Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opakující se závada prasklého silenbloku u VW GOLF IV

Poradna
Jaroslav Pišta | 03.08.2010
foto: TipCars.com
Dobrý den, prosím o radu.  Mám vozidlo VW GOLF1,4 benzín, 3dv., r.v.2004, naj.77tis.km. Opětovně mám poškozený silentblok na horní pravé straně uložení motoru (pod baterií). Tím pádem mi motor, zjednodušeně řečeno pochoduje dopředu a dozadu. Tento vydržel rok a je znovu poškozený.
Autor dotazu:Zdeněk Kruliš
Značka, model:VW GOLF V
Bližší označení:1,4 benzín 3dv.
Rok výroby:2004
Palivo:benzín
Výkon v kW:55
Kód motoru:1k3
Popis závady:Dobrý den, prosím o radu. Mám vozidlo VW GOLF1,4 benzín, 3dv., r.v.2004, naj.77tis.km. Opětovně mám poškozený silentblok na horní pravé straně uložení motoru (pod baterií). Tím pádem mi motor, zjednodušeně řečeno pochoduje dopředu a dozadu. Tento vydržel rok a je znovu poškozený. Po prohlídce nejen ve VW servisu mi nikdo nedal odpověď, čím by to mohlo být. Prosím o radu a předem děkuji.
Kód chyby určené na diagnostice: 
Typ diagnostického přístroje: 
Kroky učiněné pro odstranění chyby + následky: 


Odpověď:

Ve vašem případě se zřejmě jedná o poškozený tvz.reakční silentblok, který má nastarosti udržet motor na správném místě při změně zatížení. V případě motoru 1.4 16V s výkonem 55kw a točivým momentem 130Nm je opravdu neobvyklá životnost jeden rok. V první řadě prověřte zda vozidlo nebylo v minulosti havarováno. Po silnější havárii na přední čast vozu je možné špatné uložení motoru, které více namáhá jeden ze silentbloků. Dále bych zkontroloval ostatní silentbloky jestli neprojevují neobvyklé vůle či případně nejsou jinak poškozené.

Pokud se jedná opakovaně poškozený reakční silentblok motoru zaměřte se na jeho uložení v nápravnici. Reakční silentblok je v případě VW GOLF IV (a příbuzných modelů Škoda Octavia I, Seat Leon I atd.) ukotven přímo v nápravnici zapomoci rozpěrného klínu. U Golf IV generace použitá platforma trpí na relativně nízkou světlou výšku a v kombinaci s podvozkem, který se rád lehce zhoupne při nájezdu na nerovnost. Je vcelku snadné škrtnout přímo nápravnicí v místě uložení reakčního silentbloku a tím ho poškodit. Hlavní část silentbloku je vyrobeno z hliníkové slitiny a tudíž nachylná ke snadnému poškození, které se nemusí projevit okamžitě. Menší trhlina se postupen času zvětšuje díky vibracím od motoru a podvozku až do chvíle, kdy přijde únava materiálu a dojde k prasknutí silentbloku.

Při opakované zavádě bude důležité zkontrolovat nápravnici v místě uložení reakčního silentbloku. Okolo místa uložení je se zesílený prolis plechu. Ten se mohl dříve zdeformovat díky kontaktu s nerovností či jinou překážkou. Při montáži nového reakčního silentbloku je potom možné jeho špatné uložení, které ho namáhá jiným směrem než zamýšlel konstruktér. Při montaži je důležité aby nedošlo k deformaci silentbloku díky poškozenému uložení v nápravnici. V nejhorším případě by nejspíš bylo nutné vyměnit nápravnici, ale šikovný mechanik by si měl snadno poradit s opravou.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Valnoha, 03.08.2010 07:22
Já bych to spíš viděl na tu varinatu se špatně opravenou havárkou.
Koloss, 03.08.2010 12:20
Jestli se závada opakuje a servis jen vyřeší důsledek (tedy prasklý silentblok) a vůbec nezaznamená příčinu (ať už to je špatně opravená havárie nebo poškozená nápravnice) tak je nejvyšší čas poohlédnout se po jiném servisu. Nejlépe si zjistit reference od důvěryhodných známých a nepátrat naslepo.
free78, 03.08.2010 14:39
přesne tak. Na mém autě kdysi pravidelně odcházelo ložisko na levém předním kole. Vždy po 15 tisících se začalo lehce ozývat a po 20 tisících silně lupalo. Měněno bylo 3x. Pak se vyměnila i těhlice (ten kus železa ve kterém je zalisováno ložisko) a problémy přestaly. Chce to řešit příčinu a ne jen následek. (Ložiska byla kupována vždy značková, kvalitní - SKF)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů