Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Systém eCall nastoupí nejpozději v roce 2018

Aktuality
Karel Směšný | 29.04.2015
eCall má při vážné nehodě automaticky kontaktovat posádku vozů s tísňovou linkou 112. Evropský parlament schválil jeho nasazení do aut nejpozději do března roku 2018.

eCall dokáže detekovat havárii, počet osob ve vozidle, typ vozidla, ale i místo jeho havárie a podobně. Tyto informace automaticky odešle na linku 112 a případně na další místa, aby mohla být poskytnuta rychlá pomoc. Podle odhadů může eCall v Evropě zachránit ročně až 2 500 lidských životů a v České republice bezmála 70 ročně.

Systém eCall má pomoci snížit následky dopravních nehod, stejně jako zavedení povinných bezpečnostních pásů nebo airbagů. Měl by být od roku 2018 instalován do všech nových automobilů do 3,5 tuny v zemích Evropské unie. Náklady na instalaci systému eCall do nových automobilů se odhadují na méně než 100 euro. Jeho funkce bude nezávislá na ostatních systémech vozu a bude jedním z kontrolních bodů při absolvování STK.

V souvislosti s jeho zaváděním se objevují obavy, že bude moci být zneužit ke sledování vozidel. Podle odborníků ale eCall sledování vozidel nedovoluje, jelikož dokud není aktivován při dopravní nehodě, nevysílá žádné signály. Do budoucna není vyloučené, že tento systém bude povinný i pro nákladní automobily nebo autobusy, je ale třeba vyřešit otázku, jakým způsobem lze zajistit jeho automatické aktivování v těchto vozidlech.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů