Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová auta pro rok 2010 od A do Z

Nové modely
iHNED | 04.01.2010
foto: km77.com
Stejně jako loni jsme vytipovali nejdůležitější čtyřkolové premiéry následujícího roku.

Mýlil by se ten, kdo by předpokládal, že vleklá hospodářská krize zastaví nebo zpomalí nákladný vývoj nových automobilů. Zmenšující se trh naopak nutí výrobce akcelerovat vývoj, hledat ještě vynalézavější cesty, jak přesvědčit zákazníky v nejisté době ke značnému výdaji. Není náhoda, že mnohé z novinek na následujících čtyřech stranách lze jen těžko zařadit do některého z tradičních segmentů.
Krize nekrize, zhýčkaný zákazník si zvykl považovat užitné vlastnosti i hospodárný provoz za naprostou samozřejmost a od svého nového vozu očekává stále častěji pocit jedinečnosti. Přehled očekávaných automobilových novinek na rok 2010 nenechává žádný prostor k pochybám - v módě je cokoliv, co tu ještě nebylo.

Alfa Romeo
Prémiová značka skupiny Fiat nahradí již velmi starý - a mimo Itálii nijak zvlášť úspěšný - model 147 novinkou jménem Giulietta.
Atraktivně stylizovaný hatchback nižší střední třídy míří někam doprostřed mezi bestsellery Ford Focus či Opel Astra a luxusní část segmentu, v němž operuje BMW se svojí řadou 1. Giulietta nabídne výhradně přeplňované benzinové i naftové motory s výkonem až 173 kilowattů. Pro plánovaný návrat značky Alfa Romeo na americký trh bude klíčovým chystaný crossover inspirovaný konceptem Kamal z roku 2003. Jakékoli podrobnosti o tomto vozu se Alfě daří pečlivě tajit.

Aston Martin
V roce 2010 se zámožná klientela britské značky Aston Martin konečně dočká modelu Rapide , který slibuje spojit tradičně elegantní křivky sportovních kupé Aston Martin s praktičností čtyřdveřové karoserie. Díky dvanáctiválcovému motoru s výkonem 350 kilowattů se nemusíte obávat, zda stihnete dovézt děti do školky včas. »Rapide je vrchol rodiny sportovních vozů Aston Martin,« říká šéf automobilky Ulrich Bez. Pokud jde o cenu, má nesporně pravdu. Za privilegium vlastnit tento vůz zaplatíte nejméně čtyři miliony korun. Bez DPH.

Audi
Luxusní divize koncernu Volkswagen pokryje svými novinkami v příštím roce oba póly automobilového trhu. Zatímco nová generace A8 patří mezi limuzíny nejvyšší třídy, s modelem A1 vstupuje Audi do nepříliš hustě obydlené kategorie luxusních supermini. V Belgii vyráběný vůz, zacílený zejména na kultovní mini od BMW, využívá techniky Volkswagenu Polo a jeho hlavní zbraní má být design. Podoba zatím neodhalené sériové verze A1 má do značné míry odpovídat studii Audi Metroproject Quattro.

BMW
V Mnichově se činili už letos, kdy uvedli na trh mimo jiné malé SUV řady X1, kontroverzní X5 M a X6 M nebo BMW 5 GT, což je zajímavý kříženec sedanu, kombi a kupé. Stěžejní novinku, novou generaci BMW řady 5 , ale nechali až na příští rok. Tento vůz vyšší třídy sdílí řadu technických celků s limuzínou řady 7, od které si půjčuje i motory včetně vrcholného osmiválce o objemu 4,4 litru s dvojitým přeplňováním a výkonem 300 kilowattů. Na druhé straně stojí verze 520d s nejnižší spotřebou v dané kategorii - pouhých 5,2 l/100 km.
Pro vyznavače sportovního svezení Mnichovští přichystali roadster Z4 sDrive35is a zejména radikální, na závodní okruhy zaměřenou odlehčenou verzi M3 - M3 GTS.

Citroën
Rok 2010 se u Citroënu ponese ve znamení zbrusu nové verze C3 , což je malý hatchback v kategorii Škody Fabia. Jelikož se francouzský výrobce chce zbavit image »levné značky« (kterou si ovšem vypěstoval sám nekonečnými slevovými kampaněmi), chce novou C3 nabízet ve dvou variantách - standardní a »prémiové« DS3 s hodnotnějšími materiály v interiéru, luxusnější výbavou a sportovněji vyhlížející třídveřovou karoserií.

Dacia
Co začalo jako projekt levného auta pro »chudší« trhy, nabralo pod taktovou Renaultu nečekaný spád. Kromě úspěšného malého sedanu Logan nabízí Dacia neméně žádané sedmisedadlové kombi Logan MCV a nyní si troufá i do (lehčího) terénu. SUV jménem Duster chce oslovit zákazníky stejnými argumenty jako dosavadní produkce rumunské značky, tedy zejména příznivým poměrem mezi užitnou hodnotou a pořizovací cenou. O schopnosti Dusteru mimo asfalt není třeba se bát, neboť pohon všech kol dodá vyhlášený specialista na terénní vozy, sesterský Nissan.

Fiat
Italské průmyslové impérium podle všeho nechystá žádný převratný nový model - a přece vnáší do automobilového průmyslu jednu z nejdůležitějších novinek za mnoho let. Jde o motory MultiAir, jejichž sací ventily jsou otevírány a zavírány pomocí hydraulických komor. Nebudeme zabíhat do technických podrobností, postačí vědět, že výsledkem je zvýšení výkonu zhruba o deset procent při současném snížení spotřeby paliva a emisí CO2 nejméně o patnáct procent.
Agregáty MultiAir se postupně objeví ve většině produktů značek Fiat, Alfa Romeo a Lancia. A čeští zákazníci se v příštím roce možná dočkají i modelu 500C se stahovací střechou, který se ve zbytku Evropy už dávno prodává...

Ford
Povzbuzen úspěšným přijetím svých odvážných vozů Fiesta, Ka a Kuga chystá modrý ovál mohutnou ofenzivu ve strategicky důležitých segmentech. Hned začátkem roku dorazí omlazené verze velkoprostorových modelů Galaxy a S-MAX s modernějším designem, ještě luxusnějším interiérem a novými bezpečnostními systémy, jako je technologie monitorování takzvaných mrtvých úhlů. Následovat bude kompaktní C-MAX a vzápětí poté nová generace besteselleru jménem Focus. »Všechny naše nové modely budou k dispozici se zcela novými motory EcoBoost, které kombinují přímé vstřikování paliva s přeplňováním,« připomíná viceprezident evropského Fordu Ingvar Sviggum.

Hyundai
Nástupce populárního malého SUV značky Hyundai opouští název Tucson. Ix35 bude evropským prodejcům Hyundaie dodávat výrobní závod Hyundai-Kia u slovenské Žiliny. Vůz představuje pro svého výrobce další velký skok kupředu, pokud jde o design exteriéru i interiéru, měl by si nicméně zachovat podobně výhodnou cenu jako stávající nabídka Hyundaie. Nejen v České republice se předpokládá největší zájem o zbrusu nový turbodiesel o objemu 1,7 litru s výkonem 85 kilowattů.

Land Rover


Land Rover Range Rover Sport
Pod taktovkou indického konglomerátu Tata - a s pomocí ve výši 27 milionů liber od britské vlády - připravuje Land Rover nové kompaktní SUV vycházející z několik let starého konceptu LRX. Ačkoliv se projekt nachází ve velmi rané fázi, ředitel Land Roveru Phil Popham věří, že »vůz spatříme a objednávky začneme přijímat ještě v roce 2010«.
I přes nízkou siluetu a velmi atletický vzhled by si měl nový model zachovat nadprůměrné schopnosti v terénu, kde značka Land Rover kraluje už více než půl století. Otázkou je, zda to bude stačit na odlákání klientely od BMW X1 nebo VW Tiguan.

Lexus
Každý z pěti stovek supersportovních vozů LF-A , který luxusní divize skupiny Toyota prodá, bude stát přibližně deset milionů korun - a přesto se automobilka netají tím, že pro ni bude projekt ztrátový. Smyslem LF-A totiž není vydělávat peníze, ale posunout vnímání Lexusu pryč od pověsti výrobce spolehlivých a kvalitních, nicméně nezáživných luxusních sedanů.
LF-A se na tuto misi vyzbrojil mimo jiné karoserií z uhlíkových vláken a vysokootáčkovým, ručně montovaným osmiválcem o objemu 4,8 litru o nejvyšším výkonu 412 kilowattů. Vůz dokáže akcelerovat z nuly na 100 km/h za 3,7 sekundy a vyvine rychlost 325 km/h.

Mercedes-Benz
Ty »obyčejnější« premiéry, jako jsou nová generace třídy E nebo třída S s hybridním pohonem, si Mercedes odbyl letos, aby se v příštím roce mohl soustředit na opravdové lahůdky. Nejprve přijde ochutnávka v podobě kabrioletu třídy E, který se zdržel současné módy plechových skládacích střech a raději vsadil na lehčí, skladnější a elegantnější plátno.
Nejen fanoušci trojcípé hvězdy se ovšem nejvíce těší na příchod supersportovního kupé SLS , jehož design i výklopné dveře odkazují na legendární Mercedes 300SL z 50. let. Osmiválcový motor, dvouspojková převodovka i lehká hliníková konstrukce jsou ale nanejvýš moderní.

Mitsubishi
Vzhledem k oblibě modelu Outlander má Mitsubishi všechny důvody očekávat úspěch také v případě svého chystaného menšího SUV. Jeho název ani bližší parametry zatím neznáme, podobu však naznačuje zveřejněná skica. Kompaktní crossover s délkou lehce nad čtyři metry poslouží svému výrobci jako platforma pro současné uvedení nového naftového motoru o objemu 1,8 litru, který si následně najde cestu pod kapoty dalších evropských modelů Mitsubishi.

Nissan
Další japonský výrobce, další skica - ale i ta stačí, abychom viděli, že nová Micra zůstane u zaoblených »broučích« křivek současného modelu. Malé auto s třídveřovou nebo pětidveřovou karoserií bude nabízeno na sto padesáti trzích po celém světě, což částečně vysvětluje, proč se bude vyrábět v Indii, Číně, Thajsku a dvou dalších, zatím neupřesněných lokalitách. Bylo načase, stávající Micra se vyrábí už pět let a horko těžko odolává generačně mladší konkurenci.

Peugeot
Malé sportovní kupé RCZ s uspořádáním 2+2 (dvě plnohodnotná sedadla vpředu, dvě nouzová vzadu) chce nabídnout levnější alternativu k Audi TT. Stejně jako TT používá techniku Volkswagenu Golf, staví RCZ na rodinném hatchbacku Peugeot 308. Turbomotor o objemu 1,6 litru, naladěný na 147 kilowattů, má původ u BMW, ale k dispozici budou i agregáty z produkce PSA Peugeot-Citroën včetně naftových.
Doufejme, že si Peugeot dal na vývoji RCZ záležet. Vždyť dobrých sportovních aut s cenou do jednoho milionu korun je na trhu jako šafránu.

Porsche
Ve Weissachu, kde má Porsche vývojové oddělení, dokončují práce na nové generaci Cayennu. Kontroverzního SUV, s nímž značka před pěti lety poprvé vykročila mimo segment sportovních aut. Nový Cayenne však spatříme až na podzim, zatímco již začátkem roku má být představen luxusní sedan Panamera s naftovým motorem. Zdroje z automobilky uvádějí, že dieselová Panamera bude k dispozici výhradně s pohonem zadních kol a měla by stát méně než 1,8 milionu korun.

Renault
Na rozdíl od předchozí generace chybí v nové řadě Mégane verze se čtyřdveřovou karoserií. Ačkoliv se vyrábí v Turecku na stejném místě jako dřívější sedan Mégane a ve větší než malé míře používá technická řešení nové generace, jmenuje se nový čtyřdveřový Renault nižší střední třídy Fluence. Vůz je nepokrytě zacílen na východoevropské a blízkovýchodní trhy, které dávají přednost tradičním sedanům s »kufrem«. Už od roku 2011 by však Fluence mohl být k dostání také s elektrickým pohonem, na jehož vývoji aliance Renault-Nissan pilně pracuje.

Rolls-Royce
Přísně vzato spadá premiéra limuzíny Rolls-Royce Ghost ještě do roku 2009, ale k zákazníkům se dostane až v následujících měsících.
»Malý« Rolls-Royce kombinuje podvozek, elektroniku a dvanáctiválec z BMW 760i s nádhernou karoserií a unikátním interiérem sestaveným z nejušlechtilejších materiálů. Zadní dveře se i v tomto případě otevírají proti směru jízdy stejně jako u všech »rollsů«. Výroba jednoho kusu trvá celých dvacet dnů, což částečně vysvětluje, proč tento nový »základní« model značky Rolls-Royce nepořídíte za méně než pět a půl milionu korun.

Škoda
Mladoboleslavští vystříleli své velkorážní náboje už letos, když přivedli na trh mimo jiné svoje první SUV Yeti nebo Superb s karoserií kombi. V příštím roce budou mít důvod k radosti příznivci sportovně orientovaných vozů s okřídleným šípem ve znaku. Chystá se totiž nová Fabia RS, která podle dosud nepotvrzených informací obdrží hnací ústrojí příbuzného vozu Seat Ibiza Cupra. To znamená přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,4 litru a výkonu 180 koní se sedmistupňovou samočinnou převodovkou DSG. O hladký přenos výkonu na asfalt se postará elektronická uzávěrka diferenciálu XDS, známá z VW Golf GTI.

Volkswagen
Na sériovou verzi úsporného a ekologicky šetrného malého auta Up! si počkáme až do roku 2011. Podle dostupných informací to bude stát za to. Studie vystavená na autosalonu v Los Angeles se pyšní radikálním diesel-elektrickým hybridním ústrojím a spotřebou pouhé 2,4 l/100 km!
Naopak premiéry VW pro rok 2010 jsou poněkud těžkotonážní, ať jde o novou generaci velkoprostorového rodinného vozu Sharan, gigantický pick-up Amarok nebo zbrusu nový Touareg, jehož debut byl oznámen již na lednový autosalon v Detroitu.

Volvo
Zatímco se světová média dohadují, za kolik - a zda opravdu - prodá Ford značku Volvo do rukou čínské firmy Geely, Skandinávci trpělivě připravují k uvedení na trh svůj nový kompaktní sedan S60. Ten by měl zákazníkům připomenout, že i Volvo dokáže nabídnout alternativu k manažerským sedanům, jako jsou Audi A4, BMW řady 3 či Mercedes třídy C.
Nepozorní řidiči jistě uvítají nový systém Full Auto Braking, který dokáže předpovědět nevyhnutelnou kolizi a sám auto zastavit z rychlosti až 50 km/h. Naživo se nová S60 poprvé motoristickým nadšencům ukáže na jarním autosalonu v Ženevě.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů