Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Carens 2.0 CRDi VGT EX

Testy
Petr Šikl | 05.02.2007
dalších 32 fotek
foto: autor
Ne vždy uvedení nového nástupce znamená uvedení zbrusu nového auta. Většina automobilek své vozy pouze přepracuje a při představení tvrdí, že se jedná o nový vůz. Mezi výrobci aut najdeme však i vyjímky. A na jednu takovou se dnes zaměříme v testu.

Kia Carens první generace vynikala především pořizovací cenou. Ta byla hlavním lákadlem pro pořízení šestimístného MPV. Nevynikala však v jízdních vlastnostech, použitou technikou a ani tvary karoserie. Dnes po uvedení druhé generace je všechno jinak. Nová Kia Carens je zbrusu nový automobil, který se rázem vyšvihl po všech stránkách na samý vrchol. A co pořizovací cena? Zůstala? Na tuto otázku si odpovíme během redakčního testu.

Carens 2.0 CRDi můžete pořídit ve třech stupních výbavy. Již základní je velmi bohatá a její výčet naleznete pod tabulkou. K pořizovacím cenám musím dodat, že se jedná o ceníkové ceny, které nejsou koncové. Například v současné době dovozce poskytuje finanční bonus 40 tisíc korun na všechny stupně výbavy. Ve verzi N1 je cena ještě příznivější.

stupeň výbavy:

 

2.0 CRDi LX

 

2.0 CRDi EX

 

2.0 CRDi EX+

 

ceníková cena s DPH (Kč)

 

559.980

 

619.980

 

679.980

 

cena po zvýhodnění s DPH* (Kč)

 

519.980

 

579.980

 

639.980

 

provedení N1 po zvýhodnění bez DPH (Kč)

 

468.050

 

518.471

 

568.891

 

* - cena po odečtení bonusu 40.000 Kč (Kia Finance)

Základní výbava LX:


praktická drobnost v podobě držáčku, která rozhodně potěší
Šesti-stupňová manuální převodovka, filtr pevných částic, střešní micro anténa, hlavní světlomety projektorového typu, litá kola 16", pneu 205/60, nárazníky a zpětná zrcátka v barvě vozu, stěrač a ostřikovač zadního skla, tónovaná izotermická skla, vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, vyhřívané zadní sklo s časovým nastavením, bezfreonová manuální klimatizace a filtr, digitální hodiny, elektrické otevírání víka nádrže, elektrické ovládání přední i zadních oken a zrcátek, posilovač řízení, metalický dekor palubní desky a dveří, přídavné vyhřívání, bederní opěrky, výškově stavitelné opěrky hlavy na všech sedadlech, výškově stavitelné sedadlo řidiče a stavitelný volant, ABS+EBD, airbag řidiče a spolujezdce, boční airbagy předních sedadel, záclonové airbagy, aktivní opěrky hlavy v první řadě sedadel, bezpečnostní výztuhy dveří, odjištění zámků dveří při nárazu, dětské pojistky zámků zadních dveří, IN-KEY imobilizér ...

Prostřední stupeň výbavy EX: (navíc oproti LX)

chromové kliky dveří a boční lišty, pneu Michelin, chromová mřížka chladiče, přední mlhové světlomety, vyhřívané přední okno, bezfreonová klimatizace s čidlem kvality vzduchu + filtr, dálkové centrální zamykání dveří, elektrochromatické zpětné zrcátko, osvětlené kosmetické zrcátko ve sluneční cloně, kůží potažený volant a hlavice řadící páky, metalické vnitřní kliky dveří, palubní počítač ...

Nejvyšší stupeň výbavy EX+: (navíc oproti EX)

litá kola 17", pneu 225/60 Dunlop, stavitelný cyklovač předních stěračů s dešťovým senzorem, elektrické sklápění vnějších zpětných zrcátek, elektrické střešní okno, elektricky stavitelné sedadlo řidiče (8 směrů), chromová ochranná lišta prahů, potah sedadel (boky černá kůže obšitá červenou nití), vyhřívaná přední sedadla, stabilizační systém ESP+TCS ...

Karoserie:

Kabát nového Carense se mi líbí. Nemá již divný "korejský" styling a vypadá v mnoha ohledech velmi Evropsky. Také ještě aby ne, když byl navrhován v evropském vývojovém centru automobilky Kia. Zajímavostí však je, že Carens se v této podobě prodává také za velkou louží pod názvem Rondo (pouze s benzínovými motory). Dvouprostorovou karoserii dotváří mnoho zajímavých tvarů a prvků. I přes své dostatečné rozměry (4545 x 1820 x 1650 mm) vypadá vůz velmi střízlivě a dokonce působí dojmem menšího vozu. Carens svou velikostí a rozchodem kol hravě překonává všechny konkurenty. Dokonce i zavazadlový prostor je v této kategorii nadprůměrný. V základním pětimístném uspořádání pojme 430 litrů zavazadel. Po sklopení druhé řady sedadel se lze dostat až na hodnotu 2106 litrů. Dostatečná šířka (1020 mm) mezi podběhy dovoluje převést i objemnější předměty. Na škodu bude jen nákladová hrana 680 mm nad zemí a nízko se vyklápějící páté dveře (pozor na poranění hlavy).

(+) prostornost (zejména v podélném směru)
(+) design
(+) neotřelé prvky a tvary
(-) vysoko položená nákladová hrana
(-) spodní hrana vyklopených pátých dveří může způsobit vyšším osobám úraz

Interiér:

Kabinu vozu prosvětluje dvoubarevné provedení (v kombinaci černé a světle béžové barvy). Rozměrné dveře usnadňují pohodlné nastupování do pohodlných sedadel. Přední dobře drží tělo a chlubí se nastavitelnou bederní opěrkou. Vzpřímenější poloha sezení je pohodlná a sedáky mají dostatečnou délku pro oporu nohou. Sedadla mají průměrně tuhé výplně a patří k těm pohodlnějším. Na zadních sedadlech je místa v podélném směru doslova nadbytek. Sedadla mají o pár centimetrů kratší sedáky, přesto se na nich jízdu vydrží tři dospělé osoby. Carens válcuje konkurenci zejména poskytovaným prostorem pro všechny cestující.


slícování jednotlivých částí interiéru je precizní a ovládací prvky jsou příjemné
Přístojová deska se chlubí přehledným a zároveň moderním uspořádáním. Většinu míst ovládají tvrdé plasty, které jsou velmi kvalitní a jejich slícování je naprosto bezchybné. Ovládací prvky v Carensu zaslouží pochvalu. Čtyři kruhové a logicky rozmístěné ovladače na středové konzole bylo radost ovládat. Ruční brzdu nenaleznete mezi předními sedadly, jelikož tu není žádný středový tubus. Ruční brzdu nahradila nožní brzda, kterou doslova zašlapujete samostatným pedálem zcela vlevo (stejně jako u modelu Carnival). Její odjištění provádíte mechanicky zatáhnutím páky nalevo od volantu. Toto řešení nemusí vyhovovat každému.

(+) kvalita použitých materiálů a provedení
(+) příkladná ergonomie
(+) sedadla
(+) prostornost
(+) rovná ložná plocha po sklopení sedadel
(+) dvojité dno zavazadlového prostoru
(-) horší příjem rádiového signálu (tuneru autorádia)
(-) vyšší hmotnost
(-) volant pouze výškově nastavitelný
(-) nadměřování rychloměru i tachometru

Motor:

Řadový přeplňovaný vznětový čtyřválec o objemu 1991 ccm s rozvodem SOHC poskytuje slušných 103 kW při 4000 otáčkách spolu s maximem točivého momentu vrcholícím hodnotou 305 Nm při 2500 ot./min. Tyto hodnoty dokáží rozjet 1631 kg těžký Carens na 187 km/h a dovolují maximální zrychlení na 100 km rychlost za 11s. Motor se vyznačuje vysokým kompresním poměrem (17,3:1) a hravě splňuje emisní normu euro IV (CO2 = 163 g/km). Vstřikování common-rail a dobré uložení motoru zaručují minimum vibrací a hluku. Po nastartování pohonná jednotka naskočí tiše bez výraznějšího klapání, a to i při nízkých teplotách. Chod motoru je tichý, víte o něm pouze při vyšších otáčkách. Motor poskytuje dostatek síly i při plném naložení a hodí se na dlouhé cesty. Dobré odstupňování převodových stupňů spolu s dlouhou šestkou (při dálniční jízdě 130 km/h motor točí 2500 otáček) což zajisté přispívá k příznivé spotřebě. Test spotřeby si můžete přečíst zde.

(+) příznivá spotřeba
(+) kultivovaný a poměrně tichý chod

Jízdní vlastnosti:

Díky poměrně silnému motoru Carens zrychluje velmi lehce. Problémy nastávají na površích s horší adhezí, kdy neustále musíte hlídat prokluz předních kol (absence protiprokluzu je znát). Hmotnost vozu pocítíte zejména při ostřejším průjezdu zatáčkou nebo při razantním brzdění. Jak již během článku bylo řečeno, Carens se nehodí pro sportovněji založené řidiče. Je určen pro rodiny a pohodlné cestování. I přesto, že se karoserie v zatáčkách příliš nenaklání, neumožňuje sportovní svezení ani odstupňování jednotlivých převodových stupňů. Řazení je přesné, přesto mu do ideálu ještě kousek chybí. Řízení je velmi přesné, na druhou stranu příliš tuhé. V zatáčkách jsem často nabýval dojmu, že vůz nemá posilovač a že celou váhu nad přední nápravou táhnu sám. Přesto například parkování bylo hračkou. Dobrý výhled všemi směry navíc tento manévr jen a jen usnadňovalo.

(+) přesné řízení
(+) dobré tlumení nerovností a solidní podvozek
(-) absence ESP+TCS (ve výbavě LX a EX)
(-) absence tempomatu
(-) tuhé nastavení posilovače

Závěr:

Do modelu Carens jsem přesedl ze Škody Roomster. Ještě před pár lety by samotné přesednutí znamenalo návrat do minulosti. Avšak "letošní" přesednutí do korejce se stalo milým zpestřením. Interiér Carense působí přítulněji a zároveň prostorněji, může se chlubit srovnatelným dílenským zpracováním a také stejně jako Roomster dobrou ergonomií. Po otočení klíčku v zapalování přicházejí další pozitivní reakce. Moderní vznětový motor pod kapotou má tichý chod a poskytuje dostatek výkonu. Suma-sumárum, Kia Carens druhé generace je úplně jiný vůz než v první generaci. Skok, který Kia udělala dopředu se však projevil také na ceně, která je vzhledem ke konkurenci stále přijatelná.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
3
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.57
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Compactvan
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4545
Šířka (mm)
1820
Výška (mm)
1650 (1720)
Rozvor (mm)
2700
Rozchod kol vpředu (mm)
1573
Rozchod kol vzadu (mm)
1569
Provozní hmotnost (kg)
1631-1741
Maximální hmotnost (kg)
2155
Počet míst (os.)
5
Motor
Typ
Řadový přeplňovaný vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1991
Vrtání x zdvih (mm)
83,0 x 92,0
Kompresní poměr
17,3 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
104 8 4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
305 / 2500
Spotřeba
Město
7,8
Mimo město
5,2
Kombinovaná
6,1
CO2 (g/km)
163
Palivová soustava
Palivo
NM
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
11,0
Max. rychlost (km/h)
187
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Řízení
Typ
Hřebenové s hydraulickým posilovačem
Zavěšení kol
Vpředu
Nezávislé McPherson s vinutými pružiny, plynovými tlumiči a zkrutným stabilizátorem
Vzadu
Nezávislé víceprvkové s vinutými pružinami, plynovými tlumiči a zkrutným stabilizátorem
Brzdy
Vpředu
Ventilované kotouče
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205/60 R16
Ráfky
6,5J 6
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
499.980
Celková cena testovaného vozu (Kč)
619.980
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Karel - TipCars.com, 05.02.2007 11:43
Dobrý den, do konce tohoto týdne vás čekají dvě "Poradny" a dvě "Zkušenosti uživatele". V příštím týdnu a dále, se budeme počet publikovaných tematických článků o ojetinách snažit ještě zvýšit...
Martin, 05.02.2007 13:03
Dekujeme, vsichni chapeme, ze toho mate hodne, chtelo by to vice lidi, nebo vice casu. Jen konstatujeme, ze na zacatku kdzy vznikla proadna a zkusensoti uzivatele tak to bylo suepr, bylo toho opravdu hodne. Ted je toho vseh poskromnu, ale vim, ze kazdy automobil si zada svuj cas. Jak jsem rek, chtelo by to vice lidi a to stoji penize.
A4, 05.02.2007 13:09
Bezva, díky.
lukas, 10.02.2007 16:19
souhlas, k čemu je většině lidí to jak přesná spotřebá je u auta za dvě mega, jestli auto sežere o litr mín nebo víc.. Přijde mi že už se zde píše jen o těch kteří si to zaplatí a né o tom co lidi zajímá...
Banjo, 26.04.2007 07:27
Hmmm... Celkem super autíčko, dobře vypadá, dobrá technika... Akorát jsem se chtěl zeptat: to už asi nebude v 6místné verzi, že?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů