Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetý Citroën C1 – jaký motor do města?

Poradna
Blaháček Marek | 16.07.2014
foto: PSA
Pan Jiří by si rád pořídil ojetý Citroën C1. Co se na něm kazí a jaký motor vybrat do městského provozu?

DOTAZ:Zdravím redakci TipCars, hledám pro sebe nějaké malé auto, které většinu svého života stráví ve městě, sem tam se podívám také na okresky. Jde mi hlavně o levný provoz a nenákladný servis. Poslouží ojetý Citroën C1? Pokud ano, tak jaký motor mi doporučíte, případně co se u auta nejvíce kazí? Prostě, co od něj mohu čekat?
Zdraví Jiří M.


ODPOVĚĎ: Vážený pane Jiří, Citroën C1 je do městského provozu jako stvořený a netřeba se ho obávat. Patří totiž mezi jedny z nejspolehlivějších vozů značky. Nedejte proto na řeči lidí, kteří Vám jej budou rozmlouvat, „protože to je prostě citroën.“

Pokud už toto kolínské mrně něco trápí, tak poměrně brzká koroze výfuku nebo problematické zámky včetně spínací skříňky. Mnoho lidí toto nepovažuje za podstatné a jezdí s problémem až do té doby, kdy jim v tu nejnevhodnější dobu například zhasne motor a hle, s klíčkem ve spínací skříňce nejde otočit. Podobný problém můžete zažít také na čerpací stanici, kdy nebude možné natankovat.

Městský provoz a časté vystupování a nasedání do vozu dává na frak čalounění sedadel, které opotřebení příliš nevzdoruje. U třídveřové varianty může vadit skutečnost, že po každém sklopení předních sedadel za účelem přístupu k těm zadním, musíte hledat znovu ideální pozici za volantem, sedadla totiž nemají paměť.

Naopak s pohonným ústrojím problémy nebývají. Přesto, že se do vozu montoval i výborný diesel 1.4 HDi, který ve své kategorii patří mezi nejlepší motory vůbec, v případě „céjedničky“ není prakticky žádný důvod k jeho koupi. Navíc základní litrový tříválec je velmi dobrý, jeho 50 kW výkonu bohatě postačí a spotřebu udržíte do 6 litrů na 100 km. Stačí vyměnit olej předepsané specifikace 15W-40 každých 15 tis. km a bude Vám sloužit spolehlivě.

Občas se objeví někde na podvozku vůle, což ale na našich cestách není nic neobvyklého. Auto je veskrze jednoduché a žádná drahá závada by Vás potkat neměla.

Náhradní díly jsou dostupné bez problému a jejich cena je příznivá. Přední brzdové kotouče vyměníte za 2.500 Kč, destičky k nim pořídíte za tisícovku a tyčka stabilizátoru přední nápravy stojí 500 korun.

V inzerci TipCars můžete nyní vybírat z více než tří desítek Citroënů C1. Jejich cena začíná pod 60 tis. Kč a na tachometru mají v průměru 70 tis. km.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 16.07.2014 10:42
Taková levná nenáročná motokára. Existují i kusy bez posilovače řízení, při parkování je to sice horší, ale ta odezva od řízení... Motor jednoznačně 1,0 benzín. Nic jiného nemá smysl, dá se s ním jezdit u za 5 litrů a je absolutně blbuvzdorný.
*autofans*, 16.07.2014 11:40
Jezdit s tímto autem za 6 litrů jde pouze pokud člověk nemá pud sebezáchovy nebo rozváží Pizzu, reálná spotřeba je mezi 4,5-5 litry v kombinaci. Řeči s výfukem a vůlích na nápravě jsou možná u extrémních nájezdů. Výfuk jsem měl po 6 letech a 100tkm na krátké vzdálenosti jako nový. Za celou dobu chtělo auto pouze 1x brzdové desky a pravidelné výměny olejů po 15tkm. V servisním plánu je po cca 90tkm kontrola ventilových vůli které jsou stejně v 95% kontrolovaných aut OK. Zámky a spínačka začne zlobit, ale stačí namazat a jede se dál což je dáno častým používáním klíče - většina aut neměla DO. Doporučuji kontrolu jestli do auta někde nezatéká, protože těsnění jsou jednoduchá a i po lehké bouračce kde se špatně spasují dveře může být v autě po projetí myčkou mokro.
Pozor toto auto je velice oblíbené jako rozvážkové u fastfoodu nebo pizzerií kde s autem jezdí kde kdo a zrovna se k němu nechová v rukavičkách. Mohu C1/Aygo/107 jen doporučit. Menší náklady na provoz už má jen babeta nebo kolo.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů