Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Povinné měřiče tlaku od roku 2008!

Aktuality
Redakce TipCars.com | 15.04.2005
foto: autor
Všechny nové osobní vozy na americkém trhu počínaje modelovým rokem 2008 budou muset být vybaveny systémem varování před poklesem tlaku v pneumatikách.

Všechny nové osobní vozy na americkém trhu počínaje modelovým rokem 2008 budou muset být vybaveny systémem varování před poklesem tlaku v pneumatikách.

Jde o reakci na rostoucí počet nehod, zaviněných podhuštěnými pneumatikami a americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) tvrdí, že toto opatření sníží počet mrtvých o 120 a zraněných o 8400 ročně. Související náklady pro výrobce odhaduje NHTSA na 50-70 dolarů na jeden vůz, odhady americké Aliance výrobců automobilů (AAM) však sahají až k 115 dolarům.

Varování bude mít podobu oranžové kontrolky na přístrojové desce, která se má rozsvítit při poklesu tlaku o 25 procent. Výrobci pneumatik varují, že povolená odchylka je příliš velká, že nebezpečný je již daleko menší pokles tlaku a dopad schválené legislativy bude negativní, protože motoristé budou ukolébáni falešným pocitem bezpečí.

Náběh na povinné vybavení novým systémem bude postupný. V modelovém roce 2006 jím bude muset být vybaveno 20 % vozů každého výrobce, v modelovém roce 2007 to bude již 70 procent.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Vymča, 15.04.2005 00:15
Myslíte, že něco podobného zavedou i u nás? Osobně teda nevím o moc nehodách, co byly způsobeny právě tady touto příčinou
anonym, 15.04.2005 08:15
Těžko, bylo by to tak drahý, že by do toho nikdo nešel...Musel by to nařídit nějaký úřad, např. ministerstvo dopravy. Automobilky s tím samy nepříjdou.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů