Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co čeká na řidiče v roce 2016, díl 2: nové značky

Aktuality
Michal Štengl | 27.12.2015
dalších 15 fotek
foto: Michal Štengl
V průběhu příštího roku zmizí z českých silnic některé dopravní značky, jiné se lehce pozmění a některé se budeme muset nově naučit. Přinášíme přehled těch nejdůležitějších.

Spolu s novelou zákona o provozu na pozemních komunikacích 268/2015 Sb., jejíž nejzásadnější změnou je snížení maximální dovolené rychlosti na silnicích pro motorová vozidla ze 130 na 110 km/h (psali jsme o ní v prvním díle zde), začíná
od 1. ledna platit i prováděcí vyhláška č. 294/2015 Sb. nahrazující dosavadní vyhlášku č. 30/2001 Sb. Pro řidiče přináší celou řadu změn v oblasti dopravního značení, z nichž jsme se pokusili vybrat ty nejdůležitější a nejzajímavější.

V rámci novelizace dochází k novému rozdělení skupiny informativních značek na zónové (IZ), provozní (IP), směrové (IS) a jiné (IJ). Do posledně jmenované kategorie patří například i dopravní značka Dálnice, resp. Konec dálnice (IZ1), které změnily barvu i tvar. Z původně modrého obdélníků je nyní zelený čtverec. Značka Silnice pro motorová vozidla (IZ 2) změnila pouze tvar, a to z obdélníku na čtverec.

Do kategorie nově zavedených značek je Emisní zóna (IZ9), známá například z Německa. Jenom doufáme, že ji nebudeme v našich městech příliš potkávat, protože ji považuji za naprosto nesmyslnou a zbytečnou.

Velkou proměnou prošlo značení pro dopravní okruh (IP 1a). Původní čtvercová značka se zeleným pruhem či šipkou se mění v symbol připomínající okruh. Ve spodní části může být uvedený název okruhu nebo pořadové číslo. Značka může být buď modrá, nebo zelená (dálniční okruh).


Další novou značkou je Nábřeží (A34), upozorňující na úsek pozemní komunikace směřující na nechráněné nábřeží nebo břeh vodní plochy. Na značce Zvěř (A14) se mohou objevit další symboly volně žijící zvěře, třeba obojživelníci. Pokud ve městě narazíte na značku Sjíždění vozidel veřejné hromadné dopravy osob z tramvajového pásu (P23), musíte autobusu umožnit zařadit se do jeho jízdního pruhu, v němž jedete, a to snížením rychlosti, popř. i zastavením svého vozidla.

,,

Na značce Křižovatka s vedlejší pozemní komunikací (P1) může být nově znázorněno i jen levné nebo pravé připojení. V případě složitější křižovatky nebo křižovatky, kde hlavní komunikace neprobíhá v hlavním směru, se pod touto značkou použije příslušná dodatková tabulka s vyznačením tvaru křižovatky.


Kontroverze vyvolává úprava značky Zákaz vjezdu nákladních automobilů (B4). Nově totiž vyjadřuje zákaz vjezdu všech nákladních automobilů (všech vozidel kategorie N) bez ohledu na konkrétní celkovou hmotnost. Tento zákaz se tak vztahuje i na dodávky či pick-upy s nejvyšší povolenou hmotností do 3,5 t. Obce a města, která chtěla omezit vjezd těžkých nákladních vozů, budou muset v zájmu zajištění zásobování měnit označení. Pokud bude třeba zakázat vjezd nákladním automobilům přesahujícím určitou hmotnost, bude muset být tato tonáž uvedena přímo v dopravní značce nebo na dodatkové ceduli. Zákaz neplatí pro obytné vozy.

V případ značky Jiný zákaz (B32) je nově vyjádřeno, že řidič nesmí na takto označenou pozemní komunikaci vjet bez pádného důvodu. Například v případě nápisu Průjezd zakázán se za něj rozhodně nepovažuje objíždění kolony nebo zkrácení trasy.

,

Další změna se týká značky Zimní výbava (C15). Pokud pod ní není uvedena doba platnosti, platí celý rok. Bylo tedy zrušeno obecné vymezení platnosti této značky od 1. listopadu do 31. března.


Další, podle mě velmi užitečnou značkou, je Bezpečný odstup (IP31). Ta řidiče informuje o počtu znaků, které by měl řidič vidět v prostoru za vpředu jedoucím vozidlem. Jejich počet se může lišit podle maximální rychlosti v daném úseku nebo podle okamžitých povětrnostních podmínek (mlha nebo déšť). Velká část dopravních nehod vzniká právě nedodržením bezpečné vzdálenosti.

Naopak pochybujeme o smyslu nového vodorovné značení na silnici Místo pro přecházení (V7b) a Přejezd pro cyklisty (V8a). Pojem místo k přecházení je ve vyhlášce dlouho známý, nicméně vlastně nikdy neexistovalo jeho pořádné značení. Nyní se to napravuje, i když dost nešťastně. Obě značení se totiž od sebe liší jen nepatrně šířkou přerušované bílé čáry, takže mohou být snadno zaměnitelné. Navíc z hlediska bezpečnosti je důležité upozornit, že tato místa nejsou na úrovni klasického přechodu pro chodce. Jde totiž o jakousi druhou úroveň, kde neplatí přednost před vozidly.


Již nyní také naše města zaplavují (a v některých případech i dost hyzdí) zelené směrové sloupky (Z11e), tzv. balisety, které se používají pro usměrňování provozu nebo pro zdůraznění podélné souvislé čáry vodorovného dopravního značení. Osobně nejsem o jejich přínosu příliš přesvědčený, řidiče totiž nutí často zpomalovat, čímž se narušuje plynulost provozu. Dost často se navíc objevují na místech, kde brzy přijdou k úhoně.

Novela vyhlášky také přináší zrušení některých značek, a to bez náhrady. Jde například o značku Zákaz vjezdu osobních automobilů (B3b), vypuštěna byla i značka IJ 15 Dopravní vysílání a vodorovné značení Křivky (V13 b), které jsem osobně nikdy neviděl.

,,


V případě řízení provozu na silnici policií by vás neměly zaskočit nové pokyny Zpomal a Zrychli.

,


Hodnocení článku
1.7 z 5 (34%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
petrspalenik, 08.10.2021 12:40
Zdravím, sice vím, že není rok 2016, ale vizuálně je velmi pekně zpracovaný výpis veškerých informativních směrových dopravních značek například i tady: https://www.dopravniznaceni.com/informativni-smerove-dopravni-znacky-seznam sám někdy tápu, jelikož momentálně moc neřídím a je dobré si čas od času osvěžit pamět. Třeba se to taky ještě někomu bude hodit.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů