Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 205 D - spolehlivé auto jsem si nejprve musel vyrobit

Recenze uživatelů
Martin (26) - Týnec nad Sázavou | 17.12.2008
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Peugeot 205 5dverovy hatchback | foto: Peter
Ahoj všichni vyznavači značky Peugeot, jistě bylo o Peugeotu 205 napsáno spoustu, proto se to zkusím podat trošku méně odborně. Prostě popíšu všechny radosti a starosti s tímto vozem, které mě potkaly.
Značka:Peugeot
Model:205
Typ:D look
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1900
Palivo:nafta
Rok výroby:1992
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:150 000
Najeto km nyní:215 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3 roky
Průměrná spotřeba:4,5 l
Předchozí vozidlo:Škoda 120
Vůz sem zakoupil jako ojetý, ještě když sem byl student, a záleželo hlavně na provozních nákladech. Uvažoval sem ještě o VW Golf II 1.6 GTD, ale nakonec sem se rozhodl pro peugeota. Asi to byla chyba, ale aspoň sem se poučil...
Vůz jsem koupil za 33 tisíc s tím, že jsem počítal s další investicí, abych dal vůz "do kupy", bohužel bylo toho víc, než jsem čekal.

Vlastníte vůz značky Peugeot? Podělte se s ostatními o své zkušenosti
ZDE!

První investice přišla okamžitě po koupi, zjistil sem, že uniká chladicí kapalina. Následovala výměna popraskaných hadic, stálo to pár šestáků, použity neoriginální díly, ty originální jsou nehorázně drahé, za toto jsem dal do 1 000,-.
Po výměně hadic sem zjistil, že se voda ztrácí dál. Co čert nechtěl, těsnění pod hlavou bylo "kaput", výměna se povedla, bohužel nebyla srovnaná hlava, tak se výměna opakovala znovu u jiného servisu, celá "legrace" vyšla na 5 000,-.
Další investice se týkala výměny ložisek v zadních kolech, hučení bylo nesnesitelné, výměna s prací 2 500,-.
Výměna brzdových kotoučů, třmenů, destiček, trubiček a také jednoho závěsu levého předního kola a kulových čepů spolu s kloubkem od volantu a hřebenu řízení přišla na cca 10 000,-.
Další věc, kterou jsem vyměnil, byly silentbolky na zadní nápravě a zároveň "poštelování" nápravy samotné, mezi podběhem a bokem pneumetiky na jedné straně bylo místo zhruba na nehet.
Nakonec jsem si koupil na vrakovišti i volant, aby to bylo kompletní. :o) Prostě mě auto přišlo s nutnými opravami na částku přesahující 55 000,- Kč, což bylo velmi nepříjemné...

Konečně se dostáváme k lepším stránkám vozu...

Nejpříjemnější na tom všem je úsporný naftový motor, jehož spotřeba je díky stylu jízdy velmi nízká, není složité s tímto vozem jezdit do 4,5 l nafty. Kdyby se chtělo, tak ani 4 l nejsou nepřekonatelné. Mám štěstí, jezdím jen mimo města a vzdálenosti ne kratší než 25 km.
Motor, ač je to nepřeplňovaný "uhlák", je v tomto voze dostatečně živý, zrychluje do 100 km/h velmi ochotně a na dálnici z Brna do Prahy uhání 130 km/h i do největších kopců. Je pravda, že maximální rychlost je jen o málo vyšší. Úplně nejvíc jsem jel s větrem v zádech rychlostí 170 km/h dle tachometru, který zkresluje o cca 5-7 km/h. Výkon motoru je prostě pro tento vůz dostatečný i při obsazení 4 cestujícími, jejich osobními zavazadly a spoustou "krámů", které vozím v kufru.
Dalším často hodnoceným parametrem vozidel je účinnost brzd. V normální situaci provozní brzda není témeř třeba, na vše stačí myslet a využívat brzdění motoru, které je bezvadné. Brzdu používám jen na zastavení. Důkazem jsou destičky, které mají 65 tis. km a ze své tloušťky ztratily jen málo přes 3 mm. Jiná věc je nouzové brzdění, v krizových situacích, když je opravdu na brzdu potřeba šlápnout, se ukáže, že auto zase tak moc nezpomaluje, jak by si člověk leckdy přál. Nejvíce brzdím při útocích divé zvěře z lesů a polí za noční doby, už sem srazil divoké sele. naštěsí přežilo a vozu neublížilo. :o)
Dúležitou věcí je prostor. Vím, že mi nebude věřit ten, kdo s vozem nejezdil, ale prostoru je tam dostatek na spoustu věcí... Začnu kufrem, vejde se do něj spousta věcí, například 4 pneumatiky tak, že jde kufr zavřít a nemusí se sundávat ani plato. To u spousty podobných vozů nejde, ve fiestě se mi to nepodařilo a ve felicii taky ne, a to mají rozměr pneumatik stejný.
Další věc, která se do auta vejde, jsou dvoje běžky. Je pravda, že to je úhlopříčně přez vůz, ale pro dva lidi to je vyhovující, oba mají pohodlí. Ve dvou lidech jdou ve voze dělat i další věci. Vlastní byt nemám a rodiče chatu prodali, tak jsem to nejednou testoval. Musím říct, že to jde i v interiéru, nejen o blatník. :o)
Dostávám se k pohodlí vozu. Na vzdálenosti do 100 km je úplně dostatečné, delší vzdálenosti se ujedou také, 400 km za 4 h s jednou přestávkou, ale když pak člověk vyleze, tak je to, jako kdyby byl 7 let na moři. Prostě "dálník" to auto není. K pohodlí bych připojil vytápění v zimě, které je naddimenzované, takže zimou posádka nestrádá. Pravda, topit to začne po ujetí 2 km, ale to se dá vydržet. V létě zase člověk ocení střešní okénko, které prostor dobře odvětrá, aniž by byl tak velký hluk, jako když jsou dole boční skla.
Jednou z nejsilnějších stránek vozu je jeden z bodů aktivní bezpečnosti, konkrétně výhled z vozu. Je skutečně perfektní, tenké sloupky nebrání ve výhledu vůbec, couvání s tímto vozem je také hračka. Výhled je opravdu skvělý.
Asi poslední pozitivum, které má v dnešní době cenu, je nezájem zlodějů. Je to už staré vozidlo s téměř nulovou hodnotou, a tak nemám strach nechat jej přes noc na ulici odemčené. Stejně, kdyby se tam někdo chtěl dostat, tak se tam dostane, nenajde tam nic cenného a zase půjde, aniž by třeba rozbil okénko...
Bývá zvykem nakonec bilancovat a hodnotit, já to u tohoto vozu vidím asi takto: jeho výhody jsou zřejmé - nízká spotřeba nafty a relativní živé vozidlo s dobrým výhledem by nemělo chybu, kdyby se na začátku užívání nemuselo vyměnit ve vozidle téměř vše. Spousta lidí mi tento vůz doporučovala pro svou spolehlivost, asi jsem měl smůlu a ze šrotu jsem si spolehlivé vozidlo musel nejdřív vyrobit...
KladyZápory
Spotřeba Spolehlivost
Nekrade se Brzdy
Výhled z vozu Pohodlí
Větrání a topení Povinné ručení
Ovladatelnost Nutnost opatrného zacházení za studena





Spolehlivost
4
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ne

Hodnocení
Brzdy
4
Design
3
Dílenské zpracování
4
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
4
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
3
Řízení
3
Sedadla
4
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.57
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Tomi, 18.12.2008 08:36
jedna z nejlepších recenzí poslední doby,po dlouhé době jsem se nesmál nesmyslům,velmi objektivní.
Nevím jestli bych zvládl opravy za tolik peněz,asi bych auto zkoušel okamžitě prodávat jak by se pořád něco sypalo.
Jet s touhle vránou tacho 170 když brzdy nejsou ok je adrenalinovej sport?
Joska, 18.12.2008 11:57
Pěkně napsané a přeju do nového roku i nadále co nejvíce chvilek uvnitř auta ve dvou:)))
figo, 19.12.2008 10:39
Velmi povedená recenze, dívající se na auto čistě očima uživatele, navíc nezamilovaného do své věci. Ve své době byla 205 dost pokrokový vůz, bohužel se psal ,tuším, rok 1984 kdy poprvé vyjela do světa. Dnes už bude dost těžké koupit takto starý vůz ve stavu zaručujícím dlouhodobý bezproblémový provoz. Gratuluji k objektivnímu zhodnocení a přeji ještě hodně kilometrů.
Muroň, 19.12.2008 14:56
Vzhledem k tomu, co všechno se tam dělalo, je cena oprav ještě docela přijatelná.
Muroň, 19.12.2008 14:56
S šípkovou!!!!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů