Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Calibra - Jejímu stáří nevěříte

Odborné recenze
Martin Vaculík | 10.04.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Můžete být třeba odpůrcem značky Opel, přesto musíte uznat, že s Calibrou se jí podařil neuvěřitelný počin. Toto sportovní kupé postavené na technickém základě Vectry A totiž stále vypadá skvěle. Že od zahájení jeho výroby již uplynulo šestnáct let, to byste teda netipovali.

Propracované tvary calibry potěší nejen oko, ale mají i praktický dopad v podobě neuvěřitelně nízkého součinitele aerodynamického odporu Cx = 0,26.

Calibra je postavena na technice vectry první generace, která také byla svého času dost pokrokovým vozem. Přesto lze říci, že calibra vypadá lépe, než jezdí. Nejvíce vozů je vybaveno základním motorem – klasickým litinovým osmiventilovým dvoulitrem. Ten díky své pružnosti nabízí příjemnou jízdu, avšak chybí mu gradace výkonu ve vysokých otáčkách, takže pro sportovní jízdu se nehodí. Přesto vám základní pohon vymlouvat nebudeme, protože je velice spolehlivý. Poctivá kovářská práce drží a drží, dokonce i když někdo zapomene vyměnit rozvodový řemen a ten praskne, tak překvapivě nedojde k destrukci motoru, protože písty a ventily na sebe nedosáhnou. Navíc podvozek calibry proti ostrému tempu protestuje nervózním poskakováním na terénních vlnách, rychlé změny směru téměř nenávidí a také brzdám se chce brečet, když se mají v dvousetkilometrové rychlosti zakousnout do kotoučů.

Kdo chce, aby jeho sportovní kupé nepředjížděly turbodieselové passaty, měl by se poohlédnout po některém z výkonnějších motorů. Ještě stále rozumné náklady na servis i palivo má šestnáctiventilová verze dvoulitru. Do r.v. 1994 má červené víko ventilů, výkon 110 kW a skutečně úderný zátah, od tohoto data nese označení Ecotec a snížení výkonu o 10 kW je při jízdě bohužel znatelné. Pozor si dejte zejména na to, abyste nekoupili vůz s prasklou hlavou válců. Po sto první opakujeme, že teplota chladicí kapaliny nesmí povážlivě vzrůst při jízdě na plný plyn, v oleji nesmí být bílá vodní suspenze, hadice chlazení nesmí po jízdě zcela ztvrdnout, podezřelý je i čerstvě vyměněný olej.

Ještě daleko horší volbou je podle nás šestiválec. Má sice sametový chod a plynulý silný tah, ale pro sportovní jízdu se nehodí už proto, jakou vahou zatěžuje příď. Zrychluje jako sporťák, slalom však zvládne rychleji leckterý obrněný transportér. Hlavně však jí naprosto pravidelně selhávají rozvody, ať již vinou samotných řemenů či konstrukční chyby řemenic, které se občas samy od sebe protočí. Při dnešních cenách ojetých vozů se oprava takto poškozené calibry nevyplatí a prodáte jí nanejvýš tak na náhradní díly.

Technicky velice zajímavé, bohužel dnes málokdy funkční je provedení 4x4 turbo nabízené od r.v. 1993. Šestnáctiventilový motor se přeplňováním vzmohl až na 150 kW, což v kombinaci se šestistupňovou převodovkou znamená zrychlení z klidu na 100 km/h za 6,8 s. Velice pružná pohonná jednotka navíc příkladně hospodaří s palivem, takže při jen trochu plynulé jízdě není problémem průměr kolem 10 l/100 km. Problém, a to velký, však představuje pohon všech čtyř kol. Kvůli systému ABS je vybaven složitým odpojováním zadního náhonu, celé je to propojeno též s posilovačem řízení. Po 90 tisících najetých km vyžadoval systém výměnu oleje, tlakového zásobníku a regulačních ventilů následované složitým odvzdušněním. Zaplatit ve značkovém servisu 40 tisíc Kč se nikomu nechtělo, a tak dnes calibry 4x4 protáčejí přední kola a záď vláčí za sebou. Opelův pohon všech kol však nepracoval dokonale ani jako nový, protože v nájezdu do zatáčky bylo auto výrazně nedotáčivé, aby ve výjezdu přešlo do prudké přetáčivosti.

SPOLEHLIVOST2 
TECHNICKÁ ÚROVEŇ5 
CENY OJETIN 2 
PROVOZNÍ NÁKLADY 3 
SERVIS 3 

CHARAKTERISTIKA MODELU

Karosérie dvoudveřové kupé
Motory 

zážehové řadové čtyřválce 2,0i 8V (85 kW), 2,0i 16V (110 kW), 2,0i 16V Ecotec (100 kW), 2,0i 16V Turbo (150 kW)
zážehové vidlicové šestiválce 2,5i V6 24V (125 kW)

 
Pohon Přední kola či stálý pohon všech kol
Rozměry 4490x1690x1320 mm
Rozvor 2600 mm
Zavazadlový prostor 300 l
Palivová nádrž 63 l
Oficiální prodej v ČR ano

PLUSY

+ design, který nikdy nezestárne
+ neuvěřitelně nízký aerodynamický odpor s koeficientem Cx jen 0,26
+ pružné a úsporné motory
+ solidní komfort odpružení
+ při plynulé jízdě vyvážené vlastnosti
+ mechanická odolnost motoru 2,0i 8V
+ šestistupňová převodovka u verze 4x4 turbo

MINUSY

- slabé brzdy
- při ostré jízdě nevyhovující jízdní vlastnosti
- neochota k rychlým změnám směru
- nečitelné chování verzí s pohonem 4x4
- nepřesvědčivý výkon motoru 2,0i 8V
- příliš dlouhé převody u 2,5i V6 24V
- výrazná nedotáčivost (2,5i V6 24V)
- aerodynamický hluk

JAK ŠEL ČAS

1989: Představení modelu. Motor 2,0i 8V.

1990: Nově motor 2,0i 16V.

1993: Nový motor 2,5i V6 24V, pohon všech čtyř kol za příplatek pro dvoulitrové motory, verze 4x4 2,0i 16V Turbo se šestistupňovou převodovkou.

1994: Motory 2,0i 16V a 2,5i 24V s označením Ecotec, u dvoulitru snížení výkonu na 100 kW.

1996: Finální série Last Edition s bohatou výbavou a pozměněnými nárazníky. Elektronické řízení samočinné převodovky.

1997: Ukončení výroby.

ČASTÉ ZÁVADY

· zvlněné či popraskané přední brzdové kotouče
· zatuhlé vodicí čepy brzdových třmenů
· prasklá hlava válců (2,0i 16V)
· přetržený či přeskočený rozvodový řemen (2,5i V6 24V)
· protočená řemenice rozvodů (2,5i V6 24V)
· vadný měřič množství nasávaného vzduchu (tzv. vzduchová klapka)
· vadný regulační ventil a talkový zásobník automatického spínání pohonu 4x4
· závady elektroniky motoru
· vadný měřič množství vzduchu
· vadný snímač otáček
· vadná řídicí jednotka
· vadná cívka zapalování
· vadné víčko rozdělovače

DOPORUČENÝ MODEL

2,0i 8V (85 kW)

Zážehový řadový čtyřválec, osmiventilový rozvod OHC, vícebodové elektronické vstřikování paliva.
Důvody: Typickým kupujícím Calibry je ještě náctiletý mladík, který se musí zadlužit či využít leasingu, aby na vysněné kupé dosáhl. Pak je vhodné zvolit spolehlivý, i když nepříliš výkonný motor. Není totiž nic horšího, než splácet nepojízdný vůz.

NEBRAT

2,5i 24V (125 kW)

Zážehový vidlicový šestiválec, čtyřiadvacetiventilový rozvod 2xDOHC, elektronické vícebodové vstřikování paliva.
Důvody: Velmi časté závady v podobě trhání a přeskočení řemene či protočení řemenice rozvodů činí ze šestiválce rizikovou koupi. Následky závady jsou totiž vždy fatální. Příliš dlouhé převody a velká hmotnost navíc ztěžují použití solidního výkonu pro sportovní jízdu.

Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Mystique*, 18.04.2006 14:14
Nebyl, bo ja to nedelal.... ) Ale podle toho co jsem se informoval to neni uplne nejtezsi....
Slid, 29.04.2006 18:10
Autor tohoto článku, neví co píše díky tomu že v Calibre nikdy asi neseděl. Já 2 roky vlastnil Opel calibra 2.l 16V 150hp a 2l 4x4 turbo....
Tak vím očem to je, to co já bych nedoporučil je právě ten 8mi ventil je to hroznej lenoch a že se může rovnat s Calibrama většího výkonu tak to ani náhodou..... A V6 je dle mě nejpohodovější motor!!!!!
fred, 22.11.2006 10:52
Je to Opel, co víc dodat...
Kenny, 28.11.2006 19:43
nesouhlasim s tebou jen v jedný věci, c20ne je nejslabší, ale má výborně rozloženej krouťák a s kombinací s jeho převodama zas tak špatně nejede. Je to ten nejlepší motor co kdy opel udělal. Vydrží fakt hodně. Dost drsný zacházení, zažil sem u toho motoru i vytáčení za studena a motor všechno vydržel. Je neslabší, ale je to jistota! Na tenhle motor nedam dopustit.
Mirecek, 26.03.2007 19:38
Mam doma 8ventila z roku 1990 ma to nakrouceno 240tis km a to auto me nikdy nikde nenechalo... tudiz komentar "je to opel to mluvi za vse" me moc nerozhodi. ten motor je spolehlivej jednoduchej a na tachometru ukaze dost otazka je presnost tachometru s odchylkou az 15% ale pohon je to spolehlivej a prijemnej. Auto je to dobre. Ja spis nesouhlaism s komentarem napriklad aerodynamickeho hluku! S cim to srovnava? sedle nekdy treba v obycejne Oktavii 1.8Turbo a mel na Tachometru 200km/h? nebo v 1.9 Tdi na konci jeho sil? a nebo v Peugotu 406 Kupe? pak at horvori o hluku... a brzdy... at si zkusi brzdy srovnatelnych aut ze stejne doby a muzeme si o tom pohovorit... Siera nebo 405 peugot jsou na tom ve vsem vyrazne hur... Ten pan mozna to auto ridil ale rovna ho s auty ktere jsou asi o 15let mladsi!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů