Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Motocyklové novinky našeho trhu pro rok 2006

Aktuality
TZS | 06.03.2006
Pokud jde o hlavní novinky pro letošního rok, pak bude v rámci objektivity vhodné rozdělit je na novinky od značek dosud nepříliš známých a od značek známých a do jisté míry renomovaných.

Pokud jde o hlavní novinky pro letošního rok, pak bude v rámci objektivity vhodné rozdělit je na novinky od značek dosud nepříliš známých a od značek známých a do jisté míry renomovaných.


Honda CBR 1000 RR Fireblade
O novinkách od těch prvních, neznámých a méně známých značek, upřímně řečeno mnoho informací ani není k dispozici. Dovozci výrobků s exotickými názvy se totiž zatím ani příliš nestarají o komunikaci a prezentaci svých novinek. Prostě je nabídnou prostřednictvím určité sítě prodejců a ti je nanejvýš zahrnou do svých nabídkových letáků, kde je hlavním argumentem prakticky výhradně jejich cena.
Naopak u známých a tradičních výrobců je prezentace novinek součástí jejich podpory prodeje. Nabídka spíše dražších, výkonnějších a technicky náročnějších strojů se neobejde bez nezbytné publicity.
Stále u nás zatím vedoucí značka - Honda - přichází pro letošek s řadou atraktivních novinek a na výstavě Motocykl 2006 budou ještě doplněny o dvojici strojů pro silniční mistrovství světa, moto GP Sete Gibernaua a dvěstěpadesátku Daniela Pedrosy. Ze strojů, které si mohou zájemci koupit, jistě zaujme především nová CBR 1000 RR Fireblade, u které je počet koní takřka totožný s hmotností v kilogramech - 172, resp. 176.
Dále jsou nové a inovované také typy VFR 800, NT 700 Deauville, mohutný GL 1800A Gold Wing, CBF 1000/ABS, skútr PS 125 a v neposlední řadě také CBR 600 RR.

Suzuki GSX-R 750
Suzuki přichází s novými typy GSX-R 600, GSX-R 750, GSR 600, Bandit 1200 a velkoobjemovým cruiserem Intruder M 1800 R.
Yamaha má od letoška nového importéra, který chce rozšířit aktivity značky také na další výrobky, jakými jsou kromě motocyklů a sněžných skútrů např. vodní skútry, lehké čluny, lodní motory atd. Z motocyklových novinek jsou dvě supersportovní YZF-R1 a YZF-R6, cestovní FZ 1/Fazer, FJR 1300, MT-03, XV 1900 Midnight Star, či skútr Tmax 500.
Poslední z japonského čtyřlístku - Kawasaki - představuje novou vlajkovou loď s největším výkonem 200 koní - čtrnáctistovku ZZR, zajímavé budou jistě i šestistovky ER-6f a ER-6n či VN 900 Classic.
Rakouský výrobce sportovních motocyklů KTM má kromě vylepšených známých modelů také nový osobitý dvouválec 950 Supermoto.
Tradiční značka BMW přitvrdila na výkonu, její model K 1200S disponuje úctyhodnými 167 koňmi. Nový je také boxer R 1200S a řadový dvouválec F 800S/ST.
Ducati bude nabízet především Monster S2R 1000. Osvědčený, vzduchem chlazený dvouventil 992 ccm je nově v podvozku odvozeném z modelu Monster S2R. Dalšími novinkami jsou zatím nejvýkonnější a nejlépe vybavený sériový monster všech dob - Monster S4Rs s motorem 998 testastretta a atraktivní retrobiky z řady SportClassic - Paul Smart 1000 a Sport 1000.
Domácí novinou je stylisticky zajímavé enduro Jawa - 650 Dakar.
Z dalších novinek budou jistě zajímavé stroje Buell Ulysses XB 12X a Lightning Lonf XB 12s, Ducati ST3, S2R 1000 a retromodely Paul Smart 1000, Harley-Davidson Street Glide, skútr Peugeot Satelis, Triumph Daytona 675.

Malé nahlédnutí do motocyklové budoucnosti
Přichází-li nyní období, kdy se objevuje množství nových značek s ještě větším počtem nejrozmanitějších typů a modelů, které nabízejí povětšinou klasické uspořádání a ne tak atraktivní design, pak zanedlouho zákonitě přijdou ke slovu nejrůznější nové, více či méně odvážné kreace, další nová konstrukční řešení a motocyklové lahůdky. Svědčí o tom již prezentované velmi zajímavé motocyklové koncepty a studie, které naznačují, jakým směrem se zřejmě bude ubírat další vývoj motocyklů.
Právě japonští konstruktéři dali nedávno nahlédnout do své kuchyně a je víc než pravděpodobné, že příští motocykly budou ještě atraktivnější, zajímavější, originálnější a v neposlední řadě i výkonnější. Kromě toho budou také ohleduplnější k životnímu prostředí (nejen díky stále se rozšiřujícím katalyzátorům). Svědčí o tom např. prototypy motocyklů s hybridním pohonem - kombinací spalovacího motoru s elektromotory, pokusy o využití palivových článků také při pohonu motocyklů a řada dalších zajímavých a perspektivních řešení.

Nový šestiválec a další delikatesy

Suzuki Stratosphere
Jednou z lahůdek pro zvláště náročné bude zřejmě zatím ještě sériově nevyráběný šestiválec - Suzuki Stratosphere - s překrásnou partií výfuků. Podobně asi najde uplatnění nekonvenční variabilní systém ventilového rozvodu s Millerovým cyklem opatřený třídimenzionálními vačkami (Suzuki). Stále častěji se také objevují dokonalejší vstřikovací soustavy i u malých motorů, stejně jako stále preciznější elektronika, která už řídí na motorech i motocyklech kde co.
Ke slovu také přicházejí kroky zaměřené na zlepšení bezpečnosti jízdy i motocyklistů v podobě rozšiřující se aplikace protiblokovacích soustav ABS nebo i airbagu před řidičem (Honda Gold Wing).
Hledají se rovněž alternativní paliva, jako například metanol, vodík apod. Mezi studiemi motorek blízké budoucnosti se opět začínají objevovat elektromotocykly (např. několik modelů Yamaha, z nichž malý Deinonychus má elektromotory v obou kolech) atd. Vývoj pracuje na plné obrátky a v žádném případě se nedá zastavit.

TIP: Honda: první sériový airbag pro motocykl!

Ani retro nepřichází zkrátka

Honda řady NP 6
V záplavě technických vymožeností a designové moderny, často hraničící s extravagancí, nacházejí poměrně solidní odezvu také motorky veskrze klasické, nebo dokonce navržené v retrostylu. Ty si zachovávají vzhled svých desítky let starých předchůdců, a právě proto se pro ně nacházejí i kupci. Některé modely se dokonce vracejí ke kolům vypleteným dráty.
Zcela svébytnou skupinou se stávají rovněž nové verze "užitkových" motocyklů určených pro transport drobných nákladů a nářadí (např. Honda řady NP 6 a PS).

Za 20 tisíc i za více než milion

MV Agusta
Zájemci o koupi motocyklů mají v současné době možnost neuvěřitelně bohatého výběru. Nejen z velice pestré nabídky nových strojů, ale také ze stále intenzivnějších obchodních dovozů motocyklů ojetých. Tím se pochopitelně rozšířila nabídka cenově dostupných motorek.
Bohužel ne každá cenově zajímavá nabídka bude naprosto korektní. Některé stroje mohou být neodborně opravené po haváriích, na jiné se může použít termín, že mají nejistý nebo i pochybný původ, tedy že jsou kradené nebo z kradených stavěné. V případě jakéhokoli podezření je zejména u levných strojů lepší nechat si původ ověřit, nebo se dále o podezřelou motorku raději nezajímat. Na horní straně cenové škály, která končí až za hranicí jednoho milionu, jsou motocykly supersportovní a především od renomovaných značek. Sem např. patří stroje MV Agusta, špičkové modely Harley-Davidson a některé supersportovní a individuálně upravované exoty.

Trendy na trhu
V letošním roce zřejmě dál poroste zájem o cenově dostupnější jihoasijské modely, jako jsou například nejlevnější malé motocykly a skútry či výkonné a přitom cenově zajímavé stopětadvacítky. Přestože krásně kapotované supersporty patří stále mezi sny mnohých, zejména mladých motocyklistů, nejvíce se z velkých strojů kupují sportovní šestistovky, nekapotované "naháče", choppery i větší skútry.

Stále velké riziko
Adrenalinový pocit z jízdy na výkonném motocyklu je jedním z hlavních rizik, které stále číhá na většinu zejména mladých a méně zkušených jezdců. Schopnost dosahovat vysoké rychlosti, mimořádná dynamika jízdy ne vždy koresponduje s potřebnými řidičskými zkušenostmi. Právě zde jsou nejčastější příčiny dopravních nehod motocyklistů a jejich tragických následků.
Morbidní srovnání jezdců na nejrychlejších strojích s dobrovolnými dárci orgánů pro transplantace není bohužel daleko od pravdy. Navíc si mnoho řidičů automobilů ještě nezvyklo na to, že se na silnicích pohybují při pohledu do zpětného zrcátka sice nevelké, ale zato velmi rychlé motocykly, a že jejich řidiči jsou na jedné straně často ještě neukázněnější než řidiči automobilů.
Zejména co do dodržování předepsané rychlosti jízdy. Ono také jet předpisovou rychlostí se strojem, který dokáže zrychlit z klidu na 200 km/h za 15 i méně sekund, se těžko dá vydržet. Přesto mají všichni řidiči stejné povinnosti, ale také stejná práva, a proto by je měli také ve vlastním zájmu dodržovat.

Obliba opravdu roste
Pokud si snad někdo myslel, že motocykly jsou u nás i ve světě už překonanou a postupně vymírající záležitostí, velmi se mýlil. Zní to až neuvěřitelně, ale světová produkce v posledních letech překročila už hranici 30 milionů vyrobených motocyklů. Mění se ale jejich struktura, resp. dochází k výraznější polarizaci.
Na jedné straně rapidně vzrostla výroba jednoduchých strojů malých a nižších objemových tříd, ale na druhé straně současně rostou do neskutečných rozměrů parametry, a to nejenom výkonové u motocyklů sportovních a v kategorii, kterou bychom mohli nazvat stroje pro fajnšmekry. Zde vynikají kromě neskutečně vysokých výkonů také stále lepší podvozky, umožňující skvělé jízdní vlastnosti a v neposlední řadě velmi zajímavý design. O tom, jak ve skutečnosti vypadá většina nejzajímavějších motocyklů současnosti, se nakonec můžete sami přesvědčit na blížící se výstavě Motocykl 2006, kde budou, jak se říká, k vidění na jednom místě.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Time4Tea, 07.03.2006 12:01
Článek to není špatný, ale začíná shrnutím novinek,které neznalci nic neřekne a v druhé části pokračuje informacemi, které by právě neznalci říct něco mohly, ale už se k nim nedostane, protože článek přestane číst již z počátku.
Honza, 07.03.2006 13:00
Tenhle článek je ucházejcí až na pár hodně hrubých chyb, dát pod obrázek Suzanky nápis Yamaha a ještě k tomu napsat model GSX- R, což je zase modelové označení Suzanky, to je dost mazec a svědší to o autorovo neznalosti motorek. Autor by se měl hodně zamyslet. Jediný štěstí, že tohle neni motorkářská stránka. Prostě ostuda. Ta Augusta to je muj sen.
Jakub - TipCars.com, 07.03.2006 14:22
ano mate pravdu, Yamaha GSX-R se da jen tezko sehna :(( se Suzuki GSX-R to snad bude lepsi
Time4Tea, 07.03.2006 17:56
Motocykly tu asi příliš úspěchu mít nebudou. Navrhuji spíš orientovat sem tam nějaký článek na skůtry, ty mají k uživatelům aut přecejen podstatně blíže jako doplňková vozidla jejich vozidlového parku. A na internetu není mnoho serverů, které by se přímo skůtrům věnovali. Navíc je jejich rostoucí popularita znatelná a hlavně ceny zánovních a asijských (ikdyž vyjma Koreje zatím nekvalitních) skůtrů jsou neuvěřitelné nízké, což je činí velmi dostupnými.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů