Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz SLR 722 Edition - Mercedes pro 150 vyvolených

Aktuality
TZS | 14.02.2007
další 4 fotky
foto: km77.com
Nejrychlejší model stuttgartské automobilky SLR McLaren je teď ještě výkonnější. Mercedes přichystal limitovanou sérii 722 Edition jako vzpomínku na závod Mille Miglia z roku 1955. Ten před dvaapadesáti lety vyhrál Brit Stirling Moss na Mercedesu 300 SLR právě se startovním číslem 722.
Nad 650 koňmi superrychlého mercedesu bledne závistí i Ferrari 599, Lamborghini Murciélago nebo Porsche Carrera GT. Kdo si právě nechce pořídit tisícikoňové bugatti za milion eur, ale rád by něco opravdu silného, musí zamířit do prodejen s třícípou hvězdou. Model s dlouhým názvem SLR McLaren 722 Edition jede až 337 km/h, z nuly na sto kilometrů zrychlí za 3,6 vteřiny a jeho cena je ve srovnání s bugatkou sotva poloviční.
Svůj nejrychlejší stroj představil Mercedes na pouštní dálnici nedaleko Dubaje. Tohle místo premiéry zvolil proto, že jsou zde "dokonale rovné silnice", které 722 Edition určitě potřebuje. Oproti již tak nízkému SLR je jeho karosérie posazena ještě o centimetr blíže k zemi. Automobilka se však netají tím, že v arabských emirátech skončí většina z plánované produkce sto padesáti kusů.
Šanci však mají i zájemci z Česka. "Stačí se obrátit na autorizovaného prodejce mercedesů," říká tiskový mluvčí tuzemského zastoupení automobilky Jan Kuhn. Nákup supersportu ale podle jeho slov neprobíhá běžným způsobem: "Máme svého specialistu, který se věnuje jen značce Maybach a také typu SLR. Na něj pak zákazníka odkážeme." Ačkoliv by se mohlo zdát, že v našich končinách nemá takový odborník mnoho práce, v Česku si už čtyři zájemci automobil SLR koupili. Několik dalších motoristů si exkluzivní typ přivezlo ze zahraničí.

TIP: SVEZLI JSME SE: Nové Audi TT: větší, a přece stejné

Auto plné překvapení
Mercedes SLR není jen třicetkrát dražší než nejlevnější model třídy A. Za své peníze dostane zájemce auto, které nemá s těmi sériovými mnoho společného. Podvozek je z lehkého hliníku a částečně pochází z vozů Formule 1. Karosérie z uhlíkových vláken zaručuje mimořádnou tuhost a zároveň o třetinu menší hmotnost než při použití konvenčních materiálů. Edice 722 má oproti běžnému SLR ještě sportovněji odladěné pérování, které automobilka už tradičně vyvinula ve spolupráci se závodní stájí McLaren. Díky tomu se podle údajů výrobce snížil náklon karosérie v zatáčkách o dvacet procent.
Skutečné překvapení se skrývá pod kapotou. Zatímco konkurence k podobnému výkonu, jako má SLR, používá deseti- a dvanáctiválce, mercedesu jich stačí jen osm. O jejich plnění se stará mechanický kompresor se dvěma šroubovitými rotory z hliníku, které jsou v zájmu nízkého tření potaženy teflonem. Výrobu agregátu má v manufaktuře AMG na starosti jediný mechanik, který pak za kvalitu své práce ručí vlastnoručním podpisem na bloku motoru. Firma AMG patřila v minulosti k nejznámějším tuningovým úpravcům mercedesů a od roku 1999 je součástí automobilky.

Pět stupňů stačí
Edice 722 převzala z běžného SLR pětistupňovou automatickou převodovku. Její konstrukce musí odolávat obrovskému točivému momentu, který je přenášen k zadním kolům. Samotná převodovka byla přeprogramována, aby nabídla rozdílné charakteristiky řazení. Řidič může volit mezi manuálním, sportovním a komfortním režimem.
Nejrychlejší mercedes dostal větší, 19" kola, která zároveň umožnila montáž rozměrnějších brzdových kotoučů. Ty mají na přední nápravě průměr 390 milimetrů a pro větší účinnost jsou keramické. Úprav se dočkalo i křídlo, které vyjíždí ze zádi při rychlostech nad 120 km/h. Pokud prudce sešlápnete plynový pedál, jeho plocha se natočí proti větru, a zajistí tak zádi silnější přítlak. O lepší stabilitu na silnici by se měl postarat i nově tvarovaný přední spoiler a zadní difuzor.
Automobilka uvádí, že oproti běžnému SLR McLaren přináší novinka tři sta změn. Každou z nich si přitom cení na necelých sto eur - za 722 Edition žádá 29 000 eur navíc. Celkem tak zájemce o unikátní mercedes zaplatí 474 000 eur, v přepočtu přes 14 milionů korun.

Mercedes SLR McLaren 722 Edition
Motor vidlicový osmiválec, tři ventily na válec
Objem cm3 5439
Výkon (kW/k) 478/650 při 6500/min
Točivý moment (Nm) 820 při 4000/min
Převod hnací síly pětistupňová automatická převodovka, pohon zadních kol
Délka/šířka/výška (mm) 4656/1908/1251
Rozvor (mm) 2700
Objem kufru (l) 272
Pohotovostní hmotnost/užitečná (kg) 1724/284
Zrychlení 0 - 100 km/h (s) 3,6
Max. rychlost (km/h) 337
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
zigi, 14.02.2007 06:31
Nemůžu si pomoct, ale sériový SLR McLaren se mi teda líbí víc!
bruce, 14.02.2007 21:34
se divím že nenapíšeš že opel corsa je hezčí a rychlejší
bruce, 14.02.2007 21:53
Je ale pravdou, že jezdím s vectrou a líbí se mi daleko více než slr a je i spolehlivější. A mé další bude zaručeně opel.
zigi, 15.02.2007 06:14
Tu Bruce: Nemusím do každé diskuze tahat Oply, ne?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů