Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Policejní šéf v Anglii che pokutovat i překročení rychlosti o 1 míli v hodině

Naše téma
Daniel Fuglevič | 02.02.2018
Ilustrační foto. | foto: pixabay.com
Může se to zdát jako nadsázka či obrazně míněné prohlášení, ale bohužel tomu tak není. Anthony Bangham, šéf policejních sil sboru West Mercia Police, který dohlíží na několik hrabství na západě Anglie u hranic s Walesem, to myslí vážně. Podle něj by měli být pokutováni i řidiči, kteří překročí rychlostní limit i o pouhou míli za hodinu.
Anthony Bangham je policejním ředitelem jednotek v oblastech Herefordshiru, Shropshiru a Worcestershiru. Na nedávné konferenci dopravní policie vyhlásil svůj ambiciózní plán, jak podlě něj zmírnit stále se zvyšující nehodovost a počet úmrtí na britských silnicích. 

Mezi jeho nápady se objevuje i zrušení minimální tolerance při měření rychlosti vozidla. Jakmile byste tedy daný rychlostní limit překročili i o pouhou jednu míli v hodině (asi 1,6 km/h), policista by vás už mohl pokutovat za rychlou jízdu. Podle Banghama totiž stále porušujete rychlostní limit a tím pádem i zákon.

„Nechci, aby byli lidé překvapeni, když je chytíme při překračování rychlosti. Chci, aby se styděli. Musí pochopit, že zákonně stanovený limit existuje z určitého důvodu. Neměli by si potom stěžovat, že jsme je chytili,“ okomentoval svůj nápad Bangham.

Vskutku absurdní myšlenku však už rozebralo několik britských právníků, novinářů a expertů. Zaprvé je samozřejmě docela sporné vybírat pokuty za překročení rychlosti o 1 míli za hodinu, když odchylky v měření rychlosti jsou na obou stranách – rychloměry v autech nejsou zcela přesné a policejní radary také ne.

Odborníci na bezpečnost dopravy pak samozřejmě zmiňují, že tímto způsobem měření rychlosti by docházelo k ještě více nehodám, jelikož by řidiči hleděli ještě ustrašeněji na rychloměr, namísto toho, aby sledovali dění na silnici.

Řada britských motoristů pak dodává, že jde o zcela průhledný plán, který byl policií navržen s jediným cílem – vybírat stále více peněz na pokutách.

Je sice velmi pravděpodobné, že takto přísné podmínky na britských silnicích nakonec nenastanou a celý plán byl jen nedomyšleným výkřikem do tmy. Britští řidiči se ale můžou pouze modlit, aby Banghamovy řeči nevzal vážně i někdo ze zákonodárců na vyšších místech.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů