Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Octavia, Astra G, Corolla nebo Avensis?

Poradna
Petr Šikl | 28.03.2006
dalších 24 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz:

Můžete mi poradit prosím ve výběru a srovnat navzájem vybraná auta? V současné době máme Škodu felicii combi 1,6 z roku 1995 - motorově šlape perfektně, horší to je s karosérií. Chceme pořídit mladší ojetinu. Naše dilema je, jestli opět Škoda - tentokrát Octavii a nebo zahraniční vůz - jak je to s cenou náhradních dílů a servisem? Máme raději prosazovat mladší auto s více najetými kilometry - a nebo starší ročník, ale méně najetých kilometrů?

1. Škoda Octavia 1,6 hatchback rok výroby 2001, 134tkm, 160 000.-Kč
2. Opel Astra 1,6iG, kombi rok výroby 2000, 91tkm, 135 000,-Kč
3. Toyota Corolla 1,6i kombi NAVI 16V rok výroby 2001, 9tkm, 199 000, kč
4. Toyota Avensis 1,6 kombi rok výroby 1998, 55tkm, 145 000,-Kč

Škodovku vybíráme krátkou, protože víme, že má velký kufr. Nevíme, ale jak je to s místem na zadních sedadlech - děti nás začínají přerůstat.

Přeji pěkný den a předem děkuji za odpověď.
Olšovská


Odpověď

Vážená paní Olšovská,
Váš výběr zahrnuje vozy dvou různých prodejních kategorií, nižší střední třídu a střední třídu v podobě Avensisu.

Škoda Octavia svými rozměry zasahuje do vyšší třídy. Poskytuje nadprůměrný zavazadlový prostor, jak sama výše uvádíte, přesto právě místo na zadních sedadlech je často kritizováno. Stísněný prostor mezi přední a zadní sedačkou zapříčil právě objemný zavazadelník. Rozvor činí průměrných 2512mm, stejně jako u jiných koncernových vozů. Benzínová jedna-šestka s 74kW je rozumnou volbou. Octavia s ním dosáhne maximálky 187Km/h a na stovku zrychlí za 12,4s. Motory Octavie však mají netěsné olejové vany. Mezi časté poruchy patří závady imobilizérů, alternátorů, vyvlékají se táhla řazení, odcházejí pojistky palivového čerpadla a v neposlední řadě se zasekávají zámky dveří.

TIP: OJETINY: Škoda Octavia - Manažerský pocit pro pracující lid

Opel Astra z let 1998-2004 byla vyráběna v několika karosářských verzím, přičemž právě verze kombi (Opel označuje Karavan) poskytuje s hodnotou 480l nadprůměrný zavazadlový prostor ve své třídě. Je jen o 20 litrů menší než u větší Vectry. Astra G měla zachránit pověst automobilky a Opel proto poskytoval záruku 12 let na prorezavění karoserie. Oboustranně pozinková karoserie zatím doopravdy drží. Horší je to s podvozkem. Například výfuková soustava rezne ve spojích. Velkou předností je nadstandardní rozvor 2606mm, který zaručuje cestujícím dostatek prostoru. Benzínová jednašestka je vhodnou pohonnou jednotkou. Byl nabízen ve třech výkonnostních verzím (55, 63 a 74kW), přičemž bych volil tu nejsilnější.

Po 60-80 tisících kilometrech se doporučuje měnit rozvodový řemen. Vyskytují se závady převodovek a navíc řazení s gumovým efektem nepatří k příliš přesným. Ostatně spolehlivost Aster je mírně podprůměrná, vyskytují se poruchy centrálního zamykání, imobilizérů, alternátorů a startérů. Časem vznikají vůle v řízení a z interiérů se ozývají různé pazvuky.

TIP: OJETINY: Opel Astra G - Druhá generace s lepší kvalitou

Toyota Corolla osmé generace se vyráběla v letech 1997-2002. Corolla poskytuje menší rozvor 2465mm, konkurence narostla a Corollu v prostoru předčila . Výtku však zaslouží kratší sedáky předních sedadel a méně příjemné cestování zažijí lidé vyššího vzrůstu na zadních sedadlech.

Verze kombi díky svým tvarům nabízí pouze 308l zavazadlového prostoru, což bude zřejmě hlavním nedostatkem Toyoty při výběru z uvedených vozů. Dokonce pětidvéřová verze (liftback) nabízí o 64 litrů objemu více. Podvozek je kvalitní a karoserie odolná. K dalším přednostem patří kvalitní zpracování a příznivá spotřeba právě benzínové jedna-šestky.

Díky tvrdšímu odpružení není cestování po českých silnicích příliš komfortní, na druhou stranu však zaručuje kvalitní a stabilní jízdní vlastnosti.

Nepřesné palivoměry, závady startérů a imobilizérů patří k neduhům těchto vozů. Z počátku výroby se vyskytovaly vadné akumulátory a často docházelo k propálení těsnění hlav válců. Předčasně odcházejí i tlumiče. U základních modelů je navíc chudá standardní výbava.

TIP: OJETINY: TOYOTA Corolla 7G, 8G - Etalon spolehlivosti

Toyota Avensis patří do střední třídy. Jedná se tedy o vůz mnohem lépe vybavený.

Do roku 2000 byly do Avensisu montovány motory z předchozího modelu Cariny E. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby Avensis nepřibral na váze. Jedna-šestka i přes výkon 81kW je na vůz slabší než by se patřilo, jedna-osmička se do ČR nedovážela a dvou-litr je spíše pro sportovce. Právě hmotnost je hlavním důvodem, proč si šestnáctistovka říká o více paliva (v průměru kolem 8 litrů paliva na sto kilometrů.

Avensis má jen málo slabin. Jednou z nich je náchylnější přední náprava, která na rozbitých silnicích doslova trpí. Občas se vyskytují poruchy imobilizéru. Avensis je spolehlivý solidní vůz a věcí, které bych mu mohl vytknou je pramálo. Skoro vše je podřízeno účelnosti a kvalitnímu zpracování. Cestující naleznou dostatek místa, zavazadlový prostor o objemu 500l je plně dostačující. Avensis

Pokud se smíříte se slabším motorem, je právě Avensis pro mě jasnou volbou z Vašich požadavků a výběru, který jste nám sdělila. Samozřejmě, že záleží na technickém stavu samotného vozu. Na nákup bych šel raději s odborníkem.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David, 28.03.2006 20:45
to by mě zejímalo, kde ste k takovým poznatkům přišel, není to pravda a navíc jestli vám někde hučely gumy tak to nebylo autem .
AnderN, 29.03.2006 00:06
Presne tak ... Astra je podstatne vetsi nez Fabia, i kdyz jinak zcela prumerne auto.
DEKTR1, 29.03.2006 08:41
NO MOŽNÁ JO,ALE S FOCUSEM SE VE TŘÍDĚ NEMŮŽE NIKDO ROVNAT CO SE TÝČE JÍZDNÍCH VLASTNOSTÍ,PROSTĚ ŠPIČKA.v DOBĚ KDY PŘIŠLA NA TRH 1 GENERACE FOCUSU TAK NEMĚL KONKURENCI.....ZDAR
Charger, 29.03.2006 15:05
Ve Fabii si vzadu máš alespon kam dát nohy...Aastra je navíc i extrémně klaustrofobická a nespolehlivá..
Charger, 29.03.2006 15:07
Jo, nebylo to autem, ale ty gumy byly letnáky originály...mno tak se to dá taky započítat k minusu auta. Jo a myslel jsem samozřejmně v zatáčkách!!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů