Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Hiace - jaké jsou zkušenosti uživatele?

Recenze uživatelů
martin () - nerozhoduje | 17.07.2008
Chtěl bych se podělit o zkušennosti s provozem automobilu Toyota Hi-Ace, o kterém jsem do této doby nikde žádnou recenzi nenašel...
Značka:Toyota
Model:Ostatní
Typ:Hi-Ace 2,4 TD
Bližší označení:dodávka
Karoserie:VAN
Obsah motoru:2446
Palivo:nafta
Rok výroby:11/1996
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:85 000
Najeto km nyní:236 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:5 let
Průměrná spotřeba:10l
Poruchy:prasklé táhlo uzávěru nádrže, obroušené uhlíky ventilátoru
Předchozí vozidlo: 
Jedná se o již 'novější' typ. Kulatý, s delším 'čumákem', ne o klasickou useklou skříň na kolech. Je to dodávka, která uveze 1 175 kg nákladu, o celkové hmotnosti 2 800 kg. Motor je vybaven turbem a má 66 kW při 3 500 ot./min.

Vlastníte vůz značky Toyota? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Automobil jsem koupil v roce 2003 jako ojetý a bouraný, z holé nutnosti, kdy mi k rozvozu vlastního zboží přestal stačit kombík s vlekem. Byl jsem omezen finančně, proto jsem se rozhodl pro ojetou dodávku.
Zpočátku jsem vybíral z těchto značek: Ford Transit, VW Transporter. Nepotřeboval jsem nic velkého, tak do 5 m3. A protože jsem jezdil hlavně Německo, tak aby to trochu jelo, bylo to pohodlné a hlavně spolehlivé. Hlavně z posledního důvodu jsem vyloučil transit, ale na slušného transportera jsem zjistil, že nemám dost peněz, a do leasingu jsem jít nechtěl.
Známý mi poradil Toyotu Hi-Ace. Do té doby jsem to auto vůbec neznal. Zjistil jsem si, že toyoty jsou poměrně spolehlivá auta a že se o nich nikde moc nepíše. To znamená, že s nimi patrně nejsou problémy. Bylo jich ale málo, a protože jsem chtěl motor s turbem, trvalo mi cca 3 měsíce, než jsem sehnal takovou, která se mi líbila. Byla sice 'bořená', ale jenom plechy. Majitel se dušoval, že auto šlape jak hodinky (to, známe že?). Ale bližší prohlídka skutečně neodhalila jedinou závadu.
Auto jsem koupil. Najeto mělo 85 000 kilometrů. Okamžitě jsem vyměnil všechny náplně a filtry, nic dalšího nebylo třeba. Ve 100.000 km jsem dělal rozvodový řemen, kladky a brzdové destičky na předku. Ve 150 000 všechny tlumiče. Ve 200 000 km rozvodový řemen, kladky, vodní pumpu a brzdové pakny na zadních kolech, destičky a kotouče na předních.
Každých 10 000 km měním olej (10W-40) a olejový filtr, každých 30 000 km palivový a vzduchový filtr. Auto jezdí opravdu velmi spolehlivě.
Jediné 2 závady, které mne potkaly, bylo prasklé táhlo uzávěru nádrže v cca 180 000 km (dosud neopraveno) a ve 210 000 km přestal fungovat ventilátor rozvodu vzduchu. Myslel jsem, že je spálený, ale byly jen obroušené uhlíky.
Jediná výtka je k pohonu zadní nápravy. Pokud je auto prázdné, na mokré trávě se nerozjede, natožpak na sněhu. Obecně lze říci, že jízda s prázdným vozem není nic moc. Skáče, ustřeluje do zatáček. Na sněhu a v kopcích je to bída. Při zatížení nad 500 kg se jízdní vlastnosti podstatně mění k lepšímu. S 800kg nákladu jsem v době sněhové kalamity přejel hraniční přechod Hora sv. Šebestiána jako tank. Ani jsem tomu nechtěl věřit.
Co se týče rychlosti a úspornosti, tak lze jednoznačně říci, že hi-ace není žádný rychlík, i když turbo dává autu poměrně značnou sílu. Když jedu dálnici třeba do Frankfurtu, tak při ideálním stavu nemusím vůbec řadit. 5ka si poradí se všemi kopci a s jakýmkoliv nákladem. Protože ale občas jedu i s VW Transporterem 2,5 TDI, tak u toyoty mám neustále pocit, že při zařazené 5ce bych měl řadit ještě 6ku.
Kombinovaná spotřeba udávaná v TP 8,5 l/100 km a lze jí jen stěží dosáhnout. Já jezdím dlouhodobě okolo 10 l/100 km. Jsem pomalý řidič. Okresky tak 80-90, dálnice okolo 120 km/h. Maximální rychlost, kterou jsem zkoušel, byla dle tachometru 160 km/h. Při konstantní rychlosti 140 km/h a protivětru při jízdě z Berlína do Rostocku, kdy jsem potřeboval stihnout trajekt do Dánska, si auto vzalo 14 l/100 km. Když porovnám tuto dodávku s jinými, řekl bych, že je pomalejší a žravější, ale vyváží to spolehlivostí. A protože jsem už ve věku, kdy mám závodění šťastně za sebou, tak jsem spokojen.
Co byh určitě změnil, kdyby to šlo, by byla 'rychlejší' převodovka a pohon na přední kola. Co se týče pohodlí během jízdy, tak mohu říci, že sedadlo řidiče je velmi dobré. Při mé postavě 2 m a 110 kg mi delší pobyt za volantem tohoto auta nedělá žádné problémy.
Nepovyšuji své auto nad jiné. Jsem si vědom, že dnes jezdí lepší dodávky, ale ta moje mne nikdy nenechala 've štychu', proto bych ji za jinou nevyměnil, mám ji rád a věřím, že s ní ještě hodně odjezdím.
KladyZápory
spolehlivost pohon zadní nápravy
prostornost pomalá převodovka
pohodlnost spotřeba
  
  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.57
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 19x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 20.07.2008 17:43
Mam Hiace 2,4D ,r.v. 1996, prvni serie tohoto modelu,najeto 190.000km,bez problemu, vymeneno brzdove oblozeni vpredu i vzadu, spotreba 8,5 l, neni to zadny sprinter, ale spolehlive auto, pro denni jezdeni v male firme. Co se tyce jizdnich vlastnosti v zime,pouzivam Micheliny a nemam problem i s nezatizenym autem ani ve stoupanich.
Zatizen nakladem cca 500 kg, jede super, urcite jedinym nedostatkem je malo odkladacich prihradek, ale to se da resit jinak.
LZ
anonym, 31.07.2008 13:26
Hmm koukám, že pán je expert...a všechny hodnocení spolehlivosti a poruchovosti, ve kterých vítězí japonské značky, jsou zmanipulované (každoročně)....)))
mipro, 07.11.2012 10:30


Mám za sebou několik milionů kilometrů ! Na Toyotách cca 900 000 a mohu prohlásit to co je po celém světě známé , ve spolehlivosti a bezporuchovosti nemají konkurenci !Na současné dodávce mám 150.000 a nepotřebovala zatím servisní opravu !

Luigi65, 13.01.2013 02:31
Měli jsme ve firmě asi 30 těchto Toyot. Většina byla v prodloužené verzi a základní výbavě. Měl sem model myslím z roku 2000(už je to pár let a člověk si tolik nepamatuje). Vadilo mi, že nemá loketní opšrku- bez ní bych už dnes nedal ani ránu, ale na to ksi člověk zvykne. Šoupačky po obou stranách super, ale pokud vezete palety, tak nic moc do zatáček. Poměrmě dost mi vadilo, že radící páka byla dost krátká!!! Vyřešil sem dřevěnou rukojetí, kterou sem vysoustružil(15cm na spokojenost). Nikdy sem ji nešetřil, kromě pravidelné údržby se nepokazilo nic kromě zámků a levých křídlových dveří. Najel sem s "Toykou" přes 600 000km a pořád jezdí(ne se mnou). Co se týče kabiny, tak to je tragédie. Přikláním se ke všem co říkají, že je tam málo místa a odkládacích přihrádek.
A spotřeba?? Dokázal sem s ní jezdit po Praze od 8,4l do 12,1l. Dálky kolem 10l.
1pepik, 01.05.2013 13:46
Tak mě to nedalo a šel jsem se podívat na zadní obložení,Hia ce má najeto 300 000km, pravda jen jeden řidič, za pomoci dvou 8 šel buben dolů jak po másle,obložení netknuté a celý seřizovací a brzdový mechnismus jak nový,pozink a chrom. Děkuji japoncům, nesrovatelné s jinými dodávkami.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů