Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kořeny automobilového podvodu století sahají až do roku 1999 k Audi

Aktuality
Michal Štengl | 21.04.2016
foto: Michal Štengl
Podle německého deníku Handelsblatt vznikl podvodný software, který rozpozná měřící software a upraví emise, již před sedmnácti lety v Ingolstadtu.


Již nějakou dobu bylo kolem aféry Dieselgate relativně ticho, protože celý automobilový svět čekal na to, až koncernu Volkswagen skončí nové ultimátum u amerického soudu pro oznámení řešení aféry naftových motorů řady EA 189 prodávaných v USA. Ještě před tím ale vzbudila pořádné pozdvižení zpráva německého deníku Handelsblatt, že podvodný software vznikl již v roce 1999 ve vývojových centrech automobilky Audi. Podle zdrojů deníku to vyplývá z prvních zjištění, ke kterým vyšetřovatelé dospěli zdlouhavým prokousáváním se 102 TB dat a tisíců dokumentů. Jak vyšetřovatelé přiznávají, je to nesmírně složitá mravenčí práce. Jasno do případu nevnesly ani výslechy zaměstnanců, takže už nyní to vypadá, že závěrečná zpráva, kterou mají vyšetřovatelé připravit do konce dubna, asi zdaleka nebude úplná.

Redaktoři Handelsblattu ale zjistili, inženýři Audi tento software nikdy nepoužili. Neměli k tomu důvod, protože v době vzniku se dokázali vypořádat s emisemi čistšími způsoby. Nicméně o několik let později, kdy došlo ke zpřísnění emisních norem a Volkswagen se chystal na expanzi do USA, kde panovaly přísnější limity než v Evropě, si někdo vzpomněl, jak by se daly levně a celkem bez většího úsilí a nákladů vylepšit emise škodlivin. Co z toho vzniklo, už víme. Jedenáct milionů cinknutých dieselů a žaloby v USA, které asi Volkswagen přijdou hodně draho.

Přestože německý koncern představil řešení pro Evropu už dávno, ukazuje se, že nefunguje podle očekávání. Emise škodlivin sice asi snížil, podle německé autority KBA prý ale došlo k nárůstu spotřeby. Jak tvrdí deník Automotive News Europe, došlo k pozastavení svolávací akce na 160 000 vozů VW Passat a Škoda Superb 2.0 TDI. Volkswagen samozřejmě otevřeně nepřiznal, že by za pozastavením stály problémy s vyšší spotřebou. Nicméně prohlásil, že stále pracuje na úpravě množství emisí CO2, a ty jak známo přímo souvisí se spotřebou.

Mezitím však začal Volkswagen svolávat v Německu do servisů vozy Audi A4, A5, Q5 a Seaty Exeo. Celkem má jít o 90 000 aut. Celkem je naplánováno třináct samostatných svolávacích akcí.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 21.04.2016 15:58
Nemáme problém se spotřebou, jen je nutné častěji tankovat. Nebo jak říkal můj kolega: "Mně zdražení benzínu nevadí, já beru furt za pětistovku."
Líbí se mi tyto upravené slogany. Jsou trefnější než ty předchozí...
Audi, Vorsprung durch Schwindel!
VW, das Problem.

Kdyby to uměli vyřešit, už to dávno je, teď to prostě narychlo nevyřeší. A za vším byl jen mamon po prachách američanů. V Evropě to mají všichni na háku, protože kdyby ne, tak tady máme taky jenom benzín.
kristian2, 21.04.2016 20:13
Souhlasímn že v evropě a zvláště u nás nikoho nezajímá co leze z vífuku ,ale jak a za kolik to jezdí.
Podle mě zásadní problém v tom si uvědomit že jakákoli energie není zadarmo a to nemyslím ve smyslu pěněz .Třeba slavní študovaní věci museli študovat a draze skoumat,aby přišli na to že kráva která se pase a z prominutím prdí likviduje ozonovou vrstvu-a podobně je to i z vynaložením energie z ropy a je otázka do jaké míry se dají ovlivnit emise?Nejhorší je že o tom rozhoduje někdo v bruselu kdo o tom evidentně nemá páru.Takže pokud se nafta spaluje tak prostě kouří tak to je. Benzín na tom sice je zvládnutelněji ale zase pokud rafinerka spracovává ropu tak je z toho výce produktů a ne jen benzín a co stím zbytkem?

takže bud budem chodip pěšky a nebo budem muset zaplatit dan v podobě zničeného obvzduší.A jestli si někdo myslí že elektromibily to zachrání tak je na velkém omylu
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů