Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Suzuki Ignis - zkušenosti po 15 tis. km a roce provozu

Recenze uživatelů
Vladimír Šťastný (47) - Chomutov | 09.12.2009
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Suzuki Ignis | foto: Vladimír Šťastný
Ignis má taky pár nectností, jež jsou sice prkotinami ale občas mě z nich může trefit.
Značka:Suzuki
Model:Ignis
Typ: 
Bližší označení:1,3 VVT
Karoserie:Hatchback
Obsah motoru:1,3
Palivo:benzín
Rok výroby:2008
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:15000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:jeden rok
Průměrná spotřeba:cca 8 litrů
Poruchy:ne
Předchozí vozidlo:Fiat Punto
Vloni jsme byli s manželkou postaveni před rozhodnutí, jaký vůz si zvolíme pro další roky. Náš předchozí Fiat Punto sice sloužil věrně a bez poruch, ale my jsme potřebovali vůz se kterým bychom se, pokud možno bez problémů, dostali v zimě do hor na naši chalupu.

Jak jsem řekl, Punťa sloužil naprosto věrně a spolehlivě, dokázal i lecos odtáhnout, ale do sněhu díky svému nízkému podvozku nebyl. Začali jsme se proto ohlížet po něčem jiném. Manželka objevila na internetu prodejní akci Suzuki, která vloni na podzim doprodávala Ignisy (jejichž výroba byla už ukončena) s velkorysými slevami.

Vůz jsem samozřejmně znal, ale nikdy si jej nezkusil na vlastní kůži. Jeli jsme se tedy na něj k nejbližšímu prodejci podívat. Zatímco manželka měla od první chvíle co jsme do prodejny vešli jasno, (jéééé, maj červený), já jsem ještě chvíli váhal. To, čím si mě Ignis okamžitě získal, byl snadný nástup do vozu, díky zvýšenému podvozku. Druhý dojem: i když to není velký vůz a já velký docela jsem (190cm), nikde mě nic netlačilo, a i bez stavitelného volantu mi všechno padlo dobře do ruky. V prostoru mohu srovnávat pouze s vozy které jsme vlastnili (Favorit, Punto) a služebními vozy se kterými jezdím v zaměstnání (Felicie, Fabie). Na rozdíl od Fabie, kterou jinak považuji za dobré auto, je vnitřní prostor nevelkého Ignise lépe uspořádán a nic netlačí. Šli jsme do něj.

První převládající dojem při cestě z prodejny domů byl, že auto je hodně tvrdé a veškeré ovládání na něm jde hodně ztuha, včetně řazení. Toto autu vydrželo tak 4000km, podvozek zůstal tvdý i nadále, což považuji za dobré, ostatní si 'sedlo' a v současné době není problém.
Co pro mě bylo a je dodnes trochu zklamání, je motor. Po přesednutí z Punta (1,2 42kW), jsem si od motoru s papírovým výkonem 69kW sliboval rozhodně víc. V běžné jízdě s otáčkami do 3000 je naprosto srovnatelný s Puntem, včetně toho, že s ním téměř nelze předjet. Motor ožívá nejdříve při 4000 otáčkách a vrchol kroutivého momentu má až při 6000 ot/min. To jsem ani nezkoušel, protože motor řve a palubní počítač počítá okamžitou spotřebu v desítkách litrů. Nicméně pro zbůsob jakým my auto provozujeme i toto naladění stačí a nemám s ním problém.
Spotřebu nijak detailně nesleduji, ale převážný způsob jízdy, tedy po horských okreskách, hlavně na 2 a 3 rychlostní stupeň si vyžádala u všech našich i služebních aut spotřebu plus mínus 8 litrů, v zimě o nějakou tu decku více. Myslím, že uživatel jezdící delší rovinaté cesty se s ním v pohodě dostane na 6 litrů.

Ignis má taky pár nectností, jež jsou sice prkotinami ale občas mě z nich může trefit. Chvilku jsem si nemohl zvyknout na to, že má pedál brzdy a plynu téměř ve stejné výši a šlapal jsem na oba. Zvyknul jsem si. V zimě a za vlhkého počasí je potřeba vnitřek auta poměrně intenzivně větrat, jinak se zevnitř hodně mlží skla. Co odmlžit nejde při žádné manipulaci s výdechy vzduchu, je asi 10cm široký pruh na čelním skle u řidičova sloupku. Vadí mi i umístění tlačítek klaksonu poměrně blízko věnce volantu. Hlavně v zimě, když jsem projížděl hlubším sněhem a volant bylo potřeba trochu více držet, jsem pořát troubil jako trouba.

Přes všechno co jsem vyjmenoval, je Ignis pracovité, bezproblémové auto. Na záruční prohlídce nám vyměnili akorát olej a filtr, my jsme s ním během prvního roku neměli ten nejmenší problém. Moje očekávání v jízdě hlubším sněhem naplnil měrou vrchovatou a kdybych měl tu možnost si vybrat znova, sáhl bych po něm zase.
KladyZápory
dělník a nezmar nepružný motor
  
  
  
  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
3
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
4
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
4
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.46
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.4 z 5 (68%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 09.12.2009 17:35
Píše, že jsou ve stejné výši... Jestliže je vše správně seštelováno (včetně spojky), jsou ve stejné úrovni všechny 3 - pokud není plyn odspoda jako u 120...
kos, 09.12.2009 18:47
To by mě zajímalo co člověk pozná při krátké seznamovací jízdě. Podle mě je to problém všech současných vyhoněných 1,2 1,3. Prostě do 3500ot. nejedou nic. S tím nic nenaděláš.
Ráďa, 09.12.2009 18:53
Pedály ve stejné výšce je právě dobře, je to známka kvality a ne každý pes jiná ves. No to ty moderní auta tak mají, v nízkých otáčkách to nejede (měříme spotřebu a emise) ve vysokých už sice jo (měříme dyn vlastnosti) ale zas to řve, žere atd. Proto já už se o teoretický údaj maximálního výkonu přestávám zajímat a chci vidět jeho křivku - někdy jsou tam dost překvapení. Ti pečlivějšíší si pak z otáček a příslušných Nm vypočtou tažné síly, charakteristiky zrychlení atd. Říct že má auto 69kW je totiž údaj jak říct o ženské že má dvě nohy
Vendys, 10.12.2009 16:07
Několik seznamovacích jízd jsem zkraje tohoto roku prodělal. Vždy sem si mohl auto vyzkoušet jak ve městě, tak na dálnici, abych viděl v jakých se pohybuje otáčkách, jak táhne a zrychluje. Pokud se někdo nechá utáhnout obchodníčkem na nudli a jezdí jen kolem autosalónu...
antoníček, 14.12.2009 15:55
já jsem rád , že to někomu jezdí, před časem jsem taky uvažoval o tom též ale globální oteplování je globální oteplování
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů