Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Automobilové novinky pro rok 2008

Aktuality
Petr Šikl | 31.12.2007
foto: km77.com
S blížícím se závěrem roku můžeme pomalu ale jistě bilancovat letošní rok. Podle oslovených zástupců automobilek se automobilový rok 2007 vydařil a řada z nich očekává rekordní prodeje. Ve velké míře za to mohou nové modely, které automobilky uvedly během roku na trh. V neposlední řadě k dobrým prodejním výsledkům přispívá fakt, že český národ bohatne a zastaralý vozový park prodělává pomalou obměnu nejen ojetými vozy.

Specifikum roku 2007

V letošním roce panuje mezi dražšími vozy trend sahat po prémiových modelech nebo po přestavbách N1. V nižší střední třídě se podařilo korejským automobilkám razantní zvýšení prodejů díky výrobním závodům umístěným v Česku a na Slovensku. U nových modelů prodloužily dokonce záruku a automobilky nestačí uspokojovat poptávku. Motoristé daleko častěji než dříve také sahají po vozech s pohonem všech kol, čímž český trh začíná kopírovat vývoj na západních trzích Evropy. Přibývá také zájemců o vozy s pohonem na alternativní paliva.

Rok 2008 ve znamení novinek


VW Tiguan má poháněná všechna čtyři kola, pět motorů na výběr a řadu hi-tech prvků jako parkovací systém nebo podporu jízdy v terénu.
Oslovili jsme celou řadu automobilek s otázkou, jak se připravují na nadcházející rok. Většina dotázaných odpověděla, že uvede během roku 2008 na trh nejeden model a očekává jeho dobrou prodejnost. Například Audi přijde s netradičním SUV Q5, Citroën obmění dosluhují model C5 za zbrusu nový a chystá příchod malého užitkového vozu s roztomilým jménem Nemo. Ford po uvedení Mondea v letošním roce přispěchá s faceliftovaným Focusem a uvede na trh dvě nové pohonné jednotky, i přepážku pro odpočet DPH. Kia přichystala facelift pro model Magentis i Picanto a plánuje začít s prodejem třídveřového Cee´du. Německý Opel chce uvést novou Vectru, od které si mnoho slibuje. Dále se zákazníci dočkají nového modelu městského vozítka Agila. Chevrolet na trh vpustí nové Aveo a francouzský Peugeot model 4007 z kategorie SUV. Objevit by se měla i prodloužená verze modelu 308 označeného SW. Peugeot nezapomíná ani na užitkové vozy a začne s prodejem malého vozu s názvem Bipper. V průběhu roku přijde Seat s novou Ibizou a Volkswagen přichystal hned tři novinky v podobě nového SUV s názvem Tiguan, luxusně pojatého sportovního kupé Scirocco a také představí Passata v provedení coupé.

Také u ostatních automobilek můžeme očekávat řadu novinek. Francouzský Renault uvede nástupce Loganu v podobě modelu Sandero od kterého si v automobilce slibují úspěch na trhu levných automobilů. U japonské Hondy je očekáván příchod nového Jazzu, atd.

Novinky v oblasti fleetových prodejů

Zavedené automobilové značky neplánují v oblastí fleetových prodejů žádné razantní přelomové změny, avšak řada z nich připustila, že se zaměří na zdokonalení a vylepšení již stávajících služeb. Další skupina automobilek se však teprve chystá na fleetovém trhu prosadit a chystá novinky i rozšiřování již stávajících služeb. K tomu má přispět zdokonalení servisu a rozšíření okruhu nabízených modelů firemním klientům. V neposlední řadě se automobilky zaměří na sjednocení zákaznického servisu u všech dealerů a nastolí jednotnou cenovou politiku příznivější pro velkoodběratele. Řada automobilek přichází s novými motivačními programy pro stávající i nové zákazníky z řad autopůjčoven, taxislužeb nebo poskytovatelů operativního leasingu.

Růžová budoucnost

Více než polovina zástupců oslovených automobilek vidí v budoucnosti fleetového trhu velký potenciál a předpokládá jeho další rozvoj. Druhá menší část si myslí, že tento trh dosáhl svého maxima a jednotlivý hráči si budou klienty pouze přetahovat atraktivitou nabídky a kvalitních služeb. Malou překážkou může být i připravovaná změna odpisování leasingu, která může prodloužit obměnu firemních vozidel.

Na naše otázky odpovídali za automobilku

 

AUDI
Petr Neústupný, vedoucí Divize Audi společnosti Import Volkswagen Group

 
 

CITROËN
František Neuman, Obchodní ředitel Citroën Česká republika

 
 

FORD
Jiří Fišar, fleetový manažer

 
 

KIA
Patrik Fanc, Marketing

 
 

NISSAN
Michal Krátký, Area Fleet/LCV Manager

 
 

OPEL
Zbyněk Janeček, Fleet & CV Manager CZ,SK

 
 

PEUGEOT
Marco Venturini, fleetový manager

 
 

SEAT
Ing. Petr Táborský, MBA, Vedoucí divize SEAT / Head of SEAT Division

 
 

VOLKSWAGEN
Vratislav Strašil, vedoucí divize osobních vozů Volkswagen

 
 

FIAT
Jaromír Heřmanský, Fleet manager Fiat ČR/SR

 

Jakou automobilovou novinku chystáte pro nadcházející rok a co si od ní slibujete? 
AUDI: Kromě nového Audi A4, které české veřejnosti představíme na přelomu roku, již napjatě očekáváme příchod našeho zbrusu nového modelu - Audi Q5. Od této novinky si slibujeme, že díky ní dokážeme oslovit novou cílovou skupinu: Jsou to lidé, kteří chtějí klasické SUV od Audi.

V průběhu příštího roku postupně uvedeme i širokou škálu supersportovních vozů např. Audi RS6 Avant, TTS a R8 5.2 FSI.

CITROËN: Pro příští rok přichystala naše značka celou záplavu novinek: jako první přijde na trh malý užitkový vůz NEMO. Naší hlavní zbraní v bitvě o flotilové klienty bude nový model C5, v provedení sedan i kombi (samozřejmě s odpočtem DPH), se kterou chceme razantně zvýšit naší přítomnost ve vozových parcích. Dosavadní ohlasy naznačují, že naše šance jsou vysoké. Ve druhém pololetí přijdou další novinky.

FORD: Pokud se týče novinek uváděných na český trh, příští rok bude pro Ford velmi rušný. Na počátku roku začneme prodávat nový Ford Focus, který na český trh přichází v novém, tzv. "kinetickém" designu. Pro Nový Ford Mondeo, který byl uveden na trh na podzim letošního roku, bude na jaře posílena nabídka motorů o vznětový motor 2,2TDCi s výkonem 175k a zážehový agregát 2,3l s výkonem 160k. Na přelomu května a června představíme veřejnosti Nový Ford Kuga 4x4 a máme připraveny i další velmi atraktivní novinky; mluvit o nich teď by ale bylo předčasné.

KIA: V roce 2008 budou postupně uvedeny do prodejů tři novinky značky Kia.

Od začátku roku se naplno rozběhnou prodeje třetí modelové řady cee´d, půjde o třídveřový sportovní htachback nazvaný Pro-cee´d. Jeho uvedením se zkompletuje modelová řada cee´d a její nabídka se tak rozšíří na tři provedení. Očekáváme, že sportovní charakter modelu Pro-cee´d osloví zcela nové skupiny zákazníků.

V únoru očekáváme příchod modernizované podoby minivozu Picanto, od které si slibujeme oživení zájmu a zvýšení prodejů, oslovit by měla zejména stávající majitele. Na druhou polovinu roku je naplánováno uvedení faceliftované verze sedanu Magentis.

NISSAN: Bohatý na nové modely byl především letošní rok – na trh jsme uvedli Nissan Qashqai, crossover, kombinující výhody osobního, velkoprostorového a terénního vozu. Tímto modelem se nám dokonce podařilo vydefinovat novou kategorii na trhu – o tom, že to byl krok úspěšný svědčí i poptávka převyšující výrobní možnosti. V září byl zahájen prodej nové generace SUV X-Trail. Nabídku ještě příští rok doplní staronový model Nissan Pick-up, který se zařadí po bok Nissan Navara - nejprodávanějšího pickupu v Evropě i v České republice (s téměř 50% podílem v segmentu). Budeme mít tedy možnost opět nabídnout jako alternativu robustní a odolný vůz, velmi populární pro svoji univerzálnost.

Posilujeme tak segment vozů s pohonem 4x4, kde máme již nyní nejrozsáhlejší nabídku modelů na trhu (celkem 5 modelů = Qashqai, X-Trail, Pathfinder, Navara a Patrol). Do této kategorie vozidel 4x4 stále více směřuje zájem mnoha firem a podnikatelů – naše pozornost v oblasti firemních prodejů se bude upírat právě na tento segment.

V kategorii osobních vozidel se novým zástupcem naší značky v nižší střední třídě se stal Nissan Tiida – model s vysoce nadstandardním vnitřním prostorem. Podle prvních zkušeností je jeho potenciál v oblasti referentských vozidel, vozidel taxislužby, ale i autopůjčoven.

OPEL: Příští rok je pro GM velmi zajímavý, v mini segmentu chystáme premiéru nového modelu Agily, zcela zásadní je uvedení nástupce naší vlajkové lodi Opel Vectra, který přijde na podzim. Značce OPEL se daří velmi rychle obnovovat stávající modelovou řadu, je nová Corsa, letos byla také úspěšně uvedena na trh SUV Opel Antara. U značky Chevrolet chystáme v roce 2008 nové Aveo.

PEUGEOT: Začátkem roku 2008 uvede společnost Peugeot Česká republika na trh model 4007, což je první zástupce vozů značky Peugeot z kategorie SUV. Očekáváme, že zaujme čestné místo mezi vozy tohoto stále populárnějšího a velice dynamického segmentu na trhu v České republice.

Dále připravujeme uvedení malého užitkového vozu s názvem Bipper a po něm pak nástupce modelu Partner, který bude jak v osobní, tak v užitkové verzi. Tyto modely ocení hlavně firmy a podnikatelé a očekáváme, že značně posílíme naši pozici na trhu užitkových vozů.

V průběhu příštího roku nabídneme zákazníkům také model Peugeot 308 SW, který doplní nabídku vozů 308 a naváže na prodejní úspěchy modelů řady 307.

SEAT: SEAT ve Frankfurtu představil studii Tribu a na stánku VW byl prezentován Up!. Obě vozidla se budou vyrábět, stejně jako již dříve avizovaný sedan třídy B a od něj odvozené kombi. V průběhu příštího roku uvede SEAT na trh novou Ibizu.

VOLKSWAGEN: Na přelomu roku 2007 a 2008 přijde na český trh druhé SUV značky Volkswagen s názvem Tiguan. V příštím roce pak pro zákazníky chystáme dvě novinky a to sportovní kupé Scirocco a luxusní kupé vycházející z modelu Passat.

FIAT: Pro rok 2008 je připraveno hned několik novinek, které budeme postupně uvádět na český trh. Hned počátkem roku uvedeme do prodeje dlouho očekávaný model FIAT 500. Jedná se o velmi úspěšný model, který na všech trzích, kde byl již uveden (Francie, Itálie, Něměcko) způsobil doslova „nákupní horečku“. Rád bych zdůraznil, že tento model není na trhu profilován pouze jako retailový vůz, ale také jako velmi zajímavá imageová alternativa v rámci firemních autoparků.

Druhým modelem z oblasti osobních vozidel je FIAT SEDICI. Jedná se o vůz, který je na ostatních trzích v prodeji již téměř 1,5 roku, nicméně z důvodu velmi omezené výrobní kapacity a obecně velmi vysoké poptávky, máme možnost nabídnout ho českému zákazníkovi až v současné době. Tímto modelem bychom rádi oslovili nové skupiny zákazníků, kteří nemaji doposud zkušenosti se značkou FIAT a současně doplnili naší současnou modelovou řadu o segment, ve kterém jsme doposud nebyli zastoupeni. Velký potenciál vidíme i v řadách firemních klientů, kteří začínají podobná vozidla pořizovat do svých vozových parků. Důvodem je zejména zajímavý poměr užitné hodnoty vozidla s pohonem 4x4 a ceny.

Další model, s plánovaným uvedením na trh v roce 2008, je z řady užitkových vozidel FIAT PROFESSIONAL a je to malý užitkový vůz FIAT FIORINO. V nabídce bude ve 3 provedeních a to 2místné FIORINO VAN, 4místné FIORINO COMBI (s odpočtem DPH) a 5místné FIORINO PANORAMA pro přepravu cestujících. Tento model bude zcela určitě ideálně zapadat do segmentu malých a obratných užitkových vozidel, který v součané době není na českém trhu obsazen.

O dalších modelech, které naše společnost připravuje v rámci koncernu FIAT AUTO se rozhoduje v současné době, dá se tedy předpokládat, že seznam novinek pro rok 2008 nekončí.


Jakým směrem se chce ubírat Vaše značka na trhu? 

AUDI: Audi se pohybuje v luxusním segmentu ve kterém chceme i nadále zvyšovat náš tržní podíl a to nejen nárůstem prodejů, což se nám již dvanáctým rokem po sobě daří. Naším cílem je i zdokonalovat naše komplexní služby, aby naši zákazníci vždy měli pocit, že se o ně postaráme a zajistíme jim služby a servis na nejvyšší úrovni.

CITROËN: V příštím roce chceme potvrdit letošní páté místo a zvýšit podíl na trhu na 5,5 – 5,8%. Velká práce nás čeká ve zkvalitňování péče o zákazníky v servisní oblasti, kde máme jisté rezervy. Ve střednědobém horizontu chceme být mezi 5 nejlépe hodnocenými značkami na trhu.

FORD: Fordy měly doposud velmi dobrou pověst z pohledu spolehlivosti skvělých jízdních vlastností, bezpečnosti a nízkých provozních nákladů. Tyto vlastnosti nám pomohly vybudovat široký okruh loajálních zákazníků. Někteří lidé však značce Ford v minulosti trochu vytýkali její designovou usedlost. Toto se dramaticky změnilo s nedávným příchodem nového designového směru, tzv. Kinetického designu. Fordy už nyní jsou a budoucnosti ještě více budou auta, v nichž je nejen radost jezdit, ale na něž je také radost se dívat.

KIA: Záměrem značky je se natrvalo usadit v desítce nejlepších importérů na trhu, čili udržet či vylepšit pozice, na které se Kia v letošním roce poprvé probojovala.

NISSAN: V kategorii osobních vozů chceme dále posilovat vnímání značky Nissan jako značky nekonvenční a moderní, nabízející svým zákazníkům v dobrém slova smyslu výjimečnost a jedinečnost. Vývoj naší modelové řady proto nesměřuje do klasických segmentů, kde se cena v mnoha případech stává jedinou konkurenční výhodou. Zákazníkům chceme nabízet atraktivní vozy, které zasáhnou i jejich emoce – to vše ale s podmínkami na velice přijatelné úrovni. Klíčovým segmentem zůstává řada modelů 4x4.

Velká pozornost je a bude také věnována segmentu užitkových vozidel, kde nabízíme kromě trojlístku Kubistar, Primastar a Interstar i dva modely nákladních vozidel Cabstar a Atleon (s celkovými hmotnostmi až 15t). V současné době pokračuje projekt specializace naší dealerské sítě. A již nyní mohu říct, že v této kategorii v brzké době uvedeme na trh velice zajímavé novinky!

OPEL: Rychlé obnovování modelové řady, důraz na ekologii a nadprůměrná kvalita vozů OPEL dokumentovaná například výsledky pravidelné zprávy německých státních stanic technické kontroly (TUV Report). A samozřejmě růst prodejů !

PEUGEOT: Značka Peugeot dosahuje v letošním roce podílu na trhu 5,16% a oproti loňskému roku jsme tak zvýšili počet prodaných vozů o 18,9% (údaje se vztahují ke konci měsíce září 2007). Očekáváme, že v příštím roce budeme tento podíl dále zvyšovat. Našim cílem je získat a udržet zákazníka neustálým zvyšováním kvality našich vozů a služeb na úrovni cen odpovídajících trhu v České republice

SEAT: Naše značka má jasně danou identitu tzn. sportovní, lifestylová a na design orientovaná. A našimi zákazníky jsou lidé, kteří se s těmito hodnotami ztotožňují.

VOLKSWAGEN: Značka Volkswagen se chce na českém trhu zaměřit na její klíčové atributy tzn. inovativní, zodpovědná a hodnotná, a aktivně je prosazovat vůči všem našim zákazníkům. Výrobní závod nám umožňuje vyrábět odpovídající produkty a my chceme pro zákazníka nabízet tu nevhodnější formu vlastnictví našich vozů.

FIAT: Rok 2008 je pro značky v koncernu Fiat Auto přelomový. Jistě víte, že strategický plán vytýčený hlavními představiteli společnosti stanovil zdvojnásobení prodeje do roku 2010 oproti roku 2006. Už tento rok ukázal, že strategická vize má reálný základ pro vývoj prodeje našich značek i na českém trhu.


Jak hodnotíte letošní rok? Byl předběžně z Vašeho pohledu úspěšný? 

AUDI: Přestože se naše automobilka pohybuje ve velice náročném luxusním segmentu, jsme s vývojem prodejů v tomto roce spokojeni. V současné době registrujeme nárůst prodejů, který je vyšší než jsme si plánovali. Původní plán počítal s překonáním hranice tří tisíc prodaných vozů v tomto roce, což se nám s největší pravděpodobností podaří překonat.

CITROËN: Bude vynikající – jsme pátí na trhu, náš podíl neustále roste – aktuálně 5,23% a rádi bychom překonali magickou hranici 10 000 vozů.

C4 je suverénně nejprodávanější vůz v subsegmentu kupé+sedan M1, jenom škoda že zatím nemáme kombi.

C4 Picasso společně s Xsarou Picasso tvoří takřka 25% segmentu MPV střední třídy;

Berlingo zůstává nejprodávanějším zahraničním vozem v segmentu malých osobních dodávek hned po Roomsteru.

FORD: Letošní rok byl pro Ford v České republice doposud velmi úspěšný. V prodejních statistikách za první tři čtvrtletí jsme importérem č. 1. Ford Fusion, Focus a Transit okupují pozice tří nejprodávanějších dovážených vozů, dramaticky jsme zvýšili prodeje i podíl na trhu. Nestěžujeme si…

KIA: Letošní rok patří mezi nejúspěšnější v historii značky. Zejména díky prodeji modelové řady cee´d zaznamenává Kia významný nárůst počtu prodaných vozů (o cca 80%) a zvýšení tržního podílu (cca 3%). Letos bychom mohli atakovat hranici 6000 kusů, čímž by byl překonán loňský rekord značky o téměř 2500 vozů.

NISSAN: V oblasti prodejů pokračujeme v meziročním růstu - naše výsledky kopírují vývoj trhu. Podíl firemních prodejů potom dosahuje úrovně přibližně 40% - především díky posilujícímu podílu vozů s pohonem 4x4.

OPEL: Určitě ano, za prvních 9 měsíců tohoto roku narostli prodeje Opel o 40 %, resp. 1253 vozů.

PEUGEOT: S prodejními výsledky za prvních 9 měsíců letošního roku jsme spokojeni. Počet prodaných vozů rostl téměř dvojnásobně oproti vývoji trhu automobilů. Jsme přesvědčeni, že ke konci letošního roku dosáhneme celkem 10000 prodaných vozů.

SEAT: Meziročně jsme zákazníkům dodali o 5 % více vozů než vloni, takže jsme spokojeni. To ovšem neznamená, že nevidíme prostor pro další zlepšení a rozvoj značky. Jedním z nich je i fleetový obchod.

VOLKSWAGEN: Ačkoli není ještě konec roku, můžeme jej hodnotit jako úspěšný. Udrželi jsme dosud první pozici v dovozcích v segmentu B (Passat), první pozici v dovozcích segmentu A (Golf, Golf Plus, Golf Variant, Touran, Jetta, EOS). Bohužel v Segmentu A0 (Polo) jsme byli limitováni výrobní kapacitou, zde budeme muset optimističtěji plánovat na příští rok.

FIAT: Letošní rok hodnotíme jako velmi úspěšný.

Pokud tento rok posuzujeme z hlediska meziročního nárůstu prodeje, v rámci FIAT PROFESSIONAL (užitkové vozidla), jsme výsledek oproti srovnatelnému období minulého roku vylepšili o cca 75% a prodeje osobních vozidel vzrostli o cca 20%.

Další pozitivní skutečností je uvedení 3 nových modelů v průběhu tohoto roku. Je to FIAT BRAVO, FIAT SCUDO a v nedávné době i model FIAT LINEA.

Nastolil letošní rok nějaký typický trend? 

AUDI: V Česku se začíná profilovat skupina lidí, kteří nově vyžadují prémiové značky. Značka Audi již není výsadou top managemetu, ale stává se dostupnou, díky zvyšujícím se příjmům, i širší veřejnosti. Což dokazuje například prodejní úspěch řady A3 a A3 Sportback.

CITROËN: Pokračuje absurdní rozvoj přestaveb N1, kdy jsou na trhu „užitková“ vozidla luxusní třídy za 2-4 miliony nebo i malé 4-5ti místné sedany N1, které stěží pojmou „náklad“ 3 krabic od banánů.

Velmi chvályhodný je důraz kladený na bezpečnost a pokrok učiněný v této oblasti zejména u malých vozů je fascinující.

Naopak osobně považuji (v současné době a kontextu) za diskutabilní otázku biopaliv, kdy některá negativa a dopady jejich masovějšího používání jsou systematicky opomíjeny.

FORD: Spíš ho nastolil jeden náš model – nový Ford Mondeo. Ten se totiž okamžitě po nástupu na český trh stal všemi odborníky uznávaným etalonem kvality pro střední třídu. Mondeo všem ukazuje, že i ve středním segmentu a za cenu vozu tohoto segmentu můžete mít auto, které si kvalitou, vnitřním prostorem a jízdním komfortem nezadá s luxusní limuzínou. A zájem zákazníků jednoznačně ukazuje, že je to ta správná cesta.

KIA: Mezi trendy letošního roku patří bezesporu záruční podmínky. Modelová řada cee´d s nabídkou 7-leté záruky se těší nebývalému zájmu zákazníků, velmi pozitivní ohlasy sklízí i ze strany odborníků a novinářů. Bez odezvy pak nezůstala ani u konkurenčních značek, ty často jako „protitah“ reagovaly zavedením nabídek prodloužené záruky u svých modelů, např. Mitsubishi, Chevrolet, Renault, atd,

NISSAN: Pokud se týká obecného trendu na trhu, stále pokračuje velice agresivní cenová politika především ve standardních segmentech – B, C.

Dalším patrným jevem je stálé posilování segmentu vozidel 4x4 – především kategorie malých a středních SUV. Tento trend navazuje na vývoj v Evropě.

OPEL: Silný akcent na ekologii lze sledovat u všech automobilek, značce Opel se v ČR mimořádně daří v oblasti alternativních paliv (CNG), vedle úspěchu u plynárenské společností RWE se mezi „zelené“ přidala i společnost DHL, po Praze také máte možnost projet v CNG modelech Opel Zafira, a to v tovární taxi úpravě se společností 1. ekologické taxi. Obchodně letošní rok přinesl ještě tvrdší konkurenci, a to i díky posilující koruně.

PEUGEOT: Letošní Autosalon ve Frankfurtu se nesl v ekologickém duchu a potvrdil tak stále vyšší zájem veřejnosti o modely respektující životní prostředí, mezi kterými má Peugeot velmi silné argumenty se svými dieslovými motory Hdi. V nadcházejících letech nabídneme také zásadní inovaci zajišťující ještě lepší ochranu životního prostředí v podobě hybridních Hdi motorů.

Dále můžeme sledovat pokračující trend růstu prodejů praktických vozů typu combi. Tyto vozy hrají čím dál tím významnější roli při využívání volného času. Dnešní zákazník od svého vozu combi neočekává pouze vysokou užitnou hodnotu v podobě objemného zavazadelníku, ale také maximální komfort, výborné jízdní vlastnosti a vysokou estetickou úroveň. Nároky zákazníků se rychle zvyšují, a proto jsme rádi, že jim můžeme nabídnout modely splňující jejich očekávání, jako je Peugeot 207 SW uvedený v září letošního roku.

SEAT: Řekl bych, že hlavním fenoménem a „marketingovým nástrojem“ se stala sleva, a to zejména v retailové oblasti. Zmiňuji to schválně na stránkách časopisu pro fleetové zákazníky, protože tato politika mnohých značek v podstatě bere smysl fleetovému obchodu, neboť mnohdy jednotlivec dostává lepší podmínky než zákazník s velkou flotilou. Naším cílem je „ochránit“ benefity fleetových zákazníků a hrát vůči nim férovou hru.

VOLKSWAGEN: I v letošním voze využívalo čím dál více zákazníků možnosti přestavět si vůz na verzi N1 s možností odpočtu DPH.

Dále byl letošní rok ve znamení boomu segmentu A SUV, kde Volkswagen neměl dosud žádný produkt. Příští rok jsme však schopni zákazníky tohoto segmentu uspokojit novým modelem Tiguan.

FIAT: Tržní trend se v zásadě nezměnil, samozřejmě tendence růstu je přesným odrazem makroekonomického vývoje republiky. Velmi zásadním momentem je vznik dalších „domácích“ značek, který může do budoucnosti trh dále restrukturalizovat.


Který model je nejprodávanějším z hlediska fleetových zákazníků? 

AUDI: U úspěšných podnikatelů a středního a vyššího managementu, kteří se řadí mezi naše tzv. fleetové zákazníky se největší oblibě těší modely Audi A6, a to ať už ve verzi Limuzína nebo Avant. Modelová řada A6 patří už několik let k lídrům segmentu prestižních vozů své třídy a obohacení této řady o nový Audi A6 allroad quattro pozici Audi A6 rozhodně posílilo.

Velice dobré výsledky zaznamenáváme také u modelů Audi A4, kde napjatě očekáváme uvedení nové A4 a naprosto fenomenální úspěch zažívá také naše největší novinka loňského roku a tou je luxusní SUV Audi Q7.

CITROËN: Berlingo

FORD: Jednoznačně Ford Transit, který je již 16 let nejprodávanějším užitkovým vozem v ČR.

KIA: Jednoznačně se nyní jedná o modelovou řadu cee´d, u které je v nabídce také verze N1 s možností odpočtu DPH. Zejména pak provedení kombi Sporty Wagon patří díky vnitřní prostornosti a objemnému zavazadelníku mezi velmi žádané fleetové vozy značky Kia.

NISSAN: Nejprodávanějším modelem je Nissan Navara, dále Nissan Pathfinder a X-Trail tedy vše zástupci kategorie 4x4

OPEL: Záleží na definici fleetového zákazníka, ale určitě auto roku 2007 v ČR Astra – Opel Corsa, dále Astra, Astra Classic a Vectra.

PEUGEOT: V rámci užitkových vozů je nejprodávanějším modelem Peugeot Boxer, se kterým jsme dosáhli počtu 557 prodaných vozů za prvních 9 měsíců letošního roku. Z osobních vozů jsou nejžádanější vozy Peugeot 307 BK, kterých se prodalo 679 a to převážně přestavěných na užitkovou verzi.

SEAT: Většina fleetových obchodů se odehrává v segmentech A0 a A. Z toho vyplývá, že se současné nabídky značky jsou „fleetovými“ vozy Ibiza, Leon a Altea XL. Zejména u Altey XL je odezva ze strany zákazníků velmi pozitivní, když oceňují její skvělé jízdní vlastnosti, velký vnitřní prostor a value for money. Osobně si hodně slibuji i od chystaného modelu třídy B, který vrátí do nabídky SEATu klasický sedan.

VOLKSWAGEN: V tomto segmentu je dlouhodobým etalonem model Passat a to v obou provedeních – jak Limousine, tak Variant. Ani letos tomu není jinak a nepředpokládám, že by se na jeho hegemonii mezi fleetovými vozy do konce roku něco změnilo. Nové akční modely v druhé polovině roku poptávku po Passatu značně navýšily.

FIAT: Když pominu klientelu v rámci užitkových vozidel, které vykazují velmi dobré výsledky ve všech námi obsazených segmentech, velmi pozitivně přijatým modelem do firemních autoparků je z hlediska naší značky GRANDE PUNTO, mimo jiné díky možnosti odpočtu DPH. Velmi dobře se začíná na trhu profilovat nové BRAVO, které je také nabízeno i s možností odpočtu a společnosti začínají oceňovat velmi dobře nastavený poměr „value for money“. Posledním modelem, který krátce po svém uvedení na český trh oslovuje specifické skupiny zákazníků je FIAT LINEA, od kterého očekáváme slušné prodejní výsledky i v rámci fleetového sektoru.

Připravujete pro následující rok v oblasti fleetových prodejů nové věrnostní nebo motivační programy například pro velkoodběratele? 

AUDI: Audi považuje firemní a fleetové zákazníky za mimořádně důležité klienty, pro které má připraveny špičkové modely za výhodné ceny a s dokonalým servisem. Individuální přístup prodejců vozů Audi k fleetovým zákazníkům jim zaručuje sestavení vozů přesně podle jejich potřeb a požadavků.

CITROËN: Ano, a budeme vás o nich včas informovat.

FORD: Neplánujeme žádné dramatické změny. Našim fleetovým zákazníkům budeme i nadále poskytovat služby na již tradičně vysoké úrovni.

KIA: Ve spolupráci s evropskou centrálou Kia je připravován projekt, jehož záměrem je rozšíření a zkvalitnění prodejních aktivit značky směrem k velkoodběratelům.

Významnou aktivitou na podporu fleetových prodejů je plánované spuštění programu AUTOKEEP, což je vlastní značkový systém prodeje předváděcích a ojetých vozů. V jeho rámci bude zajištěn kompletní zákaznický servis spojený s výkupem a prodejem ojetých vozů na protiúčet a samozřejmě také nabídka ověřených ojetých a zánovních vozů s možností výhodných podmínek financování.

NISSAN: Naší prioritou pro příští rok je soustředit se na rozšíření nabídky v oblasti servisních služeb – k tzv. „menu pricing“, tedy programu sjednocených cenových podmínek pro pravidelné servisní prohlídky u všech dealerů, bychom rádi zavedli nabídku prodloužené záruky a servisních smluv – předpokládáme, že těžiště zájmu bude především ze strany firemní klientely.

OPEL: Program značky OPEL pro fleetové zákazníky obsahuje pestrou škálu individuálních podpor pro jednotlivé fleetové segmenty, plánujeme několik drobných změn. Motivovat chceme zejména vysokou kvalitou a spolehlivostí našich vozů ve spojení s nízkými náklady na provoz autoparku, a také atraktivním designem nových modelů !

PEUGEOT: Pro příští rok připravujeme motivační program, ve kterém bychom se chtěli zaměřit na spolupráci se společnostmi poskytující operativní leasing. Další novinkou bude speciální balík pro fleetového zákazníka, který mu umožní získat kontrolu nad všemi svými náklady, které jsou spojené s nákupem a provozem vozu. Tento balík bude zahrnovat prodejní cenu, 3-letou záruku prostřednictvím našeho produktu Peugeot Optiway, cenu pravidelných prohlídek a služeb na míru pro každého zákazníka a také zůstatkovou hodnotu ojetého vozu za 3 roky používání. Fleetovým zákazníkům garantujeme odkup vozu (buy back) po 3 letech.

SEAT: Jak jsem již řekl, fleetový obchod je jednou z oblastí, kde vidíme potenciál k růstu. V první řadě se musíme koncentrovat na zviditelnění a prezentaci značky fleetovým zákazníkům. Stále se setkávám s tím, že zákazníci neznají naše výrobky a možnosti jejich uplatnění, a proto o naší značce ani neuvažovali. A toto překonat je zatím úkolem č. 1.

VOLKSWAGEN: Ano, jsme však zatím ve fázi příprav a je tedy brzy se konkrétně k něčemu vyjadřovat.

FIAT: Naše značka pracuje s velmi detailně specifikovaným programem benefitů pro velkoodběratele a další specifické cílové skupiny. Změny, které se budou týkat roku 2008 budou zejména aktualizaci a vylepšením stávajících podmínek.


Očekáváte pro nadcházející rok růst prodejů nových vozidel v oblasti firemních autoparků? 

AUDI: I v příštím roce bychom chtěli udržet nárůst prodejů a dynamiku růstu našeho tržního podílu.

CITROËN: Ano.

FORD: Očekáváme růst prodejů nových Fordů

KIA: S ohledem na připravované aktivity (viz ot. 6) a širokou nabídku „fleetových“ modelů se hodlá značka Kia výrazně etablovat na trhu fleetových obchodů. Očekáváme zahájení spolupráce s významnými partnery a hráči na trhu firemních autoparků, např. autopůjčovny, taxislužby, poskytovatelé operativních leasingů, atd.

NISSAN: V oblasti trhu firemních vozidel nepředpokládám zásadní rozdíly v porovnání s letošním rokem. Z mého pohledu je tento segment do značné míry stabilizovaný. Otázkou bude dopad změny doby odpisování/leasingu, která může prodloužit plánovaný interval obměny vozidel. Proti tomu však může stát další posilování české ekonomiky. Sledovat vývoj trhu firemních vozidel bude bezesporu zajímavé.

OPEL: Nechystáme revoluci, prioritou je další rozvoj úspěšné spolupráce s velkými půjčovnami, společnostmi zabývajícími se operativním leasingem a středním B2B segmentem.

PEUGEOT: Naším cílem je zvýšení prodejů o 10 % ve srovnání s letošním rokem. K uskutečnění tohoto cíle nám pomůže hlavně spolupráce se společnostmi poskytující operativní leasing a dále pak smlouvy s velkými autopůjčovnami. Další nárůst prodejů očekáváme také díky novým velkoodběratelům v rámci mezinárodních dohod.

SEAT: Ano, očekávám. S rostoucí ekonomikou a vstupem nových subjektů do ČR poroste i poptávka po nových vozech ze strany firemních zákazníků.

VOLKSWAGEN: Myslím, že ani změny v daňové reformě se zásadním způsobem nepromítnou do oblasti firemních autoparků a trh se bude vyvíjet podobně jako v letošním roce.

FIAT: Nárůst nebo pokles firemních nákupů je velmi citlivým indikátorem ekonomického vývoje celé společnosti. Je těžké odhadnout, jak se projeví změny v daňové politice v rámci reformy veřejných financí z dlouhodobého hlediska. Krátkodobě jsme přesvědčeni, že z důvodu změny legislativních podmínek týkajících se financování vozidel formou finančního leasingu budou malé a středně velké společnosti upřednostňovat nákup vozidel do svých parků do konce tohoto roku. Dá se tím pádem očekávat určitý pokles poptávky v průběhu 1. kvartálu 2008. Nicméně celkově firemní trh očekáváme příští rok minimálně na stejné úrovni jako v roce 2007.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ráďa, 31.12.2007 03:43
No všem mazat med kolem pusy s marketingovými kecy. Ale aby to vydrželo jak w123 + žralo jako Lupo 3L to nikoho postavit nenapadne. Všichni tu mají Vánoce leda z děleného kufru na Superbu II či historické myšlenky natáčecích světel. Ten vývoj těch aut pořád přešlapuje na místě a žádná převratná pecka v pravém slova smyslu už dlouho nebyla. A další rok taky beztak nebude, kdyby už byl aspoň ten motor DiesOtto.
anonym, 03.01.2008 00:48
http://www.samuraj.cz/clanek-foto/891--2171.html
anonym, 03.01.2008 12:10
Já si myslím, že i když Češi obecně "bohatnou", tak že pořád 80% z nich jsou "socky" (bez urážky), které si nemohou dovolit auto za 750 tisíc Kč. Ani za 500 tisíc Kč. Takže musí koupit ojetinu.

Pro člověka, který živí mladou rodinu (malé děti, manželka na mateřské nebo za minimální mzdu), je drahé i auto za 300 tisíc Kč a do levnějšího auta se mu ta rodina zase nevejde. Takže musí koupit ojetinu.

Když tady čtu, jak si automobilky malují růžovou budoucnost, nechápu, kde se berou jejich zákazníci (taxislužeb, autopůjčoven nejsou statisíce a služebních aut nejsou milióny), když si lidé kupují ojetiny (viz kvetoucí obchod s dovozem šrotů). Co kdyby automobilky třeba zlevnily auta na polovic? Pořád na tom vydělají.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů