Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pražský Rallysprint 2015 – rozmarné počasí a zábava na jednom místě

Aktuality
Petr Šikl | 30.11.2015
dalších 70 fotek
foto: Petr Šikl
Na startu letošního ročníku nechybělo devět speciálů WRC a celá řada zajímavých posádek včetně známých osobností.

Zpočátku mrazivé ráno vystřídalo slunečné dopoledne a příval diváků. Přesně v půl desáté se na startovní rampu postavil první závodní vůz z širokého soutěžního pole. Na startu nechybělo devět speciálů WRC a celá řada zajímavých posádek včetně známých osobností (zpěvačka Olga Lounová, herec Lukáš Langmajer nebo David Suchařípa). Z profesionálních závodníků přijel desetinásobný vítěz Václav Pech jun. s vozem MINI John Cooper Works 1.6 Turbo, kterého naháněli kolegové s dalšími vozy kategorie WRC. K vidění tak bylo slovenské duo Jaroslav a Erik Melichárek, německý závodník Dirk Richter, Karel Trněný, Igor Drotár, Tomáš Kostka nebo Tomáš Kukučka.

Kategorie S2000 měla vypsaný minipohár pro Škodu Fabii. Za jejím volantem nechyběla závodnická esa jako Antonín Tlusťák, Pavel Valoušek nebo Martin Hudec. Široké závodnické pole tvořili R5ky, eNka, ale i celá řada historiků. Diváky k varu přívaděla Gassnerova Toyota GT86-CS R3 s pohonem zadních kol nebo posádka Břetislava Engeho jedoucí na Škodě 130 LR.

Nad pražským Strahovem se hned po poledni začaly stahovat černé mraky a závodníci začali přidávat na tempu. Jezdci před každou rychlostní zkouškou poctivě zahřívali pneumatiky ve vytvořené aréně a zároveň bavili velké množství návštěvníků. Netrvalo dlouho a začalo sněžit. RZ4 a RZ5 s názvem Subaru – Nový Levorg se díky změně počasí proměnily v zábavnou show, jelikož řada jezdců začala tahat za ruční brzdy a snažila se rozehřívat zmrzlé diváky.

V pořadí 21. ročník TipCars Pražský Rallysprint vyhrála v absolutním pořadí slovenská posádka Melichárek J. - Melichárek E. s vozem Ford Fiesta RS WRC těsně následovaná domácí posádkou Dohnal/Křapka s Fordem Focus WRC. Třetí příčku obsadila posádka Kostka/Kučera s Fordem Fiesta RS WRC.

Skupinu A dokončilo celkem sedmnáct posádek v čele s posádkou Kočí/Kostka na Fordu Fiesta R5. Mezi historiky si nejlépe vedlo rodinné duo Lubomír a Dominik Tenkl na BMW M3, které skvěle stíhal Břetislav Enge se Škodou 130 LR. eNka ovládla polská posádka Frycz/Szeja s vozem Subaru Impreza STI. Dvojkou v eNkách byl Martin Semerád na vozu Mitsubishi Lancer Evo IX. „WRCéčka“ (kategorii S) pak ovládla celkově vítězná posádka ze Slovenska (rodina Melichárků).

Závady a nehody
Hned v první rychlostní zkoušce kolem Strahova urazila kolo svého vozu BMW M3 posádka Jiří Jirovec/Hölzl Harald jedoucí se startovním číslem 48, která vjela na obrubník chodníku po špatně projeté pravotočivé zatáčce. Ve stejné zatáčce havaroval v druhé rychlostní zkoušce Petr Hustý a Václav Tesař jedoucí na historickém vozu Alfa Romeo 1750 GTAm. Alfu zastavil až železný sloupek plotu. Urazit kolo se podařilo v poslední páté rychlostní zkoušce také československé posádce (Matěna/Šintal) jedoucí na Mitsubishi Lancer Evo IX.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů