Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vůz kolem 50.000 Kč

Poradna
Martin Vaculík | 05.01.2006
Uvažuji o koupi vozu okolo 50 000 Kč. Jaký máte názor na vozy Ford Scorpio 2.0, Mazda 626 2.0 (1,8) od r.v. 93, Hyundai Sonata 2.0 od r.v. 94, případně Nissan Primera 1,6. Jaký vůz byste mi doporučil?

Dotaz

Dobrý den,

předem bych Vám chtěl poděkovat za články které na TipCars.com zveřejňujete, čtu je pravidelně,a musím uznat že jsou dobře spracované, předvším si cením informací, například které verzi motoru u daného typu se vyhnout, problémy s vozy atd....je vidět že víte o čem píšete...


uvažuji o koupi vozu okolo 50 000,-. Chtěl jsem se Vás optat na názor na vozy Ford Scorpio 2,0 (moje srdeční záležitost, zastaralý design, ale nižší cena), Mazda 626 2,0(1,8) od r.v. 93(spolehlivost), Hyundai Sonata 2,0 od r.v. 94(bohatá výbava, dobrá cena a pěkný design) popřípadně Nissan Primera 1,6. Nebo mi doporučte nějaký jiný vůz z této kategorie.

s pozdravem Petr Vokál

předem děkuji za Váš názor


Odpověď

V cenové kategorii do 50 tisíc Kč je dnes pestrý výběr automobilů, mnohé sem spadají kvůli vysoké spotřebě paliva, vysokým cenám či obtížné dostupnosti náhradních dílů či obecně investicím, které vyžadují.
Jakékoliv auto za tyto peníze bude vyžadovat investice, a tak je důležité, aby to byl buď vůz maximálně robustní, nebo takový, který se snadno opravuje a díly jsou na něj levné. Také nesmí mít sklony k fatálním závadám drahých mechanických celků (motor, převodovka, servořízení).
Proto bych z výběru vyloučil Mazdu 626 série GE a Hyundai Sonata 2,0i všech provedení.
Mazda 626 (GE) bylo tvarově nadčasové auto, mimořádně pohodlné, dobře ovladatelné. Ač některé hlasy tvrdí opak, sám mám jen ty nejlepší zkušenosti s úsporností a kultivovaností zážehových pohonných jednotek, které díky pružnosti zanechávají dojem síly daleko větší, než by odpovídalo jejich udávaným výkonům (1,8i – 66 kW, 2,0i – 85 kW). Proto mne mrzí, že tento vůz dnes nemohu doporučit. Přežití zážehových motorů zde totiž záviselo na pravidelných výměnách (co 10 tisíc km) kvalitního oleje. Pojmem kvalita oleje se zde rozumí dostatečná aditivace pro rozpouštění karbonu. Jinak se jím zanesla hydraulická zdvihátka a motor začal klepat. Náklady na opravu si mnozí rozmysleli a raději jezdili s klepajícím motorem. Proto se opotřebily i vačkové hřídele a motor začal kulhat. Právě takové mazdy 626 dnes bývají za 50 tisíc Kč nabízeny ke koupi. Pokud narazíte na vůz, jehož motor běží nádherně tiše (uvnitř na volnoběh nesmí být slyšet vůbec nic, fakt vůbec), používejte kvalitní olej (nekoupíte pod 250 Kč/l), třeba u Agipu 10W-40 nikoliv Formula LL, ale rovnou GPX. Dalšími slabými místy vozu jsou zadní náprava a brzdy.

TIP: OJETINY: MAZDA 626 (GE) - Vzor spolehlivosti a solidnosti

Hyundai Sonata 2,0i nedoporučuji proto, že trpí závadami převodovek, a to ve vskutku masovém měřítku. Zloději na vrakovištích jsou si dobře vědomi poptávce po nich, takže je doslova draží. Někteří nešťastníci si tak k 50 tisícům za vůz připočetli dalších 15 za převodovku + práce.

Překvapivě celkem schvaluji Ford Scorpio. Ať však nejde o model 2,0 OHC (74 či 85 kW), ale 2,0 DOHC (85 kW). To byl pružný motor s přijatelnou spotřebou paliva, snad i rozvody zde byly poháněny řetězem. Scorpio za 50 tisíc Kč také jistě bude mít opotřebený podvozek, spojku atd., ale vše na něj seženete na vrakovištích. „Cigánský parník“ býval populární, a to je v nabídce ND stále hodně znát. Nevýhodou pro zimní provoz je omezená trakce poháněné zadní nápravy. Zaměřte se hlavně na korozi karosérie, která vozy do r.v. 1995 postihuje často a značně.

Ještě více však doporučuji Nissan Primera P10. Motor 1,6i 16V (66 kW) není tak suverénní, jako 2,0i 16V (85 kW), naprosto fenomenální je pak vzácně se vyskytující verze GT (110 kW). Všechny zážehové motory jsou však spolehlivé, s rozvody hnanými řetězem, tiché a pružné. Jízdní vlastnosti primery jsou fantastické, opravdu fenomenální, o tom jsem již zde mluvil. Někomu se může naladění odpružení zdát příliš tvrdé, což je daň za sportovní vlastnosti.

U primery P10 si dejte pozor na vůle v přední nápravě, zejména na horní trojúhelníková ramena. Ta zde je ještě nutné měnit celá, pozdější verze P11 již měla výměnné silentbloky. Do roku výroby 1991 také bývala vadná synchronizace pátého převodového stupně, při zahoupání plynem mohla rychlost vypadnout. To při zkušební jízdě také prověřte.

TIP: OJETINY: Nissan Primera - vzor jízdních vlastností i spolehlivosti

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
lukin, 06.01.2006 13:34
rad bych poradil ale lr jsem nemel tak ti preju hodne stesti s koupi a kdyz si ho vemes do servisu aby ti na nej mrkli tak bys to mel mit vyresene
Ice, 06.01.2006 20:58
Hodně záleží na stavu ve kterém se auto při koupi nachází, ale může se stát a to není nic neobviklého při ceně 50 000,- že toho bude potřeba víc než jen základní údržba. Např. Brzdové destičky, kotouče + kapalina, nový výfuk, nové pneu, nějaký ten podvozkový díl.............
22tommy, 07.01.2006 22:56
Nebo Mitsubishi Lancer. Od roku 1993 s motorem 1.6 81kw-nenápadné živé a nadprůměrně spolehlivé auto.
Sonata, 08.01.2006 05:08
Já mám sonátu 2 roky. Je to sice r.96 , ale problémy jsem s tímto vozem začel mít až po ujetí 250 tis km. No problémy. Zlomilo se pérko v zámku otevírání dveří, přestal fungovat motorek ostřikovačů.
Největší závadou byla řídící jednotka cca 2500 Kč. Při běžné údržbě - výměna oleje, filtrů a náplní, řemeny je to auto bezrpoblémové. Je to 2.0 16V 136 Ps a spotřeby se pohybuje podle "nohy" a typu provozu ( město dálková od 7-9 litrů. Vzhled sice není nic moc, ale motor šlape jako hodinky ( je to motor z Mitsubishi Gallant, podvozková platforma to samé). Faktem je, že už začalo rezavět na spodním dílů dveří cca 2 cm rzi. Řekl by jsem , že za málo peněz hodně muziky. Ale je to individualní, záleží na co se natrefí, tak jak u každého jiného vozu
anonym, 12.05.2007 11:31
DOHC je super měl jsem ho v sirce, teď mám 2,3 v klaunovi a to je super motor. Jinak starý OHC dvoulitr je zas nesmrtelnej (v jednoduchosti je síla),ale pozor na vačky ty asi Ford udělal z bláta.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů