Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Picanto – jaká je jako ojetina?

Poradna
Blaháček Marek | 23.01.2015
dalších 7 fotek
Deset nejprodávanějších minivozů v ČR - které to jsou?
Paní Dana by ráda městské přibližovadlo. Vybrala si starší picanto. Jak poslouží jako nákupní taška?

DOTAZ: Hezký den do redakce TipCars. Ráda bych znala váš názor na KIA Picanto první generace. Chci jen malé městské vozítko, nejsem náročná. Děkuji.
S pozdravem Dana J., Praha


ODPOVĚĎ: Kia Picanto je malé městské auto pro nenáročné. Vámi poptávaného první generace se v Evropě prodalo více než 300 tis. kusů. Ve svém dotazu neuvádíte cenový strop, takže jen pro informaci - ceny ojetin první generace se pohybují od 40 tis. Kč do cca 100 tis. Kč. Pro srovnání - nové modely se ve své době prodávaly kolem hranice 200 tis. Kč.

Pětidveřové picanto se u nás začalo prodávat v roce 2004 se dvěma benzínovými motory 1.0/46 kW a 1.1/48 kW. Pro krátké popojíždění po městě si vyberte jeden z nich, osobně bych se více klonil k silnější variantě, na spotřebě to nepoznáte, ale rozdíl bude znát hlavně při akceleraci. Co se spotřeby týče, s oběma motorizacemi byste se měla v reálném provozu pohybovat kolem pěti a půl litrů na 100 km. Turbodieselový tříválec 1.1 CRDi/55 kW se na trhu ojetin téměř nevyskytuje (dodával se od roku 2006 ale prodejní cena kolem 260 tis. Kč byla příliš vysoká). Model pak prošel v roce 2007 lehkým faceliftem. Změnily se přední i zadní světlomety nebo maska chladiče. Tedy nic podstatného, kvůli čemu bych Vám doporučil hledat auto až po tomto roku výroby.

Na rozbitých cestách potěší komfortně nastavené pérování, při parkování oceníte výborný poloměr otáčení. Posilovač je nastaven do městského provozu, je tedy hodně účinný. Překvapivě má řízení dlouhý převod, a tak budete muset v úzkých uličkách nebo klikatých zatáčkách ručkovat více, než byste chtěla. Do kufru toho ale moc nedáte (objem 157 litrů), nicméně i na velký nákup stačit bude. Uvnitř se připravte na nepříliš kvalitní materiály – kritizují se hlavně plastové díly palubní desky. Jinak picanto zásadnějšími neduhy netrpí, spíše jde o provozní záležitosti jako praskání žárovek nebo nefunkční ovládání vnějších zpětných zrcátek. Picanto se v inzerci vyskytuje výhradně s pětistupňovými manuálními převodovkami. Jejich řazení je sice nepřesné, jinak s nimi ale problémy nejsou.

Druhá generace se prodává od roku 2011 do současnosti s tím, že během roku 2015 by měla být představena generace třetí.

Klady a zápory

+ celková spolehlivost
+ jízdní vlastnosti
+ nízká cena na trhu ojetin
- ovládání palubního počítače
- horší výhled šikmo vzad
- nekvalitní plasty v interiéru

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pavlik, 22.01.2015 14:43


Už jsem se ho na to v minulosti ptal - tvrdil, že píše bez brýlí, ale tomu už dlouho nevěřím (pokud tedy není ještě navíc sklerotik ).
Zdeny60, 22.01.2015 15:15
Tak změna první - už píšu s brejlema. To je ještě větší průser, než bez nich...
Dyzlegtik nejsem. Ale píšu asi tak rychle, jako ty tvoříš myšlenku. Než ty ji vymyslíš, já mám napsné půl A4.

Jink pohoda

Zdeny60, 22.01.2015 15:17
Tak mé psaní jste už pořešili a paní čeká na relevantní odpověď . O Subaru jste toho naplkali už 100 příspěvků (polovina je stejně o výkalu¨) a tady se čovek nic nedoví.
Snad padne brzy dotaz na BMW, to zase bude literární dílo. To se vyřádíte.
Reno, 22.01.2015 17:20
Píšu o tom, s čím mám zkušenost Zdeny. A na rozdíl od tebe, nezaujatě. A na rozdíl od tebe si nemyslím, že mám to nejlepší auto na světě. A nikomu ho nevnucuju, na rozdíl od tebe:)
Pavlik, 22.01.2015 18:59


Tak k tématu. Auto na fotkách, tedy předešlou generaci Kia Picanto mají známí (starší manželé). Koupeno nové, motor 1,1 litru, stáří pět let. Za tu dobu najeli cca 80 tisíc km bez jediného problému, kromě pár žárovek v hlavních světlometech. Cena servisu srovnatelná s Fabií. Auto kvalitou odpovídá své třídě, tedy mini vozy. Kdo chce měkčené plasty, bude muset hledat jinde. Ale kdo chce spolehlivé, nenáročné a překvapivě prostorné (vnitřní prostor s výjimkou kufru je srovnatelný s fabii I) přibližovalo s malou spotřebou a celkově levným provozem, bude spokojen. Jediný trochu vyšší výdaj představují pneumatiky, které mají ne úplně běžný rozměr, žádná katastrofa to ale není.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů