Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Širší pravomoc policie od července 2006

Aktuality
TZS | 30.06.2006
Dlouhá léta nesměli policisté na místě přestupku zadržet viníkovi řidičský průkaz. Tato pravomoc se jim nyní novelou zákona vrací zpět. Průkaz smí zadržet v případě, že je řidič opilý, odmítne se podrobit dechové zkoušce nebo je podezřelý ze spáchání vážné dopravní nehody.
Zadržený řidičák pak spolu s oznámením o přestupku musí policista bez prodlení odeslat na obecní úřad. Ten poté ve správním řízení rozhodne o zadržení či vrácení řidičského průkazu jeho držiteli.
Policie může také zabránit řidiči v jízdě použitím technického prostředku ("botičky") nebo odtažením vozidla. Zde platí stejné důvody jako pro zadržení řidičáku. Stejně ale bude postupovat i tehdy, když má důvodné podezření o kriminálním původu vozidla nebo v případě, že vozidlo je v takovém technickém stavu, který ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu.
Důvod k odstavení auta může být i docela subjektivní. To v případě, kdy policista usoudí, že se řidič bude vyhýbat přestupkovému řízení. Tedy hlavně tehdy, když nesloží kauci.
Kauce je v zákoně zcela novým pojmem, se kterým se mnozí řidiči už setkali v zahraničí. Výše kauce se může pohybovat od 5000 do 50 000 korun, nejvýše se však může jednat o částku, která řidiči hrozí jako peněžní sankce za spáchaný přestupek.
Policista musí poučit řidiče o důsledcích výběru kauce a podmínkách jejího vrácení a vystavit mu písemné potvrzení o jejím převzetí. Kauce bude v plné výši vrácena řidiči v případě, že v dalším řízení není shledán vinným ze spáchání přestupku. Pokud je uznán vinným, kauce se započte na zaplacení pokuty.
Větších pravomocí se dočkala také obecní a městská policie. Její příslušníci mohou nyní měřit rychlost i mimo území své obce či města, musí však přitom postupovat v součinnosti s Policií ČR. Novinkou je také skutečnost, že městští strážníci mohou podle paragrafu 118a řidiči znemožnit další jízdu, musí však k takovému úkonu přivolat Policii ČR. Motorista musí strážníkům na požádání předložit doklady (řidičský průkaz a osvědčení o registraci vozidla), platí i povinnost podrobit se na výzvu dechové zkoušce.
Novela také rozšířila seznam osob, které mohou zastavovat vozidla, o celníky ve stejnokroji. Na výzvu k zastavení jim řidič musí předložit doklady. Celníci mohou mimo jiné zjišťovat, zda není převáženo zboží, které uniklo celnímu dohledu. Mohou ale zastavovat vozidla i v souvislosti s jinými úkoly, například při kontrole dálničních známek.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů