Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Automobilové novinky pro rok 2006

Aktuality
Michal Žďárský | 14.01.2006
foto: Autor
V následujícím článku objevíte přehled novinek, které se letos objeví na českém trhu. Těšit se můžete na řadu nových modelů, ale stejně tak i na pořádnou porci generační obměny modelů již zažitých. Konkurenční boj roku 2006 začíná!

V následujícím článku vám přineseme přehled novinek, které se letos objeví na českém trhu. Těšit se můžeme na řadu nových modelů, ale stejně tak i na pořádnou porci generační obměny modelů již zažitých. Konkurenční boj roku 2006 začíná, pojďte se s námi podívat na co že se můžeme těšit! A vezmeme to pěkně podle abecedy.

Alfa Romeo

Největším lákadlem Alfy bude zcela jistě libůstka s názvem Brera. Alfa Romeo Brera by měla do ČR dorazit někdy v prvním čtvrtletí, a to s dvojicí motorů. Čtyřválec 2.2 JTS nabídne výkon 136 kW, šestiválec 3.2 JTS 191 kW. V létě by se měl pod kapotou úchvatné Brery objevit ještě pětiválec 2.4 JTD. Brera by se měla dočkat i pohonu všech kol s již tradičním označením Q4. V létě by se měla Brera dočkat verze Spider s otevřenou střechou. V dubnu se dočká nová řada 159 rozšíření o kombi s příznačným názvem Sportwagon, které budou pohánět stejné motory jako u klasické 159ky.

Audi

Asi největším novinkou v letošním roce bude u Audi dlouho očekávané obří SUV Q7, které se v našich autosalonech objeví na přelomu dubna a května. Jeho cena bude začínat na hranici milionu a půl a s benzínovým osmiválcem 4.2 FSI o výkonu 257 kW nebude problém se dostat za hranicí dvou milionů. I přesto se o své zákazníky podle prvních reakcí bát nemusí. Pro sportovně založené fandy ingolstadtská automobilka připravila model S6 a S8, které vyjedou v létě s motory V10, jejichž základ lze najít v desetiválci z Lamborghini Gallarda. Premiéry se dočká trhač silnic, kombi Avant v nejsilnější motorizaci RS4 s výkonem 420 koní. Na jaře se dočkají i příznivci kabrioletů, když se představí nová A4 Cabriolet. Ve stejné době se představí i nový Allroad quattro, který zaznamenal nejen u nás velký úspěch.

BMW

Stejně jako ostatní, i bavorská automobilka připravila pro své zákazníky celou řadu vyvoněných novinek, na jejímž vrcholu stojí nové Z4 Coupé, respektive brutální Z4 M s výkonem 240 kW. Na podzim se dočkáme kupé trojkové řady a extrémního M6 Cabrio, které doplní stávající model M6. Pro šílence, kteří budou chtít vozit rodinu na chalupu kombíkem s ďábelským motorem z M5 bude připravena prodloužená verze tohoto monstra s tradičním označením M5 Touring. Faceliftem projde SAV X3 a s největší pravděpodobností i X5. Novinek se dočkáme i u odnože Mini, které představí přepracovanou verzi Cooper S Works a v říjnu ukáže nové Mini druhé generace.

Citroen

Citroen obnovil svojí modelovou řadu teprve nedávno, takže u něho žádné závratné změny nečekejme. Největší prodeje se očekávají u tradičních modelů C2, C3 a C4, ke kterým se nově přidal i prcek C1. Za největší novinku lze považovat vlajkovou loď C6, se kterou se francouzská automobilka vrací mezi elitu. Automobil se na trh dostane v únoru a nabídne volbu mezi zážehovým třílitrovým šestiválcem a turbodieselem 2.7 V6 HDi. Nabídku později doplní ještě vznětový čtyřválec 2.2 HDi. V závěru roku se očekává nástupce úspěšné Xary Picasso, která bude postavena na bázi C4.

Dacia

Po úspěšném comebacku bude i nadále spoléhat Dacia na svůj Logan, který ale nově obdrží vznětovou a tolik žádanou alternativu. Pod kapotou laciného vozu se objeví známý turbodiesel z dílny Renaultu, agregát 1.5 dCi s výkonem 48 kW, který nabídne nízkou spotřebu.

Fiat

Největším lákadlem Fiatu v roce 2006 bude jeho nové Punto, jehož prodej započne již koncem ledna. Vybírat je možno z tří nebo pětidvéřové verze a k dispozici jsou ihned tři zážehové a dokonce čtyři naftové agregáty. Vedle Punta se můžeme těšit i na Pandu ve verzi Cross a SUV Sedici, které vzniklo ve spolupráci se Suzuki a vychází z jejího modelu Liana. Toto SUV by mělo na český trh dorazit někdy ke konci roku. V této době se též očekává facelift úspěšného modelu Fiatu Stilo.

Ford

Ford vypustil své největší novinky již na počátku roku. Byly jimi faceliftovaný Fusion a Fiesta a především sportovní Focus ST, který nabídl sportovně založeným jedincům pětiválcový přeplňovaný agregát o výkonu 166 kW. V průběhu roku by se měl představit model SAV, jehož přesné jméno zatím není známo. Model bude velikostně spadat mezi Mondeo kombi a Galaxy. Příznivci velkých MPV se mohou těšit na červen, kdy bude představena nová generace již zmiňovaného Galaxy. Pro nadšence rozfoukaných vlasů a vůně přírody se chystá model Vignale. Jde o kabriolet s pevnou skládací střechou, který vychází z Fordu Focus.

Honda

U Hondy se vše momentálně točí okolo již osmé generace Civicu, jejíž pětidveřový hatchback se začal prodávat již koncem loňského roku. Modelovou řadu rozšíří v dubnu sedan a ke konci roku se rodinka rozroste i o třídveřový hatchback. V červnu vyjede Civic navíc i s hybridním pohonem. Úspěšnou budoucnost lze v ČR předpovídat modelu City. V lednu se dočkáme i faceliftovaného modelu Accord a od srpna se nám po delší odmlce představí i nová generace luxusního Legendu, který bude disponovat pohonem všech kol a vyspělou elektronikou podvozku.

Hyundai

Hyundai představí počátkem roku nový Accent, který se v zápětí objeví i v showroomech a ceníkách českých prodejců. Zatímco Sonata obdrží nový motor 2.0 CRDi, svého nástupce se dočká v Čechách velice oblíbené kulaté SUV Santa Fe. To se u prodejců objeví na přelomu dubna a května. Ke konci roku se můžeme u Hyundaie těšit na facelift oblíbeného Coupe,

Chevrolet

Kalos sedan dostal padáka a nahradí ho nový model Aveo. Velkou událostí bude zářijové zahájení prodeje SUV Captiva, které vzniklo za spolupráce s Opelem. O pohon se bude starat vznětový dvoulitr o výkonu 110 kW a zážehové agregáty 2.4 a 3.2 V6.

Jeep

Jeep je americká legenda, která se rozhodla bojovat proti konkurenci svým Commanderem. Ten se jen tak nelekne ani nejtvrdších podmínek a z fleku uveze až sedm pasažérů. Na českém trhu se objeví v březnu. Na říjen se chystá prodej nového kompaktního SUV s pohonem všech kol, jehož jméno zní Jeep Compass.

Kia

Kia představí na přelomu ledna a února nový Magnetis. V červnu se můžeme těšit na nástupce MPV Carnival, stejně tak jako na faceliftované Sorento. Omlazení se na podzim dočká i Cerato a následovat ho bude Kia Carens a luxusní Opirus.

Lancia

Tento opomíjený italský výrobce, odnož Fiatu, je u nás přehlížený a málo rozšířený. Do roku 2006 chystá premiéru vlajkové lodi Thesis a v březnu přijde na trh minivan Musa. O měsíc později maxivan Phedra. Aby toho nebylo málo, připravila si Lancia ještě jedno překvápko, kterým je premiéra nového crossoveru SUV postaveného na základu Fiatu Sedici.

Mazda

V roce 2006 se u Mazdy dočkáme faceliftu populární trojky a do nabídky se zařadí i nový crossover CX-7 postavený na podvozku Mazdy 6. Mazda 3 se navíc dočká obohacení dieselových agregátů, mezi které přibude 1.6ka s devadesáti a dvoulitr se 143 koňmi. Zážehovou nabídku rozšíří dvoulitr se šestirychlostní manuální převodovkou.

Mercedes-Benz

Luxusní a tradiční značka Mercedes-Benz si jako vždy přichystala novinek celou řadu. V červnu se dočkáme faceliftu třídy E, na podzim se dočká premiéry luxusní kupé CL a nabídku terénních vozidel rozšíří nová třída GL. V únoru odstartuje prodej zcela nové třídy R a facelift by se měl dotknout i CLS. Třída S bude v průběhu roku obohacena o šestiválcový turbodiesel 320 CDI a pohon všech kol.

Mitsubishi

Mitsubishi vyšle do konkurenčního boje v novém roce novou generaci terénního pick-upu L200, který se na trh dostane na přelomu dubna a května. Na duben je naplánováno uvedení otevřené verze Coltu, tedy Colt CC a na podzim se můžeme těšit na nástupce legendárního Pajera.

Nissan

Začátek roku věnuje tato japonská značka dalšímu přírůstku mezi otevřenými vozy s pevnou střechou, tedy svému rozmazlovanému modelu Micra, který spatří světlo světa v provedení Nissan Micra CC. Těšit se rozhodně můžeme i na faceliftované sportovní kupé 350Z. V březnu se o slovo přihlásí nový model Note, který jistě zaujme příznivce malých MPV. Nissan Note stojí na platformě Renaultu Modus, který se stane zároveň i jeho největším konkurentem. Jde o variabilní minivan s výraznými rysy, který může očekávat slibnou budoucnost. V září nám Nissan nabídne ještě užitkový model Cabstar.

Opel

Nový rok započne Opel s prodejem faceliftované Merivy, která byla veřejnosti představena na boloňské motorshow. Následovat bude další z rodiny vozů coupé-cabrio, v tomto případě s názvem Astra Twin Top a Meriva OPC. Asi nejvýznamnější událostí bude zahájení prodeje nové generace Corsy, což se očekává na přelomu srpna a září. Nová Opel Corsa nabídne širokou paletu motorů. V nabídce bude čtveřice benzínových čtyřválců od výkonu 60 koní až po 90 koní, kterým přibude ke konci roku vrcholná verze OPC s přeplňovanou 1.6kou o výkonu 180 koní. Na straně vznětových agregátů jsou připraveny tři agregáty s výkony od 75ti do 125ti koní. Na podzim je poté připraven terénní model Antara a dočkat bychom se měli i faceliftu užitkového Vivara.

Peugeot

Nejvýznamnější událostí bude u francouzské automobilky se lvem ve znaku nástup nové generace veleúspěšného modelu 206. Ten bychom měli poprvé shlédnout na výstavě v Ženevě a na trh by se měl dostat na přelomu června a července. Nová 207edmička se nejprve představí jako klasický hatchabck, ke kterému se později připojí i kombi a verze se skládací plechovou střechou. Kromě modelu 207 se očekává i nové Coupé 407. Rok 2006 se u Peugeotu ponese i ve znamení nových motorů, které obohatí nabídku většiny modelů od těch nejmenších jakými je MPV 1007, přes střední 407 až po luxusní 607 či velké MPV 807.

Renault

Renault zasvětí rok 2006 novému faceliftovanému Meganu, který obdrží i nový moderní agregát 1.9 dCi FAP s výkonem 110 kW. Faceliftu se dočká i model Kangoo 4x4 a modernizací projde i fousatý Espace. Nového motoru se dočká i evropské auto roku, tedy Renault Clio. V dubnu se zákazníci dočkají Vel Satisu s motorem 2.2 dCi FAP.

Saab

Saab se v letošním roce představí s novinkou, která se bude snažit konkurovat úspěšnému Volvu XC90. Řeč je o novém elegantním SUV 9-7 X, které se začne prodávat začátkem února. V tomto roce se plánuje i uvedení kabrioletu 9-3 s motorem 1.9 TiD a zajímavou novinkou bude provedení 9-5 Bio-Power, která spaluje jak benzín, tak i bioetanol.

Seat

Seat prodělal obnovu modelové řady teprve nedávno, a tak letos nechystá překvapení v podobě nového modelu či výrazného faceliftu žádného ze svých modelů. Zákazníky bude naopak lákat sportovními verzemi aktuálních modelů, přesně tak, jak mu velí poslání v rámci koncernu Volkswagen. Začne se v únoru u Seatu Altea FR, který obdrží dvoulitrový přeplňovaný diesel o výkonu 125 kW. Na Alteu naváže Leon FR a vrcholem bude špičková verze Seat Leon Cupra.

Subaru

Svoji donekonečna opečovávanou perlu Imprezu v nové generaci vypustili u Subaru teprve nedávno, takže v novém roce jim zbývá pouze navnadit zákazníky na netradiční a zcela nové SUV Tribeca, s čímž začnou na přelomu září a října. Kromě této novinky nás s největší pravděpodobností čeká na podzim i facelift modelů Legacy a Legacy Outback.

Suzuki

Suzuki bude o zákazníky bojovat novým modelem Suzuki SX4, který je duševně spřízněn s výše zmiňovaným Fiatem Sedici. Jedná se tedy o malé SUV, které se na českém trhu představí v dubnu. Na své si dále přijde i oblíbený model Swift, který se představí ve verzi 4x4. A aby toho nebylo málo, jako následovník Suzuki GTI bude představen i Swift s označením Sport.

Škoda

Škoda představí na ženevském autosalonu netrpě očekávaný Roomster, který by se mohl následně hodně rychle zabydlet na domácím trhu. Kromě Roomsteru je taktéž netrpělivě očekávána druhá generace Fabie, jejíž první animované fotky jsme si mohli již prohlédnout. Oficiálně bychom si jí mohli prohlédnout na podzimním autosalonu v Paříži.

Toyota/Lexus

Toyota v novém roce vyrukuje s dvěma hodně podstatnými modely. Tím prvním bude druhá generace úspěšného prcka Yaris, který svádí nerovný, ale relativně úspěšný boj s domácí Fabií. V únoru na trh vkročí další úspěšný model. Řeč je o nástupci úspěšného SUV RAV4, se kterým se zároveň představí facelift hybridního Priuse. V červnu se dočká faceliftu i Avensis. U Lexusu coby luxusní odnoži Toyoty se dočká nového silnějšího motoru model RX 300 a v červnu vyjede na trh další hybrid, tentokráte luxusní GS 450.

Volkswagen

Automobilka z Wolfsburgu servíruje zákazníkům jednu novinku za druhou a ani v roce 2006 tomu nebude jinak. Asi největším lákadlem bude čtyřmístné kupé-kabrio s názvem Eos, které vyvolalo mezi veřejností vlnu nadšení. Na trh by se mohlo dostat již v první polovině roku. Únor přinese nové Polo GTI a nabídku užitkových vozů rozšíří model Crafter. V říjnu nabídne VW zvýšené verze Cross, tedy modely Cross Fox a Cross Golf.

Volvo

Volvo se v letošním roce zaměří zejména na generační výměnu limuzíny S80, která do budoucna počítá s pohonem 4x4 a osmiválcem z modelu XC90. Na příchod nové generace této vlajkové lodi si budeme muset počkat přibližně na srpen. Mnohem dříve, přibližně v dubnu lze očekávat příchod kabrioletu C70 a obohacení modelů S40 a V50 o moderní turbodiesel D5. Ke konci roku přijde Volvo s faceliftem SUV XC90 a změn se dočká i model S60.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
gaspaco, 14.01.2006 00:54
zdá se mi dost nevěrohodné, že by u Opelu představovali novou Astru, myslím že by to měla být spíše CORSA né ?? Prosím, když tak si chybu opravte
wolff, 14.01.2006 10:59
Mám dotaz. Víte jistě, že se u nás začnou oficiálně prodávat Lancie? Nebo je to blud a nebo sem to špatně pochopil? Díky
Michal - Tipcars.com, 14.01.2006 20:34
Máte pochopitelně pravdu, jedná se o Opel Corsa. Již je opraveno, díky za "napomenutí"

ADD Lancia, v článku nic takového není a na trhu se v tomto smyslu neočekáva nic jiného.
wolff, 15.01.2006 11:39
No článek začínáte větou...V následujícím Vám přineseme přehled novinek, které se objeví an českém trhu...No a máte tam i tu Lančku.. Ale chápu..O.K. Dík
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů