Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi e-boost: elektrická turbodmychadla přijdou v roce 2016

Aktuality
Karel Směšný | 30.07.2014
Automobilka z Ingoldstadtu přichází s řešením, které má zrychlit reakci přeplňovaných motorů na sešlápnutí plynu. Premiéru v sériově vyráběném audi si elektrické turbo odbyde pravděpodobně do dvou let.

Přeplňované motory zažívají v poslední době velký boom. Jestliže dříve se turbodmychadla používala zejména u dieselů a benzínovým agregátům povětšinou zůstávalo atmosférické plnění, v budoucnu bude asi velká vzácnost narazit například na benzínový dvoulitr, kterému vzduch do válců netlačí kompresor (ať už mechanický, nebo turbodmychadlo poháněné výfukovými plyny).

Přeplňování má sice pozitivní vliv na dynamické parametry motoru a spotřebu paliva, „otupuje“ ale také jeho reakce na sešlápnutí plynového pedálu. Zejména u turbodmychadel chvíli trvá, než se řádně roztočí a sání „natlakují“. Audi se tento problém snaží vyřešit instalací elektrického kompresoru.

Ten zkouší na třílitrovém šestiválci TDI, kde má pomoci dodávat potřebný výkon už od nízkých otáček. Elektrický kompresor váží cca 5 kilogramů a při napájení 48 V potřebuje pouze 200 ms na to, aby se roztočil na 72 tis. otáček za minutu. Motor dává výkon 283 kW a točivý moment 750 Nm (toto maximum je dostupné už od 1250 ot./ min). Jedním z modelů, ve kterém by se pohonná jednotka s elektrickým kompresorem mohla poprvé objevit, může být nová generace SUV Q7, jejíž příchod je plánován na rok 2016.

Jaká bude spolehlivost tohoto řešení lze zatím jen těžko odhadovat.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů