předjel a dostal se do vedení závodu!

Od té doby už to byla spanilá jízda až do cíle. Ferrari mělo v Austrálii skvělou závodní rychlost, dokonce lepší než Mercedes. A kdo také mile překvapil, byl Valtteri Bottas! Nový Hamiltonův týmový kolega nahradil šampiona loňské sezony Nika Rosberga, který se nečekaně rozhodl kariéru ukončit. V kvalifikaci byl Bottas Hamiltonem přesvědčivě poražen, ale v závodě byl zejména na druhé sadě pneumatik Bottas rychlejším pilotem než Hamilton. Bottas dokonce Hamiltona stáhl, ale na předjetí už nenašel recept. Je to dáno tím, že nové monoposty F1 specifikace 2017 mají odlišnou aerodynamiku, která generuje větší turbulence. Pro pilota jedoucího v závěsu je podstatně těžší než vloni (dle odhadů 2,5 krát těžší), takže se nedokáže přiblížit natolik, aby vůbec zahájil předjížděcí manévr. Jedná se o vlastnost, která byla u letošních formulí očekávaná, ale přesto se projevuje silnější, než všichni doufali. Nezbývá než doufat, že to na jiných širších okruzích nebude tak komplikované. Během Velké ceny Austrálie 2017 totiž došlo k nejmenšímu počtu předjížděcích manévrů v její historii.



Pohled fanouška:

Sebastian Vettel dokázal v prvním podniku sezóny F1 2017 zvítězit a navrátit Ferrari nejvyšší stupně vítězů od Velké ceny Singapuru 2015. Další dvě místa obsadili podle očekávání jezdci Mercedesu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas.

Co se stalo? Vždyť to vypadalo, že Mercedes v čele s Hamiltonem byl na nové technické změny velice dobře připraven, jak ukázaly testy v Barceloně (Ferrari ovšem také). Lewis vyhrál kvalifikaci časem 1:22.188 před Vettelem o 0.268 s a na okruhu Austrálie (Melbourne) vyrovnal rekord v počtu pole position (6x) legendárního Ayrtona Senny. Díky nové aerodynamice padl také čas kvalifikace tratě z roku 2011, který držel S. Vettel (1:23.529). Ve velkém napětí jsem očekával, co se bude dít na startu a také v prvních zatáčkách. Monoposty jsou širší o 20 cm. Většina jezdců odstartovala velmi dobře navzdory ztíženému pravidlu při používání spojky. Letos se již používá jen jedno pádlo pro ovládání spojky a jezdec nemá k dispozici žádné údaje o jejím nastavení na displeji. Musí tudíž pouze citem odhadnout sílu kroutícího momentu, kterou pustí na kola. V prvních zatáčkách se nic zásadního nedělo kromě lehké kolize Ericssona (Sauber) a Magnussena (Haas). Pokus o předjetí na špici předvedl M. Verstappen, ale Raikkonen si své 4. místo pohlídal. Vettel držel do 5. kola krásný odstup zhruba do 1 s za Hamiltonem a Ferrari začalo potvrzovat svoji skvělou formu. Zdálo se, že Lewis naběhl na své klasické tempo a postupně zvyšoval náskok před svými soupeři.

Omyl. Kolem 17. kola vznikla nepřehlédnutelná dramatická situace. Hamiltonovy ultra-měkké pneumatiky přestaly fungovat z důvodu přehřívání a Brit musel nutně přezout, protože Vettel se přiblížil na 0.5 s a stále měl na stejné sadě pneumatik vynikající rychlost. Ferrari nezpanikařilo, jak jej známe z minulých závodů a ponechalo Němce ještě 6 kol na trati. V tuto chvíli se začalo psát vítězství rudého hocha z Maranella. Lewis sice přezul na spolehlivě výkonnou žlutou sadu pro Mercedes, ale inženýři vrátili Hamiltona za Red Bull Verstappena a jak známo, Max jen tak někoho před sebe nepustí, zvláště Hamiltona. Přestože Red Bull nemá ještě svou obvyklou formu a bude ji teprve zvyšovat, tak Mercedes za sebou dokonale zašpuntoval. Vettel o několik kol později zajel do boxů pro čerstvou sadu a drama bylo dokonáno. Ferrari nemělo špičkový pit stop, ale provedli svou práci na jistotu a Sebastian se vrátil na třetí pozici před dvojici Verstappen, Hamilton. Mladý Holanďan ještě chvíli trojnásobného mistra světa potrápil a umožnil Vettelovi poodskočit natolik (10 s), aby závod dotáhl do vítězného konce. Šéf stáje Mercedes (T. Wolff) projevil své emoce na plný kotel a po návratu Vettela před Hamiltona udeřil 2x pořádně do stolu s nutnou dávkou rozčílení. Není divu, dobrý start, vedení v závodě … . Myslím, že to byla trochu strategická chyba. Inženýři neustále během závodu simulují možné scénáře k danému stavu pneumatik, kdy zajet do boxů. Mercedes si pravděpodobně nebyl jistý opotřebením Lewisových pneu a Hamilton se prostě rozhodl pro výměnu. Jsme teprve na začátku. „I mistr tesař se někdy utne.“ Na obranu Mercedesu je nutno říci, že do prvního závodu nikdo přesně netušil, jakou degradaci budou nové pneumatiky Pirelli mít. Přesto Ferrari mělo lepší nastavení a odhad. Mercedesy nemají rády ultra-měkkou směs, a pokud se vám nepodaří nastavit pneumatiky do správného teplotního okna, nemají ten správný efekt a dochází k předčasnému zkrácení životnosti a poklesu rychlosti.

V závěru závodu jsme mohli vidět zlepšující se V. Bottase, který po celou dobu kroužil na krásném 3. místě. Nechybělo moc a k překvapení mohlo dojít ještě mezi samotnými jezdci Mercedesu. Valtterimu se povedlo dojet Hamiltona na téměř 1 s rozdílu. Jedná se o potvrzení kvalit tohoto jezdce a vzhledem k premiéře u Mercedesu nemohl udělat více než stát na bedně. Druhé Ferrari Kimiho Raikkonena nebylo tak úspěšné a skončilo na 4. pozici. Výkon byl přesto přesvědčivý a Kimi zajel nejrychlejší kolo v závodě (1:26.538).

Na startu jsme neviděli smolného domácího miláčka D. Ricciarda (Red Bull), který po nehodě v kvalifikaci dostal penalizaci 5 míst za výměnu převodovky a v instalačním kole před závodem mu selhal vůz. Ricciardo byl nucen odstartovat z boxů, ale až ve 2. kole po startu. Jeho jízda neměla dlouhého trvání a v 26. kole musel odstavit svou formuli pro poruchu motoru, který bez varování ztratil výkon a poté zhasnul. Ptáte se, proč vůbec Daniel vyjel, když už neměl šanci závodit o body? Někdy se stane, že v důsledku nehody vyjede safety car Bernda Mylandera a po dojetí zpomaleného pelotonu se závodník dostává opět do boje. Pak je tady ještě jeden aspekt, pro budoucí závodění ještě mnohem důležitější, a to sběr dat z jedoucího monopostu. Když už se závod nepovede na bodech, tak je dobré alespoň testovat. Smůlu si také vybrala stáj Haas. R. Grosjean odstoupil po první čtvrtině s kouřícím motorem a K. Magnussen zase v poslední části.

McLaren překvapil a jeden z monopostů dokončil závod, byť bez bodu, ale těch, co nedojeli za Vandoornem, bylo mnohem více. Osobně jsem očekával velké nesnáze již v tréninku a kvalifikaci, ale kluci to nějak propluli a také se rozjeli do závodu. Nicméně problémy provázejí McLaren nadále a Alonso skončil pro potíže se zavěšením a Stoffel musel po zajetí do boxů resuscitovat displej panel na svém volantu, aby mohl naplno pokračovat v jízdě.

Hezký počin ukázal zaskakující Antonio Giovinazzi (Sauber – za Pascala Wehrleina), který za sebou nějakou chvíli podržel Lance Strolla, který mě zatím přesvědčuje o nevycválanosti. Na konci třetího tréninku se mu podařilo rozbít auto, vlastně 2 hodiny před důležitou kvalifikací. V takovém čase je třeba trénovat s velkou dávkou opatrnosti. Následoval trest poklesu 5 míst za výměnu převodovky.

Rád bych zmínil jeden z krásných momentů. V 53. kole si S. Perez (Force India) společně s N. Hulkenbergem (Renault) vyšlápli na F. Alonsa (McLaren) v polovině cílové rovinky. Divákům se tak naskytl úžasný pohled na souboj 3 formulí v jedné řadě. Alonso rázem ztratil 2 pozice.

Charlie Whiting (ředitel závodu) si hned na úvod střihl opakovaný start. Tato situace se nevídá moc často. Řekněme, že všichni byli trochu nervózní a na úrovni Kvyatova roštu došlo k pohybu Pereze. Australský maršál neponechal nic náhodě a celou situaci signalizoval na startovní centrální panel. Piloti si odkroužili ještě jedno zaváděcí kolo, které se odečetlo z celkového počtu 58 kol.

Jako bonbónek na závěr je třeba zmínit kompletní proměnu zabarvení Force Indie těsně před GP Austrálie. Force Indie je kompletně růůůžová, včetně přileb jezdců, webových stránek a kdoví, čeho všeho … . Ještě, že měl dvorní stylista soudnost a kombinézy jsou jen lehce šmrncnuté, protože nevím, nevím, jak by se např. Johnnie Walker v této barvě cítil. Ve výsledku je to mnohem zajímavější než představená šedá myš před Barcelonou. Změna nebyla náhodná a úzce souvisí se vstupem nového sponzora BWT. Perez i Ocon se udržely v první desítce a sympaticky staví Force Indii na 5. místo v poháru konstruktérů těsně za Williamsem.


Výsledková listina:

Pilot Tým čas/ztráta pit stopy
1. Sebastian Vettel Ferrari 1:24:11.670 1
2. Lewis Hamilton Mercedes 9.975 1
3. Valtteri Bottas Mercedes 11.250 1
4. Kimi Raikkonen Ferrari 33.393 1
5. Max Verstappen Red Bull 28.827 1
6. Felipe MassaWilliams 1:23.386 1
7. Sergio Perez Force India 1 kolo 1
8. Carlos Sainz Toro Rosso 1 kolo 1
9. Daniil Kvyat Toro Rosso 1 kolo 2
10. Esteban Ocon Force India1 kolo 1
11. Nico Hulkenberg Renault 1 kolo 2
12. Antonio Giovinazzi Sauber 2 kola 1
13. Stoffel Vandoorne McLaren 2 kola 1
- Fernando Alonso McLaren odstoupil 2
- Kevin Magnussen Haas odstoupil 2
- Lance Stroll Williams odstoupil 3
- Daniel Ricciardo Red Bull odstoupil 0
- Marcus Ericsson Sauber odstoupil 0
- Jolyon Palmer Renault odstoupil 1
- Romain Grosjean Haas odstoupil 1


V dalším klání se přemístíme do Číny. Urve Mercedes vítězství již ve svůj prospěch bez ultra-měkké sady? Probere se Red Bull a zapojí se mezi šampiony? Ferrari slaví a jak se říká „jedna vlaštovka jaro nedělá“. Udrží Scuderia svůj skvělý nástup?

GP Číny – Šanghaj (časy jsou uvedeny v SEČ)

Praktické jízdy pátek 7. dubna od 04:00
Praktické jízdy pátek 7. dubna od 08:00
Praktické jízdy sobota 8. dubna od 06:00
Kvalifikace sobota 8. dubna od 09:00
Závod neděle 9. dubna od 08:00

Fanděte F1 a závodění za volantem přenechte skutečným profíkům …

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Citroenak, 29.03.2017 22:15
Kedysi som tieto preteky sledoval. Nevravim, ze to bol vrchol zabavy, ale nuda to nebola. Potom to u nas presunuli na kablovku, a prestal som to sledovat. Minuly rok som si ale pozrel jedny preteky, a musim povedat, ze som bol velmi sklamany. Namiesto poriadnych pretekov kazdy setril gumy a palivo, a este aj ukazovali graf, ktory monopost kolko zozral :) Clovek by povedal, ze ide o rychlost a adrenalin. Toto skor bola jazda v kolone na spotrebu. Chybal uz iba autopilot, co sa bude drzat auta pred sebou. Odvtedy som necitil potrebu sa na to pozerat. Ocakavam do buducnosti, ze bude pokracovat downsizing niekde okolo 0.9 tri turbo s nizkou spotrebou, a najviac bodov ziska ten, kto da kolo za najnizsiu spotrebu. Hnus.
driver111, 30.03.2017 09:34
Ona je F1 už pro cvičené opice a nechápu, jak to někdo může považovat za vrchol neboli královnu motorsportu. jízda v konzistentních podmínkách pořád dokola není ničím co by se nedalo naučit. Šlo to vidět třeba na Schumacherovi, když jezdil okruhy které znal, byl vynikající a když jel na nějaký nový, tak mu trvalo dlouho než se mu tam začalo dařit a o tom to je - naučit se přesně kdy brzdi, přidat atd. podle mě královnou motorsportu je Rally, kdy se jezdci musí přizpůsobit všem možným podmínkám - sněhu dešti, blátu, suché šotolině mokré šotolině, asfaltu atd. A ještě sviští přes 200 v lese mezi stromama, kde jediná chyba může mít fatální následky. A když Loeb zkoušel f1, tak se docela po pár testech přibližoval těm nejlepším, to samé Colin Mcrae. Opačně to nikdy nefungovalo - viz Kimmi Raikinnen, který to v rally zkusil a pohořel - neustálá porucha karoserie . Nicméně rally už taky není o tom co bývala třeba v 80 letech, teď se jede 20 rz a nazdar, tenkrát se jezdilo mnohonásbně víc, ale to je prostě dobou.
, 31.03.2017 08:47
F1 může v některých závodech vypadat nudně, to se nedá popřít, takže částečně je tu z moji strany souhlas. Ve svém okolí jsem slyšel i hlášku (ne od manželky ) Když jsem začal formuli sledovat, tak to bylo hodně o předjížděcích manévrech a adrenalinu. V posledním desetiletí vzniklo v pravidlech několik nesmyslů, které F1 omezují jak ve vývoji tak divácky. Věřím, že s novým vedením se atraktivnost změní k lepšímu. F1 vnímám komplexně jako závod, technologie, piloti, tým a to co může F1 přinést do automobilového průmyslu, nebo jiného odvětví. http://f1sport.auto.cz/clanek/zastavky-v-boxech-zachranuji-zivoty-malym-detem
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů