Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Veterán Tip – Alfa Romeo Spider 2000

Aktuality
Karel Směšný | 07.09.2015
dalších 7 fotek
Máme tu něco pro milovníky italských sporťáků – třicet let starou Alfu Romeo Spider 2000, která vypadá, jako by sjela z výrobního pásu.

Alfa Romeo Spider pochází ze šedesátých let minulého století, tedy období, které sportovním autům velmi přálo. V nabídce milánské automobilky se objevila v roce 1966 a vyráběla se neuvěřitelných 27 let (je tak hned druhým nejdéle vyráběným sportovním autem světa, předběhlo ji pouze Porsche 911). Poslední kusy se prodávaly ještě v roce 1993 a vůz se oficiálně dovážel i do Česka.

Na rozdíl od konkurence, která stále sázela na rámovou konstrukci, byla u Spideru použita samonosná karoserie – řešení v té době častější spíše u běžných osobáků. Podvozek byl poměrně jednoduchý, vpředu vůz využíval lichoběžníkové zavěšení, vzadu potom byla tuhá náprava ustavená Panhardskou tyčí.

Stejně pokroková, jako karoserie, byla také pohonná jednotka vozu - benzínová šestnáctistovka o výkonu 81 kW, využívající ventilový rozvod DOHC s dvěma vačkovými hřídeli. Celohliníkový agregát spolupracoval s pětistupňovou manuální převodovkou…plně synchronizovanou. Nabídka motorů se postupně měnila, náš vybraný kousek z roku 1985 má pod kapotou asi to nejlepší, co bylo v té době možné nabídnout – dvoulitr o výkonu 97 kW s elektronicky řízeným vstřikováním paliva Bosch L-Jetronic.

Ojedinělý je také stav vozu, na fotografiích se díváte na originální stav po třiceti letech, během nichž vůz najezdil něco málo přes 123 tis. km. Korozi, škrábance nebo očividné známky opotřebení byste hledali marně, majitel svému plechovému miláčkovi zřejmě dopřál všechnu potřebnou péči. Ideální situace pro někoho, kdo chce veterána bez různých kutilských přestaveb a zásahů.

Celkem se těchto italských krásek vyrobilo 82 500 kusů. Na sklonku života se Spider oficiálně prodával i u nás, a to za cenu 940 000 korun.
Náš vybraný kousek prodává společnost HUKR, spol. s r.o., přičemž cena nebyla stanovena.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Reno, 07.09.2015 18:59
Náš vybraný kousek prodává společnost HUKR, spol. s r.o., přičemž cena nebyla stanovena.

držím palce s prodejem:)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů