Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes GL

Testy
TZS | 11.04.2007
dalších 8 fotek
foto: km77.com
Kdo by chtěl mít v garáži největší SUV od evropské značky, je u Mercedesu na správné adrese. Svými rozměry i robustností překonává model GL i donedávna největší Audi Q7.
První zprávy o něm mluvily jako o nástupci hranatého typu G. Nakonec se ale ukázalo, že model GL je z úplně jiného těsta. Namísto žebřinového rámu s tuhými nápravami má samonosnou karosérii s nezávisle zavěšenými koly. A kompaktní karosérii starého "géčka" dlouhou 4230 milimetrů přerostl nový typ rovnou o 85 centimetrů. Nejdéle vyráběný mercedes, který se prodává od jara roku 1979, tak novinka nahradit nemůže - a snad ani nechce. Automobilka už fanouškům "klasiky" přislíbila, že model G, o který je v Evropě stále velký zájem, se zcela jistě dožije svých třicátých narozenin.

Při pohledu na obří karosérii Mercedesu GL si musí řidič nutně položit otázku, jak se asi bude s tímhle autem parkovat. Odpověď je nasnadě. V českých podmínkách, kde se většina parkovacích míst měří fabiemi a v lepším případě octavií, velmi špatně. Úctyhodných 509 centimetrů délky nemá dokonce ani většina limuzín, šířka 192 centimetrů zase vyžaduje neustálou ostražitost při průjezdu úzkými městskými uličkami. A kdo si nepřiplatí za elektrické sklápění zrcátek, bude toho zcela určitě litovat. Automobilka totiž na fakt, že by to někdo chtěl zkoušet ručně, příliš nemyslela. Každý pokus o sklopení zrcátka tak budí dojem jeho posledních okamžiků.
Není pochyb o tom, že konstruktéři Mercedesu GL neměli při vývoji před očima motoristu snažícího se projet přecpanou Paříží, Římem nebo Prahou. Zajisté viděli za jeho volantem Američana, který má rád velké jeepy nebo lincolny a do jeho garáže se mu vejdou jaště dvě podobně rozložitá auta. Velký mercedes se proto vyrábí v USA a i díky jeho "americkým" rozměrům zůstává za mořem osmdesát procent produkce.
Kdo se ale dokáže povznést nad "malé české poměry" a udrží na uzdě myšlenku, že ostatní auta jsou drobnou lovnou zvěří pozorovanou jakoby z výšky mysliveckého posedu, udělá s mercedesem dobrou zkušenost. Auto totiž nepostrádá vůbec nic, co si lze od vozu kategorie SUV přát.

Čtyři motory na výběr 
Testovaný vůz s motorem 320 CDI je nejlevnější verzí Mercedesu GL, která zároveň reprezentuje jediný šestiválec zastoupený pod kapotou tohoto modelu. Silnější alternativou pro naftový agregát je vidlicový osmiválec s označením 420 CDI a výkonem 306 koní, který se prodává za 2 446 000 korun. Nabídku benzínových motorů tvoří také dvě verze - 450, pod jejíž kapotou se ukrývá osmiválec s objemem 4,7 litru a výkonem 340 koní (v prodeji za 2 388 000) a typ 500 s osmiválcem 5,4 litru a výkonem 388 koní (za 2 642 000 korun). 

Auto pro sedm
Typ GL opravdu není prvoplánově krásný. Jeho elegance je trochu drsná, nijak se nesnaží potlačit své olbřímí rozměry. Zato se v relativně hranaté karosérii pohodlně usadí sedm lidí. Dvojice sedadel ve třetí řadě, která se bezhlučně vysune ze dna zavazadlového prostoru po zmáčknutí příslušného tlačítka, nenanabízí jen nouzová místa, ale prvotřídní komfort podpořený bezpečím bočních airbagů a dostatkem prostoru na nohy i hlavu. Třetí řada sedadel ovšem není zadarmo, automobilka si za ni účtuje 53 500 korun. Vzhledem k jejich dobré využitelnosti je to investice, která u dvoumiliónového auta stojí za pozornost.

Zjevnou prioritou je pro terénní mercedes pohodlí. Začíná třeba u pátých dveří, které se zvedají i zavírají pomocí servomotorků, a končí u vzduchového pérování, jež je u GL standardem pro všechny verze. Díky němu si může řidič tlačítkem zvolit komfortní nebo sportovní styl pružení (a rozdíl po několika vteřinách na chování vozu skutečně pozná!). Anebo celý podvozek auta o pár centimetrů přizvedne, když se chystá do vyjetých kolejí polní cesty, případně uvízne "na břiše" ve sněhové závěji. Tím ale terénní vlohy modelu Mercedes GL teprve začínají. Auto má stálý pohon všech kol, je vybaveno elektronickou uzávěrkou mezinápravového a zadního diferenciálu. Po sepnutí tlačítka systému DSR brzdí motor při sjezdu z prudkého kopce. Sedmistupňová automatická převodovka G-Tronic má speciální "pomalý" převod pro jízdu v těžkých podmínkách. Není tak prakticky nic, co by mohlo vůz v terénu zastavit. Snad jen nevhodné pneumatiky nebo nechuť majitele vystavit auto riziku poškození.

+ kompletní terénní výbava - velká hmotnost 
+ komfort - omezená manévrovatelnost 
+ vnitřní prostor - vysoká cena 
+ zátah motoru  

Jízda se šestiválcem
Pod kapotou testovaného auta pracoval nejoblíbenější naftový motor stuttgartské automobilky - třílitrový dieselový šestiválec, označovaný jako 320 CDI. Ten putuje napříč výrobním programem - od malého "céčka" až k limuzíně S-třídy. V modelu GL je jeho úkol doslova nejtěžší. Musí rozpohybovat auto, jehož provozní hmotnost se blíží k 2,5 tunám a v plném obsazení vysoce překračuje tuny tři. Díky obrovskému točivému momentu 510 Nm se mu to daří, daní za velkou hmotnost jsou ale vyšší provozní otáčky a s nimi spojený zvukový projev. Automatická převodovka také poměrně často řadí - naštěstí velmi nenápadně a bez velkého otálení. Robustní konstrukce a čtyřkolový pohon ženou vzhůru i spotřebu. Při častých rozjezdech a brždění zamíří k dvanácti litrům, volná jízda bez prudké akcelerace ji srazí k devíti litrům.
Svou rozsáhlou terénní výbavou, komfortem, ale i cenou nemá Mercedes GL přímého konkurenta. Délkou jej snad dohání Audi Q7, ale ta se netají tím, že chce být hlavně reprezentativním autem pro silnice. Přesto je pravděpodobné, že v Evropě zůstane nepochopen - pro místní silnice je nepochybně praktičtější o třicet centimetrů kratší typ ML. Šanci má u individualistů, kteří pasou po neokoukaných autech. A takovým bude nepochybně i Mercedes GL.

Mercedes GL 320 CDI

Druh motoru/počet válců/ventilů vidlicový vznětový/6/4
Objem cm3 2987
Max. výkon (kW/k) při otáčkách (ot./min.) 165/224/3800
Max. točivý moment (Nm) při otáčkách 510/1600
Provozní hmotnost/užitečné zatížení (kg) 2375/875
Délka/šířka/výška (mm) 5090/1920/1840
Rozvor náprav (mm) 3075
Průměr otáčení (m) 12,1
Objem kufru (l) 300-2300
Převod hnací síly stálý pohon všech kol
Převodovka sedmistupňová automatická, uzávěrka středového a zadního diferenciálu
Max. rychlost (km/h) 210
Zrychlení z 0 - 100 km/h (s) 9,5
Spotřeba paliva město/mimo město/kombinace 12,9/8,2/10,0

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Martaslover, 11.04.2007 08:37
Je to skutečně SUV? Zavěšením a konstrukcí podvozku ano, ale ta výbava, to je na SUV docela dost.... Mercedes model GL ve svých materiálech označuje jako SUV?
anonym, 11.04.2007 15:44
A proč ne? Vždyť je to Sport Utility Vehicle jako každej jinej.
anonym, 11.04.2007 23:57
Nefalšovaný luxus na čtyřech kolech!
A.K.ALex, 12.04.2007 10:03
Tak tato kategoria aut mi nic nehovori...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů