Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Land Cruiser pro rok 2012 je v prodeji

Nové modely
Karel Směšný | 03.04.2012
Upravený vzhled Land Cruiseru pokračuje v image odolného vozu s vysokým výkonem a poctivým pohonem všech čtyř kol. Jaké nové prvky přináší facelift?

Ve stručnosti zmiňme hlavní úpravy pro modelový rok 2012, které se týkají vnějšího designu: Land Cruiser má nyní ostřeji zkosenou spodní část nárazníku, což pomáhá při jízdě v terénu, kde umožňuje větší nájezdový úhel při zachování převisu karoserie.

Nová konstrukce masky chladiče s horizontálním žebrováním používá dvojitá žebra střídavě s chromovou a stříbrnou úpravou. Je orámována sdruženými světlomety s cylindrickými potkávacími i dálkovými světly a ven vytaženými ukazateli směru, nyní lépe viditelnými při pohledu z boku. Součástí předních sdružených světlometů jsou nyní i LED světla pro denní svícení a výkonné bi-xenonové světlomety. V nabídce jsou nová litá kola o rozměru 18" nebo 20". Land Cruiser V8 2012 se bude nabízet v devíti různých barvách laku karoserie, včetně tří nových, které se v této modelové řadě objeví vůbec poprvé: bílá perleť, černá Attitude a světle modrá.

V interiéru přibyly barvy. Kromě doposud nabízeného provedení v černém nebo šedém tónu je nyní k dispozici i barevná kombinace „Shell“. Toto světlejší uspořádání barev ladí se zářivějším dekorem imitace dřeva a leštěným stříbrným dekorem.

Úprav doznaly i přístroje a ovladače uprostřed palubní desky. Přepracované spínače a ovladače napomohly k lepší ergonomii a funkčnosti, je zde nový panel audio soustavy, nové černé lakování, lemované dekory ve stříbrném tónu, nebo chromové dekory kolem ovladačů a výdechů ventilace.

Přední sedadla z perforované kůže umožňují ukládat aktuální nastavení do paměti a na přání se nabízejí i s funkcí odvětrávání (chlazení), resp. vyhřívání proudem teplého vzduchu. Sedadla používají konstrukci s aktivními opěrkami hlavy, které snižují riziko poranění krční páteře v případě nárazu do vozidla zezadu.

Druhá řada sedadel s opěradly dělenými v poměru 40:20:40 umožňuje manuální posouvání v podélném směru v celkovém rozsahu 90 mm. Opěrky hlavy na krajních sedadlech jsou nyní o 15 mm vyšší s ohledem na lepší oporu hlavy. Prostřední sedadlo lze nezávisle sklopit vpřed a plnit funkci pohodlné loketní opěrky. O 15 mm vyšší jsou i opěrky hlavy na krajních sedadlech ve třetí řadě pro vyšší pohodlí zadních cestujících.

Motorizace

Nový Land Cruiser V8 v modelovém provedení 2012 se v ČR a SR nabízí s modernizovaným turbodieselem 4,5 l. Pohonná jednotka nyní splňují požadavky emisní normy EURO 5.

Vylepšený agregát spolupracuje se šestistupňovou automatickou převodovkou a má nejvyšší výkon 200 kW / 272 k při 3600 ot/min a točivý moment 650 Nm v pásmu 1600 až 2800 ot/min.

Modernizovaná pohonná jednotka je vybavena novou verzí systému vstřikování Common Rail od Toyoty, jehož součástí jsou i piezoelektrické vstřikovací ventily G3 pracující s maximálním vstřikovacím tlakem 200 MPa. To přispělo k rychlejším reakcím na práci s plynovým pedálem a rovněž ke splnění normy EURO 5.

Na snížení hladiny hluku a vibrací má podíl i odlehčovací ventil umožňující lepší regulaci tlaku, zakrytování horní části vstřikovacích ventilů a jejich potrubí k utlumení hluku vstřikování, nebo např. izolace vložená mezi vstřikovací ventily a kryt hlavy válců ke snížení hluku pronikajícího z hlavy válců.

Pohonná jednotka nyní používá nepopulární filtr pevných částic (DPF), díky kterému ale bylo možné odlehčit a zmenšit hlavní tlumič výfuku, což se opět odrazilo v lepší spotřebě paliva. Vedle vloženého potrubí, které potlačuje odchylky v seřízení výfukové soustavy, se zmenšení velikosti tlumiče projevilo v dalším snížení hladiny hluku a vibrací pronikajících do kabiny vozu.

A jak je na tom v terénu? Přibylo několik nových funkcí, kterými je celosvětově první „asistent zatáčení“ začleněný do zdokonaleného systému Crawl Control (s pěti stupni nastavení), zapínatelný volič typu terénu MTS (MultiTerrain Select), monitor typu terénu a funkce zobrazování úhlu natočení kol.

Technologie ve voze

Technologie Crawl Control s funkcí asistenta zatáčení (světová premiéra mezi terénními vozy).Jak tahle vychytávka funguje? Pokud je volič redukce v režimu L4 (aktivní redukce, pohon všech kol) a vůz se pohybuje rychlostí do 25 km/h, řidič může buď samostatně nebo společně s funkcí MTS použít systém Crawl Control, který pomáhá při pomalém sjíždění nebo vyjíždění svahů rychlostí chůze, případně k uvolnění vozu po jeho uvíznutí. Při použití této funkce se řidič vůbec nedotýká pedálu brzdy nebo plynu. Systém Crawl Control lze nyní nastavit na pět různých rychlostí jízdy.

Tuto technologii nyní doplňuje nezávisle zapínatelný asistent zatáčení (Turn Assist), díky kterému je možné projet i ty nejostřejší zatáčky bez nutnosti couvat uprostřed oblouku. Asistent zatáčení, který je funkční při rychlostech do 10 km/h, reaguje na pokyny od volantu a přibrzďuje zadní kolo na straně odpovídající směru, kterým vozidlo zatáčí. Brzdná síla na daném kole se automaticky zvyšuje s úhlem zatáčení, čímž se u nového Land Cruiseru V8 2012 účinně zmenšuje poloměr otáčení.

Volič typu terénu MTS, kterým je nový Land Cruiser V8 v modelovém provedení 2012 vybaven, automaticky reguluje činnost škrticí klapky, brzdovou soustavu a systém řízení trakce. Řidič tak má bez ohledu na jízdní podmínky optimální záběr a plnou kontrolu nad vozem.

V režimu L4 (pohon všech čtyř kol s redukcí) umožňuje MTS volbu z pěti různých režimů v závislosti na aktuálním typu terénu: Mud and Sand (bláto a písek), Loose Rock (volné kameny), Mogul (muldy/boule), Rock and Dirt (kameny a hlína), resp. Rock (kameny). Pokud je systém MTS aktivní, nový monitor typu terénu automaticky zobrazuje okolí vozu na 7" multifunkční obrazovce.

V kterémkoli z pěti režimů MTS lze zlepšit záběrové schopnosti uzamčením mezinápravového diferenciálu.

Cena začíná na 1 690 000 za pětimístnou verzi ve výbavě Sol.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr, 03.04.2012 20:21
já bych to chtěl ukrutně, v benzínu , udělat na LPG. Tohle nebo Tundru. Měl jsem možnost si to prohlednout, i posedět.....paráda.
Rutt., 03.04.2012 21:47
Paráda to je, ale raději bych s ohledem na životnost opět koupil předchůdce LC100 4,2TD. Měl jsem LC100 2003-4, měl jsem po ní nástupce LC200 V8 a kvalita Land Cruiser pro mne se stovkou skončila. Osobně LC200 do 100.000km doporučit můžu, pak už rozhodně ne.
- boxer -, 06.04.2012 15:53
ahoj....100.000 km pre auto tohto typuu nieje vela, pri mojom pouzivani bude mat tolko km za 2roky. Chces tym povedat, ze uz toyota nieje kvalitna ? Som takmer rozhodnuty, ze si ju tohto roku kupim.... no ak mi das par argumentov proti nej, este popremyslam. Mam teraz kiu sorento s rucnym prepinanim 4x4 uz osmy rok, ma najazdene 320.000 km a som maximalne spokojny. Akurat sa uz trochu hanbim s nou jazdit na rokovania....Porad, za co by som mal kiu vymenit , ked nie za LC V8. Som konzerva, takze nerad menim auta po troch rokoch. Dik za odpoved.
prokopj, 27.05.2012 13:57
Zdar, osobně bych taky volil LC 100, protože to je auto, ve kterém nic důležitého nechybí, ale je ještě uděláno pořádně ... např. konstruktéři LC V8 chyběli ve škole, když se učil přenos výkonu, protože jinak by nemohli udělat nebetyčnou prasárnu - náhon předního kardanu realizují řetězem, to je fakt u auta, které si říká off road, naprosto neuvěřitelné.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů