Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volkswagen Amarok Canyon 2.0 BiTDI: Otázka vkusu

Testy
Antonín Imlauf | 09.06.2014
dalších 28 fotek
Jediný vyloženě terénní Volkswagen se zařadil do čelní skupiny pelotonu drsných pick-upů, které se zákazníkům kromě dělnického původu snaží nastavit i lidskou tvář. Co svede tenhle pick-up ve freestylovém provedení?

Amarok vplul do výsostného hájemství Toyoty Hilux, Nissanu Navarra či Fordu Ranger jako velká voda a takřka ze dne na den si vydobyl významné postavení na světových trzích s terénními pracanty. Ačkoli byste to možná na první pohled neřekli, amarok je svým způsobem exot, vyrábí se totiž výhradně v argentinském Buenos Aires, odkud se exportuje do celého světa. Na rozdíl od většiny konkurence nabízí amarok jen dva druhy kabin, dvoumístnou Single Cab a pětimístnou Double Cab. My jsme důkladně projeli efektní provedení Canyon v kombinaci se stálým pohonem všech kol bez redukce.
Design amaroku za čtyři roky příliš nezestárl a rozhodně jej leze zařadit mezi to povedenější, co koncern zpod vlčího hrádku nabízí. Můžete si samozřejmě pořídit zcela holý bílý pick-up s plechovými koly a černými nárazníky, pokud ale toužíte objíždět svůj ranč poněkud stylověji, můžete popřemýšlet o „vystajlované“ verzi Canyon, se kterou vás nikdo nepřehlédne nejen v lesním podrostu. Ústředním znakem je sytě oranžový lak, nechybí ani efektní lité sedmnáctky obuté do terénních drapáků nebo ochranný rám na korbě. Za příplatek si můžete dopřát i nefalšovanou osvětlovací rampu s čtveřicí výkonných dálkových světlometů.
Interiér je volkswagenovsky strohý, což je však u pracovního stroje naprosto v pořádku. Především zde však nic nevrže a celek působí velmi bytelným i funkčním dojmem. Jízdu verzí Canyon zpříjemňují příplatková bílá kožená sedadla, která se však evidentně velmi snadno špiní. To gumové koberečky dávaly smyslu mnohem více. Jinak je to uvnitř pick-upu jako v pokojíčku a celkově jsme z vnitřku vůbec neměli pocit, že bychom řídili auto do těžkého terénu. Impozantní je v každém případě výhled do okolí, který vás v běžném provozu přenese tak trochu do jiné dimenze, ve které se člověk tolik nerozčiluje a nad malichernostmi máchne rukou. Prostorové poměry na palubě jsou rovněž velmi dobré, což nepřekvapí ani tak vepředu, plnohodnotné pohodlné sezení však nabízí i zadní lavice, což v této kategorii rozhodně nebývalo zvykem. Praktickým ochranným bedněním opatřená korba měří u provedení Double Cab na délku 1,55 m, na šířku až 1,62 m (mimo podběhů). Sklopné zadní čelo je ve výšce 78 cm nad zemí. Po straně za levým podběhem pak najdete vodotěsnou zásuvku na 12 V a s povděkem lze přivítat důmyslné a praktické osvětlení plochy.

(+) prostorný a pohodlný interiér
(+) bytelné zpracování
(+) dobrý výhled
(-) vyšší nákladová hrana

V době svého uvedení amarok překvapil maximálně dvoulitrovým objemem používaných motorizací. Papírové hodnoty (132 kW/420 Nm) testovaného nejsilnějšího BiTDI nevypadají vůbec špatně, v praxi to ale zejména ve spojení s klasickým automatem žádná velká sláva není. Vůbec nevadí, že motor je přiměřeně slyšet a že si dle poslechu opravdu nespletete, jaké palivo nalít do nádrže, u špičkového provedení bych si však na silnici dovedl představit mnohem přesvědčivější dynamické schopnosti – o dvě deci větší motor ve Fordu Ranger je daleko svižnější, podobně jako papírově slabší Isuzu D-Max. Volkswagen se jen opatrně sbírá do otáček, při běžných okrskových rychlostech to ještě docela jde, na dálnici však dvoutunová obluda rychle ztrácí dech a o efektivním pružném zrychlování nemůže být moc řeč. Na pomoc biturbu zde přitom šaltovala velmi dobrá osmistupňová automatika ZF, která se snaží vytěžit z motoru maximum, byť nelze nepostřehnout, že část točivého momentu se topí v prokluzu hydrodynamického měniče. Výkon motoru se nicméně zdá jako zcela dostatečný v off-roadovém provozu, v extrémním případě však může být na obtíž absence redukce v testovaném provedení, jakkoliv osm dopředných stupňů dokáže divy. Spotřeba se při rozumné jízdě v řidším provozu vejde do 8,5 litru, na dálnici a ve městě však rychle roste do dvouciferných hodnot.

(+) rozumná spotřeba
(+) kultivovaný chod
(+) inteligentní převodovka
(-) chybějící výkon ve vyšších rychlostech

Volkswagen připravil tři možnosti co do soustavy náhonu kol. Základem je pohon pouze zadní nápravy, alternativou jsou pak 4Motion Part Time s připojitelnou přední nápravou a testovaný 4Motion Full Time se stálým pohonem všech kol a mezinápravovým diferenciálem Torsen, který dělí točivý moment v základním poměru 40/60 ve prospěch kol zadní nápravy. Redukce zde chybí. Vůz disponuje pochopitelně samostatným rámem, který však sestává ze dvou sešroubovaných dílů s celkem šesti příčnými výztuhami a listová pera zadní nápravy k němu nejsou připevněna po stranách, ale přímo pod ním. Jedním dechem je nutno dodat, že pro úspěch v náročném terénu a v tahání těžkých nákladů je taková konstrukce jedinou možnou volbou, má-li stroj něco vydržet. Ostatně amarok v testované specifikaci utáhne až 3,2 tuny těžký brzděný přívěs – na loďku ideální. Testovaná konfigurace pohonu představuje „lehčí“ variantu, ani tak se nám ale nestalo, že bychom v těžkém terénu zůstali někde „viset“. Svůj podíl na tom jistě měly i velmi dobré terénní pneumatiky a příplatková uzávěrka zadního diferenciálu. Achillovu patu, se kterou si systémy neporadí, představuje extrémní zkřížení náprav s alespoň jedním kolem ve vzduchu - při snaze o pohyb vpřed se volná kola jen bezmocně protáčí a asistenti nešťastně chrčí a pískají. Na silnici amarok sice poněkud poskakuje, vzhledem ke svému původnímu určení se ale chová velice civilně a nebýt na středoevropské poměry gigantických rozměrů, nevybočuje jeho ovládání z běžných zvyklostí. Samozřejmě jsou tu masivní náklony v zatáčkách nebo časté a oblíbené pohupování, stejně tak se ale můžete spolehnout, že před jakýmkoliv silničním výmolem včetně vyšších obrubníků není nutné sundávat nohu z plynu – amarok si jen tak měkounce žuchne a možná malinko poskočí, ani v nejmenším se ale nemusíte bát, že byste tomuto modernímu trakaři způsobili jakoukoliv újmu. Velký podíl na komfortních dojmech z pick-upu má výborná izolace kabiny, takže nebýt světelné rampy trčící nad kabinou, neproniká do nějakých 130 km/h dovnitř žádný zaznamenání hodnější hluk.

(+) terénní pneumatiky
(+) nosnost a tažné schopnosti
(+) jízda po silnici
(-) absence redukce

Volkswagen Amarok zvnějšku přestylizovaný na „imidžovku“ jménem Canyon bez nejmenší pochybnosti stihne osud jako spousty jiných PR vábniček na movité zákazníky nabízených za nesmyslné peníze. Zatímco u některých jiných aut se výrobci touto cestou prozíravě snaží vylepšit nevýraznou image výchozího modelu, amarok tím spíš, že jde o užitkový pick-up, je tím posledním autem, které by si potřebovalo na něco hrát. Jako pracovní off-road je tohle auto totiž velmi dobré. Vyniká vysokou průchodností terénem, olbřímí nosností a nadprůměrným jízdním komfortem.

Technický popis
Karoserie
Typ
Pick-up
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
5254
Šířka (mm)
1944
Výška (mm)
1834
Rozvor (mm)
3095
Provozní hmotnost (kg)
1980
Objem zavazadlového prostoru (l)
2520
Motor
Typ
Přeplňovaný vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1968
Max. výkon kW (k)/ot./min.
132 (180)/4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
400/1500-2250
Spotřeba
Spotřeba paliva l/100 km
7,4
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,4
Max. rychlost (km/h)
184
Převodovka
Typ převodovky
Automatická
Počet rychlostních stupňů
8
Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 09.06.2014 13:58
Pokud to tady někdo čte z VW, zajímalo by mě, jestli nby šla udělat verze na CNG s pořádným motorem, třeba pětiválcem 2,5? To bych pak měl velký zájem. V Amaroku jsem už jel, ale jednoturbové TDI je tak akorát i pro prázdné auto a BiTDI je dost drahé a plné budoucích servisních pastí. Navíc cokoliv s DPF je po popojíždění po lese a stavbě nevhodné. Jinak výborný pick-up.
brin, 09.06.2014 18:30
Zaujal mě komentář ohledně výdrže. Opravdu je podvozek tak nezničitelný?
david.777, 10.06.2014 21:35
Naprosto Vám rozumím, ve světě kde se tyto varianty vozů používají je především kladen důraz na kvalitu, výdrž a nízké nároky na údržbu. Bohužel Evropa tohle vůbec nechápe, klasický velkooběmový benzín sice něco spotřebuje, vrátí to ale na spolehlivosti. Bohužel jsem názoru že další ekologické omezení se zavedením downsizingu a plánované životnosti vozu nás ekonomicky sráží dolů ke dnu.
PetrT, 12.06.2014 18:54


BiTDI mám v multivanu, nechovám se k němu nijak hezky a je naprosto bez problémů. Většina jízd je po Praze, takže asi to nejhorší pro motor. Filtr také ok. Aktuálně najeto 57t km. Jak bude vypadat po 150t nevím a celkem mě to nezajímá, to už ho nebudu mít :D
Subjektivně jede oproti předešlému 2,5TDI hůře, spotřeba taky lepší neni ale to je asi tím že je to čtyřkolka.
Je skoro jisté že pro mimoevropské trhy je amarok i v benzinu, škoda že to nenabídnou tady.

vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů