Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lexus RX 400 - jaký je po 150 tis. km?

Recenze uživatelů
Marek Staněk (46) - Česká republika | 25.12.2014
Tento v našich končinách netradiční vůz jsem zakoupil v roce 2009 s nájezdem 47 tis. km. Byl po prvním majiteli, který ho kupoval jako nový v roce 2006 v sousedním Německu, protože u nás by musel čekat.
Značka:Lexus
Model:RX 400
Typ:
Karoserie:SUV
Objem motoru:3 311
Palivo:benzín
Rok výroby:2006
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:47 000
Najeto km nyní:149 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:6
Průměrná spotřeba:7
Poruchy:absolutně žádné
Předchozí vozidlo:Volkswagen Touran

Tento v našich končinách netradiční vůz jsem zakoupil v roce 2009 s nájezdem 47 tis. km. Byl po prvním majiteli, který ho kupoval jako nový v roce 2006 v sousedním Německu, protože u nás by musel čekat na dodání déle než rok, takový byl o vůz v té době zájem, zejména v USA.Design vozu je v dnešní době už trochu zastaralý, ale vůz to dohání výbavou a hlavně pohonem a to je ten hlavní důvod, proč jsem si ho vůbec pořídil.O pohon vozu se zde totiž stará šestiválec o objemu 3,3 l s variabilním časováním ventilů, který je navíc spřažen s hybridním elektrickým pohonem.Většina lidí si o takovýchto hybridních vozech i dnes stále myslí, že se musejí neustále dobíjet ze zásuvky apod., já již v době pořízení s hybridní technologií od Toyoty (Lexus je jen takovou luxusnější odnoží Toyoty) měl zkušenosti, můj zaměstnavatel měl priuse druhé generace ve svém vozovém parku a k nevíře bylo, že vůz neměl nikdy žádnou poruchu, což se o dieselových passatech říct vůbec nedalo. Prius z firmy odcházel v roce 2010 s nájezdem přes 230 tis. km, zde jen dodám, že hybridní baterie nevykazovala žádné známky opotřebení či nižší kapacity, to je věc, které se totiž každý při vyslovení slova 'hybridní' obává snad nejvíce, ale realita je taková, že hybridní baterie standardně vydrží opravdu jak deklaruje výrobce, tedy celou životnost vozu.Zpět ale k mému vozu s označením RX 400h, kde je navíc zaběhlý hybridní systém doplněn ještě o jeden malý elektromotor (60 kW) umístěný na zadní nápravě, tudíž se jedná o pohon 4x4, a velkou výhodou je, že není třeba žádného kardanu, odpadají různé třecí ztráty a pohon se připojí opravdu tehdy, když je to zapotřebí. Výkon benzínového motoru je 155 kW, 290 Nm, motor nemá alternátor ani spoušteč, tyto funkce zabezpečuje přední elektromotor. Ten se nachází hned vedle spalovacího motoru a je přímo napojen na jeho klikový hřídel. Jde o synchronní střídavý elektromotor chlazený vodou a olejem. Dokáže pracovat s napětím až 650 V, dosahovat až 12 400 otáček. Výkon elektromotoru je 123 kW při 4 500 otáčkách a jeho maximální točivý moment je 333 Nm, dosahovaných v rozmezí 0 - 1 500 ot., který motoru dodává vysoký výkon od nejnižších otáček. Jde o opravdový klenot mezi elektromotory, ve své době byl nejvýkonnějším elektromotorem v takovýchto osobních vozech, dokud ho nepřekonala novější generace vozu.

Druhý elektromotor je nad zadní nápravou, je lehčí, menší a také méně výkonný. I on ale pracuje s napětím až 650 V a dosahuje nejvýše 10 750 otáček. Jeho výkon činí až 50 kW (68 koní) v 4 600 - 5 100 ot. a točivý moment zůstává v romezí 0-650 ot. na maximu 130 Nm. O přenos síly na kola se pak stará elektronicky řízená automatická převodovka E-CVT s plynule měnitelným převodem, která optimalizuje účinnost celého systému. Jen dodám, že vůz nemá žádnou spojku a odpadá tím strach z její výměny.

Jaká je tedy vůbec jízda s tímto vozem? Nejprve každého, koho jsem vezl, udivilo absolutní ticho při jízdě, ať už vůz jede jen pomocí elektromotoru, či na spalovací motor, či na oba zároveň. Pomáhá tomu i opravdu precizní odhlučnění, jízda je díky bezestupňové E-CVT převodovce velmi příjemná, není zde vůbec žádné pocukávání při přeřazování jako třeba u některých jiných automatů či současných dvouspojek. Při rozjezdu vůz vždy nejprve jede na elektromotor a pak se při potřebě větší akcelerace případně přidá i spalovací motor, jízda po městě do cca 60 km/h znamená možnost jezdit pouze na elektromotor. Vyzkoušeno mám, že pokud je baterie nabitá na 90 %, dá se ujet po rovině cca 4-6 km v kuse pouze na elektřinu, v reálu ale stačí třeba před křižovatkou nebo při jízdě z kopce sundat nohu z plynu a baterie se samozřejmě ihned začne zase rychle dobíjet, takže po městě jezdím vesměs na elektřinu, tzn. s téměř nulovou spotřebou. Ideální jsou např. zácpy, v nichž je přínos hybridu nepřekonatelný, pokud totiž nemáte v jakémkoliv režimu nohu na plynu, tak spalovací motor je vždy vypnutý, při následném nutném popojetí jedete na elektřinu, je to takový Start/Stop systém, který ale funguje i při jakémkoliv pohybu vozu, což je obrovský rozdíl oproti současným, velmi neoblíbeným Start/Stop systémům fungujícím pouze u stojících vozů. Jinak se přední elektromotor dá využívat i při rychlejší jízdě, a to do rychlosti cca 130 km/h, funguje už ale jen spíše k udržení rychlosti či jako výpomoc spalovacího motoru.

Baterie se zde dobíjí pouze jízdou, a to dostatečně rychle, takže o její kapacitu nemusíte mít vůbec strach. Upozorňuji ještě jednou, že ze zásuvky se tento vůz nenabíjí, prostě využívá jízdy bez zatížení a rekuperace při brždění, kdy nejdříve brzdí elektromotorem a až poté se přidají brzdy, znamená to také nižší opotřebení brzd, já je měnil prvně až ve 105 tis. km.

Každého bude určitě zajímat průměrná spotřeba, ta se pohybuje ve městě kolem cca 6-7 litrů benzínu, při běžné jízdě mimo město do cca 7 litrů, a při dálničním tempu 130 km/h cca 7,5-8 litrů, což jsou dle mého názoru pro 6válec (se zrychlením 0-100 km/h za 7,5 s) až neskutečné hodnoty, běžně by takový vůz bez hybridního pohonu jezdil za 11-15 litrů. Je třeba také dodat, že se jedná o velmi bezpečný a bytelný vůz s hmotností téměř 2 tuny.Na voze, jehož pořizovací cena oscilovala na hranici 2 milionů, mě dostala jeho výbava, ta obsahuje snad vše, na co člověk pomyslí: parkovací kameru, parkovacího asistenta, el. střešní okno, barevnou hlasovou navigaci, DVD měnič, el. sklopná zrcátka, dešťový a světelný sensor, xenonové světlomety s AFS (natáčením), samostmívací zpětné zrcátko, zatmavená skla s tepelnou a UV-ochranou, alarm, 9 airbagů (i kolenní u řidiče), kožené potahy z perforované kůže (dírkované - vůbec se nijak nelepí), automaticky se výškově nastavující volant při startu, paměti pro nastavení el. sedadel + zrcátek + volantu atd., el. zavíratelné víko kufru, zvukovou aparaturu Mark Lewinson se subwoferem a 11 reproduktory, bluetooth... Rozsah je nekonečný a u jiných vozů této kategorie se nevyskytující.

Výrobní zpracování a kvalita použitých materiálů je, jak u lexusů bývá zvykem, na té nejvyšší úrovni. Prostornost vozu je přímo ukázková, všude je velmi hodně místa, zavazadelník má 540 l včetně prostoru pod podlahou (v prospektech se udává 450 l, ale to je bez tohoto prostoru). Zadní sedadla jsou posuvná o cca 20 cm, takže takto se dá ještě kufr zvětšit, aniž by utrpěl komfort cestujících na zadních sedadlech. Po sklopení zadních sedadel vznikne rovná plocha a z vozu se stane stěhovák.

Když se podívám do inzerce, tak se těchto vozů u nás moc neprodává, je to asi jakousi uměle vytvořenou nedůvěrou k hybridním vozům od Toyoty/Lexusu, které jsou však absolutně spolehlivé, tento model patří dokonce k vůbec nejspolehlivějším vozům. Pokud si člověk v našich končinách chce pořídit vůz podobné kategorie, tak ho zakoupí pravděpodobně kvůli prestiži od nějakého koncernového prodejce s dieselovým motorem, který na tom bude se spotřebou podobně, se spolehlivostí si ale troufám tvrdit, že nikoliv, zde se vyskytují tradiční problémy s vadnými setrvačníky, vstřikovači, EGR ventily, filtry pevných částic, předčasně odcházející spojkou, nutností hlídat kvalitu nafty (aditiva)... Již jsem si užil dost s předchozím vozem.Na autě jsem po dobu užívání měnil akorát komplet brzdy a jinak každoročně klasická výměna oleje a filtrů, nic jiného se tu oproti jiným vozům nemění. Vozu opravdu nemohu nic vytknout, snad jen to, že není úplně vhodný do nějakého extrémního terénu na zdolávání skalnatého terénu a půlmetrových kaluží bláta, v zimě na zasněžených silnicích se s ním ale vyjede prakticky cokoliv, zde je pohon 4x4 k nezaplacení.Díky spokojenosti se tedy pomalu začínám poohlížet po novější generaci vozu, v níž by měla být spotřeba ještě o nějaký litr nižší.

KladyZápory
absolutní spolehlivost = nízké servisní náklady nehodí se do extrémních terénů 
nízká spotřeba benzínu vzhledem na kategorii vozu při jízdě na elektřinu není vůz slyšet - nutnost větší pozornosti k chodcům 
mimořádně obsáhlá luxusní výbava a bezpečností prvky  
prostornost  
kvalitní zpracování - nikde se nešetřilo  
Spolehlivost
1
Provozní náklady
2
Cena náhradních dílů
2
Dostupnost náhradních dílů
2
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu?  ano
Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.08
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 45x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr S, 03.01.2015 00:14


V clanku je email autora uvedeny. Staci kliknout na jmeno autora pod clankem.
Venom 1, 03.01.2015 18:33
chápu,jenže mě to po odkliknutí jména autora pod článkem jaksi odkáže na cizí profil,kterého se nemůžu zbavit.Děkuji.
Petr S, 03.01.2015 21:19


Nejsem si jistý že chápu váš dotaz. Ta email adresa monastir(zavinac)seznam.cz je nepresna, ale da se snadno vydedukovat ta spravna. (zavinac) zamente za @ Neuvadim zde zamerne presnou adresu, aby autorovi nezacaly chodit do schranky SPAMy.
Venom 1, 04.01.2015 17:21
Děkuji za popostrčení pane Petře,již se mi podařilo autora kontaktovat.
Marty1, 06.06.2019 09:47
Zajímalo by mne, do jaké míry je tenhle vůz vhodný k tahání těžkého karavanu. Jak si s tím poradí převodovka a tak vůbec...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů