Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak poznat nové neoznačené policejní Superby? Nápovědu najdete i na střeše

Naše téma
Daniel Fuglevič | 24.01.2018
další 4 fotky
První kusy z nové várky neoznačených Superbů. | foto: Škoda Auto
Dopravní policisté si včera převzali první várku nových Superbů pro takzvaný skrytý dohled. A i když jde samozřejmě o vozy neoznačené, dají se na silnici poznat. I když snadné to zrovna není.
Jak už jsme psali včera, celkem 19 nových Superbů je zatím jen polovinou kompletní objednávky. Dalších 19 vozů si má dopravní policie převzít v průběhu roku, zřejmě v jeho druhé polovině. Auta budou sloužit ve všech krajích České republiky především jako hlídkové a stíhací vozy.

Vozy jsou záměrně neoznačené a vybavené tak, aby byly pro běžného řidiče prakticky nezpozorovatelné. Všechna auta mají samozřejmě kompletní policejní vestavbu, která obsahuje vše potřebné pro měření, dále záznamové zařízení, vysílačku a skryté majáky.

I přes tohle „maskování“ a k tomu všední barvy karoserie, jako jsou šedá, černá, tmavě zelená či bílá, však bude možné policejní Superby alespoň částečně rozeznat.

Samotného radaru si zřejmě vůbec nevšimnete, jelikož je schován za černou mřížkou chladiče - ta je navíc kvůli tomu bez ozdobných chromovaných prvků. Viditelná už však může být za dobrých podmínek kamera umístěná uprostřed za čelním sklem policejního vozu, stejně jako skryté výstražné majáky, které se nachází za vrchním okrajem předního okna.

Zpozorovat byste mohli také dvě přidané svítilny ve spodní části nárazníku - tedy pod registrační značkou.

Dalších majáků byste si mohli na Superbu všimnout i z boku, jelikož pár světel je namontován i v oblasti druhé řady dveří a jejich zatmavených oken. Podobně jsou majáky viditelné i na zádi vozu, přesněji ve vrchní části okna pátých dveří. Majáky jsou zřetelně světlejší než zatmavené zadní sklo.

Jestli se ale opravdu chcete neoznačeným vozů vyhýbat jako čert kříži, nejspíš budete muset u všech Superbů na silnici očima skenovat jejich střechu. Tam je totiž umístěna nestandardně dlouhá anténa rádiového komunikačního systému. Takovou anténu civilní Superby nemají, používají jen krátkou anténku.

Už se jen sluší zopakovat, že vybavení Superbu posádce umožňuje měřit rychlost ze stojícího i jedoucího vozidla, umí také měřit průměrnou rychlost a změří auta, která přijíždí i odjíždí.

Jak už to u policejních stíhačů bývá, všechny Superby jsou osazeny vrcholným pohonným ústrojím. To znamená přeplňovaný benzínový čtyřválec 2.0 TSI o výkonu 280 koní (206 kW), šestistupňovou automatickou dvouspojkovou převodovku DSG a pohon všech kol. Maximální rychlost by měla přesáhnout 250 km/h. Vozy jsou navíc vybaveny adaptivním podvozkem, rezervou a ochranným krytem motoru. Všechny kusy mají karoserii typu liftback.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů