Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan X-Trail změnil styl: zakulatil se, ale zhubl

Nové modely
iHNED | 08.10.2014
Z hranatého off-roadu se stal pohledný, oblý crossover. K dostání je jen s jedním motorem. Ten však bohatě stačí.

Existují výrobci automobilů, kteří k mezigenerační proměně svých modelů přistupují pozvolnou úpravou jejich designu. Pak jsou ale i takoví, kteří původní plány automobilu zahodí do koše a začnou na novém nástupci pracovat znovu od prvního šroubku. Přesně to je případ Nissanu a nové generace modelu X-Trail.

Zatímco minulý vůz byl spíše off-roadem s hranatou karoserií, jež dávala jasně najevo, že je připraven na zdolání nejrůznějších terénních nástrah, aktuální novinka je absolutně jiná. Veze se totiž na vlně oblíbenosti zaoblených crossoverů, jejichž styl se zamlouvá spíše lidem z města s aktivním životním stylem než zaneprázdněným lesníkům.

I to je důvod pro design, který se na první pohled odlišuje od menšího crossoveru Nissanu Qashqai jen minimálně. Na voze není k nalezení jediný ostrý úhel. Přesto mohutná čelní maska zdobená velkou porcí chromu a logem automobilky dodává autu na optické bytelnosti. Vzhled nového X-Trailu se tak jednoznačně povedl.

Obměna plechů i šasi přinesla navíc zajímavou hmotnostní úsporu. Auto sice prostorově narostlo, zároveň se mu ale podařilo shodit zhruba metrák. X-Trail je tak nyní delší než většina jeho konkurentů, zároveň ale dosahuje poměrně nízké pohotovostní hmotnosti. Testovaný model s dieselem pod kapotou a pohonem všech kol má hmostnost pod 1,6 tuny, což prospívá spotřebě, dynamice a jízdním vlastnostem obecně.

Sveze pět i sedm

Nafouknutý crossover se může pochlubit velmi prostornou kabinou. Dokonce nabízí i možnost pořídit si třetí řadu sedadel, na kterou se vejdou dva nejmenší členové rodiny. Připlácí se za ni 30 tisíc korun. V testovaném modelu chyběla, což naopak bylo výhodné z hlediska zavazadlového prostoru. Ten má základní kapacitu solidních 550 litrů. Je vybaven dvojitou podlahou, pod kterou jsou hned dva oddělené boxy na převážení drobností. Dno lze i vzpříčit, aby posloužilo k rozdělení nákladu. Páté dveře se ovládají elektricky a lze je otevřít i zavřít také pomocí dálkového ovládání na klíči. To některá konkurence neumí.

K plnému využití zavazadlového prostoru není nutné hned sklápět zadní sedadla. I pětidveřové uspořádání si totiž zachovalo praktickou možnost podélného posouvání sedáků, díky kterému se dá místo na náklad ještě zvětšit. Sedadla ve druhé řadě mají také nastavitelný sklon opěradla. Ve druhé řadě je místa na rozdávání, ať už je řeč o prostoru nad hlavou, nebo před koleny. Dva dospělí a dítě se sem usadí pohodlně i na delší cestu. Rozmáchlý je prostor i na předních sedadlech, kterým nechybí ani vyhřívání regulovatelné ve dvou stupních.

Palubní deska má typické japonské provedení. Střídají se na ní tmavé tvrdé plasty s měkkými, sedadla a volant byly v testovaném autě potaženy kůží. Design je prakticky totožný s menším modelem Qashqai. V ovladačích se snadno orientuje, stejně tak v navigaci a multimédiích. Škoda, že displej má na dnešní poměry už poněkud horší rozlišení. Grafika se ovšem pohybuje svižně. Příjemným překvapením byly chlazené držáky na nápoje, které se spíše objevují jen ve vybraných vozech americké provenience.

Musí stačit jeden

Při srovnání nového Nissanu s konkurencí zarazí nemožnost výběru pohonné jednotky. Model je v Česku k dostání pouze se čtyřválcovým řadovým turbodieselem s objemem 1,6 litru. Motor nabízí ale poměrně solidní výkon 130 koní a točivý moment 320 Nm.

Nissan nabízí i možnost jeho spárování s variátorem CVT (pouze bez pohonu všech kol), ten by ale mohl jeho schopnosti potlačovat. Agregát se určitě mnohem lépe předvedl ve spojení s manuální šestistupňovou převodovkou. Ta má sice docela dlouhý chod v kulise, její zpřevodování je ale naopak prakticky ideální. Díky tomu se s motorem snáze pracuje. Jednotka totiž trpí drobným neduhem v podobě výraznějšího turboefektu. V nízkých otáčkách je tedy spíše neochotná do práce, kousek pod 2 000 otáček se ale rychle probere. Pak je naopak schopná silně zabírat až prakticky k červenému poli, proto Nissan dynamicky nestrádá.

Vzhledem k tomu, že rychlá jízda není s tímto crossoverem problém, je příjemným zjištěním, že z hlediska provozních nákladů by neměl mít problémy ani majitel. Auto týdenní test skončilo s hodnotou 7,4 litru na 100 km, a to jsme je zkoušeli i mimo zpevněné komunikace. Na okresních silnicích při klidném cestování může snadno jezdit se spotřebou o litr nižší.

Pravda, nejúspornější by byl pravděpodobně ve verzi s pohonem pouze předních kol. Nepřiplatit si 50 tisíc korun za povedený pohon 4x4 nazvaný All Mode 4x4-i by ale možná byla škoda. Lze jej ovládat pomocí otočného voliče na středovém panelu. Řidič si tak nastaví pohon výhradně předních kol na cestu po silnici, režim Auto, v němž elektronika rozhoduje o připojení zadní nápravy, nebo mód 4x4 Lock, kde je auto čtyřkolka "napevno", což se hodí do obzvlášť nepříznivých podmínek. Nissan navíc zachoval X-Trailu velmi slušnou světlou výšku s hodnotou 21 centimetrů, se kterou se už dá mimo zpevněné cesty ledasco předvést.

Elektronika na cesty

Japonec ale vyspěl i z hlediska cestování po asfaltu. Přes tužší podvozek se bude ve velkém voze jezdit pohodlně na dlouhé cesty. Na okresních silnicích poslouží aktivní podvozek, který větším náklonům auta zabraňuje přibrzďováním jednotlivých kol do zatáček. Výsledkem je tak stabilní a bezpečná jízda.

O klid posádky se stará i sada elektronických asistentů, jako je například kontrola mrtvého úhlu. K zlosti je ale asistent pro jízdu v pruzích, který hlasitě pípá pokaždé, když koly omylem překročíte čáru, a to i na obyčejné silnici. Naštěstí ho lze vypnout.

Určitě by řada řidičů uvítala méně odtažité řízení, které má dlouhý převod a velmi účinný posilovač. To jinak docela mrštnému vozu pár bodů ubírá.


Plus

- Atraktivní vzhled
- Bohatá výbava
- Prostorná kabina
- Solidní spotřeba

Minus

- Pouze jediný motor v nabídce
- Dlouhé dráhy řazení
- Odtažité řízení

Nissan X-trail - technické parametry

Motor

Objem (cm3)1 598
Výkon (kW/k)96/130
Točivý moment (Nm)320

Rozměry

Délka (mm) 4 640
Šířka (mm) 1 820
Výška (mm) 1 710
Rozvor náprav (mm) 2 705
Objem kufru (l)550/1 982

Ostatní detaily

Zrychlení (0-100 km/h)11,0
Max. rychlost (km/h) 188
Komb. spotřeba (l/100 km) 4,9
Hmotnost (kg) 1 580
Převodovka 6stupňová man.

Základní cena (Kč): 713.900


Konkurence

Hyundai Santa Fe

Rozměrný Korejec se může s Nissanem rovnat prostornou kabinou i kufrem. Tak úsporný turbodiesel ale nenabízí. Možností je u něj jednotka s objemem 2,2 litru a výkonem vysokých 197 koní. Za to je ale nutné si také patřičně připlatit. Auto vyjde na 913.990 Kč.

Honda CR-V

Pohledný krajan Nissanu má sice v nabídce velmi úsporný diesel s objemem 1,6 litru, ten ale není možné spárovat s pohonem všech kol. Pro 4x4 je tedy nutné sáhnout po větším agregátu 2.2 i-DTEC (150 k). S ním vyjde minimálně na 709.900 Kč.

Toyota RAV4

Oblíbená Toyota má hned čtyři výbavové verze. S pohonem všech kol se pojí naftový dvoulitr D-4D, navíc ve dvou výkonnostních verzích 124 a 150 koní. Toyota má také slušnou nabídku výbavy, ale menší interiér. Cenově jsou na tom s Nissanem podobně: 704.900 Kč.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů