Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Snížení rychlostního limitu zvýšilo počet nehod, zjistili v Anglii

Naše téma
Daniel Fuglevič | 19.12.2017
Ilustrační foto. | foto: pixabay.com
Zprávy o tom, že rychlostní omezení často způsobují více škody než užitku, jsme už slyšeli několikrát. Tentokrát podobné zjištění pochází z Anglie, kde přiznali, že nově zavedená rychlostní omezení naopak zvýšila počet nehod.
Rada správní oblasti britského Bathu a severovýchodního Somersetu se na vlastní kůži přesvědčila, že snížení rychlostního limitu na silnicích není vždy řešením pro snížení nehodovosti a zvýšení bezpečnosti pro řidiče i chodce.

Právě tento výsledek ovšem rada čekala, když minulý rok zavedla třináct nových zón, kde byla rychlost snížena z 30 mil v hodině (48 km/h) na 20 mil v hodině (32 km/h). Za úpravu značení na těchto úsecích dokonce utratila v přepočtu 25 milionů korun.

Jak se ale ukázalo, nižší rychlostní limit měl přesně opačný efekt. Nejnovější průzkum totiž zaznamenal, že na těchto úsecích se za posledních 12 měsíců počet nehod paradoxně navýšil. Jedná se přitom o incidenty, které skončily úmrtím nebo těžkým zraněním.  

Ve zprávě rady bylo uvedeno, že k tomuto zhoršenému stavu neexistuje žádné jednoduché vysvětlení. Radní se ovšem domnívají, že díky snížení rychlostního limitu obyvatelé tyto úseky považují za bezpečnější, a proto jsou méně pozorní a nedbají tolik na vlastní bezpečí.

Vypadá to tedy na klasický trend, kdy chodci a cyklisté nekoukají kolem sebe a řidiči na druhou stranu sledují pozorněji rychoměr a rychlost svého vozu, jen aby nedostali pokutu. Ale už tolik nesledují situaci na silnici. Zajímavé je, že průzkum nakonec podobné výsledky zjistil obecně po celé zemi. 

Kdo by ovšem čekal, že rada Bathu a severovýchodního Somersetu snížené rychlostní limity vrátí na původních 30 mil v hodině, plete se. Příslušné orgány totiž tvrdí, že na tyto úpravy nemají peníze. Navrácení omezení úseků do původního stavu by totiž stálo podobnou částku jako jejich dřívější zavedení. Obyvatele si tak budou muset na změnu k lepšímu nějakou dobu počkat.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů