Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Malé MPV nebo klasické kombi do 250tis.Kč?

Poradna
Aleš Zich | 15.05.2009
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,
chystám se koupit ojeté auto do 250 tisíc Kč. Pár jsem si jich vytipoval (Seat Altea, Ford C-MAX, Opel Astra kombi...) Moje požadavky jsou, aby bylo auto spolehlivé, prostorné, motor max 1,9 víc bych se přikláněl asi k dieslovému motoru. Jaké auto by jste mi doporučiil Vy?

Děkuji
S pozdravem Zdeněk


Odpověď

Váš výběr se pohybuje v oblasti prostorných vozů nižší střední třídy nazývaných jejich výrobci různými názvy. V případě Seatu Altea je to MSV (multi sport vehicle), u Fordu C-Max zase MAV (multi activity vehicle). Opel Astra H Caravan pak patří do kategorie klasických kombi u Opelu označovaných Caravan. K těmto vozům si jistě zaslouží být zmíněno ještě malé MPV od Citroënu, francouzský elegán Xsara Picasso. Úspěšně bodující v prodejních statistkách již úctyhodných 8 let a stále nabízející mnohé.
Základním kritériem pro většinu z nás při koupi vozu bývá jeho pořizovací cena. Podívejme se tedy jak jsou na tom výše uvedení adepti. V této „disciplíně“ se nejlépe umístil Opel Astra H Caravan, který s nájezdem do 100tis.km, jasnou historií a dieselovým motorem pořídíte s rokem výroby 2005 již od 150tis.Kč, o rok mladší pak cca od 190tis. do 230tis.Kč. Na druhém místě je Citroen Xsara Picasso, koupíte ho od 170tis.Kč z roku 2005, rok 2006 se pohybuje v rozmezí 200-230tis. Třetí příčka patří Fordu C-Max, jenž z roku 2005 pořídíte od 190tis.Kč (a budete mít z čeho vybírat), z roku 2006 pak v oblasti 220-240tis.Kč. Pro mne trochu překvapivě nejdráž vyjde nákup Seatu Altea, který z roku 2005 budete těžko hledat pod hranici 220tis.Kč. U všech vyjmenovaných vozů můžete tedy do vámi požadované maximální ceny 250tis.Kč získat 3-4 letý vůz s nízkým počtem najetých kilometrů a velkou pravděpodobností ještě dlouhého bezproblémového užívání.
Nyní pořadí otočme. Seat Altea je jedním z prvních počinů Seatu pod designérským vedením Waltera de Silvy uvedným na trh v roce 2004. V podstatě jde o „do výšky vytažený kombík“ nižší střední třídy na podvozku VW Golf. Altea je tedy kromě osobitého designu standardem koncernu VW. Disponuje velmi kvalitním podvozkem i motorovou paletou, kterou známe z koncernových vozů včetně např. nové Octavie. Z nabízených motorizací můžete volit mezi diesely 1,9Tdi 77kW nebo 2,0Tdi 103kW, za zmínku u tohoto auta stojí i poměrně povedená benzínová šestnáctistovka s výkonem 75kW a rozumnou spotřebou pohybující se prakticky vždy pod hranicí 8l/100km. Tento motor je již osvědčenou klasikou a dá se říci, že o něm z hlediska údržby i oprav uslyšíte nejspíš zcela minimálně. Preferujete-li naftu, pak je rozumnou volbou motor 1,9Tdi 77kW, který sice nenadchne, ale v žádném případě neurazí a odmění se vám příznivou spotřebou pohybující se mezi 6,0-6,5l/100km. Nejsilnější 2,0Tdi si řekne cca o 0,5l/100km více a rozdíl ve výkonu oproti motoru 1,9 pocítíte a využijete pravděpodobně jen zřídka. Po zvážení výše uvedeného a faktu, že na kvalitu koncernu VW je zatím docela spoleh, není již nejvyšší cenová hladina vůči srovnávaným vozům takovým překvapením. Uživatel od auta dostane přesně to, co očekává.
Ford C-Max, patřící do stejné kategorie, je přeci jen trochu jiná káva. Model představený Fordem v roce 2002 je postaven na podvozku Focusu II. Tento podvozek se vyznačuje velmi nadprůměrnými jízdními vlastnostmi zejména z hlediska ovladatelnosti a stability. Kdo někdy řídil Focus již první generace, zejméná ve sportovnějším režimu v zatáčkách, dá mi jistě za pravdu. Skvělá ovladatelnost však vždy něco stojí, v tomto případě nižší pohodlí cestujících. O designu všech srovnávaných modelů si jistě uděláte představu sám, na tomto místě tedy jen připomenu, že do vybraného auta budete usedat pravděpodobně několik let a trávit v něm poměrně dost času. Opravdu by se Vám mělo líbit. Z nabízených motorizací je z mého hlediska nejzajímavější moderní diesel 1,6TDCi s 80kW výkonu a 240Nm točivého momentu. Tento motor je výsledkem spolupráce koncernu PSA a Ford a je to vskutku výsledek hodnocený na výbornou. S tímto motorem jezdí C-Max průmerně kolem 5,5l/100km, což je v poměru k velmi slušné dynamice výborná hodnota. Se spolehlivostí, díky mnohaletým zkušenostem koncernu PSA s diesly, nemá tento motor žádný problém. Není tedy důvod ohlížet se po alternativě 1,8TDCi pocházející z dílny pouze Fordu a disponující jen o 5kW vyšším výkonem než 1,6ka. C-Max se také prodával s motorem 2,0TDCi se 100kW/320Nm. Opět je otázkou, zda vyšší výkon a lepší dynamiku reálně využijete a stojí vám za +0,5-1l paliva na každých 100km. Z nabídky benzinových motorů 1,6i a 1,8i stojí za zmínku spíše osvědčená větší jednotka 1,8i 16V. Se svými 88kW dává vozu slušnou dynamiku a řekne si za to průměrně 8l/100km. Přesto mi v tomto případě připadá volba dost jednoznačná ve smyslu motoru 1,6TDCi.
Citroën Xsara Picasso jsem k vašemu výběru přidal zejména proto, že je jedním z prvních průkopníků malých MPV. Vyznačuje se dle mého názoru skvostným nadčasovým designem, který umí snad jen Citroën. Jedná se sice o generaci starší vůz než ostatní zde zmiňované, přesto má stále co nabídnout. Za zajímavou alternativu ho považuji právě v provedení s motorem 1,6HDi, 80kW/240Nm, popsaným výše u Fordu C-Max. Parametry má shodné, jízdní výkony tedy vzhledem k váhové i velikostní podobnosti vozů prakticky také. Do Xsary Picasso je s tímto motorem montován standardně např. moderní stabilizační systém ESP. Picasso má velmi zajímavě a neotřele řešený celý interiér, který je také pro všechny cestující velmi prostorný a pohodlný. Z hlediska pohodlí cestování bych právě tento vůz zařadil na první místo. Francouzský smysl pro pohodlí se prostě nezapře. Navíc za dlouhá léta výroby je tento model již hodně „vychytaný“, takže nehrozí časté návštěvy servisu. S Xsarou Picasso 1,6HDi můžete získat za relativně málo peněz docela hodně muziky.
Opel Astra H Caravan se liší od výše uvedených vozů zejména svým zařazením, jedná se o běžné kombi nižší střední třídy srovnatelné např. s VW Golf, Škodou Octavia či Fordem Focus. Je sice nejlevnější alternativou ze srovnávaných vozů, z hlediska prostoru zejména pro cestující je na tom však nejhůře. Opel uměl vždy udělat průměrně kvalitní auto za rozumnou cenu a to podle mého názoru platí i u Astry nové generace. Lehce nadprůměrná je nabídka motorizací, kdy lze vybírat od benzínové 1,4ky s 66kW po naftovou 1,9CDTi s 88 resp. 110kW! Nejběžnější a v nabíce ojetých Aster drtivě převažující je však motor 1,7CDTi s výkonem 74kW a točivým momentem 240Nm. S tímto motorem spotřebuje Astra kolem 5l/100km nafty. Ten bych v případě volby Astry doporučil i vám. Astra je levnější alternativou VW Golfu a tuto pozici zaujímá dle mého názoru důstojně. U tohoto vozu je potřeba počítat s velkým poklesem ceny v průběhu času, největším samozřejmě v 1-3 roce života. To už ostatně provětralo peněženku předchozího majitele. Opel prostě dělá trochu levnější, nicméně solidní auta. Ta odvedou svou práci pro kterou jsou určena. Nic víc ani míň.
Z hlediska sazeb povinného ručení se u většiny výše popsaných naftových motorizací vejdete do snesitelné kategorie do 1850ccm, pouze u Seatu Altea budete s 1,9kou v kategorii vyšší a tedy i dražší.

Shrnu-li za sebe vše výše uvedené, rozhodoval bych se takto. Sledujete v první řadě pořizovací cenu a spotřebu? Pak bude téměř jasnou volbou Opel Astra. Oslovuje-li Vás osobitý styl a nadprůměrné pohodlí ve své třídě při stále dobrých ekonomických parametrech, přemýšlejte o Citroënu Xsara Picasso. Jezdíte rád ostřeji, častěji si střihnete zatáčku a nevadí Vám tvrdší odpružení? Přemýšlejte o Fordu C-Max. Chcete tak trochu „od všeho něco“ a nevadí Vám lehce vyšší pořizovací cena a provozní náklady? Dobrou volbou může být tím pádem Seat Altea.

Jak vidíte, žádným z vozů nic vyloženě nezkazíte. Dovolím si na závěr připomenout v textu již zmíněnou poznámku: auto by se Vám hlavně mělo líbit, musí Vám padnout do ruky a měl byste z něj mít pocit „tak tohle je MOJE AUTO“...

Ing. Aleš Zich

autor je odborným konzultantem v oblasti nákupu vozidel

Auto AZ Consulting

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
frupo, 17.05.2009 11:31
nejen pro Kylie:
"Milá" Kylie, nikdy jsem se "nenavážel" do Tvého vkusu pro výběr vozu. Ctím právo indiv. výběru, nicméně, to "neustálé" vyzdvihování" C5 je věř nevěř "okoukané až trapné". V nadpisu diskuse se řeší asi něco jiného, než Tvůj C5 sedan. Jsi li s ním spokojena, fajn, je to naprosto v pořádku. Ale dohadování se s kýmkoliv, kdo C5 nemá je fakt často až trapné. Naprosto chápu "útoky na Tebe", které jsou zde vedeny, protože si v nich asi "libuješ". A zkus se zamyslet nad jednou věcí, myslíš si, že by "chlapi" byli názorově bráni, kdyby se pletli dámám do štrikování ? Já si to nemyslím a sám za sebe se nevrhám do jámy lvové, když tam jaksi nepatřím. To je příroda Kylie, na tom bohužel nic nezměníš. Hezký den všem, i Kylie.
Kylie, 17.05.2009 19:00
Milý frupo! Co DĚLÁ a co a jak ROZHODLA Matka Příroda - to je něco HODNĚ jiného než "sociální ZVYKy" (klišé/vyjeté koleje) - typu žena do kuchyně ... kam když se CHLAPi dámám "pletou" - jsou většinou i LEPŠí (šéf) kuchaři, že? ,-)
PS: Mne o "autíčkách" učil MUŽi, já "jen" interpretuji názory/zkušenosti/znalosti PROFíků (ale máte pravdu, že kdyby tu TO SAMÉ co já, napsal nějaký MUŽ - bylo by to (asi - možná, skoro URČITĚ ) bráno trochu "jinak" ...)
Pěkný den (všem i frupo(vi .-)
frupo, 17.05.2009 21:40
Kylie, okolo aut se profesně pohybuje naprostá většina mužů, to je snad pochopitelné. Do zdejších diskusí se snad mimo Tebe žádná dáma nezapojuje, to je snad také jasné. To nemá s klišé "žena pouze do kuchyně" nic společného. Na jednom jiném servru uvádíš, jaké (3)vozy jsou pro Tebe "srdeční záležitostí", tak proč probůh stále omíláš tu C5 , která mezi nimi není - to mi hlava nebere. A kupodivu, jinde umíš psát normálně, bez těch "rádoby zlepšenin", tak mi to případá jako nějaká "schíza". Hezký večer.
Marcus, 17.05.2009 23:40
Pro každého je to pravé auto nějaké jiné. Jen jsou některé masovější (Octavia,Fabia) a některé jsou ojedinělé (Lexus IS). Je mi jedno,co je dobré auto pro souseda,protože je pro mne lepší jiné.Ať už je to designem,spolehlivostí,motorizací,interiérem,prestiží značky,nebo třeba jen lepšími barvami.
Nemůžete nikomu tvrdit,že to co je pravé pro vás,nebo novináře testující daný vůz,je to pravé pro všechny.
P.S. Jezdil jsem několik let Toyotou a žádný,opakuji žádný problém jsem neměl. Ale nikomu jí nutit nebudu Já sám jsem ze zvědavosti zkusil Mazdu a jsem zklamán.
Kylie, 19.05.2009 16:58
Milý frupo - nebudete vy CHLAP? ,-)
Profesně se v oboru pohybují (deseti)TISíCE žen - a to i na místech/pozicích zjevně MIMO vaši představivost - podvozky nových Jaguar XK(R) má "na svědomí" Michelle O´Connor - druhá NEJvyšší osoba u firmy přes podvozky. Profesionální novinářky máte i v česku a samozřejmě i v těch NEJprestižnějších magazínech typu AutoCar (Vicky Parrott) - ostatně JAK se vám např. líbí současné BMW Z4? Mně verze 35i dokonce VELMi!
Ehm, víte že design je dílem (dvou) ŽEN? ,-)
PS: A to že si tu s vámi NEpovídají - to je JASNÉ (můj Buřtík říká, že s vámi mám SVATOU trpělivost)
PPS: Na "jiných" servrech uvádím DVA vozy, jež jsou mými "vozy snů" - což ale dělám i ZDE - když mi někdo napíše že Citroën C5 je "nejlepší na světě" ... tak ODPOVÍDÁM, že Bristol Fighter je o hóóóódně lepší ,-)
A ještě: NEvím co myslíte tím "... rádoby zlepšenin" - já VŠUDE píši STEJNĚ (skoro BEZ výjimky .-)
Pěkný den
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů