Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rady pro cestu na MS 2006

Aktuality
TZS | 12.06.2006
Budete-li cestovat na MS 2006 v Německu, mohly by se Vám hodit rady v tomto článku.

Cesta letadlem

 
Pokud se rozhodnete cestovat do některého z dvanácti německých měst, které hostí fotbalový šampionát letadlem, můžete si vybírat z mnoha linek různých leteckých společností. Do většiny z nich se létá přímo a denně. Nejlevnější letenku lze pořídit od 3 tisíc korun.

Odkazy: www.superletuska.cz, www.csa.cz 
 
Cesta autobusem 
Pokud zvolíte cestu autobusem, největší množství linek spojujících česká města s těmi německými nabízí Eurolines. Firma v rámci mistrovství světa ve fotbalu vypravuje speciální autobusy a podle případného postupu našeho týmu vypraví další. Zpáteční jízdenku lze pořídit za zhruba 2 tisíce korun. Můžete si zajistit u Eurolines i ubytování.

Odkazy: www.bei.cz 
 
Jak plánovat cestu 
Nejsnazší je najít nejvýhodnější trasu pomocí internetového plánovače tras. Velmi kvalitní a přehledný je například na adrese www.skoda-auto.cz. Nabídne jak cestu zakreslenou do mapy, celkový počet kilometrů, tak i podrobný itinerář v podobě kilometrovníku včetně časové kalkulace.
Kromě naplánování trasy je velmi důležité zjistit, zda na uvažované cestě není rozsáhlá havárie, objížďka nebo zda se zde neočekává mimořádně hustý provoz. Vše lze zjistit například na dispečinku ÚAMK na čísle 1230.
Dobrá rada na cestu: v Německu je o poznání dražší benzín i nafta, natankujte před hranicemi plnou nádrž.
 
Pohonné hmoty 
U pump na dálnicích je benzín dražší než u čerpacích stanic podél běžných silnic. Při samoobslužném prodeji poskytují některé firmy menší slevu. U větších čerpacích stanic bývají servisy (mytí a mazání vozů, seřízení, menší opravy) a prodej motoristických potřeb. Čerpací stanice jsou většinou otevřeny od 8 do 20 hodin. Ve velkých městech jsou některé otevřeny 24 hodin denně. Propan-butan je dostupný asi u 100 čerpacích stanic, převážně na západě a jihu země. V Německu se již neprodává olovnatý benzín. Lze však zakoupit aditiva, která olovo nahrazují.
Ceny se pohybují kolem 1,35 eura u bezolovnatého benzínu, nafta je zhruba o 0,20 eura levnější, LPG vyjde na 0,55 až 0,80 eura.
 
Za kolik se v Německu jí a pije 
Stejně jako všude v Evropě, je i v Německu možné najít restaurace všech cenových kategorií. Běžný fotbalový fanoušek, který si bude chtít dát před zápasem pizzu, hamburgra nebo hotdog a dvě piva, by neměl utratit víc než 8 až 10 eur. Přes ulici prodávaná porce pizzy capricioza byla ještě před týdnem v Gelsenkirchenu k mání za 2 až 2,50 eura. Pivo ve třetince lze pořídit kolem 1,20 eura.
Při návštěvě pivnice přijde pivo prakticky na totéž, jen u teplého jídla je třeba počítat s cenou kolem osmi Eur.
 
Dopravní předpisy 
Na co jsou němečtí dopravní policisté hodně citliví? Na předjíždění přes plnou čáru, nesprávné parkování a překračování rychlosti ve městech. Diskuse s policisty moc efektivní není a pokuty pod sto eur jsou vzácností.

Rychlost v obci: 50 km/hod
Rychlost mimo obec: 100 km/hod
Rychlost na dálnici: doporučená 130 km/hod
Ubytování 
Ceny za ubytování se pohybují od zhruba 50 eur v penziónu či malém hotelu na osobu a noc až do 350 eur v luxusním pětihvězdičkovém hotelu. Rezervovat místa si můžete na adrese www.iha-hotelverband.de, v databázi je na 650 ubytovacích zařízení po celé zemi.
Informace 
Ještě před cestou můžete získat zdarma nepřeberné množství plánků měst, mapek, brožur, plakátů a katalogů v kanceláři Německé centrály pro turistiku (DZT), Na Příkopě 24, Praha 1. Tel. 224 422 950, e-mail: info@dzt.cz.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů