Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Navara 2,5 D

Testy
Redakce TipCars.com | 21.08.2006
dalších 52 fotek
foto: autor
Naším testem prošel nový Nissan Navara. Jedná se o pracanta, nebo s ním můžete vyrazit třeba do kina?

Navara se vyrábí ve stejném závodě automobilky Nissan, jako SUV model Pathfinder, ve španělské Barceloně. Jeho úkolem je posílení tržní pozice vozů této třídy, kterou pro Nissan v minulosti reprezentoval model Pickup a jehož Navara nahradila.

Design

Nissan s tímto modelem může oslovit ty, kteří využijí terénní a užitkové vlastnosti pick-upu a přitom se chtějí vozit na úrovni. O tom, jak takovou úlohu Navara zvládá, si teď něco povíme. Zvenku působí přes pět metrů dlouhá (5220 mm), 1850 mm široká a 1776 mm vysoká Navara skutečně mohutným dojmem a rozhodně si zaslouží označení „truck“, které auta této koncepce mají na druhé straně Atlantiku. Díky zajímavé přední masce z Pathfinderu ale určitě nevypadá jako neotesaný hromotluk z divočiny. Za dlouhou a vysokou kapotou stoupá vzhůru čtyřdveřová kabina. I když jsou zadní dveře poměrně úzké (spíše tak jen vzhledem k celkovým rozměrům působí), díky vyšší stavbě a v našem případě i za přispění bočních nášlapů se cestující na svá místa dostanou pohodlně. Za nimi je k převozu všeho možného připravená 1,5 metru dlouhá a stejně široká korba. Kromě námi zkoušené varianty s pětimístnou kabinou Double Cab můžete dostat Navaru i s dvoudveřovou kabinou King Cab, ve které jsou vzadu dvě sklopná nouzová sedadla, ale zato je k dispozici o půl metru delší korba.

Interiér

Stejně jako přední maska i palubní deska pochází z modelu Pathfinder. Vyznačuje se dobrou přehledností a ergonomií i kvalitním zpracováním. Jak zajímavě se může projevit snižování nákladů dokazuje multifunkční tříramenný volant, který najdeme jak tady, tak například i ve sportovním Nissanu 350Z. Na všech místech je bohatě prostoru všemi směry, na zadní lavici se nebudou mačkat ani tři dospělí. Interiér si jinak v ničem nezadá s osobními auty, zkoušená Navara měla např. dvouzónovou automatickou klimatizaci, vyhřívané sedačky nebo tempomat, trochu scházel jen parkovací asistent, dohlédnout a odhadnout konec korby chce holt cvik. Manipulaci alespoň usnadňuje slušný rejd a zpětná zrcátka, ve kterých jsou vidět i celá zadní kola. Vynahradit absenci krytého zavazadlového prostoru (což lze řešit plastovým krytem korby) se snaží odkládací prostory uvnitř. Těch je všude dost, před spolujezdcem jsou hned dvě uzavíratelné schránky a do kapes ve dveřích se vejde i 1,5 litrová láhev s pitím. Pár menších věcí se dá ještě schovat za zadní sedačky a dvě úložné schránky jsou i pod nimi. Úplně bezvýchodná není ani situace, kdy potřebujete uvnitř převézt něco většího. Sedáky zadních sedadel se dají přiklopit k opěradlům a do široké a celkem vysoké karosérie pak už napěchujete lecos, samozřejmě se ale pak musíte spokojit jen s dvojicí předních sedadel.

Motor a spotřeba

K pohonu Navary slouží jediný motor, přeplňovaný vznětový čtyřválec 2,5 litru se vstřikováním common-rail. Jeho výkon je 128 kW (174 k)/4000 ot./min. a maximální točivý moment úctyhodných 403 Nm/2000 ot./min. S těžkým autem si poradí naprosto přesvědčivě, dobře táhne z nízkých otáček a neobtěžuje při tom posádku hlukem. Ve spojení s šestistupňovou manuální převodovkou se dá pohodlně cestovat i vysokými dálničními rychlostmi. Papírová maximálka je 170 km/h, ale dle tachometru není problém ji výrazněji překročit. Kupodivu při tom není slyšet ani nějak velký aerodynamický hluk. A jaké jsou provozní náklady? Spotřebu jsme měřili na trase dlouhé 70,6 kilometru, která začínala i končila u benzínové pumpy v Praze na Barrandově. Odtud jsme jeli po dálnici D5 do Berouna a zpátky jsme se pak vydali po silnicích I. až III. třídy. Navara vezla dva lidi, takže byla celkem nevytížená, dokáže totiž uvézt až 855 kg nákladu a táhnout přívěs vážící tři tuny. Při obou testovacích okruzích běžela klimatizace a o pohon auta se starala jen zadní náprava. Pro úplnost je třeba dodat, že auto mělo najeto jen něco málo přes 500 kilometrů. Po zajetí se tedy spotřeba pravděpodobně ustálí na nižších hodnotách. Spotřebu jsme měřili jak na palubním počítači, tak i dotankováním až po okraj.

První okruh jsem jel s cílem dosáhnout co možná nejmenší spotřeby. Na dálnici si tak Navara předla na šestý rychlostní stupeň v rychlostech do 130 km/h, na silnicích jsem řadil kolem 2000 ot./min., což motor přijímal bez jakýchkoliv protestů. Po návratu k výchozímu bodu ukazoval palubní počítač spotřebu 8,5 l/100 km při průměrné rychlosti 54 km/h. Až po okraj hrdla jsem pak dotankoval 5,93 litru nafty, z čehož vyplývá, že spotřeba byla o deci nižší, tedy 8,4 l/100 km.

Druhý okruh probíhal ve svižném tempu, na dálnici se rychlost pohybovala okolo 150 km/h, krátkodobě jsem ověřil i papírové maximum 170 km/h. Ani jedno nedělalo Nissanu Navara potíže. Na okreskách při svižné jízdě trochu omezovalo pohodlí poskakování nezatížené zádi na nerovnostech, ale i tak Navara příjemně překvapila jízdními vlastnostmi. Většinu zatáček dokáže projet s jistotou ve srovnatelných rychlostech jako běžná osobní auta. Tentokrát palubní počítač ukázal spotřebu 11,9 l/100 km a průměrnou rychlost rovných 70 km/h. Po opětovném dotankování se na stojanu objevilo 8,33 litru, což znamená průměrnou spotřebu 11,8 l/100 km.

 

Délka trasy

 

Průměrná rychlost

 

Dotankováno

 

Prům. spotřeba dle PP

 

Prům. spotřeba dle dotankování

 

Okruh 1

 

70,6 km

 

54 km/h

 

5,93 l

 

8,5 l

 

8,4 l

 

Okruh 2

 

70,6 km

 

70 km/h

 

8,33 l

 

11,9

 

11,8 l

 

V obou případech palubní počítač naměřil o zanedbatelný decilitr vyšší spotřebu, chcete-li, my jsme dotankováním dospěli ke spotřebě o 0,1 litru nižší. Za předpokladu, že po zajetí motoru průměrná spotřeba klesne, jsou oba výsledky velmi dobré, i když je pravda, že Navara absolvovala měření prakticky bez zátěže a bez využití pohonu všech kol. Na druhou stranu motor zaslouží pochvalu za to, s jakým přehledem dokáže rozhýbat přes pět metrů dlouhý kolos s ne zrovna nejpříznivější aerodynamikou a na mohutných pneumatikách 255/70 R16.

Jízdní vlastnosti
Pokud se vydáte do terénu, hodí se pohon všech kol, který se ovládá otočným spínačem na palubní desce, standardně je poháněna jen zadní náprava, zmíněným spínačem lze zapnout pohon všech kol bez redukce nebo s redukcí. Tlačítkem poblíž ruční brzdy lze aktivovat i uzávěrku zadního diferenciálu. Na silnici se Navara chová vzorně a umí projíždět zatáčky ve srovnatelných rychlostech jako osobní auta. Trochu horší to asi bude s nezatíženým autem na kluzkém povrchu s vypnutým pohonem všech kol, kdy mohou hnaná zadní kola snadno vyvolat přetáčivý smyk. Ortodoxní konstrukce s žebřinovým rámem a listovými péry vzadu spolu s rozvorem 3,2 metru přináší i citlivost zadní nápravy na příčné nerovnosti. Spíš než na stabilitu auta to ovšem má vliv na pohodlí posádky. Celkově je ale v našich podmínkách Navara mnohem pohodlnější než sportovně laděný "osobák", navíc se s klidem a tiše přenáší i přes četné krátery našich silnic.

Závěr

Nissan Navara není čistě pracovním nástrojem. Není ani jen luxusním off-roadem nebo "esúvéčkem", které se většinou nepodívají ani na polní cestu. Je kombinací a částečně i protikladem obojího. Užitečnost, pohodlí posádky i jízdní vlastnosti jsou na velmi dobré úrovni, takže Navara se nehodí snad jen na jízdy po městě.

Postřehy, které stojí za povšimnutí

Vstřikování common-rail firmy Denso

 

Japonské Denso je zatím nejodolnějším common-railem. Je proto výhoda, že nová Navara má právě jej, když už se musela pustit na tenký let vstřikování CR.

 

Blok motoru z pick-upu

 

Spodek motoru 2,5 dCi (128 kW) pochází z modelu Pick-up 2,5 Di (92 kW). Ten nepatřil mezi nejodolnější diesely, občas se nějaký motor zadřel na „klice“. Je otázka, jak ten samý, již před tím ne zrovna odolný díl, snese namáhání o tolik vyšším výkonem. Na druhou stranu common-rail přináší plynulejší nárůst expanzních tlaků a tudíž příznivější namáhání ložisek, než předchozí radiální čerpadlo s dvoupružinovými vstřikovači.

 

Slabá spojka?

 

Kolega řádil s navarou v terénu a stěžoval si, jak brzo se pálí spojka. Při tak velkém výkonu motoru bych se tomu ani nedivil, chce to používat redukované převody.

 

Nemá konkurenci

 
Bez ohledu na všechna „ale“ Nissan Navara nemá mezi terénními pick-upy konkurenci. Ty bezezbytku vycházejí z vyběhlých off-roadů, kdežto Navara představuje to nejmodernější, co značka má k dispozici. Výkonem, šestikvaltem, výbavou, designem – navara je zatraceně přitažlivá. 
Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.93
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
5220
Šířka (mm)
1850
Výška (mm)
1776
Rozvor (mm)
3200
Rozchod kol vpředu (mm)
1570
Rozchod kol vzadu (mm)
1570
Provozní hmotnost (kg)
1505
Objem zavazadlového prostoru (l)
500 / 1370
Motor
Typ
Vznětový přeplňovaný čtyřválec, vstřikování common-rail, 4 ventily na válec
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
2448
Max. výkon kW (k)/ot./min.
128 (174)/4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
403/2000
Spotřeba
Město
10,7
Mimo město
7,3
Kombinovaná
8,5
CO2 (g/km)
273
Palivová soustava
Objem nádrže (l)
58
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
11,4
Max. rychlost (km/h)
170
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205/50 R17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
644 538
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
685 630
Celková cena testovaného vozu (Kč)
783 950
Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
BigDig, 23.08.2006 14:58
Tejrat auto v záběhu v terénu přes spojku, na dálnici si testovat 170. To snad nemyslíte vážně. Určitě motor vypínáte hned po takovém řádění žejo...
hugo, 27.08.2006 21:40
nebrec smudlo
recent, 28.08.2006 07:03
Hlavn? velí s t?ílitrovejma motorama do Patrol?, V?tší propadák je snad už jen Musso.
recent, 28.08.2006 07:08
Vy už jste n?jaký p?j?il?? A máte v?bec p?edstavu jak tahle krátkodobá rychlost oh?átýmu motoru škodí?
Nebo si to jen myslíte, protože Vám to tak p?ipadá?? Lidi jako jste Vy by m?li více poslouchat zprávy, že je rok 2006! Už nejezdíme Žigulem, který se zajížd?l 5000km!!!
gogo, 28.08.2006 18:17
Nechci být nějaký šťoura,ale myslím,že se nepouští na tenký "led" a ne na tenký "let" ....
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů