Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Elektronické dálniční známky od roku 2019

Aktuality
Michal Štengl | 20.05.2016
foto: Michal Štengl
Ministerstvo dopravy navrhne vládě zavedení elektronických dálničních kuponů, které mají zamezit padělání klasických kupónů a umožní platit i mobilní aplikací. Tzv. videotolling by mohl začít fungovat za tři roky.

O elektronických dálničních známkách se hovoří minimálně pět let. V rámci studie z roku 2013 se uvažovalo hned o několika variantách – mikrovlnné, satelitní, videodetekce, dálniční nálepky s RFID čipem nebo o zachování stávajících vinět. Jako nejlepší možnost vzešel tzv. videotolling, který používá například Maďarsko nebo sousední Slovensko. Navržený systém počítá s využitím videodetekce registračních značek projíždějících vozidel a nebude nijak závislý na současných mýtných bránách. „Navrhujeme pouze změnu technologie zpoplatnění, která bude pro řidiče komfortnější. Zaplatit bude možné přes internet a mobilní aplikace a řidič už si nebude muset na automobil lepit jakoukoliv nálepku. Tímto krokem ušetříme na tisku a distribuci stávajících kuponů,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok. Veřejnost zároveň uklidňuje, že výše dálničního poplatku by měl zůstat ve stejné výši.


Je ale jasné, že stát získá mnohem větší kontrolu nad placením, protože v současnosti probíhají pouze fyzické namátkové kontroly kupónů a je tudíž pravděpodobné, že dost velký počet jezdí po dálnicích bez kupónů. Například na Slovensku se po zavedení videotollingu zvýšily příjmy o 6 %. Výpočty českého ministerstva dopravy předpokládají, že by se příjem za výběr mohl zvýšit o pět procent, tj. až 220 milionů korun. Vloni se za dálniční kupóny vybralo 4,42 miliardy korun, což je o 250 milionů korun víc než v roce 2014. Jenom pro zajímavost, náklady na tisk kupóny dosáhly v roce 2015 cca 30 milionů korun, jejich distribuce vyšla na 250 milionů.

Pokud vláda tuto změnu schválí, bude se muset vypsat výběrové řízení na provozovatele systému. Pokud to však ministerstvu dopravy půjde stejně dobře jako v případě tendru na provozovatele mýta pro nákladní automobily, tak si budeme i v roce 2019 stále na okna lepit známky.


Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
saperV, 20.05.2016 12:49
Ajak se bude řešit jízda pro držitele průkazu ZTP? Průkaz je na jméno a nemá s SPZ nic společného. Navíc je od poplatku osvobozen i ten, kdo tuto osobu pouze převáží. Už to vidím, jak každý chycený "naplatič" bude tvrdit, že převážel stopaře s průkazem ZTP. No není to paráda?
eTeflon, 20.05.2016 22:30
Právě jsem se na to chtěl zeptat, protože mám ZTP a kartu na okně. No varianta je to udělat, jak to bylo dříve. Šel jsem na Benzinku, koupil jsem dálniční známku, s průkazem ZTP jsem šel na poštu a při předložení dokladů mi Dálniční známku proplatili.

Je blbé, že když má člověk víc aut, nebo jezdí služebním a soukromím, tak nalepí 1 známku a hotovo.
Takhle si půjčím auto od sestry, hodím za okno "Kartu - vozíček" a neřeším v jakém sedím autě.

A nebo to ten "video..." bude umět rozpoznat "Modrou kartu vozíčkáře" za oknem.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů