Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zetor ukázal novou mašinu, není to ale traktor. Novinku nezastaví ani mina

Naše téma
Daniel Fuglevič | 16.05.2018
další 3 fotky
Zetor Gerlach 4x4. | foto: Zetor
Známá brněnská značka traktorů Zetor se naplno vydává do sektoru armádních vozidel a po dříve představených modelech vojenských strojů nyní uvádí další, v pořadí již čtvrtý model. Novinka s názvem Gerlach 4x4 přitom nebude určena jen pro armádní využití.
Za vojenskými projekty Zetoru stojí dceřiná společnost Zetor Engineering založená již roce 2004, přičemž na novém vozidlu pracovala ve velké míře hlavně slovenská pobočka české společnosti. Možná i proto si vůz s pohonem všech kol vysloužil jméno Gerlach 4x4, odkazující na Gerlachovský štít, nejvyšší horu Vysokých Tater.

Obrněnec chce Zetor nabídnout nejen zájemcům v armádním sektoru, ale také bezpečnostním složkám nebo dalším soukromým organizacím, kterým se jednoduše „neprůstřelný“ terénní transportér může hodit.

Samozřejmě tedy nechybí vysoký stupeň balistické ochrany, včetně odolnosti minám, nástražným výbušninám a dalším hrozbám. Interiér může být vybaven filtračním systémem proti chemickému útoku a standardně je odhlučněn speciálními materiály, které navíc potlačují vibrace uvnitř vozu.

Rozvržení míst pro posádku Zetor také podřídí přáním zákazníka, tudíž může být Gerlach čtyř-, pěti- nebo šestimístný. Dále lze interiér vybavit potřebnými komunikačními systémy a v rámci nejvyšší ochrany nabízí Zetor i možnost usazení střílny na střechu vozu.

Společnost neupřesňuje techniku pod kapotou, takže pouze víme o nejspíše naftovém motoru o výkonu 326 koní (239 kW), šestistupňové automatické převodovce a pohonu všech kol. S hmotnostní 12,5 tuny se pak Gerlach rozjede na maximálních 110 km/h.

Podvozek využívá nezávislého zavěšení kol a pro lepší průchodnost terénem lze pneumatiky centrálně z kabiny dofukovat či odpouštět.

Zetor bude základní verzi Gerlachu 4x4 nabízet od v přepočtu 10,2 milionu korun. Společnost přitom už dříve představila dva prototypy obrněných transportérů, pásového i kolového, a rovněž lehké ozbrojené vozidlo na základě Mercedesu-Benz třídy G. O nich se můžete dočíst v článku výše.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů