Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VW Passat - Übermann (ažer)

Testy
Michal Štengl | 11.04.2016
dalších 21 fotek
foto: Michal Štengl
Volkswagen Passat se během sedmi generací vypracoval z dělníka na smetánku mezi neprémiovými manažerskými modely. A jeho obliba mezi vedoucími pracovníky neutuchá ani v případě osmé generace. Vyzkoušeli jsme sedan se 140kW dieselem a pohonem všech kol.

Sága Volkswagenu Passat se píše od roku 1973 a za sedm generací a čtyřicet jedna let se jich celosvětově prodalo přes 22 milionů. Tohle auto střední třídy se díky tomu řadí mezi nejúspěšnější vozy automobilové historie. Mimochodem Passat B1 byl prvním původním Volkswagenem s motorem vpředu a pohonem předních kol. Dnes jde o klíčový model celého koncernu.


Stejný, a přeci jiný
Zatímco v případě přechodu mezi šestou a sedmou generací šlo vlastně jenom o vizuální facelift, Passat B8 je zbrusu nový. Tedy alespoň z hlediska techniky, protože po vzhledové stránce to taková novota není. Někdo může dokonce i namítat, že vypadá podobně jako B7. Samozřejmě základní linie i charakter se nijak radikálně neměnil, nicméně nový Passat vyvolává mnohem více emocí než kdykoliv před tím. Hodně do boků vytažené světlomety a úzká maska chladiče s výraznými chromovanými lamelami mu zepředu dodávají lehce nabroušený výraz. Opticky to vypadá, jako by narostl o mnohem víc než jen těch 12 mm. Hodně efektní divadlo předvádějí za tmy koncová LED světla, která mají proměnnou grafiku – při brzdění se totiž přepnou z vodorovného uspořádání do svislého.


Kde jsme to už viděli?
Pro interiér platí totéž co o exteriéru – tvůrci se nepouštěli do žádných experimentů a vycházeli z minulé generace. Několik novot se ale přece jen objevilo. Novým dominantním prvkem je horizontální pás ve stylu výdechů ventilační soustavy, který se táhne po celé šířce přístrojové desky. Uprostřed ho přerušují analogové hodiny. Další inovaci je třeba hledat v kapličce, kde místo klasických ručičkových ukazatelů může zářit velký digitální displej Active Info Display.

Digitální paráda
Passat není ve střední třídě první, který s něčím podobným přišel, Opel ho s Insignií o rok předběhl. Nicméně to, jak to má udělané Volkswagen, se nám líbí mnohem víc. Pokud si koupíte navigaci Discovery Pro, těch 15 900, resp. 12 200 Kč u výbavy Highline investujte. Umí zobrazit kdeco, nejužitečnější je ale ve spolupráci s navigací, kdy promítá velký výřez mapy, což je z hlediska jízdy mnohem příjemnější než pokukovat po hlavním displeji umístěném mimo optimální zorné pole. To je ale asi jediná výtka z hlediska ergonomie. Všechny ostatní prvky či ovladače jsou logicky poskládané na správných místech, nikde nic nehledáte. A pokud už jste v nějakém Passatu, resp. Volkswagenu seděli, budete se v něm rychle cítit jako doma.


Nakukuje mezi prémiovky
Volkswagen ale moc dobře ví, že cesta k věrnosti zákazníků (a k jejich peněžence) vede i přes něco tak abstraktního, jako je dojem vysoké kvality. A tu v Passatu cítíte na každém detailu. Nicméně jenom krásným interiérem by ale Passat zákazníky nepřesvědčil, on je vynikající prakticky ve všech ohledech. Nabízí nadprůměrný vnitřní prostor (i když vzadu je ve srovnání s kombi o něco méně místa nad hlavou) i vysokou užitnou hodnotu. U sedanu ji trochu omezuje vstupní otvor. Na druhé straně ale sedan vypadá lépe než kombi, navíc má tužší karoserii, což je znát hlavně při jízdě.


Bodyguard
Do Passatu se dostala celá řada nových bezpečnostních asistentů. K těm již známým, jako jsou Front Assist (prevence nárazu), City Emergency Braking (automatické brzdění v koloně), Lane Assist (udržování jízdy v pruhu) nebo Side Assist (sledování mrtvých úhlů), přibyl například Rear Traffic Alert, který pomáhá při kolmém vyjíždění z parkovacího místa. Novinkou je systém sledování vozu čtyřmi kamerami Area View (20 700 Kč), který nás ale až tolik neoslovil. Hlavně obraz ze zadní kamery je snímaný jakoby hodně ze shora, takže se podle něj moc dobře necouvá. Koupíte-li si tažné zařízení, připlaťte si za Trailer Assist (13 700 Kč), což je automatický parkovací systém pro couvání s vlekem.


Velký univerzál
Passat nikdy nebyl typ auta, který by vás uchvátil jízdními vlastnostmi a přinášel potěšení jako třeba Mazda 6. Tohle auto vždy bylo především velký univerzál, vynikalo bezpečnými jízdními vlastnostmi a komfortem pérování. A to platí i o osmé generaci, i když i zde lze mluvit o emocích. Na jízdní vlastnosti i celkový komfort mají velký vliv adaptivní tlumiče DCC (Dynamic Chassis Control), které stojí 28 800 Kč. Elektronicky řízené tlumiče mají tři režimy nastavení tlumení a rozdíl mezi úrovní Comfort, Normal a Sport pozná každý. Po většinu doby jsme jezdili s nejměkčím naladěním, které si nejlépe rozumělo s velkými 18palcovými koly a širokými pneumatikami. Passat jezdí skvěle nejen dopředu, ale skvěle se chová i v zatáčkách, kde jeho setrvačné hmoty účinně eliminuje pohon všech kol se spojkou Haldex a systém XDS+. Celkově sice nepůsobí tak „lehkonoze” jako Mazda 6, které se mezi neprémiovými vozy nikdo nevyrovná, nicméně volantem vytyčený směr drží Passat suverénně. Jeho královskou disciplínou jsou ale především dlouhé dálniční přesuny, které je radost v něm absolvovat.


Druhá nejsilnější nafta
Nejčastější volbou zákazníků je 110kW diesel, nicméně na silnicích jezdí i docela dost Passatů s červeným nápisem TDI, prozrazující, že majitel (či zaměstnavatel) měl dost peněz na nejvýkonnější dvoulitrový diesel 2.0 BiTDI s 240 k. Mezi nimi je v nabídce verze se 140 kW/195 k a 400 Nm, kterou jsme měli k dispozici i my. Ta se ve verzi s pohonem všech kol dodává výhradně se skvěle a spolehlivě fungující šestistupňovou automatickou převodovkou DSG. Zatímco stejná kombinace ve Škodě Superb Combi nás nijak neoslovila, v Passatu jako by byl celý hnací řetězec naladěný lépe. Z motoru byla cítit dynamika a chuť přidávat i ve vysoké rychlosti. Tu umí Passat velmi dobře maskovat, teprve za hranicí 200 km/h začne do interiéru pronikat větší hluk. Stejně mile nás zaskočila spotřeba, zatímco v Superbu jsme jezdili za 6,5 l, Passat si nárokoval o víc než litr méně.


Je si moc dobře vědom svých kvalit
V Passatu funguje všechno tak nějak samozřejmě a neexistuje prakticky nic, co by vás na něm popuzovalo. Svých předností si je vědom, stejně jako toho, že jsou firmy ochotné si za tohle povedené auto připlatit. Základní cena sedanu startuje na 655 900 Kč za 1.4 TSI 125 k. V Česku se nový Passat prodává pouze ve dvou výbavách Comfortline a Highline. Testovaná kombinace motoru 2.0 TDI 140 kW, převodovky DSG, pohonu všech kol 4Motion a výbavy Highline stojí v základu 961 900 Kč. Jenže další příplatky, hlavně za asistenty, ale i za navigaci poslaly cenu hravě přes milion korun, konkrétně na 1 281 000 Kč. Na Passatu ale neproděláte, protože má vysokou zůstatkovou hodnotu a v bazarech je po něm velký hlad.


technický popis:


karoserie
typ sedan


rozměry a hmotnosti
délka (mm) 4767
šířka (mm) 1832
výška (mm) 1441
rozvor (mm) 2786
rozchod kol vpředu (mm) 1590
rozchod kol vzadu (mm) 1574
světlá výška (mm) -
provozní hmotnost (kg) 1655
maximální hmotnost (kg) 2110
počet míst (os.) 5
objem zavazadlového prostoru (l) 586/1152


motor
typ vznětový řadový přeplňovaný
počet válců 4
zdvihový objem (ccm) 1968
kompresní poměr :1
max. výkon kW (k)/ot./min. 140 (190)/3500-4000
max. točivý moment Nm/ot./min. 320/1750-3000


výkony
max. zrychlení (0-100km/h) s 7,7
max. rychlost (km/h) 235


spotřeba
město 5,4
mimo město 4,1
kombinovaná 4,6
CO2 (g/km) 119


převodovka
typ převodovky automatická
počet rychlostních stupňů 6


palivová soustava

palivo nafta
objem nádrže (l) 66


přenos hnací síly
pohon všech kol


zavěšení kol
vpředu McPherson
vzadu víceprvkové zavěšení


cena
cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč) 961 900 Kč



Hodnocení   
brzdy 1 
design 2 
dílenské zpracování 1 
dynamika motoru 2 
jízdní komfort 1,5 
ovladatelnost 1,5 
prostornost 1,5 
pružnost motoru 1,5 
řazení 1 
řízení 2 
sedadla 1 
spotřeba 1 
výhled z vozu 2 
zavazadelník 2 
Hodnocení 1,50 


Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr S, 11.04.2016 13:33


Dělám to už taky tak. Nejradši bych kupoval 5 leté ojetiny s perfektním stavem a historií, ale nemám bohužel známého v bazaru nebo bohatého tchána co by mi přenechával auta. Proto kupuju nová auta s benzínovými atmosférami a plánem nechat si je min. 10 let.
Ma007, 11.04.2016 14:44


Je to tak, ešte keď prirátaš neistotu (km, vek, zatajená búračka) pri kúpe jazdenky je asi najlepšia voľba živiť auto kým ide a kým mi vyhovuje. Obmena áut po 3 rokoch (pri normálnych nájazdoch á 30.000 /rok je nezmysel v 99% prípadov)

Brin: to sú tie prípady keď výmena auta je nevyhnutnosť, pretože to staré už nedokáže uspokojiť tvoje potreby.
Petr S, 11.04.2016 17:10


jj, při mém nájezdu 10-12 tkm rok je těch 10 let co si chci auto nechat myslím OK
David V, 12.04.2016 14:53


Já zatím zkouším hledat ty ojetiny v perfektním stavu, ale je to fakt čím dál horší. Nicméně já sem tam takovou prodám, takže asi budou, ale je fakt, že jsem zatím neměl problém je udat po rodině nebo přátelích, ale nemám toho, od koho bych něco pěkného koupil já.
Koloss, 12.04.2016 19:11


Já myslím, že vzhledem k pořizovačce představeného vozu se může utěšovat pomalým poklesem ceny jen blázen.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů