Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan NV 200 - jak slouží prvních 28000 km?

Recenze uživatelů
Martin (50) - Česká republika | 19.01.2012
Při porovnávání jsem velmi rychle zavrhl Kangoo i Berlingo a nakonec i Dobló vyráběné v Turecku, stejně tak i Ford Connect.
Značka:Nissan
Model:NV 200
Typ: 
Bližší označení: 
Karoserie:MPV
Obsah motoru:1598
Palivo:benzin
Rok výroby:2010
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:50
Najeto km nyní:28000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:7.5
Poruchy:Občas někde zvrže plast
Předchozí vozidlo:Volkswagen Transporter

Dlouho jsem vybíral, čím nahradit stárnoucí VW Transporter z důvodu stárnoucí karoserie. Transporter samotný fungoval celkem spolehlivě, zejména jeho motor 2,4 D na kterém se nemělo co pokazit. Tak jsem vybíral, co by mohlo být podobně spolehlivé a bylo zárověň trochu menší, neb ceny paliv jdou stále nahoru. Jednoduché diesely jako byl ten nepřeplňovaný 2,4 D se již nevyrábí, aby byla plněna ekologie. Také jsem nechtěl riskovat s moderním, ale složitým dieselem současnosti, když převážně jezdím krátké cesty po městě, které jak známo těmto motorům nesvědčí. Dlouhé štreky po dálnici jezdím jen občas na dovolenou. Takže volba padla místo na dieselovou patnáctistovku používanou v sesterských modelech Renault, na japonský benzinový motor 1,6i. Má sice trochu větší spotřebu než diesel, ale vzhledem k tomu, že je o něco lehčí, tak to zase není v provozu tak moc. Zato je daleko levnější v servisu a při počtu najetých km do 15000 za rok to nehraje takovou roli. Navíc to není francouz, ale spolehlivější japonec.
Při porovnávání jsem velmi rychle zavrhl Kangoo i Berlingo a nakonec i Dobló vyráběné v Turecku, stejně tak i Ford Connect. Pro Nissan NV 200 hrály především faktory spolehlivosti a oproti francouzům i lepší jízdní vlastnosti a také větší délka vozu. Nissan je sice nejužší a nejvyšší, ale nepochybně je větší riziko, že se spíše srazíte s protijedoucím řidičem s širším vozem, než se sám svou zásluhou převrátíte s užším. Navíc je to výhodnější v městském provozu, kde jsem si zalíbil protahování skulinami, zejména před semafory, kde mnohdy ostatní zasahují do vašeho pruhu a brání vám v odbočení vpravo kde vám už svítí zelená.
S jízdou jsem spokojen, dynamika odpovídá motoru, řízení je přesné, řazení celkem taky a brzdy jsou snad až docela překvapivě ostré.
Trochu jsem si musel zvyknout na jemné a přesné ovládání spojky, brzdy a plynu, jsa zvyklý na 'traktorový' chlapský starý Transporter.
Určitá nejistota může být jen při rychlém průjezdu zatáčkou, zejména s negativním sklonem. Ale to je styl, kdy už musíte zvolnit, neb se vám posouvají nákupy po podlaze. Auto prý lze celkem snadno předělat na LPG a ušetřit tak další kačky. Ale to si nechám až po záruční době. Na auto je navíc proti evropanům 3 letá záruka.
Doslova mě ale zaskočila až neuvěřitelná pružnost motoru, s jakou jsem se dosud nesetkal. Až to ve mě vyvolává pochyby jak je to možné. Ovšem na straně druhé, chybí mi 6 rychl. stupeň, neb všechny jsou v této kategorii tradičně taky do města. Ale podle otáčkoměru je to přijatelné i na dálnici. Rozhodně není nutno jet v nejvyšších otáčkách.

Servis mě zatím nenadchl u žádného auta, neb ruku na srdce, ukažte mi, kde vám vyjetý olej začnou vypouštět horký z auta do 5 minut po příjezdu, kde ještě protočí třeba motorem a kde ho mohou nechat poctivě vykapat přes noc. K čemu pak jsou ty drahé oleje , když jsou hned kontaminované přemírou zbytků původního oleje. Tvrdím, že daleko lepší, než olej s dlouho dobou výměny, je lepší častější výměna někdy násobně levnějšího oleje. Navíc by se mělo rozlišovat a první olej vyměnit dřív, v prvních km odchází více kovových částic.
Vždy při návštěvě servisu kontroluji, zda ještě mají alespoň dostatečně vysoké gumové špalíky na zvedácích kterými vám někde kde už leze železo umí zničit už u nového auta lemy prahů a auto tak vydat napospas zimní soli.
Některé servisy mi připadají, že mají v popisu práce vám auto načnout, aby jste musel kupovat nové.
Auto jsem dovybavil zástěrkami za koly, neb odletující kamínky vám sníží životnost karoserie klidně i o 50 %. Je to jeden z nejefektivnějších prostředků jak pomoci levně svému autu. A nechal jsem nyní po dvou letech navíc nastříkat spodek vozu. Kdysi jsem natíral i podběhy, osvědčil se mi karosářský tmel rozetřený plastovou špachtlí do tlustší vrstvy podběhu kde nechrání zástěrky. Izoluje proti kamínkům a tlumí i hluk, když ho nanesete i na plechy spodku. Nemohou pak tolik rezonovat.

Mám sedmimístnou verzi a tak jsem prostřední řadu se třemi sedačkami vyndal a jezdím jen s první a poslední řadou. V poslední řadě jsou sedačky skládací a přiklopitelné k bokům auta, takže nic nebrání je v případě potřeby sklopit a umístit cokoliv na podlahu. A když se jede na dovolenou, tak se mohou řidiči střídat tak, že ten sedící vzadu si udělá extrémní pohodlí když si naprosto neomezeně natáhne nohy a sklopí li si opěradlo, tak si může i zdřímnout. Sedačky samotné lze vyjmout z vozu sice jen s pomocí klíče, ale zato manipulace s nimi - skládání a sklápění funguje naprosto OK. Tohle řešení zadních sedaček je asi největší devizou proti ostatním. Nezvyšuje to zbytečně podlahu jako MPV se skládáním prťavých sedaček do podlahy. Navíc sedadla jsou pohodlná a dostatečně velká, na rozdíl od typů s vyndávacími sedačkami. A pokud je třeba je vyndat opravdu ven, tak vzít do ruky klíč snad není takový problém. Přišroubované sedačky jsou navíc lehčí o část složitých a poruchových upínacích systémů do podlahy
Zpočátku bylo třeba si zvyknout na vzhled auta s malými okénky, ale výhoda je, že vám nikdo nekouká tak snadno do auta, nepraží tam tolik slunce a je li třeba, snáze se zakrývá pak i ten prosklený zbytek. Takže jedete-li ve dvou, není problém mít soukromí ke spánku na podlaze kam se dají rozložit matrace. Náklad dáváme na takové plato zvednuté nad podlahu. Ale chystám se udělat skládací plošinku z překližky co se položí na sedačky a náklad zůstane dole.
Zpočátku jsem měl obavy, že bude odskakovat nenaložený zadek vozu, ale stačí ho opravdu jen symbolicky zatížit a je klid. Proto vozím vzadu veškeré příslušenství uložené v přepravce. Zatím jsem neměl jedinou poruchu. Na straně druhé, zatím taky není najeto mnoho km. Hodně využívám i střešní nosič který mám vlastní výroby, ale ve střeše jsou otvory se závity a tak se dá alespoň přišroubovat pevnostními šrouby 8.8 a klidně bych se vsadil, že drží lépe než všelijaké originály s podivnými mnohdy obkročnými úchyty. Je vyroben tak, že vypadá jak tovární a jsem tedy v klidu. Škoda jen, že první šrouby jsou až na úrovni 'B' sloupků a ne trochu víc vepředu. Je to také bohužel obecný trend automobilek, jako by auto nebylo i pro řemeslníky, chataře a vodáky. Pro uvázání kanoe nebo na střešním nosiči přepravovované třeba delší fošně či trubce chybí snad u všech vozidel i možnost úvazu ve středu předního nárazníku. A jak by to pomohlo kymácení nákladu! Dodělej doma. Mohla by si to uvědomit průkopnicky alespoň domácí Škoda, že jsme národ chatařů, kutilů, řemeslníků a vodáků.
Splnilo se mi přání mít dvoukřídlové dveře a tak ani nic nebrání i když máte něco uvázaného na střeše k jejich plnému otevření. Také nehrozí porucha plynových vzpěr.
A nějaká negativa? Ale samozřejmě že jsou. Výrobci poslední doby řeší přední sloupky tak, že je dělají velmi masivní a ty pak brání ve výhledu. Výrobci tlustých předních sloupků tak přelévají svůj problém s tuhostí karoserie do problému řidiče s přehledem na předobocích vozidla.
Dalším negativem je klíček s centrálním zamykáním. Je jednoduše zbytečně velký a není skládací.
A co mě chybí? Dvouspojkový automat DSG, který má budoucnost. U takto pružného motoru občas pomalu nevím co tam zařadit. Je to ochotné přijmout každou rychlost. Tedy alespoň ty sousední.

KladyZápory
Výborný poměr mezi vnějš. rozměry a vnitř. prostorem Horší výhled vnitřkem dozadu (vhodná parkov.kamera)
Pohodlné sedačky a vynikající řešení skládání třetí řady Hlučnost přenášející se do karoserie
Slušná zpětná zrcátka Neskladný klíček centrálního zamykání
Zadní křídlové dveře Nejsou náhradní díly z druhovýroby, tedy dražší díly
Neuvěřitelná pružnost benzín. motoru 1,6 Auto se vám zalíbí, až když zjistíte jeho klady





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
4
 
Dostupnost náhradních dílů
4
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
3
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
3
Celkové hodnocení - průměr:
2
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 22x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
tomaskrtek, 20.01.2012 09:38
tohle auto-Nissan NV200-vyhrálo tendr na taxíky pro New York. od příštího roku mají nahradit všechno co tam jezdí. jedinej rozdíl je že budou s dvoulitrem. takže asi má něco do sebe. překvapila mě spotřeba kterou pán uvádí, příjemně.
píšeš že by ses dnes nebránil automatu, já po více jak čtyřech letech kontinuálního ježdění s AT bych ho už nechtěl. bohužel auta co mám v hledáčku jako nástupce FXka jsou pouze automaty, takže mám smolíka. osobně bych řekl že ubírá tak 30% výkonu, takže když jsem před FX měl Maximu tak jejích 200k bylo pocitově silnější a rychlejší než 280k v FXku. kdyby se dělal rozumnej velkej sedan s (minimálně) třílitrem v manuálu tak asi neváhám. bohužel takovej není. snad jen pětka BMW a nějaký korejec. BMW nebude v manuálu čtyřkolka a korejské napodobeniny nemusím (snad jen Samsung Motors který patří Nissanu).
jarokukla, 20.01.2012 15:01
Takisto mám objednaný Nissan NV 200 s motorom 1,6 a 5 miestnu verziu. Takisto som sa rozhodoval medzi citroen/peugeot jumpy fiat a pod. LAe ked som si pozrel príplatky oproti nissanu tak voľb bola jasná . napr. u peugeotu príplatok za manuálnu klimatizáciu 1700Euro!!!!!! V nissane 500Euro. okrem iného príplatok 2000Euro za zadné krídlové dvere u Nissanu základ.takže bolo jasno.Absolvoval som skúšobnú jazdu avšak na 1,5dci bolo to no skoro ako osobák čiže na dodávku dosť slušné.
Zaujímalo by ma či ste dokupovali iba predné zásterky alebo aj zadné prípadne kttoré sú dôležitejšie kvôli ochrane karosérií od kamienkov? Ročný nájazd sa u mňa bude pohybovať okolo 40 000 km a preto idem do LPG.
mari1300, 28.01.2012 12:34
docela by mě zajímalo srovnání s dieslovou verzí, hlavně ve smyslu agility agregátu,vnitřního hluku v kabině a spotřebou...

Neměl by někdo zkušenost, nebo odkaz na srovnávací test???
Miloušek, 10.05.2012 03:23
LPG

Tád bych ,ajitele tohoto auta upozornil, že toto vozidlo nelze na LPG předělat, neboť ta 1,6 benzín má přímé vstřikování paliva, takže na tento typ neexisatuje přestavbová sada !! Nevím, kdo mu takovou hloupost nakukal, že to lze předělat na LPG... některé vozy s přímým vstřikem jdou, ale jde jen o pár modelů a to hlavně u německých aut, a jedne Mazdy.....

ML
mari1300, 19.12.2012 23:20
Je tu někdo, kdo má u tohoto auta již nainstalováno LPG???

Rozhoduji se mezi benzínem a dieslem...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů