Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Revoluční pneumatika, kterou nemůžete „píchnout", míří do prodeje

Naše téma
Daniel Fuglevič | 18.05.2018
další 3 fotky
Michelin Tweel. | foto: Michelin
Pneumatika, u které bude defekt minulostí? Na takovém obutí pracoval Michelin už nějakou tu řadu let a nyní svou konstrukci konečně začíná nabízet k prodeji. Nutno ale podotknout, že pro využití na normálních automobilech není zrovna uzpůsobená.
Novinka pojmenovaná Tweel je konečným designem terénní pneumatiky, u které v podstatě nelze mít defekt. Už při pohledu na pneumatiku lze totiž vidět, že konstrukce nevyžaduje nafouknutí vzduchem, ale pružící vlastnosti jsou zajištěny unikátními gumovými vlákny.

Tweel je také pneumatikou, která nepotřebuje klasický disk kola, jelikož ten je rovněž součástí samotné pneumatiky. Nakonec nechybí odolný terénní vzorek. Podobný koncept „nezničitelné“ pneumatiky se objevil už před několika lety, ale až nyní se Michelin rozhodl svůj dokončený produkt nabízet veřejnosti.

Novinka je především určena pro lehká a středně těžká průmyslová vozidla jako sklápěče, bagry a podobně, nebo stále populárnější terénní buginy. Společnost zatím Tweel nabízí jen v několika málo rozměrech, ale nabídku chce nadále rozšiřovat. Možná je tedy pouze otázkou času, než někdo do „tweelů“ obuje svůj terénní pick-up.

Pro silniční využití ovšem nejsou unikátní pneumatiky zrovna uzpůsobené. Kromě nemožnosti upravovat tlak v pneumatice a tudíž její „tvrdost“, je spolehlivost konstrukce pneumatiky omezená pro maximální rychlost 60 km/h. Nehledě na jistou nestabilitu pneumatiky při bočním zatížení.  

Tweel je tedy hlavně těžkou terénní pneumatikou, ačkoliv nabídka bude rozšířena i o verze bez vzorku. Těžko taky říct, jak by na zcela jinou charakteristiku obutí reagovaly moderní systémy odpružení na současných autech.

Nová technologie taky něco stojí, za jeden kus si Michelin žádá v přepočtu asi 16 tisíc korun, přičemž cena bude samozřejmě ještě vyšší v případě větších rozměrů.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů