Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test Mazdy CX-5 2.2 Skyactiv–D AWD: Den, kdy zamrzla republika

Testy
František Mašek | 12.01.2015
dalších 15 fotek
foto: František Mašek
V den, kdy se celá naše republika přikryla ledovým neproniknutelným kabátem, jsem vyrazil pro testovací Mazdu 6 v dieselu. Závada ji však vyřadila z provozu a já na poslední chvíli dostal náhradní SUV CX-5. Chvála za to.

Představte si situaci, kdy z parkoviště, ze kterého máte vyjet, vede dlouhá ledová dráha. A dál pár aut, které mají co dělat, aby se v ledovém korytu udržela. Tady se 4x4 opravdu hodí. Hodilo. A když jsem dal dohromady ještě to, že to byla zrovna Mazda CX-5, nic lepšího jsem mít asi nemohl.

Protiproud
Víte, doba, kdy Mazda šla s proudem, je už dávno za námi. Mazda nabrala zcela jiný kurz, který v něčem je lepší, v něčem horší. Bohu a Mazdě díky za to, že těch lepších věcí je mnohem víc. Například když ostatní tápali s designem v kalných vodách vlnek a křivek, Mazda měla své křivky za sebou. Když ostatní tloustli a u sporťáků jim připadalo, že dvě tuny vlastně není až tak moc, Mazda nechala svou MX-5 jezdit světem v nezměněné podobě – lehkou, svěží, radostnou. A když ostatní zmenšovali motory, Mazda je zvětšila. Pojďme si to probrat postupně.

Ten design se radikálně změnil u Mazdy 6. Ano, stále tu byly křivky, ale doplněné efektními ostrými světly a maskou. A to bylo v roce 2002. A pak následovaly další vozy a jejich ZOOM ZOOM design (neptejte se mě, co to znamená – vysvětlovali mi to už několikrát, ale tak nějak jsem asi nechtěl tomu japonskému vtipu porozumět). A CX-5 není výjimkou. Design prošel evolucí jak z knihy od Darwina. Žádná revoluce, ale pěkná evoluce, která dala autům dynamiku, eleganci a přitom nestárnoucí vzhled. Jen porovnejte třeba Mercedes-Benz E z roku 2002 a Mazdu 6. Porovnejte udivený výraz šišoidních světel německého vozu a elegantních světel Japonce.

To samé já vnímám u CX-5. Je to nestárnoucí elegance, která se bude líbit dnes, zítra, za dvanáct let.


Malý, ale tak fantastický detail - s roletkou zavazadelníku nemusíte vůbec operovat.
A interiér? Tak tady je to trochu rozporuplnější. Nejdřív musím vyzdvihnout, že vše je tam, kde má být. Nesnaží se o nějaké technické finesy. Když chci zapnout vyhřívání zadního okna, nemusím se proklikávat sáhodlouhým menu v digitálním displeji, stejně jako nemusím hledat v tisících tlačítkách. Páčky, tlačítka, řadicí páka nebo ruční brzda (sláva, je za co zatáhnout!) jsou na svém místě. A navíc v prvotřídní kvalitě. Nic nevrže, nikde nic nehrká, vše je pevné jak skála.

Druhý pohled ale říká, že tady už trochu zaspali. Tak jak jsou u Mazdy vepředu s designem karoserie, interiéry prostě ještě neumí. Začnu odshora – navigace v kapličce je jak z doby krále Klacka, a to včetně grafiky. Navíc to neumí češtinu. A červené hodiny a ukazatele klimatizace – ach jo. Pamatujete na staré digitální zobrazovače kalkulaček z dob vpravdě historických? Vůbec design je tu funkční, ale málo nápaditý.

Upsizing
Mazda se rozhodla jít proti proudu i v jiném směru. Aby zlepšila charakteristiky motoru včetně těch emisních, nešla jako jiní s objemy dolů, ale pěkně je zvětšila. Tady tedy byl pod kapotou motor o objemu 2,2 litru v dieselu, který měl mnoho a mnoho technických vychytávek. Jednou z nich je třeba snížení komprese na 14:1. Co to znamená? Tak třeba, že není ve válci tak vysoký tlak, ergo teplota a nedochází tak ke vzniku množství NOx a sazí. Může se tedy vstřikovat nafta blíž k horní úvrati, čímž se zvyšuje plocha P-V diagramu a zvyšuje se tak účinnost. Nevýhody jsou ovšem v tom, že nafta prostě vysoké teploty a tlaky potřebuje, aby se mohla zapálit, zvlášť při studených startech. Tak tu mají keramickou žhavicí svíčku, která si tam při prvním startu pěkně utrousí nějaký ten teplotní extrém, od kterého vlastně zažehne směs. Navíc výfukové ventily mají proměnný zdvih, takže po prvním „blafnutí“ neodchází těžce získané teplo do výfuku rovnou, ale ventil zůstává lehce pootevřený. Takže nasávání vzduchu pohybem pístu do dolní úvrati doprovází i nasátí horkých spalin z výfuku. Kdo má v motorařině trochu vzdělání, najednou se klepne do čela a uvědomí si, že to je vlastně fantasticky jednoduchý (samozřejmě obrazně řečeno) systém. Žádné poruchové přepouštěcí ventily. Žádné problémy s CO, NOX apod. Vždyť tady se emise utnou tak, že motor splnil normy Euro 6 už v roce 2011, a to bez močovin atd.

Snížení komprese má ale za následek také snížení výkonového efektu. Jak tedy dosáhnout toho, aby auto bylo silné, mělo točivý moment, výkon a pořád splňovalo to, co jsem popsal výše? No právě nárůstem objemu válců a dvoustupňovým přeplňováním (klasicky malé+velké turbo).

Ve výsledku nabízí Mazda dvě verze agregátu. První má 110 kW při 4 500 ot./min a 380 Nm při 1 800 až 2 600 ot./min a druhá 129 kW při 4 500 ot./min a 420 Nm při 2 000 ot./min.

V autě sám
Obyčejně vám dávám do testu zážitky z cest s mou rodinou. Tentokrát to vynechám, protože vzhledem k počasí jsem nakonec i přes nesporné kvality vozu rodinu raději nechal doma. Ledovka, která zastavila tep života naší země, přece jen nebyla zrovna bezpečná. I focení jsem musel oddálit co nejvíc, protože první pokus prostě nebyl možný, jelikož mi auto neustále sjíždělo z kopce dolů i přes zataženou ruční brzdu.

A co jsem zjistil? Tak předně – Mazda je stále stejná ve všech ohledech. Výborné řízení už sice trochu změklo, ale stále patří na špici celé třídy. Pokud se něco na ledu s vozem stalo a kola šla jinam, než jsem chtěl, hned jsem to věděl a dokázal to zkontrolovat. S tím souvisí i pohon všech kol, který fungoval bezvadně. Stále jsem věděl, že na zadku mám sílu, která mi zabírá.


Miluju tuhle krátkou řadičku a její perfektní chod
Pevnější spojka krátce zabírající sice byla na ledu trochu oříškem, ale ne nadlouho. Dalo se na ni zvyknout. Zvlášť ve spojení s famózní převodovkou. Jen se podívejte na tu řadičku o délce lidské dlaně. Už na první pohled říká, že tady ty dráhy musí být krátké a přesné jak v MX-5. A jsou. Sázejí se tam radostně s tichým lupnutím. S každým tím klapnutím mám chuť zařvat: „PROČ?“ Proč tohle neumí tolik jiných značek? Vždyť taková blbost tak neuvěřitelně zlepší pocit z vozu.

Výsledek byl, že na ledové silnici jsem jel stejně rychle a bezpečně, jako by tam byl asfalt. A když ledovka polevila, jel jsem stále stejně. Jediná výtka mě napadla, když jsem najížděl na příčné prahy. Přední náprava není tak „odfiltrovaná“, jak bych očekával. Přece jen přes pružicí jednotky přejde do karoserie víc humbuku než třeba v šestce. Na SUV, které by si mělo právě s nerovnostmi poradit lépe, je to trochu překvapivé.

Skromnost cti netratí
A teď ke zkušenostem s motorem. Táhne. Světe div se, ale táhne v celém spektru otáček. Ne tolik, aby se houpal žaludek, ale plynule, bez erupcí a především už odspoda. Lehce nad 1 200 ot./min už nastupuje síla malého turba a postupuje přes společnou kooperaci s velkým až k samostatnému velkému dopování spalovacích prostorů. Nekončí někde nad třemi tisíci otáčkami jako spousta jiných nafťáků. Ale pěkně leze dál a dál, a to až na vrchol výkonnostní křivky.

Spotřeba se pohybuje někde pod sedmi litry na 100 km, a to je vcelku pěkná hodnota. Ono 6,8 l na městský provoz (byť ve specifických podmínkách) by mohly závidět i leckteré nižší stroje, které nemají tak velký objem motoru.

V kategorii na špici
V dané kategorii aut je pořádně našlapáno. Konkurentů tu vyrostlo dost a dost a vypadá to, že automobilky zalévaly dostatečně, takže ještě růst bude. Mazda CX-5 to tak nemá lehké. Jízda s tímhle vozem mi však ukázala, jak se má férově bojovat. Ne nějakými podlými billboardovými útoky na ostatní. Ne žádnými marketingovými výmysly. Mazda se soustřeďuje sama na sebe a vyplácí se to.

Auto je totiž na špici co do motorové výbavy, tak i jízdních vlastností. Dobrá, nemá tak výborné jízdní vlastnosti jako šestka. Nemá takovou hravost a do zatáčky se nepoloží, ale kdo by tohle od SUV očekával? Já teda ne. Já očekával, že se nevejdu s hlavou na zadní sedadla. Vešel. Očekával jsem, že náš kočárek se nevejde do kufru s vysokou nakládací hranou. Nevešel. Očekával jsem, že řazení bude prvotřídní. Bylo. Očekával jsem, že jízda s tímhle autem mě bude bavit. A bavila.
Takže závěr? Já byl spokojený. Za cenu 767.900 Kč s výbavou Attraction je to pěkná nabídka. Odpustil bych si příplatek 12.500 Kč za navigaci TomTom, která neumí česky a raději bych si prodloužil za 9.800 Kč záruku na pět let.

Hodnocení:

+ Výborný motor
+ Ukázkové řazení
+ Jistý podvozek za všech situací
- Design interiéru
- Odfiltrování přední nápravy na nerovnostech
- Rádio s navigací v angličtině

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4555
Šířka (mm)
1840
Výška (mm)
1710
Rozvor (mm)
2700
Světlá výška (mm)
210
Provozní hmotnost (kg)
1680
Maximální hmotnost (kg)
2105
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
503
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
2191
Vrtání x zdvih (mm)
86,0x96,2
Kompresní poměr
14,0:1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
110 (150) / 4 500
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
380/1800-2600
Spotřeba
Město
6,0
Mimo město
4,7
Kombinovaná
5,2
CO2 (g/km)
136
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
58
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,4
Max. rychlost (km/h)
197
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
4x4
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/65 R17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
524.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
767.900
Celková cena testovaného vozu (Kč)
797.657
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
PetrT, 24.05.2015 18:00
V jednom z posledních čísel SM Diesel je článek p.Vaculíka o poměrně zásadním konstrukčním problému tohoto motoru který se ovšem mazaně projeví až při vyšším nájezdu. Šlo myslím o vačky a jejich obrušování.
Takže opět platí - japonec jen s benzínem.
Petr S, 24.05.2015 18:06


JJ zrovna tak jako plati: koncern jen v nafte
PetrT, 24.05.2015 18:18


Tak třeba ten tříválec v Up! je lepší motor než ten v Aygu
Ale jinak souhlas, i když už se to ted zlepšílo trochu.
stréc od piva, 24.05.2015 18:41


no o problémových Skyactivech naftách jsou plné fora nejen v USA,kdy prostě pokud zákazník nekontroluje každých pár sto km hladinu oleje,tak velmi snadno dojde k velkým problémum
PetrT, 24.05.2015 19:33


Myslim že tady nešlo o ztrátu oleje ale o konstrukční chybu. Něco jako vačky u prvních 2,5TDI V6 ale o to horší že Mazda je složitější motor. Podle toho co jsem z toho článku pochopil se tomu nelze vyhnout, jen to oddálit a i to v omezené míře.
Škoda že jsem ten časák nechal na hotelu. Ale mají ho ještě v trafikách.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů