Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

SUV: Líté souboje na vysokých kolech

Naše téma
iHNED | 22.08.2013
foto: Renault
Češi přicházejí na chuť sportovně užitkovým vozům, které spojují výhody terénních aut s komfortem a ovladatelností na silnicích.

K pořízení terénního vozidla s pohonem všech čtyř kol podle odborníků nevede řidiče jen prestiž či pocit bezpečnosti. SUV je často vzhledem ke stavu tuzemských silnic i řešením, jak se vypořádat s řadou výmolů. Mezi lidmi je stále oblíbenější, zejména poté, co se objevily nejlevnější modely postavené na podvozku kompaktních městských vozů. Není proto divu, že se zde stále objevují novinky. Vybrali jsme ze tří kategorií úhlavních soupeřů (mini, kompaktní a luxusní SUV), kteří byli nekompromisně postaveni proti sobě.

Kategorie mini SUV vznikla teprve nedávno a je doménou hlavně francouzských vozů. Do této třídy naposledy vkročil Peugeot 208 sdílející techniku s malým hatchbackem 208. Konkurenční Renault nasadil model Captur vycházející z oblíbeného Clia. Jasným cílem jsou lidé, kteří se rozhodli právě od těchto vozů přejít o kategorii výše a užít si vyššího posezení za volantem a prostornějšího interiéru.

Nový Peugeot není jen nafouknutou kopií hatchbacku - čelní maska je výraznější a má také moderněji tvarované světlomety. Vůz s vyšší světlou výškou zdobí plastové a chromové doplňky, které by měly zabránit poškození od nástrah terénu. Vnitřek je odvážně pojatý. Kvůli malému průměru věnce volantu putovaly budíky výše, takže někteří řidiči by mohli mít problém s jejich čtením. Auto je vybaveno dotykovým multimediálním systémem.

TIP:Tohle je jedenáct nejúspornějších SUV na trhu

Ani Renault nehodlá být usedlý a ví, že v této kategorii by mu mohl nápadný vzhled pomoci. Proto nabízí pestrobarevné kombinace laku a doplňků své oblé karoserie. Volnomyšlenkářství zachází tak daleko, že si lze třeba zvolit bílou střechu, černou kapotu a oranžové ozdoby okolo nárazníků. Interiér auta je pak stejný jako v Cliu, což nevadí, protože nabízí přehled a jednoduchost. Multimédia jsou také dotyková. Nechybí ani navigace.

Oba vozy nabízejí pohodlné svezení pro čtyři cestující a dobrou užitnou hodnotu. Jízdní vlastnosti jsou na velmi dobré úrovni v obou francouzských případech. Pokud ale řidič touží vydat se mimo zpevněné komunikace, mohl by narazit. Ani jeden z modelů totiž není vybaven pohonem všech kol. Je to dáno tím, že v této levné kategorii by se nenašlo mnoho zákazníků ochotných si za 4x4 připlatit. Alespoň že Peugeot se snaží v terénu trochu pomoci systémem Grip Control, což je vlastně rozšířená možnost nastavení ESP. Právě cena bude u obou soupeřů hlavním důvodem, proč si jednoho z nich vybrat. Peugeot startuje na částce 330 tisíc korun, Renault stojí 300 tisíc korun. Ekonom ale nedoporučuje držet se základních slabých pohonů. Lepší volbou jsou silnější benzínové jednotky.

Segment kompaktních SUV je asi nejdrsnějším bojištěm mezi všemi sportovně užitkovými vozy. Není mnoho automobilek, které by nepochopily potenciál této kategorie a neposlaly by do ní svého zástupce. Bojuje se tak různými prostředky, v poslední době se akcentuje hlavně ekologie. Ekonom proto porovnal zastánce komplexních ekonomických řešení Mazdu CX-5 a jejího úhlavního nepřítele, který přijíždí ve zbrusu nové generaci - Toyotu RAV4.

Mazda měla až dosud z hlediska akcentované ekologie dobře vykročeno. Konstruktéři firmy totiž vymysleli sadu úsporných řešení nazvanou Skyactiv. Jde o kompletní úpravy šasi, podvozku, motorů i převodovek, které mají za následek snížení hmotnosti, zlepšení tuhosti karoserie a jízdních vlastností a hlavně velké úspory ve spotřebě. Důležitou součástí tohoto balíčku je i dieselový motor Skyactiv-D. Ten má sice velký objem 2,2 litru a výkon celých 150 koní, díky nezvyklému kompresnímu poměru 14:1 je ale velmi účinný. I proto dosahuje nízké spotřeby, která v kombinaci činí 4,6 litru na 100 km. To je na danou kategorii prakticky nevídaná hodnota.

Konkurent ze stejné rodné země Toyota RAV4 kontruje motorem s podobnými parametry. Jednotka D-4D s objemem 2,2 litru má výkon 150 koní a je také vybavena pohonem všech kol. Svou spotřebou ale na Mazdu nestačí, přesto se řadí k nejúspornějším motorům na trhu. V kombinovaném provozu si řekne v průměru o 5,6 litru nafty na 100 km. Podíl na tom nese nejen implementace systému start-stop, ale i ideální nastavení šesti převodových stupňů manuální převodovky.

Z hlediska jízdních vlastností je Mazda o něco málo napřed. Tato značka je totiž dobře známá svými výborně vyváženými podvozky. Oba vozy jsou si ale podobné z hlediska výbavy, protože mají stejnou strategii - příplatků je jen málo, řidič dostane téměř vše už v základním provedení, což je příjemné. Navíc Toyota umožňuje volit z prvků, které připomínají spíše její luxusní značku Lexus. RAV4 si je tak nově možné vybavit třeba kůží potaženou palubní deskou. Škoda, že multimediální systém Toyoty má trochu zmatené dotykové ovládání, Mazda je má propracovanější.

Toyota a Mazda mají podobný přístup k designu. Extravagantně tvarovaná příď Mazdy upoutá na první pohled. Toyota se zase vzdala oblých tvarů minulé generace a předvedla výrazně řezanou záď s vystouplými brzdovými světly. Z hlediska ceny jasně vede Mazda, když startuje na částce 557 tisíc korun, Toyota RAV4 se dá se zmíněným motorem pořídit za 687 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že je motor Mazdy zároveň úspornější, stává se jasnou volbou v tomto segmentu.

Luxusní SUV už nesázejí na cenu ani úspory, hlavním cílem je rozmazlit řidiče a dodat mu společenský status. Letošní rok je v této kategorii velmi důležitý, protože se proti sobě postavily dva významné modely přijíždějící v nových generacích. Je to slavné BMW X5, které si získalo oblibu u českých podnikatelů i jejich manželek, a také nový Range Rover Sport, jenž je skvělou alternativou k těžkopádnému velkému Range Roveru. Oba vozy jsou obrovské, drahé a nezaleknou se ani terénu, ani velmi rychlého cestování.

Jedno mají také společné. Je to konzervativní přístup ke změnám, který je pro luxusní vozy typický. Nové BMW X5 je tak velmi podobné tomu odcházejícímu, vzalo si však pár zajímavých detailů ze sedanu BMW 3. Jde třeba o spojení předních světel s maskou chladiče. Range Rover Sport se zase inspiroval u oblíbeného malého modelu Evoque, který je nyní z celé stáje britských SUV nejprodávanější.

Luxusní stroje jsou předurčené k dlouhému cestování, proto se jich drtivá většina prodává se základním naftovým motorem. Slovo "základ" by ale nemělo evokovat žádné ořezávátko. BMW pohání šestiválec spojený s pohonem všech kol xDrive30d, u Range Roveru Sport to je obdobná jednotka TDV6. Oba motory dosahují výkonu 258 koní, což jim bohatě stačí k rozpohybování dvoutunových kolosů. A ještě si za sebe mohou zapřáhnout třeba přívěs na převážení koní. Ani v této kategorii pak nechybí systém start-stop pomáhající ve snižování tabulkové spotřeby. Každý z konkurentů se ale vydává jinou cestou. Přes Sport v jeho názvu je Range Rover odhodlaný překonat nejdrsnější nástrahy terénu. Je vybaven podvozkem s nastavitelnou světlou výškou, systémem pro rozpoznávání terénu Terrain Response, sadou kamer, uzávěrou diferenciálu i čidly, která rozpoznají, jak hluboká je řeka, kterou se auto právě brodí. Zvládne projet až 85 centimetrů hlubokou vodou. SUV navíc oproti minulé generaci shodilo 400 kilogramů hmotnosti, terénem se proto nyní prodírá s větší lehkostí.

To BMW, i když je u něj možné vybrat si balíček pro cestování v terénu, dává přednost projížďkám po silnici a náloži moderních technologií. Samozřejmostí je tak například head-up displej, který řidiče informuje o rychlosti a dalších údajích promítaných přímo na čelní sklo. Adaptivní tempomat je vybaven funkcí stop and go, díky které auto zpomalí za jiným vozem a dokáže až zcela zastavit. Existuje také systém Traffic Jam Assist. Ten podle pohybující se kolony zvládne i točit volantem a odřídit tak nudnou zácpu za řidiče. Pokud budoucí majitel očekává od vozu schopnosti v terénu, vítězem je Range Rover Sport, pro silniční cestovatele je to BMW X5.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů