Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes C 63 AMG a BMW M3 - Sprinteři na startu

Aktuality
TZS | 01.11.2007
další 4 fotky
foto: km77.com
Nová generace třídy C od Mercedesu chystá tradiční špičkovou verzi AMG. A konkurence v podobě sedanu BMW M3 jí bude hned od začátku dělat zdatného soupeře.

Oba vozy patří spíše k menším zástupcům střední automobilové třídy. Přesto se pod jejich kapotu vměstnal osmiválcový motor s výkonem, který by za jiných okolností bohatě stačil pro tři běžná auta. BMW se svým modelem M3 připravilo pro fanoušky rychlé jízdy 420 koní, Mercedes a jeho C 63 AMG dokonce 457 koní. Když se k tomu přidá točivý moment sahající u mercedesu až k hranici 600 Nm, je vlastně dobře, že ani jedno z aut není tak docela běžné. V opačném případě by jistě mělo problémy přenést na silnici tolik síly jen prostřednictvím zadní nápravy.

Jako formule 1
Sportovní verze německých sedanů se od svých konvenčních příbuzných na první pohled výrazně neliší, přesto s nimi nemají mnoho společného. Identické rysy trojkového bavoráka s jeho sourozencem s písmenem M by se daly spočítat na prstech jedné ruky: boční dveře, střecha, víko zavazadlového prostoru, okna a zadní světla. Blok motoru nového osmiválce se vyrábí ve slévárně BMW Landshut, která se jinak věnuje lití bloků závodních motorů pro formuli 1. Místní specialita: vrstva křemíku ve válcích, která nahrazuje obvyklejší litinové vložky. Projevuje se to na hmotnosti celého motoru. Ten nový váží 202 kg, o patnáct méně než šestiválec předchozí generace M3.
Mercedes svůj osmiválec už dva roky úspěšně využívá v prestižních závodech cestovních vozů DTM a lze jej spatřit i pod kapotou dalších verzí stuttgartské automobilky. Za jeho výrobu odpovídá vždy jeden konkrétní mechanik v dílnách AMG, který pak za svou práci ručí podpisem na bloku motoru. Agregát je oproti konkurenčnímu motoru BMW o více než dva litry objemnější, proto není divu, že je také o 37 koní silnější. Díky tomu pak činí výkonová hmotnost mercedesu úžasných 3,6 kg/k, zatímco u slabšího osmiválce BMW připadá na jednu koňskou sílu 3,8 kg zátěže.

Manuál proti automatu
Zatímco BMW zůstává u verze M věrné šestistupňové manuální převodovce, Mercedes vyráží do boje o zákazníka se sedmistupňovým automatem Speedshift Plus 7G-Tronic. Nezvykle dlouhý název převodovky je dán rozšířenými schopnostmi. Do jejího repertoáru přibyla nově funkce meziplynu, který se dostane ke slovu vždy, když automat řadí z vyššího stupně na nižší. Meziplyn má u sportovních vozů svoji nedocenitelnou funkci - zejména při podřazení před zatáčkou, kdy pomáhá vozidlo stabilizovat. Speedshift Plus samozřejmě nabízí také tři charakteristiky řazení: sportovní, komfortní a manuální.
Patrně nejdůležitější součástí obou vozů je elektronicky řízený podvozek, který je pomáhá udržet na silnici. Řidič mercedesu si může vyladění systému ESP vůbec poprvé jednoduše přepínat tlačítkem na středové konzole. K dispozici má kromě základního nastavení ještě režim Sport, při kterém jsou zásahy elektroniky o něco zdrženlivější. A pak je tu možnost ESP zcela vypnout - takovou věc však automobilka doporučuje jen na uzavřené dráze. Udržet silný vůz na uzdě vyžaduje zkušenosti závodního jezdce, bez kterých i střídmé přidání plynu může skončit přetáčivým smykem. Pokud jde o ESP, je bavorská značka s Mercedesem ve vzácné shodě. Až na to, že systému říká DSC, také ona nabízí nastavení jeho citlivosti ve dvou stupních.

Sedan, kombi, kupé
O bezpečnost cestujících se stará plná výbava airbagů, Mercedes do vozu montuje i svůj systém PreSafe, který díky informacím od podvozku s předstihem rozpozná blížící se nehodu. V obou autech lze nalézt kožená sportovní sedadla a interiér ve speciálních barevných kombinacích. Zvláštní důraz kladou obě značky na výkonné audiosoustavy. S šestnácti reproduktory, devítikanálovým zesilovačem a výkonem 825 W však BMW hned tak někdo nepřekoná.
Zbývá jen otázka, pro jakou karosářskou podobu se rozhodnout. Trojkovou verzi M už BMW nabízí coby kupé za 1 950 000 korun, nová verze sedan přijde do prodeje na jaře. "Cena je zatím neznámá, předpokládám však, že bude nižší než u kupé," říká mluvčí BMW v Česku Jeroným Pražský. V průběhu roku 2008 by se měla objevit ještě verze cabrio a možná také kombi.
Mercedesy C 63 AMG by podle mluvčího automobilky Jana Kuhna měly k prvním zákazníkům dorazit v únoru. Objednávky se přijímají už nyní, i když výrobce zatím nezveřejnil, kolik bude vůz v Česku stát. Nejrychlejší "céčko" vyjede současně coby sedan i kombi. Budou-li české ceny kopírovat ty německé, pak při kurzu 27 korun za euro vyjde sedan na 1 815 000 a kombík na 1 886 000 korun.

Technické údaje

 Mercedes C 63 AMG BMW M3  
Motor V8, 6208 cm3V8, 3999 cm3
Max. výkon (kW/k) při otáčkách (ot./min.) 336/457/6800309/420/8300
Max. točivý moment (Nm) při otáčkách (ot./min.) 600/5000400/3900
Zrychlení z 0-100 km/h (s) 4,54,9
Max. rychlost 250 km/h250 km/h
Kombinovaná spotřeba (l) 13,412,4

Jakub Stehlík + (HN)

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 02.11.2007 20:03
Obě auta jsou super, ale volil bych přece jen M3 už jen kvůli manuálu, který k takovému autu prostě patří. Pravda, že k AMG motoru s takovým krouťákem udělat spolehlivý manuál nebude asi jednoduché...
anonym, 02.11.2007 21:57
Kompletně opsané z přílohy Hospodářských novin:(
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů